Automatski menjači - da ili ne?

Ja sam više opredijeljen za manuelni mjenjač... možda će se to s godinama izmijeniti... Vozio sam i automatik i manuelni... Mislim da su i jedna i druga vrsta mjenjača dosta dobri i da i jedan i drugi imaju i zamjerki i pohvala... Mislim da je to ipak stvar osobe koja vozi... kako voli da vozi

911s [SK];12274035:
Pa oseća se snaga auta i uz automatik, ali ne uz automatike na sirotinjskim vozilima, inače stvarno nemam želju da do kraja života u gradu šaltam kao majmun. :D
Pa dobro Dovla, jel se ti to svaki dan po dva sata seksaš? :lol:
Ћути не стај ми на муку... кад само погледам километражу није ми добро

z:mrgreen:z:mrgreen:z:mrgreen:

Realno,savremeni "automatici" su dosta unapredjeni po pitanju brzine prenosa u odnosu na prastare automatike,gde si morao da čekaš večnost da se smiluju i ostvare prenos. z:)

Medjutim,današnji "Automatici",pa čak i oni u premium segmentu (tipa : Tiptronic kod Audija) su poprilično sporiji od klasičnih manuelnih,kada se koriste u manuelnom modu.Doduše,u realnom životu za mnoge neprimetna razlika,ali ipak postoji.

I još jedna bitna stvar ... Potrošnja je kod Automatskih menjača veća u odnosu na manualne.Pri polasku,a pogotovo pri naglom startu,gde motor odmah nabija obrtaje,dugo stoji u prvom stepenu,a tek kasnije menja prenos po potrebi.

Osim toga,savremene automatske menjače ne može da popravi ni jedan majstor Mika,Pera itd. već ovlašćeni servis sa dijagnostikom,gde kod pojedinih automobila,cena popravke i zamene zna da se popne i na 10.000 EUR. z:)

Meni lično,više odgovaraju manuelni menjači,jer uvek želim da osetim i kontrolišem auto.Čak i kad vozim u automatskom režimu,desnu ruku obavezno držim na ručici menjača. :D

Kickdown!! :D

2yv43tz.jpg

Naravno da je lagodnije voziti kroz gužvu i ne zaiebavati se non stop sa kvačilom i ručicom menjača... Ali i dalje mislim da kroz gradsku vožnju automatski menjač brže nastrada nego manuelni... A popravka automatskog menjača je - kao što svi znamo - skupa...

ja koliko znam automatik menjac popraviti je vrlo tesko i komplikovano pa u slucaju da nesto crkne isti se ne popravlja vec menja.

za americka vozila automatik menjac je jeftin kosta od 200 do max 400 evra dok za evropska tipa audi mercedes bmw ide od 1000 evra pa na vise. meni se zalio komsija koji ima 2003 audi a6 karavan i nesto ga menjac zeza da mu treba 1800 evra da ga zameni. bruka.

u americi su popularni jer su ameri gotovani :cool:
meni je puno draže da sam prebacujem iz brzine u brzinu onda baš kada ja to hoću a ne kad se njemu mili.
premda kada se vozam po gradu zaželim da imam automatik.
inače čuo sam od jednog lika koji je profesor i predaje na temi goriva i maziva da novi automatski mjenjači troše manje goriva!
meni se to činilo kao nebuloza ali čovjek je to onda bio i objasnio pa sam mu povjerovao tada.
jel ima neko neke podatke za isto vozilo(isti broj KS) sa automatikom i ručnim mjenjačem pa da uporedimo?

tako je u pravu si novi automatici trose manje nego manuelni

evo poredjenja za 2010 Cadillac CTS , sa manuelnim i automatic menjacem

Potrosnja sa manuelnim je:

Manual 6-spd, 6 cyl, 3.6 L, Regular Gasoline

14.7
City

12.4
Combined

9.4
Hwy

sa automatikom

13.1
City

11.2
Combined

8.7
Hwy

kao sto vidite u gradu je sa automatikom potrosnja za ovaj auto manja za 1.6 litara nego sa manuelnim menjacem.

Evo poredjenja za 2010 Toyota Coroll-u

Manual 5-spd, 4 cyl, 1.8 L, Regular Gasoline

9.0
City

7.8
Combined

6.7
Hwy

Automatic 4-spd, 4 cyl, 1.8 L, Regular Gasoline

Regular Gasoline
9.0
City

8.1
Combined

6.9
Hwy

kod korole trosi automatik malo vise na otvorenom a po gradu isto - mozda je razlika u koliko je stepeni menjac automatik dal 4 ili 6 ?

2010 BMW 335i

Manual 6-spd, 6 cyl, 3 L, Premium Gasoline, TurboCharger

13.8
City

11.8
Combined

9.0
Hwy

Automatic (S6), 6 cyl, 3 L, Premium Gasoline, TurboCharger

13.8
City

11.8
Combined

9.0
Hwy

Kod BMW-a znaci isto....

Po ovome ispade da najbolje automatik menjace ima General Motors jer samo kod njega automatici trose manje nego manuelni ?

volvo je bio fordov a saab GM-ov damjane :)

gledao sam kod GM-a se ovi novi automatici uopste nikad ne servisiraju ne menjas im ni filtere ni ulje osim ako ih ne koristis u ekstremnih uslovima u sta spada koriscenje na konstantnoj temperaturi preko 30 stepeni i ako vuces neki teret kamp kucice i prikolice.

Poslednja izmena:
911s [SK];12328635:
Imam jednog dobrog drugara koji se bavi automatskim menjačima za američke automobile i ta cifra nema veze sa mozgom. Ne znam za koja si to vozila gledao, možda za ona koja su stara 10 godina i cela vrede tri kesice kikirikija u USA?

evo gledao sam primera radi za hondu accord 2005 godiste imas da nadjes automatik menjace od 350 dolara pa na vise

doduse cifra ide do 1000 dolara tako da je verovatno u pitanju polovan menjac sa nekog otpada.

pa izmedju ostalog i po tome.

kolko ja znam potrosnja goriva je za vecinu ljudi najbitnija stavka?

Nisi u pravu nikako, ne gleda se kvalitet automatskog menjaca po potrosnji goriva!
Ovo drugo sto si rekao je tacno ali nema nikakve veze sa kvalitetom automatskih menjaca.
Kvalitet automat.menjaca se meri po tome kakav je celokupni sklop menjaca, da li je cvt,multitronik,tiptronik...koji ga proizvodjac proizvodi...itd.
Pr. audi je imao klasican tiptronik menjac, koji izdrzava velike obrt.moment, znaci klasican automatik, pa se posle izbacili multitronik automa.menjac koji ima manju potrosnju goriva, ali on ne moze da podnese veliki obrt.mo.on ne moze da se koristi u jacim motorima, ne moze da se koristi u kvatro pogonu...nisam ulazio u detalje, uglavnom ovaj multitronik radi kao cvt auto.menjaca koji se ugradjuju uglavnom u malim i slabiji automobilima koji trose malo, zato se i nije proslavio toliko i dalje se smatra da je bolji tiptronik klasican automatsko menjac koji trosi vise, znaci nema nikakve veze potrosnja goriva sa kvalitetom auto.menjaca.

Back