AUTOMOBILI SA "DUŠOM"

Hmmmmmm, vidi ovako....

BMW M1 nikad nije imao "gullwing" vrata ( otvaranje ne gore ), koliko znam, ni jedan prototip nije bio takav, niti postoje slike ili podaci koji bi govorili u korist toga.

Medjutim, jedan drugi automobil, dizajnerski slican M1 je imao takva vrata i bio je cesta maketa/igracka... Mercedes C111 concept! Da li posoji mogucnost da si ih pomesao ( bilo je davno, slicno izgledaju...)?

Inace, Mercedes C111 je bio jedan od najneverovatnijih automobila svog vremena i odlicno se uklapa u ovu temu. Nastao je 1969/70 u doba kad je MB dosta experimentisao sa Wankel motorima, pa je C111 imao takav agregat ali neku extremnu experimentalnu verziju sa 4 rotora i od 280 do 400 KS. Auto je bio strasno brz i na samo jedan korak od serijske proizvodnje ali se MB uplasio ( sa razlogom ) i sve je ostalo samo na prototipu. Kasnije je napravljeno i nekoliko razlicitih verzija za razna ispitivanja, cak i sa dizel motorima a oko 1976 je projekat C111 ugasen...Licno, mislim da je C111 trebao da se pojavi na trzisu, tacno, bio bi jezivo skup, krajnje kontraverzan i specifican i pre ili kasnije bi se pokazale sve nesavrsenosti Wankel koncepcije, ali bio bi to fantastican auto! Cak su hteli i da mu daju ime SLR, u cast trkaca iz 50-tih ciji je jedini pravi naslednik...

C111-main.jpg

c111-1.jpg

motor-obrati paznju na rotore
MERCEDES-BENZ_C111_5.jpg

c111-2.jpg

HEMI 426:
...Medjutim, jedan drugi automobil, dizajnerski slican M1 je imao takva vrata i bio je cesta maketa/igracka... Mercedes C111 concept! Da li posoji mogucnost da si ih pomesao ( bilo je davno, slicno izgledaju...)?...

Hehehe! Jeste, to je to! Samo sto ih nisam ja pomeshao, pomeshao ih je, bukvalno, onaj ko je napravio maketu! Evo sad gledam slike i prisecam se:
Ceo prednji deo je bio sa BMW M1, imao je BMW-ov nos i znak, kabina sa Mercedasa C111 i zadnji kraj kombinacija C111 i M1! Koja je to budzevina... i dobra kombinacija :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Btw. za Mercedesa C111 nisam znao, ali svidja mi se kako izgleda :D

Posto ona slika motora nece da se ucita evo druge:
photo2.jpg

M1 sam već pominjao. Za lenje koji nisu čitali ponavljam. Bio je to jedan od najneuspešnijih BMW automobila svih vremena. Pravljen je sa velikim ambicijama, ali pošto u direktnom sudaru sa konkurentima nije uspeo da napravi nikakve rezultate, da projekat ne propadne potpuno, organizovan je revijalni PROCAR cirkus. Kao što reče HEMI bio je prethodnica na F1 trkama i vozačima sa A liste je plaćano da ga voze. Jedino vredno na njemu bila je atraktivna Đuđarova karoserija...I na tome je ostalo.

HEMI 426:
Firma se zove A1 Level i uzeli su motor od M8-ce a neznam nista o ceni i uslovima isporuke samo to da se uz auto dobija i komplet Louis Vutton kofera od najfinije koze, napravljen tako da pasuje prtljazniku.....napaceni rusi, stigao kapitalizam... :shock:
mozes li samo da izbacis ime sajta trazio sam ga i nisam uspeo unapred hvala

Raspisali smo se oko ovih savremenih "kanti" od kojih pošteno najveći broj to ne zaslužuje. Hajde da se vratimo u vreme kada su automobili imali "dušu", bili prepoznatljivi na putu i bili praznik za oči. Dakle, ko šta voli iz tih vremena. Ja bih rado bacio i prvu sliku nekog od mojih favorita, ali Sizif me ne šiša i ne šalje instrukcije. Pozdrav ekipi! Ovde očekujem zaista prave ljubitelje automobila.
Zaboravismo ovu davno načetu temu. Možda bi novi članovi mogli da se prisete svojih prvih automobila, ili onih očevih, komšijskih, svih onih koji im nisu značili samo "plehani prevoz" nego su ih na neki poseban način i voleli i ostali im u uspomeni.

Da ne zaboravim svoj omiljeni "milećento". Stari ga je vozio početkom šezdesetih i bio je među retkim fićama, Moskvičima i sl. prava "limuzina. Za razliku od mojih automobila kasnije, uvek uglancan, punog rezervoara, besprekorno ispravan...

Prilozi

• 1100 2.jpg
    1100 2.jpg
    23,3 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Dušu imaju svi automobili pre 1980. i poneki posle.

Moji favoriti:

1) Opel Olympia
2) Mercedes 280 SE 1968.
3) VW Buba
4) Citroen Traction Avant
5) Opel Record Olympia
6) Volga M21
7) Citroen 2cv
8) Mercedes 300 sl
9) Porsche Carrera 1979.
10) Opel Super 6
11) GAZ Pobeda
12) Jaguar XJ 6
13) Fiat 500
14) Tucker Torpedo
15) ZIS 110
16) Chevrolet 1957 Belair
17) Ford V8 Bonnie and Clyde
18) Chevrolet De Luxe 1940.
19) Chevrolet Corvette 1953.
20) Porsche 356
21) VW Karmann Ghia
22) Ford Mustang 1967. Fastback
23) Cadilac 1958.
24) Citroen DS
25) Opel Kadett B
26) Mercedes 200 Reponja
27) BMW 327/328
28) Jaguar E Type
29) Volvo Amazon 121
30) Trabant

Ne mora tim redom... Inače, ne palim se na preterano matore i skupe aute, jer se restauriraju iz džepa, a ne iz srca, jer niko ne zna šta je kad me u tome vidi na ulici, jer svaka izmena fabričkog predstavlja sakaćenje isl...

Dušu imaju svi automobili pre 1980. i poneki posle.

Moji favoriti:

1) Opel Olympia
2) Mercedes 280 SE 1968.
3) VW Buba
4) Citroen Traction Avant
5) Opel Record Olympia
6) Volga M21
7) Citroen 2cv
8) Mercedes 300 sl
9) Porsche Carrera 1979.
10) Opel Super 6
11) GAZ Pobeda
12) Jaguar XJ 6
13) Fiat 500
14) Tucker Torpedo
15) ZIS 110
16) Chevrolet 1957 Belair
17) Ford V8 Bonnie and Clyde
18) Chevrolet De Luxe 1940.
19) Chevrolet Corvette 1953.
20) Porsche 356
21) VW Karmann Ghia
22) Ford Mustang 1967. Fastback
23) Cadilac 1958.
24) Citroen DS
25) Opel Kadett B
26) Mercedes 200 Reponja
27) BMW 327/328
28) Jaguar E Type
29) Volvo Amazon 121
30) Trabant

Ne mora tim redom... Inače, ne palim se na preterano matore i skupe aute, jer se restauriraju iz džepa, a ne iz srca, jer niko ne zna šta je kad me u tome vidi na ulici, jer svaka izmena fabričkog predstavlja sakaćenje isl...
Svaka ti čast na trudu! Evo podvukao i ja tvoj spisak i mojih ljubimaca da ne pišem ponovo. Zaslužio si reputaciju bato!

Uz Opela, Alfa Romeo je još jedna makina koju obažavam... Jednom sam vozio Giuliu (onu karabinjersku iz Italian Joba) , vozio sam Alfu 75... A poslednju devojku sam zaveo u pozajmljenoj Alfi 156 Twin Spark njenog burazera... Mada, najlepša Alfa svih vremena je 8c 2300...Ali to nije auto za nas smrtnike.

sa dusom? Vozio sam BMW mog druga. Od kad sam usao u taj auto, dobio sam zelju samo pun gas da ga vozim. Ima 113ks, trojka. Kad sam izasao posle lude voznje razmisljao sam da i da je moj, i kad bih ga slupao, bolelo bi me uvo... pravi auto bez dushe...

Uz Opela, Alfa Romeo je još jedna makina koju obažavam... Jednom sam vozio Giuliu (onu karabinjersku iz Italian Joba) , vozio sam Alfu 75... A poslednju devojku sam zaveo u pozajmljenoj Alfi 156 Twin Spark njenog burazera... Mada, najlepša Alfa svih vremena je 8c 2300...Ali to nije auto za nas smrtnike.
Evo ti još jednom moje omiljene!

Prilozi

• armuseo_gta1300junior.jpg
    armuseo_gta1300junior.jpg
    13,6 KB · Pregleda: 7
Zaboravili smo još važniju (za mene), 1300 GTA junior! I dok pišem ovo lupa mi srce. A šta je tek na trkama radila...

Naravno,Juniorka je bila jako popularna.Ali,GTV sam spomenuo,jer mi je to bila prva Alfa koju sam imao,te je ostavila poseban utisak na mene.I danas molim boga da pronadjem jedan očuvan primerak i sredim je onako kako treba.Ne bih žalio da u nju uložim ne znam koliko novca. :)

Da tema ne bi bila monotona,ne bi bilo loše da kažemo par reči o automobilima s "dušom".

Kad smo kod Juniorke,ukratko ...

Model GT 1300 Junior predstavljen je 1966. godine i imao je istu karoseriju,kao i njegovi prethodnici Giulia Sprint GTA i Giulia Sprint GT Veloce.Odmah po predstavljanju formirana je cena koja je tada iznosila 14.000 DEM.

GT 1300 Junior proizveden je u 91.195 primeraka u razdoblju od 1966-1976-te godine.
Od 0-100 stizala je za 12.3 sec,dok joj je maksimalna brzina bila 173 km/h.

Naravno,Juniorka je bila jako popularna.Ali,GTV sam spomenuo,jer mi je to bila prva Alfa koju sam imao,te je ostavila poseban utisak na mene.I danas molim boga da pronadjem jedan očuvan primerak i sredim je onako kako treba.Ne bih žalio da u nju uložim ne znam koliko novca. :)

Da tema ne bi bila monotona,ne bi bilo loše da kažemo par reči o automobilima s "dušom".

Kad smo kod Juniorke,ukratko ...

Model GT 1300 Junior predstavljen je 1966. godine i imao je istu karoseriju,kao i njegovi prethodnici Giulia Sprint GTA i Giulia Sprint GT Veloce.Odmah po predstavljanju formirana je cena koja je tada iznosila 14.000 DEM.

GT 1300 Junior proizveden je u 91.195 primeraka u razdoblju od 1966-1976-te godine.
Od 0-100 stizala je za 12.3 sec,dok joj je maksimalna brzina bila 173 km/h.
Bravo majstore na dopunama! Da dodam da je GTA (ono A je allegeratta ili olakšana) imala najveći deo karoserije od aluminijuma i bila je lakša od originalne za gotovo 200 kg. U Alfinom sportskom odeljenju "Autodelta" iz motora od 1300 ccm "iscedili" su 170 KS, što je za to doba bila fantazija. Uz najduži prenos postizala je 240 km/h. Harala je u klasi u šampionatu Evrope za turističke automobile u grupama 2 i 5. Sedamdesetih su je i u šampionatu ex YU vozili Drago Regvart, Sead Alihodžić, Aleksandar Todorović, Brana Višnjić, Novak...Trebao si samo da ih vidiš na Ušću i da čuješ taj neponovljivi zvuk na 8000 obrtaja!

Iskreno rečeno, automobilizam dušu ima još samo na Kubi, gde je cela zemlja muzej automobila... Sva kola su različita (pitaj Boga odakle sve nisu delovi), sva su stara, sva su lepa... A bogami ima i prilično dobro očuvanih komada... Gde su dosegla nova kola, duša je prinuđena da se povuče na forume!

Sledeći auto sa "dušom" bio je MOJ prvi automobil. Mala bomba, Mini Cooper S, ovenčan sportskom slavom, pobedama na reliju Monte Karlo...E, krajem 1968. bio je jedan od 2-3 u Beogradu i predmet opšteg divljenja, u tamno zelenoj boji sa belim krovom i dve široke bele trake preko haube, "Minilite" felnama, "Dunlop" SP gumama 185x 10 i da ne nabrajam...Ustajao sam usred noći i vozio ga uz Avalu uz škripu točkića i arlaukanje motora. Danas ga se sećam sa dvojakim osećanjima. Naravno da ga još uvek volim i pamtim po mnogim lepim doživljajima, ali ga se sa ove distance i svim vozačkim i trkačkim iskustvom na neki način sećam sa jezom koju ne bih ponovo da doživim. Sedelo se u njemu tako što si nožne komande, pomerene zbog točkova udesno morao da "hvataš" iskrivljenih nogu, a volan pod krajnje neprirodnim uglom u levo. Prozor se otvarao na "šuber" kao između kuhinje i restorana, bio je prepun buke a zbog malih točkova i hidrolastik vešanja osećalo se i zrno kukuruza na putu. Posle par sati vožnje izlazio sam iz njega ukočenih nogu i ruku, rastresenih bubrega, ali ga ne bih menjao tada ni za šta na svetu. Šta ti je mladalačka ljubav.

Prilozi

• AG-MINI.jpg
    AG-MINI.jpg
    65,8 KB · Pregleda: 4

Back