Drage moje!
Sinoc sam nasla ovaj topic na forumu, i vjerujte da sam citala nekad do 4 u jutro, dosla sam tek do 150-te stranice, bas zanimljivo citati razna iskusva...strahove...smijehove i ostalo.
Au pair iskusvo moze biti nesto sto ce se pamtiti do kraja zivota, a isto tako i nesto sto je nocna mora!
Ja se divim Vama koje ste se odlucile zaputiti u daleku Ameriku preko programa! Ja sam isto trebala, no jednostavno sam se plasila i same pomisli ici preko okeana, i kako se suociti s problemima.
Prije dvije godine sam dosla u London kao au pair, i da , nisam isla preko nikakve agencije, jer sam vec znala kako agencije znaju samo izmusti novce, i onda kad problemi nastupe, u vise slucajeva su na strani porodice!
Tako da sam si ja nasla porodicu preko interneta, i prvo sam htjela neki gradic, ne bas London, jer skupo bla bla, tako da sam otisla u Tunbridge Wells, 30 km od Londona kod single mom i jedna djevojcica... 60 Futni ..sedmicno...crkavica...zabit...i nakon mjesec dana prebacim se u London kod jednog para...decko i cura.... zamislite luudila...pa isla sam s njima vani ponekad, bili smo vise prijatelji, a radila sam samo od 5 popodne do 8 navece za 80 funti. Uspjela sam naci dodatno nanny job, dva dana sedmicno tako da sam primala vise love.
Onda sam zavrsila kurseve prve pomoci, i evo sad radim bas kao full time nanny, od 9 u jutro do 7 navece i plata mi je 340 funti sedmicno. JA sam se toliko istripovala da vi cure radite po 10 do 12 sati dnevno za place od 150 dolara sedmicno, pa to su skoro pa nanny jobovi!
U Uk , au pair ne smije raditi vise od 5 sati dnevno ! Amerikanci izgleda pravo iskoristavaju, a i sva ta silna papirologija! Mislim, Vi da imate prednost vidjet vise Sunca od mene, vidjet te velike drzave i putovati, no po ovim ovdje iskustvima ja bih radije u USA na godisnji i sve to lijepo proputovala, nego au pairisat.
Ali opet ovisi, sto ko zeli?!? Ja sam ovdje dosla s jednim ciljem, obzirom da sam vec govorila tecno engleski, meni je samo cilj bio ne ostati na istom sto se tice novca, jer je London uzasno skup, i evo hvala Bogu uspjela sam ustediti za college, i predajem za studentsku vizu za dva mjeseca.
Ne znam, Amerika zvuci primamljivo, ali ja sam prezadovoljna i Londonom, mislim da za ove dvije godine nisam nigdje vise nacija upoznala kao ovdje, i ko zna , ostajem ovdje i iduce godine zapalim da vidim cari NEW Yorka na par dana