AUTOMOBILI SA "DUŠOM"

Evo ti jedna baš za dušu. Motor V-6, 3 litre i 260 KS!

378773717.jpg

Hoćeš i cenu?

Poslednja izmena:
BMW 2002, Opel Manta, Ford Capri, VW Karmann Ghia, Alfa Spider, MGB, Triumph Spitfire, Peugeot 404 cabrio...

Iako sam mlađa generacija, znam da su naši ćalci dobili kilu na mozgu misleći o ovim autima....U vreme kad su oni bili fancy...

BMW 2002, Opel Manta, Ford Capri, VW Karmann Ghia, Alfa Spider, MGB, Triumph Spitfire, Peugeot 404 cabrio...

Iako sam mlađa generacija, znam da su naši ćalci dobili kilu na mozgu misleći o ovim autima....U vreme kad su oni bili fancy...
Popis je daleko veći. Ali mislim da u automobile sa dušom nismo (osim) Nacionalne klase pomenuli još dosta takmičarskih automobila od kojih smo kao klinci dobijali lupanje srca. Ne mislim pri tome na neke super automobile kakve smo imali prilike uglavnom da gledamo ispred hotela "Metropol" kad zaluta neki stranac. Mislim na tada aktuelne turističke automobile koji su uz određene prepravke i zvaničnu homologaciju , postajali rasni trkači.
FIA je 1963. godina organizovala Šampionat Evrope za turističke automobile, a neku godinu kasnije ustanovila grupe 2 i 5. Za one koji ne znaju, u Beogradu su 1967, 1968 i 1969 organizovane trke za šampionat Evrope. Nastupali su najveći majstori tog doba od kojih su neki završavali u klasama prototipova ili Formuli 1, Arturo Mercario, Injacio Đunti, Marsilio Pasoti, Diter Kvester, Diter Baše, Rodžer Klark, Tonie Hezemans...Mnogi takođe ne znaju da je 1968. u Beogradu vozio Formulu super VW i kasniji svetski šampion u F1 Niki Lauda!
Od automobila smo mogli da vidimo sve što je tih godina bilo najbolje i najaktuelnije u svetu, Abarte, Alfe, Lanče, BMW, Porše, mini Kupere, Lotus Kortine, Reno Gordinije... Pravi praznik za oči i uši! Bio je to veliki podsticaj i za naše vozače i klubove, pa smo sedamdesetih u šampionatu SFRJ gledali na Ušću i malobrojnim drugim "stazama" sve ono što je tada bilo aktuelno u Evropi. Neki od naših vozača su nastupali i na trkama u Evropi i postizali sjajne rezultate (Srđan Janković, Đani Šverko, Mladen Gluhak, Jovica Paliković...)
Posle ovog uvoda red je i da predstavim fotografijama neke od tadašnjih ( ustvari i sadašnjih) ljubimaca.

U klasi 1000 ponovo je nepobediv bio Abarth 1000 u varijantama TC i TCR u grupama 2 i 5. Uz rame im je bio NSU 1000 TTS i nešto slabiji Mini Cooper 1000. Dosta uspeha imao je i engleski Hilman Imp.

Nastavak sledi sa višim klasama!

I da ne budem nepravedan. Od početka šampionata puno uspeha imao je i simpatični mali Ford Anglia. Koncepcija pogona i već vremešni motor nisu mu dali da se nosi sa dolazećim malim "alama". Evo je, Ford Anglia 105 E!

Kao i poslednji "cvajtakt" DKW F12

Poslednja izmena:
Da nastavimo priču o ETCC. Velika borba sa puno interesantnih automobila vodila se i u diviziji 2, u kojoj su bile klase 1300 i 1600 ccm. U klasi 1300 višestruki šampion Evrope bila je Alfa Romeo 1300 GTAJunior. Razvijena u sportskom odeljenju Alfe, Autodelti, dobila je pre svega dodatak A (Alegeratta) ili olakšana karoserijom od aminijuma, što joj je smanjilo težinu za oko 200 kg. Motor je uz sve modifikacije razvijao 170 KS pri 8000 o/min. Najznačajniji predstavnici klase bili su još Lancia Fulvia HF, Reno 8, pripremljen u Gordiniju, NSU TT koga su pripremali razni "frizeri" (Spiss, Abt...), Moris Cooper S i na opšte iznenađenje u borbu se uključila Škoda sa modelom 130 RS. Većina ovih automobila sviđala nam se i u standardnim verzijama, a pripremljeni za trke izazivali su opšte oduševljenje. Evo i foto priloga.

Sledi klasa 1600!

Back