Automatski menjači - da ili ne?

STO SE TICE AUT/MANUELNOG MENJACA JA SAM ISKLJUCIVO ZA OPELE-GM
1990-1998 VOZIO GM SCHEVY CAVALIER AUTOMATIK ....NIKAD NIKAKVI PROBLEMI A PREKO 450 000 KM. UZIVANCIJA SA AUTOMATSKIM MENJACEM + TEMPOMAT I PRODADOH GA ZALIM I DAN DANAS (NIJE TOSIO NI ULJE NITI SAM IKADA PROMENIO FILTER....NISAM NI CUO ZA NJEGA).
1999-2001 OPEL KADET AUTOMATIK....MUKE OKO AUTOMATIKA ...STALNO DOSIPAO
ULJE (NIJE NI TAKO JEFTINO) ALI JE LAGANICA. PRODADOH GA JER NIJE STARTAN.
SADA SAM NA OPEL KADETU 1,4 SA 5 BRZINA NIKADA PROBLEMI OKO MENJACA
+PLIN 6L/100KM ...JEFTINOCA. AL NEDA DJAVO MIRA OPET MISLIM DA KUPIM AUTOMATIKA OPEL KADETA KO JEDANPUT PROBA AUTOMATSKI MENJAC TAJ
NEMOZE DA ZABORAVI KONFOR.
GLASAM ZA AUTOMATIKA TO JE UZIVANCIJA:zskace:

Ovde vidim ima puno ljudi koji pričaju nešto bezveze, manite se ćorava posla. Automatski menjači su danas tako unapredjeni da je u potrošnji razlika max 1l a ne kvare se kao što neki ljudi pričaju jer nije ista tehnologija danas i od pre 5 godina a ne čak 20. Nije problem u automatici nego u vozačima jer 90% ljudi ne zna da vozi auto a kamoli da ga održavaju pa se posle žale na proizvodjače. A svaki menjač "zna" kada treba da prebaci u višu brzinu jer ima podešen broj obrtljaja i brzinu a neki menjaju način šaltovanja jer se na odredjen broj prevoženih km memoriše vožnja vozača pa tako automobil "ume sam da nauči" kako treba da menja brzine. I nije istina da automatski menjači nisu za grad, za grad i jesu jer ne ume svako da vozi automobil i motor je neuporedivo bolje očuvan na automobilu sa automatskim menjačem. A kvare se zbog idiota, ne zbog tehnologije. Meni se nikada ništa nije pokvarilo pa sam vozio i dizelaške automatike i to po gradu, i danas vozim dizel automatika V6 30% AP i 70% grad sa brdo prevoženih...

ja imam reno vel satis, 3.0dci v6, automatski menjac...na tom menjacu je vec radjen remont, al mi se desava da cimne kod prebacivanja iz 3 u 4, kao i iz 2 u 3...iz 1 u 2 normalno, kao i iz 4 u 5...
da li vi imate neko misljenje, sta bi moglo da bude?!jedan drugar mi je rekao mozda ti je "saltac" otisao...

To da cimne nije nikakva novina. Od 2000 vozim samo automatike i namenjao sam ih se dosta. Svaki od automobila je drugacije odradjen. Neki bolje a niki malo losije. I dan danas postoje greske u proizvodji pa cujemo da se automobili povlace.. Citroen Xantia koju sam vozio je imala bas grub prenos, to sto kazes cimala malo i nije bilo mogucnosti da se popravi jer je taj auto tako bio odradjen. Sada, na tojoti i hondi menjac prosto pliva.. Sve je to do usavrsavanja.. Kao sto nego gore rece nije isto sada i pre 5 ili 10 godina.

A price da automatik nije dobar ili da nije za grad cete cuti samo od onih koji nikad nisu seli za automatski menjac, ili ako kojim slucajem jesu onda je to bio neki bas stariji model..

S automatikom sam prosao oko 1500 km, s nekoliko razlicnih auta. Nikada nisam posedovao takav.
Moje skromno iskustvo s njima je veoma pozitivno, i, dopada mi se takav prenos, i u gradu, i na otvorenom.
Kad sam prvi put vozio takav auto, malo mi je bilo cudno sto mi fali kuplung, ali sam se brzo navikao :)
Sama voznja mi je bila super, pa sam onda naucio i one programe prenosa ....i jos na prvom putovanju automatikom (oko 300 km) mi se cinilo kao da oduvek vozim takav auto. Radilo se o Mercedesu E 200, 1998 godiste...
Drugi takav mi je bio americki Ford Taurus, 1988 godiste, veliki motor, veliki obrtni moment i automatik.
I zadnji, bio je Kadett.
Sve u svemu, nemam nista protiv automatika, i, rado bi i posedovao jedan.

vozim automatik vise godina,nemam zamerke jer su to sve bili novi auti sa dobrim menjacima,medjutim slabiji motori tipa 1.6 i manje ne bih uzeo sa automatikom nego manuelni.Vozio sam opel corsu iz 98 sa automatikom,nista ne valja,narocito ako stajes vise puta u malom vremenskom rasponu.

S automatikom sam prosao oko 1500 km, s nekoliko razlicnih auta. Nikada nisam posedovao takav.
Moje skromno iskustvo s njima je veoma pozitivno, i, dopada mi se takav prenos, i u gradu, i na otvorenom.
Kad sam prvi put vozio takav auto, malo mi je bilo cudno sto mi fali kuplung, ali sam se brzo navikao :)
Sama voznja mi je bila super, pa sam onda naucio i one programe prenosa ....i jos na prvom putovanju automatikom (oko 300 km) mi se cinilo kao da oduvek vozim takav auto. Radilo se o Mercedesu E 200, 1998 godiste...
Drugi takav mi je bio americki Ford Taurus, 1988 godiste, veliki motor, veliki obrtni moment i automatik.
I zadnji, bio je Kadett.
Sve u svemu, nemam nista protiv automatika, i, rado bi i posedovao jedan.
otkad ovo nisam cuo :D

Bez obzira sto je fiat u pitanju, oni uglavnom ugradjuju Nemacke ZTF memjace koji su naj pouzdaniji i naj jeftiniji za odrzavanje. Po meni pravo je zadovoljstvo voziti automatik narocito u gradu. A sto se tice dugotrajnosti, pa svi znamo da se vozilo koje se kristi pretezno u gradskoj voznji, pre i vise amortizuje .

Planiram da kupim vw boru 2000g.1.9 tdi sa 115ks i tiptronik menjacem...zanima me da li neko mozda zna kakvi su menjaci iz te godine (da li se cesto kvare ili tako nesto)...i nacini servisiranja (cuo sam da postoji veliki servis pa me zanima da li je to tacno i sta on obuhvata i naravno cena)....HVALA

Moram reći da sam dugo vremena vozio jedan auto manuelni, jedan automatik, i čak sam bio na strani manuelnog... Međutim, dal to ide sa prijeđenim kilometrima, ili sa idiotima koji na pravini koče svako malo bez ikakvog razloga, ili sa ko zna kojim drugim faktorom, meni je više ono prebačanje iz brzine u brzinu došlo glave. Tako zamijenim ovaj manuelni za isti model automatik sa DSG mjenjačem, Toyota mi je već automatik i vozim k'o čoek. I mislim da one priče kako je automobil brži sa manuelnim mjenjačem apsolutno nijesu tačne, ja čak imam utisak da mi ovaj Passat DSG ide bolje nego stari, a isti je model u pitanju. Ili kad mi je jedan rekao "Ne možeš da ga uvedeš u crveno kad je automatik", pa kad sam ga malo provozao, kad sam stao on je blenuo u jednu tačku otvorenih usta i rekao "Ne mogu da vjerujem". Tako da, ne libite se da kupite auto ako je automatik mjenjač.

Planiram da kupim vw boru 2000g.1.9 tdi sa 115ks i tiptronik menjacem...zanima me da li neko mozda zna kakvi su menjaci iz te godine (da li se cesto kvare ili tako nesto)...i nacini servisiranja (cuo sam da postoji veliki servis pa me zanima da li je to tacno i sta on obuhvata i naravno cena)....HVALA

Nije Aca pitao sta mislite o vozilima sa automatskim menjacem, vec je pitao za konkretni primerak. Zanima ga kakav je taj, a zato sam ja i linkovao tamo gde se pricalo da ti vw-ovi vole da crknu.

Back