Automatski menjači - za i protiv

Ti si neki tvrdikorni manuelac, koji verovatno nije imao ozbiljniju priliku da vozi jači automatic bar neko vreme .
O motorciklima ne znam ništa, i mislim sa ovde priča o automobilima…Sa paddle shifter iz 6-5-4-3 uradiš brze nego manuelac menjacem. I tu nema rasprave, to mize samo protivreči ko nije imao prilike to da uradi.
Čak i tu ima prednost, ako u svojoj žurbi pogrešiš brzinu i umesto 6-3 ti 6-2 (govorimo o manuel) naći ćeš ventile zakucane u haubi motora.

Naravno da sve ima veze sa menjacem, jer sam koncept menjača omogućava taj komfor koji je vise nego koristan
Da nisi došao u poslednjoj epizodi ne bi tako nagađao i proizvoljno lupetao ko je sta rekao ili ko je ko. Nemaš načina da znaš moje iskustvo, šta sam vozio ili šta sada imam, sve ostalo je lupetanje.
Napad na karakter a ne na razlog ili rečeno ima svoje posebno mesto u diskutovanju. Mani se toga.
Evo ti na srpskom:
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
Ja odgovaram na šta je rečeno a ne šta cenim da je iko ovde
PS
Ko "u žurbi" nabode iz 6 u 2 i istera ventile kroz haubu, za njega je automatik. Za slicne pisdarije sam sam više puta predložio automa5ik na ovoj temi.

Jeste, zato sam i rekao ranije da su automatic za penzose što na 2000 počinje da im se diže kosa na glavi
Svaki automatik osim DSG troši merljivo više tokom vožnje. DSG neznatno. Loš vozač će i u Prijusu da troši više nego u stojadinu
10l plina je meni ispod svake potrosnje zadovoljavajuce i kad sam sa 20 god polozio nisam imao potrebu da nervozno saltam i kurcim se

Imam i DSG i manuelni u kombiju ..Ne razumem kome DSG ne valja..Taj DSG je postavio standard automatskim menjacima tako da danas ne postoji nista sto salta sporo ... Zamislite meckin 9g tronic spakovan u manuelni menjac (nemoguce) ili pogledajte obrtaje (potrošnju) na tom 9g troniku u 9 prenosu u odnosu na manuelni u 6tom ..Manuelni menjac je proslost i ostat će samo u jeftinim vozilima.. Bilo koji luksuzan brend danas od Mecke(C-)BMW(3- )Audija(A6-) je skoro nemoguće prodati baz automatskog menjača .Tj cena mu je drastično niza ..To vam govori o tome šta ljudi misle o tome ..

Poslednja izmena:
To je tvoje subjektivno opredeljenje, taj osecaj da vise vladas automobilom.
Manuel je svakako je stvar prošlosti, auto menjaci imaju komfor auto menjanja, a takodje i ručni mode koji ti i dalje dozvoljava sve to sto navodiš.
Manuelni nije stvar prošlosti. On je sadašnjost i budućnost za mnoge automobile, a potpuno će nestati tek kad potpuno budu nestali automobili s klasičnim motorom. No, pre toga ću svakako nestati i ja.

Bilo je priče o ovome i pre, ali pošto ste sad osetili potrebu da ponovo pišete o automaticima na temi ''Zamena staro za novo'' izdvojio sam te postove i napravljena je nova tema.
Dakle automatski menjači, volite li ih ili ne?
Volim ih samo kad sam u zemlji gde se vozi levom stranom, a volan na desnoj :D
Dovoljno sto stalno razmisljam kako da skrenem, zamisli jos i da moram da menjam brzine :D

Inace, volim manuelni. Stvar ukusa.

Manuelni nije stvar prošlosti. On je sadašnjost i budućnost za mnoge automobile, a potpuno će nestati tek kad potpuno budu nestali automobili s klasičnim motorom. No, pre toga ću svakako nestati i ja.
Kako nije prošlost..U Mecki od C klase se ne može kupiti manuelni već dosta dugo ..U BMW takođe u Volvou isto tako u većim Audijima/VW takođe tako da već jeste prošlost za mnoge koji kupuju te brendove..

Ima itekako, dobro nema u automobilima za vas uspješne forumase :cool:
Jugo je još pre 30 godina imao automatski menjač i klimu dakle daleko ispred vremena.

To šala sumanito, niti jedan čovjek ne može toliko brzo šaltat.
Nije samo do saltanja ima tu dosta opreme koja je tu radi njega a koja ti vožnju cini mnogo opustenijom ..Jučer sam sa pasatim išao na slavu kod punice nekih 200km auto puta ..Upalis trmpomat na 140 odredis odstojanje i niti sam pipnuo kočnicu a ni gas dok nisam ušao u grad .. Zamor je mnogo manji a sigurnost mnogo veća..Takoreći ne možeš da se zakucas u nekog ispred

Line assist radi, ima neke vajde od njega, ali nije savršen. Ima modela koji samo pište kad nagaziš liniju, a ima modela koji ti piste i vibriraju volan (da te razbude 😊)

To sto Igi ptica je drugi sistem, koji se zove (Mercedes) Distronic plus - adaptive cruise controle, ACC (Porsche i verovatno drugi Iz te vlasničke grupe) ili DRCC - Dynamic Radar…(Toyota)
Ove navodim jer su to oni koje vozim ili vozio i skoroj prošlosti, pa imam mišljenje o tome kako rade.
Na svim autima sistem se sastoji od radara i senzora. Auto prakticno markira auto ispred sebe (u liniji kretanja), odrediš daljinu, brzinu, i onda ko i filmovima kad oni agenti sto voze auto iiza auta u koloni na nenormalno malom rastojanju 😂
Bes šale, za gužve i kolone, čak i autoput, jedan od najboljih izuma u zadnjih desetak godina. Auto sa automatskim menjacem (za nas penzionere) sve sam radi, ubrzava, usporava, menja brzine, stavlja u početnu brzinu pri zaustavljanju. Volan i dalje mora da se drži, mada recimo Mercedes blago okreće volan u krivini, ali posle par sekundi signalizira da uhvatis volan.

Sve u svemu nema potrebe za 6-2 šaltanje, to ostavljamo profesionalcima koji uglavnom svoje znanje sticu gledajući akcione filmove ili playstation 😊.

Zaista mogu da razumem da neki vide vole manual, i da im automatik zvuci kao nešto dosadno. Ali takodje mogu iz ličnog iskustva da kažem, kad kreneš da voziš taj dosadni automatik i onda posle godinu-dve se dohvatis manuela, tek onda shvatiš “smaranje” upotrebe ručnog menjača i koliko je to zaostao sistem.

Sto se tiče čuvenog BMW M3, nisam nikada posedovao, sli sam imao prilike da ga probam i pricam o njemu. Posedovao sam dva BMW, oba automatic i pratio forume tada. U USA, prema recima dilera, kao i mnogih forumasa koji su imali taj auto, osim kenjaze kako je zadovoljstvo voziti sa menjacem, glavni razlog za kupovinu je njihova procena da će on biti buduca zvezda kolekcionarstva, naročito u manuel verziji koja izumire. Drugim recima, očekuju da će očuvati ili čak zaraditi na tom modelu. Svaki od tih forumasa je imao drugi auto koji koristi u svakodnevnom saobraćaju.

Tako da osim ako niste lovator, pa možete priuštiti jedan auto za pijacu, jedan za fudbal, jedan za put itd 😊, automatik je pravi izbor 👍

Mi smo na f31 menjali šoferku stavili kinesku, kamera kalibrisana i radi odlično, hvala na interesovanju.
Nisi ti nista kalibrirao nisi ni znao da treba ..Tek posle (mozda) kad sam ti rekao da se radari i kamere moraju kalibrirati kad se skida ili menja deo na kome se nalaze. Kod Audija je cim ga iskljucus jer komp kod njega radi kontrolu sistema i bez kontakta ..

Sve ima svoje ja kupio za vikendicu robot kosilicu ženi za rođendan njeni se naljutili kažu volimo mi da se rkamo i riljamo. Stoka ostaje stoka jbg.

Onda im dođu komšije i šokirani oduševljeni pa ovi spuste loptu i glumataju nešto. Isto ti je i sa ovima što su protivnici automatskog menjača, serva itd.

Ja koji sam uvek bio za manuelni menjač sada više nisam jer automatik traje mnooogo duže od manuelca i manji su troškovi održavanja. Ako se redovno menja ulje nema ni kvarova.
Jeste a sve one price i tekstovi na internetu o problemima sa automatskim menjacima su samo bajke i basne jel da?
Automatik se kupuje nov i dok traje garancija bice dobar ali kad izadje iz garancije e onda se pomolis Bogu da te ne strefi neki kvar jer su popravke bas skupe i neretko znaju da kostaju i po par hiljada eura.
Primer gde je jedan poznanik kupio Ford S-Max 2013 pre nekih 4-5 godina i na 130k km rikne menjac.Godinu dana je stajao kod vise majstora i na kraju je kupio motorni kompjuter,manuelni menjac.poluosovine i prepravio ga u manuelca i prodao jer vise nije mogao da gleda kako mu stoji auto.
Primer dva je jedan Golf GTI koji evo liku stoji 4 godine posle 10000€ ulozenih jer menjac ne radi kako treba. Zvao me pre Nove Godine da mi se pohvali i ja sam mu rekao zasto nije kupio kompletan drugi menjac ako ovaj zeza. Valjda ce to sad uraditi pa da se pomoli Bogu.
A sta je kvarljivo na manuelnom menjacu?
Ode lezaj ili sinhron i to je to a popravis ga kad hoces dok krsten majstor za automatski menjac ne postoji.
Prema tome ovo je samo jos jedna od tvojih odvala a da je tako kucajte "automatski menjac problem" u googleu pa ce bam izbaciti stranice i stranice sa problemima.
Ja otkad radim sa kolima ne znam da li sam imao tri auta sa automatskim menjacem jer jednostavno nisam hteo da riizikujem neki kvar jer opravke su preskupe a i pitanje je da li bi ovi nasi majstori znali da ga oprave.Zato ih izbegavam.
Sam cin voznje automobila sa automatskim menjacem meni licno je dosadan a sve ovo sominjanje koci,sam radi ovo ono je dokaz da covek vise i ne zna da vozi jer da zna koristio bi anuleni menjac menjac.
Eto ujaku koji je otisao u Ameriku i kupio novu Hondu,koja se nemam pojma kako zove, je crkao menjac u garanciji tako da ta prica manje se kvari od manuelnog je najobicnija glupost.

brze ću prebaciti iz 6. u 3. sa lopaticama,
Jel se Z ili stvarno mislis ?
Iz seste ubacim u trecu i to je to a ti moras iz seste u petu pa cetvrtu pa tek onda dolazi treca. Moze on da bude najbri na svetu ali na manuelcu samo jednim pokretom ubacis u trecu a ja sam nekad vozio bas zestoko pa se znalo desiti da pred krivinom ubacim iz cetvrte u drugu da bih kocio motorom i izvukao krivinu.
Primer kod motocikala a to su obicno Honde je da u krivini moras da drzis u jednoj brzini a to je obicno treca i ako je duga krivina ove sa DCT menjacem ubace u cetvrtu sto moze da bude pogubno u nekim slucajevima jer tocak gubi grip sa podlogom usled promene u sledecu brzinu.

Back