Auto - radionica, potraznja delova

Moj prethodni auto je bio Mitsubishi Colt, 1982.god., sa 1.4 motorom, dvogrli karburator, i zanimljivim menjacem, koji je imao 4 economy i 4 power brzine, ukupno 8. Power su 4 kratke, a economy 4 dugacke. Bas mi je bio zanimljiv za voznju. Da, i menjac i dan danas radi besprekorno, a presao je oko 500.000km!
Secam se da si negde pisao o tome... Bio ti je prvi auto?

To je ono o cemu ja pricam a to je da delovi sedam godina posle prestanka proizvodnje modela se vise ne proizvode.
Zato za Grande Punto 1,3 M-jet set kvacila kosta 9500 dinara!:D
A to nitovano ako iole budes zestok na gasu ce da ti traje par hiljada i procinje da proklizava.

Kako se ne proizvode? Evo set kvacila prave Sachs, Luk i Valeo i kostaju od 195 do 345e u Njemackoj. To sto ja vozim najredju varijantu ionako retkog auta, to je nesto drugo.

bolje budi bauštelac 3 nedelje pa to kupi i stavi kako treba, nego da karabudžiš

Da li normalan :lol: Od malo jace od mesec dana sto sam slobodan da provedem vise od pola crnceci za *ebeno kvacilo? Pa nisam smako :lol:
A i to "karabudzenje" nek izdrzi 50.000, ja prezadovoljan.

Meni, koji volim da vozim, je ovaj menjac bio jako zanimljiv. Nije to samo neka fora, stvarno je bilo 4 kratkih i 4 dugackih brzina. Ove kratke su dosta poboljsavale ubrzanja, a dugacka 4-ta je ekvivalent 5-oj brzini. A sve je radilo bez problema: imas rucicu menjaca sa 4 stepena prenosa, a pored nje, jos jednu tanju (za koji su me svi pitali jel to reduktor). Na toj tanjoj imas dva polozaja - economy i power, pa tako kad je u polozaju economy onda na "obicnoj" rucici menjaca imas 4 dugacke brzine. Modovi se menjaju u toku voznje, a sve sto trba je pritisnuti kvacilo, kao i kod menjanja brzina. Ja sam se zainteresovao za ovaj sistem, pa sam se navikao da istovremeno menjam obe rucice, kad je to moguce. Na primer: 1-va power, a onda zajedno nanize u 2-gu i e mod i tako ga razvucem do 90-100km/h. Ili, najcesca varijanta, vozim na otvorenom, 4-ta e mod i resim da preteknem neko vozilo, ostajem u 4-toj, samo prebacim u power mod i otprilike je utisak da sam sisao u nizu brzinu. Ili ako je moguce, a zahteva se jace ubrzanje, zajedno pomerim menjac i rucicu za modove iz 4. u 3. brzina, odnosno iz e u power mod.

Ipak, nekome kome auto sluzi za voznju od a do b, ovo je nepotrebna komplikacija i zamorno. Zato se verovatno vise ne orave ovakvi dupli menjaci za komercijalnu upotrebu.

Ma kod mene se desava nesto cudno :D kao neka slaba detonacija, i oseti se vibracija, a kad gledam u motor vidim da poskoci ka usisnoj grani, u kompletu sa njom. To se pojavljuje nezavisno od broja obrtaja, nekad 2-3 puta vezano u roku od 1 sec, a nekad jednom u 10 sec, ucestalost se ne povecava sa brojem obrtaja! S tim, da se s povecanjem broja obrtaja manje osete, i da motor gotovo i ne poskakuje. Inace, ide kao i pre, ne dize temperaturu itd.

kao što reče prethodnk kod mene su se detonacije pojavljivale samo kad išao niz brdo bez gasa u brzini. u pitanju je bila calibra sa remus izduvom tako da je to bilo simpatično a pogotovo kad se ide na more u crnju goru pa kroz tunel mu namerno pustim gas ,kad se samo setim kako je to grmelo i sad mi dodje žao sto sam je prodao pre 3 god.medutim u leru ili pri bilo kakvom dodavanju gasa nisam ima te detonacije kao što ih ti imaš.probaj kako ti se ponaša na benzinu pa vidi možda su svećice ili kablovi u pitanju.

kao što reče prethodnk kod mene su se detonacije pojavljivale samo kad išao niz brdo bez gasa u brzini. u pitanju je bila calibra sa remus izduvom tako da je to bilo simpatično a pogotovo kad se ide na more u crnju goru pa kroz tunel mu namerno pustim gas ,kad se samo setim kako je to grmelo i sad mi dodje žao sto sam je prodao pre 3 god.medutim u leru ili pri bilo kakvom dodavanju gasa nisam ima te detonacije kao što ih ti imaš.probaj kako ti se ponaša na benzinu pa vidi možda su svećice ili kablovi u pitanju.

Krenuo sam da cackam svecice, medjutim, kljuc se slomio ( izgleda da su ga pravili kinezi), tako da sam jedva zavrnuo tu svecicu, prirucnim sredstvima. I onako treba da idem do majstora da menjam plocice i diskove, pa cu mu napomenuti da se malo pozabavi time. I ja sumnjam na svecice i kablove, eventualno razvodnik ili nesto oko isparivaca. Da su ventili ili neko drugo mehanicko ostecenje, npr. naprsnuce cilindra to bi se desavalo konstantno, bez prekida i verovatno bi bilo zavisno od broja obrtaja.

Poslednja izmena:

Matori passat b2 2.2 :D Cale kupio novi auto, a meni uvalio ovaj. Kad god ga ja vozim desi se nesto, naletim na sraf, zabije se u gumu do felne, dve nedelje kasnije pukne mi crevo za vodu, neku nedelju kasnije crkne mi anlaser. Dok ga je on vozio nikad mu nista nije falilo. Doduse, kako ga je odrzavao i ne cudi me, ulje je menjao pre jedno 30.000 i samo ga je dolivao, malo pusta na dihtungu poklopca, tek sam ga ja promenio. Inace, kod njega je presao oko 300.000 hiljada, a ukupno mu fali jos koja hiljada do 600.

Poslednja izmena:

Back