Automatski menjači - za i protiv

Stim što kod automatika nema plivajućeg zamajca i investicije od 1000+ evra svakih 150 tkm
Bravo majstore.
Pojma nemas o mehanici i tome da danasnji automatici znaju da imaju plivajuci zamajac kao npr DSG.
Druga stvar koju si odvalio je da danas maltene nema manuelca jer su svi automatici.
Jesi ti bio u salonu skoro?
Tamo su sve izlozbeni sa manuelnim menjacem a sa automatikom se doplacuje i ceka ako ga nema na stanju.

Ауто мењачи имају предност само у великим гужвама у великим градовима (а таквих на Балкану нема) па се тај тзв комфор истопи. То не значи да треба бежати од њега него да не вреди куповину по сваку цену.

A u čemu je prednost manuelnih menjača?

Ауто мењачи имају предност само у великим гужвама у великим градовима (а таквих на Балкану нема) па се тај тзв комфор истопи. То не значи да треба бежати од њега него да не вреди куповину по сваку цену.
I jednom da upadnem u guzvu na gazeli manuelni bih izlomio

шта је коме лакше не можеш да знаш. Не могу ми ја. Зато кажем каквим људима је шта лакше.

што се тиче мотора, дај ми пример било ког мотора да није скутер или слично а да је аутоматик. Има, знам за барем један а мислим да иј је било 2 све укупно. Има свог разлога зашто је то тако.
Твоја аргументација о слободној руци и нози и кочнице стоји за категорију возача коју сам навео (посматрачи и они без вештина тј невољни да науче) и то је чак и добро за њих

ево читам БМВ гурнуо мануалца у најскупљу 3-ку. Питам се зашто....
Zato što sportski nastrojeni vozači najčešće više vole ručne menjače

Pa to je nekad bilo, jer tada nije bilo izbora.
Svaki tiptronik ili kako god se zvao menja brze i sinhronizovanije. Da ne pominjemo da čuva motor od prekomernih obrtaja.
Priče da automatic troši vise ili da sporije ubrzava su mi nekako nedovoljne (da se tako izrazim) da bi se ikad odlucio da opet kupim manuelni.
Druga stvar kod savremenih automobila je softver, koji omogućava držanje rastojanja izmedju našeg automobila i automobila ispred nas (naročito zgodno u voznji sa puno automobila ili koloni), senzori za promenu traka, tempomat, kočnica protiv iznenadnog sudara…sve sto ne može da radi sa manuelnim.

Manuelni je stvar prošlosti i ostaće samo u najjeftinijim modelima zbog cene i kao egzotika u nekim sportskim autima

Svaki tiptronik ili kako god se zvao menja brze i sinhronizovanije. Da ne pominjemo da čuva motor od prekomernih obrtaja.
Priče da automatic troši vise ili da sporije ubrzava su mi nekako nedovoljne (da se tako izrazim) da bi se ikad odlucio da opet kupim manuelni.
Druga stvar kod savremenih automobila je softver, koji omogućava držanje rastojanja izmedju našeg automobila i automobila ispred nas (naročito zgodno u voznji sa puno automobila ili koloni), senzori za promenu traka, tempomat, kočnica protiv iznenadnog sudara…sve sto ne može da radi sa manuelnim.

Manuelni je stvar prošlosti i ostaće samo u najjeftinijim modelima zbog cene i kao egzotika u nekim sportskim autima

Ne znam zašto misliš da tempomat, rastojanje i ostalo ne može da radi sa manuelnim menjačem. Imaš mnogo manuelaca koji imaju i ugrađene savremene dodatke.
U pravu si za čuvanje motora od obrtaja, ali oštri vozači visoke obrtaje upravo i vole.

Xaxa kako manuelni moze brze da ubrzava to samo kod istripovanih da su fandjo al i njih ostavim na semaforu kolko oces,najace uzbrzo kad krecu pa iz prve u drugu, stanu u mestu ne vredi ni da krecem iza njih zakucacu se

Ne znam zašto misliš da tempomat, rastojanje i ostalo ne može da radi sa manuelnim menjačem. Imaš mnogo manuelaca koji imaju i ugrađene savremene dodatke.
U pravu si za čuvanje motora od obrtaja, ali oštri vozači visoke obrtaje upravo i vole.

Nemam manuelni sa tim funkcijama pa ne znam kako bi to radilo…
Ako ti znaš molim te objasni..
Za tempomat znam da postoji, ali mi to deluje neprakticno zbog uključenja kvacila u nekom momentu.

Ali za praćenje automobila ispred, voleo bi da znam kako to radi kod manuel.
Na mom automatiku, uključiš funkciju, podesiš max brzinu i željeno odstojanje od auta ispred. Auto preuzme funkciju, prati auto, ubrzava, usporava, menja brzine. Ako se zaustavi, sam naravno, (na semaforu recimo) dovoljno je stisnuti papucicu gasa da se ponovo aktivira ili kočnicu da se funkcija otkaze.
Kočnica za sudar se aktivira u poslednjem momentu i zaustavi auto do tacke mirovanja.
Šta to znaci za manuelni, jel moras da stisneš kvačilo na kraju?

Xaxa kako manuelni moze brze da ubrzava to samo kod istripovanih da su fandjo al i njih ostavim na semaforu kolko oces,najace uzbrzo kad krecu pa iz prve u drugu, stanu u mestu ne vredi ni da krecem iza njih zakucacu se

sada na sportskim automobilima ima sport ili za doplatu launch mode, kome manuelni apsolutno ne može da primirise vise…
tako da ostaje cena (za jeftine automobile) i potrošnja, sto mi isto nije neka razlika vredna pominjanja

Apsolutno netacno za potrosnju,meni ne mora da predje nikad 1500 obrtaja a kod manuelnog pri svakom prebacivanju se dodaje gas do 2000 i trosi tako vise i maltretira motor,da ne pricam lamela itd,oni bre sve istripovani misle da znaju da saltaju,pa 90% ne zna,pazi novih vozaca koliko ima veze nemaju

Nemam manuelni sa tim funkcijama pa ne znam kako bi to radilo…
Ako ti znaš molim te objasni..
Za tempomat znam da postoji, ali mi to deluje neprakticno zbog uključenja kvacila u nekom momentu.

Ali za praćenje automobila ispred, voleo bi da znam kako to radi kod manuel.
Na mom automatiku, uključiš funkciju, podesiš max brzinu i željeno odstojanje od auta ispred. Auto preuzme funkciju, prati auto, ubrzava, usporava, menja brzine. Ako se zaustavi, sam naravno, (na semaforu recimo) dovoljno je stisnuti papucicu gasa da se ponovo aktivira ili kočnicu da se funkcija otkaze.
Kočnica za sudar se aktivira u poslednjem momentu i zaustavi auto do tacke mirovanja.
Šta to znaci za manuelni, jel moras da stisneš kvačilo na kraju?
Ne, auto se ne zaustavi skroz.

misliš kod manuelnig se ne zaustavi skroz?
pa šta radi auto kad počne da usporava do tacke zaustavljanja? daje ti neki signal da stisneš kvačilo ili kočnicu?
Da.
Vidi, odgovor na pitanje zašto više volim ručni menjač je isti kao i odgovor na pitanje zbog čega recimo više volim da vozim sam nego da me neko vozi ili na primer srećniji sam kada vozim regionalnim putem (još recimo ako je kroz šumu) nego autoputem itd. Zato što želim da mi vožnja bude zanimljiva, da o svemu sam odlučujem i to me ispunjava.
Nemam ništa protiv automatika, ali ja više volim ovako. Probao sam i jedno i drugo.

Prošlost i demode, ajde da imaš puno ks pa i tu bez automatike pogineš. Opet se ništa ne pitaš ti već komp. Sećam se m3 i omege mv6 ti stiskaš gas a ništa se ne dešava. Auto polako ubrzava. Isključiš sisteme saviješ se oko bandere u par sekundi.

Dakle glasam za automatik.

Da.
Vidi, odgovor na pitanje zašto više volim ručni menjač je isti kao i odgovor na pitanje zbog čega recimo više volim da vozim sam nego da me neko vozi ili na primer srećniji sam kada vozim regionalnim putem (još recimo ako je kroz šumu) nego autoputem itd. Zato što želim da mi vožnja bude zanimljiva, da o svemu sam odlučujem i to me ispunjava.
Nemam ništa protiv automatika, ali ja više volim ovako. Probao sam i jedno i drugo.

To je tvoje subjektivno opredeljenje, taj osecaj da vise vladas automobilom.
Manuel je svakako je stvar prošlosti, auto menjaci imaju komfor auto menjanja, a takodje i ručni mode koji ti i dalje dozvoljava sve to sto navodiš.

Bravo majstore.
Pojma nemas o mehanici i tome da danasnji automatici znaju da imaju plivajuci zamajac kao npr DSG.
Druga stvar koju si odvalio je da danas maltene nema manuelca jer su svi automatici.
Jesi ti bio u salonu skoro?
Tamo su sve izlozbeni sa manuelnim menjacem a sa automatikom se doplacuje i ceka ako ga nema na stanju.
Koga briga za zastarele nemačke automobile od pre 15-20 godina?!??

Nije samo sportski.
Već sam napisao,
manualce preferiraju i oni koji vole da su uključeni u vožnju i da su uvek u kontroli. Oni kojiima ABS, EBD, ESP i sve ostalo na 3 slova ne pomaže uvek ili ne pomaže drastično.
Ili npr kad iz 6te hoćeš u 3ću ili 2gu. To ni jedan automatik ne može.

Back