Automatski menjači - da ili ne?

Jeste automatika ugodnija vozaču za gradsku vožnju, ali automatski menjač ne voli gradsku vožnju - pogotovo ovi noviji, puni elektronike...

Ovaj post je star,al moram odgovoriti na njega.

Nije istina da automatski menjc nevoli gradsku voznju,to su one price koje sam i ja slusao ranije,ma automatik je los,nevalja za zimu :),nevalja za ovo,nevalja za ono.
Posle takvih prica i ja sam se dugo dvoumio kad sam trebao da kupim prvi auto sa automatskim menjacom.
Evo vec 5 g. vozim pezo 307 sw automatik u Moskvi gde su guzve mnogo vece nego u BG (u principu to sto vi racunate da su guzve to je smesno),a takodje vec godinu dana vozim i Passat CC isto automatik i mogu samo jedno da kazem da nikad vise ne bih kupio auto sa mehanickim menjacem.

To da cimne nije nikakva novina. Od 2000 vozim samo automatike i namenjao sam ih se dosta. Svaki od automobila je drugacije odradjen. Neki bolje a niki malo losije. I dan danas postoje greske u proizvodji pa cujemo da se automobili povlace.. Citroen Xantia koju sam vozio je imala bas grub prenos, to sto kazes cimala malo i nije bilo mogucnosti da se popravi jer je taj auto tako bio odradjen. Sada, na tojoti i hondi menjac prosto pliva.. Sve je to do usavrsavanja.. Kao sto nego gore rece nije isto sada i pre 5 ili 10 godina.

A price da automatik nije dobar ili da nije za grad cete cuti samo od onih koji nikad nisu seli za automatski menjac, ili ako kojim slucajem jesu onda je to bio neki bas stariji model..

To si u pravu,naprimer kod pezoa 307 sw (verovatno je tako i kod hecbeka) menjac zna zimi (temperature ispod -15 i vise) da zasteka naprimer ako si negde stao i postavio ga na parking(ugasis auto upalis i stvar resena),al u voznji je perfektan,mozda malo grub pri prenosu brzine pri startovanju iz mesta al u sustini dobar menjac i prilicno startan.
Kod Passata CC je menjac mnogo bolje resen,bar po meni lepse-neznije prebacuje brzine,kad sam ga kupio na obicnom rezimu je prebazivao na 2000-2500 obrtaja,na sportu na 4000,a sad na 3000 i na sportu na 5000 i kad je na sportu retko kad ide vise od 4 brzine,sem u slucaju kad vozis brze od 130-140.

Ljudi ovo je 21vek jos malo pa ce automobili da oblecu oko zgrada tako da je AM vec prevazidjen kao pojam problema i nezahvalnosti..
I ja sam do sad vozio i vozim MM trenutno 6b preko 200ks i imam nameru po prvi put da uzmem AM jer sam se vise smorio od saltanja, zivim u c BG-a tako da je uvek neka guzva.. Vozio sam neke matike i probao sam ovu novu stvar i odusevljen sam..
DSG S-tronik je prava stvar.. Klasican manuelni menjac sa dve lamele u dva snopa i po tri brzine, max izbalansiran.. Robotizovano saltanje u mili sekundama, ne primetno menja brzine + komande na volanu F1 varijanta.. U kombinaciji sa motorom od 200ks mnogo luda stvar.. Tako da saltam kako hocu i koliko hocu.. MM je robija, AM je za gospodu.. Bar ja tako mislim.. Sada i svi sportski su AM

Ovde se ponavlja stara basna o lisici i grožđu!
Automobili se (kao i sve ostalo!) kupuju za pare kojih obično nema dovoljno - često ni za valjano vozilo a skoro nikada za automatski menjač i druge dodatke.
Zato se, poput lisice koja grožđe proglašava kiselim, sve to proglašava lošim!
Klima je po takvima "nezdrava", menjač "loš", itd.
Ko ima dovoljno para sve mu to odgovara!
Jedno je sigurno: kupujem sve za šta budem imao pare. Priče ostavljam "lisicama".

Naravno da je bolji automatski menjac, ali tema bas tako treba da ide, koliko je skuplji za odrzavanje i koliko vise trosi automatski minjac, i koliko je posle teze prodati automatski menjac nego manuelni.
Naprimer, auto do 2000 kubika dizel, atomatik pritiv manuelnog, ako recimo imam u porodici invalida kojem je jako potreban, prvo vreme, nemoras ti da ga vozis, ili moze i sam negde da uziva autom, preko im je potreban za potrebe kada nema ko da ih vozi. Ali ako je automatski menjac skuplji za odrzavanje i pritom trosi 2 litra vise, ili ti 2,5 evra, na 7 god ili 200 000 je to 5000 evra, treba dodati da posto je polovan auto veoma moguce jos 1200 evra za remont, i mnogo para za odrzavanje tj ulje koje se menja, plus auto se slabije prodaje automatik, pogotovo mator, i tu se gubi cena. Dobijamo cenu koja je skoro 7000 evra za nekih 5 -6 godina na gubitku, znaci li to da netreba komentarisati o automatiku, i reci ko jbe invalida vozicu ga samo kada je hitno, neka sedi kuci (a i meni vise bi odgovarao automatic), posto bas mene muci ovo pitanje, manuelni mi je poznat, ali reci te mi komentare za automatik, koliko para je skuplji, koliko je litar ulja za odrzavanje i koliko ide ulja, na koliko je predvidjeno da se menja to ulje...
inace me interesuje ovakav auto i menjac, duplo kvacilio
http://www.polovniautomobili.com/oglas1345337/ford_mondeo_20_tdci_titanium/

To po fabrichkim specifikacijama automatski troshi vishe ali mislim da u praksi automatski daleko manje troshi od manuelnog,sa manuelnim imas slobodu da uterujes auto u visoke obrtaje sto naravno dovodi do vece potroshnje.Sto se tiche odrzavanja takodje je jeftinji ali pod uslovom da nije od nekog proizvodjacha koji nema pojma da pravi automatske menjache i da se ulje menja redovno.Pa mercedesovi automatski menjachi prelaze i po pola miliona kilometara bez absolutno nikakvog problema samo ako se ulje menja na predvidjene intervale.Dok na zalost to nije sluchaj kod pojedinih proizvodjacha automobila,na primer Opelovi i Volvovi aut. menjachi nisu nizasta,iako se odrzavaju redovno.
E sad kod prodaje zavisi gde se auto prodaje,u norveskoj na primer su automatski menjachi jako popularni,tako da ako prodajes auto sa manuelnim jedva ces ga prodati,narochito mercedes,oko 30% gubi na ceni ako je sa manuelnim menjachem.

Ево да се јавим и ја као власник аута са аутоматским мењачем... У питању је Мерцедес Е220 CDI...
Ја, искрено, не верујем у приче да троши више него са мануелним мењачем...
Ево вам слике при вожњи од 110-120km/h, 4 особе у колима и претрпан ауто стварима...
264264_199033516810711_100001121910084_483503_8373979_n.jpg

У току вожње било је и кратких јурцања при брзини од 180-200 на сат, али то је пар километара...
Гориво у колима је сипано у Босни, рафинерије Модрича...
Док је темпомат био укључен, потрошња је била и 4.7 литара...

Што се одржавања тиче, битно је да се уље у мењачу мења на време, али то и није баш тако често...

Poslednja izmena:
Sa modernim motorima i menjacima razlika u potrosnji izmedju manuelnog i automatskog menjaca je sigurno smanjena, ali automatik je uvek trosio vise i uvek ce trositi vise. Generalno mi je sasvim svejedno da li imam manuelni ili automatski menjac, ali recimo da zbog voznje u zimskim uslovima vise volim manuelni menjac.

+1
Kad sam vozio automatik po snegu ne da se nisam osecao sigurno nego sam i uspeo da sletim sa puta.Doduse to je bio SX200 i moja prva zima sa automatikom.
A sto se tice potrosnje ne trosi automatik vise od manuelca kad ga vozis na otvorenom u krajnjoj brzini(4 ili 5) nego kad ga vozis u gradu gde on sam menja brzine i to konstantno radi.Tu on popije vise goriva a plus sto automatik mora da ima konja i kubika da bih ja uzivao u njemu.
Poslednji koji sam imao je Audi A6 2,5 TDI sa 163ks pa mi je bio tek na pocetku zadovoljstva jer da je bio slabiji to se vuce a trosi. Audi je trosio 11L po gradu i onda ja kao vozim dizela radi ekonomije.:)

Definitivno automatik... manuelni mi je nekad bio fin i zanimljiv, ali kad ti prelaziš dosta kilometara i vrlo često si u autu, kad budale ispred tebe koče svaki čas bez razloga itd, itd, počne stravično da nervira i da smeta... Zato je automatik pravo rješenje, frljneš ga u D i više ne misliš :mrgreen:

Mene jedna stvar opasno nervira kod automatika, a to je: kada je u poziciji drive (D), i stanem (na semaforu na primer), put je potpuno ravan, a ja moram da drzim nogu na kocnici jer on krece sam i ako nisam dao gas. Pricam o automaticima sa pocetka 90.-ih godina. Zanima me ko ima novije automobile, da li je ova stvar resena ili i dalje mora da se drzi noga na kocnici?

Mene jedna stvar opasno nervira kod automatika, a to je: kada je u poziciji drive (D), i stanem (na semaforu na primer), put je potpuno ravan, a ja moram da drzim nogu na kocnici jer on krece sam i ako nisam dao gas. Pricam o automaticima sa pocetka 90.-ih godina. Zanima me ko ima novije automobile, da li je ova stvar resena ili i dalje mora da se drzi noga na kocnici?

Nema tu šta da se rješava, to je sasvim logično. Ako nećeš da držiš nogu na kočnici, lijepo ubačiš u N i nemaš problema. Isto kao što ako staneš na semaforu a auto sa manuelnim mjenjačem ti je u prvoj, ti moraš da držiš kvačilo dok ga ne izbačiš na prazan hod.

To nije logicno u opste. Imao sam golfa dvojku dizela sa automatskim menjacem. Imao je jednu extra funkciju, a to je polozaj E (ekonomik). Kada ubacim u E, brzine se menjaju na nizim obrtajima nego u D i auto ne krece na semaforu i ne mora se drzati kocnica. Medjutim, od tog auta nisam video ni jedan (cak i golf 2) da ima E, vec samo D. A kod ovih novih DSG menjaca, da li i oni krecu u mestu ako se brzine menjaju na volanu?
Ja da zelim da na svakom semaforu sa D ubacujem u N, ne bih ni kupio automatik, to mi onda dodje kao manuelni. A automatik nema ni kocenje motorom (mislim na starije automatske menjace).

Sasvim bi ti bilo logicno kad bi znao kako to sve radi, a mogao si to da shvatis iz postova gore.
Jer sa manuelnim kad si u prvoj brzini sa otpustenim kvacilom auto ce se isto kretati kao automatik u D bez kocnice.
Ne vidim sta je toliko tesko da ako stojis jednostavno ubacis u N, ako cekas zeleno mozes par sekundi da drzis kocnicu zar je toliki problem :D

Ne znam kako je to funkcionisalo na Golfu, ali i ovi novi kod kojih ne moras da drzis kocnicu na semaforu, to omogucavaju na nacin da racunar sam drzi stegute celjusti nakon zaustavljanja sve dok se ne pritisne gas. Ne znam kako uopste automatski menjac moze da ne pomera auto u D, jer cim se motor okrece mora bar malo...

Ne znam kako je to funkcionisalo na Golfu, ali i ovi novi kod kojih ne moras da drzis kocnicu na semaforu, to omogucavaju na nacin da racunar sam drzi stegute celjusti nakon zaustavljanja sve dok se ne pritisne gas. Ne znam kako uopste automatski menjac moze da ne pomera auto u D, jer cim se motor okrece mora bar malo...

Ja uvijek držim kočnicu kad sam na semaforu u D :lol: Nije mi to vala problem nikakav, ko da je teško pritisnut kočnicu

To nije logicno u opste. Imao sam golfa dvojku dizela sa automatskim menjacem. Imao je jednu extra funkciju, a to je polozaj E (ekonomik). Kada ubacim u E, brzine se menjaju na nizim obrtajima nego u D i auto ne krece na semaforu i ne mora se drzati kocnica. Medjutim, od tog auta nisam video ni jedan (cak i golf 2) da ima E, vec samo D. A kod ovih novih DSG menjaca, da li i oni krecu u mestu ako se brzine menjaju na volanu?
Ja da zelim da na svakom semaforu sa D ubacujem u N, ne bih ni kupio automatik, to mi onda dodje kao manuelni. A automatik nema ni kocenje motorom (mislim na starije automatske menjace).
imao sam ja g2 automatic, imao je e, da nije bio bordo:think:

Back