AUTOMOBILI SA "DUŠOM"

U vreme kada je predstavljen SM Citroen je bio vecinski vlasnik fabrike Maserati, obzirom da u kuci nisu imali adekvatan motor za SM-a Giulio Alfieri glavni inzinjer Maseratija je dobio zadatak da napravi motor, napravljen je V6 agregat koji je u osnovi bio Maserati V8 ali sa dva cilindra manje, 2.7 litara i 170 ks sto je bilo dovoljno za 220 km/h.

bravo underwater na izboru i bravo Austinu na objasnjenju ali ima jos jedna interesantna prica. naime, pored citroenovih akcija vezanjih za maseratijevu tehniku ( SM ) i maserati je pokusao da iskoristi citroenovu pomoc prilikom koncipiranja modela Quattroporte II. stoga je taj automobil ( koji, na srecu, nikad nije izasao iz faze prototipa ) imao platfromu identicnu sa SM-om ali nesto vecu, V6 motor od 3 litre, pogon na prednjim tockovima (!) i hidropneumatsko ogibljenje by citroen! karoserija je bila by bertone a samo 13 pred produkcijskih primeraka je napravljeno. njega je zamenio Quattroporte III,nama mnogo bolje poznat... :wink: :D

QportII_1974.jpg

qp2-009.gif

Primetio sam da je većina automobila koji su okarakterisani kao automobili s dušom, uglavnom stari modeli. Čak su neki od njih neuspeli i nekvalitetni modeli, što se pokazalo i u njihovim istorijama, kako prodajom i odzivom kupaca, tako i rešenjima (estetskim i onim drugim). Malo me to buni kad hoću da stavim neku sličicu. Šta sam propustio? :(

jomini:
Primetio sam da je većina automobila koji su okarakterisani kao automobili s dušom, uglavnom stari modeli. Čak su neki od njih neuspeli i nekvalitetni modeli, što se pokazalo i u njihovim istorijama, kako prodajom i odzivom kupaca, tako i rešenjima (estetskim i onim drugim). Malo me to buni kad hoću da stavim neku sličicu. Šta sam propustio? :(

evo onda jedan novi i komercijalni model...

04-uk-3dr-black-f3q-a.jpg

jomini:
-''Inače, brzine idu u H''
-''Ti ćeš da mi kažeš...''
-''Molim?''
-''Ništa, ništa, čika Momo. Hvala čika Momo...!''

132.jpg

U svoje vreme ovo je bio super auto, a gama motora koja potiče od 131 je bila za svaki respekt (detaljnije na Fiatovom službenom sajtu). Njegove motore su koristili kasniji modeli Fiata koji su se dokazali i na trkačkoj stazi. Ako imate priliku probajte ovu ''krntiju'' benzinca od recimo 2000 kubika. Zalepiće vas za sedište.
:D

mala ispravka, Ami nikako nismo uspeli da prevrnemo. naime, na mom parkingu su dusu ostavili : jedan pezejac, dve lade, kec, taj ami i jedan reno 10...imali smo vec uhodanu varijantu kako da prevrnemo kola, medjutim ami nikako nije mogao da okrene! podignemo mu tockove ali nece preko!!! posle smo mu skakali po krovu ali to je druga prica... par godina kasnije, smo se zezali sa nekom Dyanom i dovucemo je na 80-90 km/h i izbacimo iz brzine i celo drustvo u kolima krene da se ljulja levo desno!!! auto isto tako pocinje da se ljuja ali ne bezi sa prave linije puta!!1 to treba doziveti a posle ne sumnjam u hidropneumatsko ogibljenje ni malo

ma nema veze sa jaguarom, niti sa standardnom volgom (osim dizajna) niti je oficijelni GAZ-ov proizvod...pogledaj dobro motor, V12, M Power...kad provalis koji je jedini automobil koji je imao taj motor, skontaces sta je i osnova ovog modela... :wink:

Back