AU pair in USA

cao drustvo, ja sam se takodje prijavila na au pair program, cekam porodicu, tako da pre leta necu krenuti,mene zanima par stvari,koje mi naravno mogu odgovoriti oni koji su bili vec tamo,ovako:da li je tih 140 $ dovoljno da se prezivi? da li je moguce naci jos jedan posao babysitting?da li su vam sve porodice trazile da imate dozvolu, odnosno da li je auto aupair devojci stvarno toliko neophodan?da li predmet u toj skoli, onosno na tom kursu mora biti engleski ili moze nesto drugo?

hvala :D

Irena Bg:
Nista zato!
Porodica mi je u New Yorku,East Quogue(Hamptons).U agenciji ces dobiti sva obavestenja oko dokumenata,ali nista puno.Ja sam zaposlena,tako da mi je bilo potrebno da mi vlasnik radnje napise uverenje na memorandumu firme uz odobrenje jednogodisnjeg odsustva-cista formalnost.
Nosila sam papire o imovini roditelja,ali mi ih,verovala ili ne, nisi ni uzeli,a mislim da su izvadjena u sudu.
Ukoliko te zanima jos nesto,slobodno me pitaj

Hvala puno!!!
Interesuje me još nešto, kad si plaćala program da li si platila sve odjednom 485$ i dali je to u dinarima ili moze u evrima ili dolarima.(da li se plaća dodatnih 100$ za decu mlađu od 2 god, ako nezeliš da čuvas)
Kakav je to projekat koji pišeš!!!
Ja nisam još nijednom otišla u agenciju oni su mi preko mail-a poslali onu aplikaciju, ja sam sve to popunila(naravno i preporuke porodica i prijatelja), samo još da napravim album, uzela potvrdu iz suda i od lekara, E sad mene interesuje šta misliš da li je dovoljno da odem samo jednom do agenicje na taj razgovor i da platim to da li je to dovoljno ili ću morati više puta(pitam te za mišljenje jer da bi otprilike znala koliko ću morati da izostajem sa posla).
E da i još nešto, kada si pravila album recimi da li si uzela format A4 i zalepila slike i napisala ispod komentare,( da li mora striktno 2 papira A4 formata ili moze i 1 ili 3) kolko je to bitno...
Hvla ti mnogo!!!

pliko:
Hvala puno!!!
Interesuje me još nešto, kad si plaćala program da li si platila sve odjednom 485$ i dali je to u dinarima ili moze u evrima ili dolarima.(da li se plaća dodatnih 100$ za decu mlađu od 2 god, ako nezeliš da čuvas)
Kakav je to projekat koji pišeš!!!
Ja nisam još nijednom otišla u agenciju oni su mi preko mail-a poslali onu aplikaciju, ja sam sve to popunila(naravno i preporuke porodica i prijatelja), samo još da napravim album, uzela potvrdu iz suda i od lekara, E sad mene interesuje šta misliš da li je dovoljno da odem samo jednom do agenicje na taj razgovor i da platim to da li je to dovoljno ili ću morati više puta(pitam te za mišljenje jer da bi otprilike znala koliko ću morati da izostajem sa posla).
E da i još nešto, kada si pravila album recimi da li si uzela format A4 i zalepila slike i napisala ispod komentare,( da li mora striktno 2 papira A4 formata ili moze i 1 ili 3) kolko je to bitno...
Hvla ti mnogo!!!
Platila sam sve odjednom,i placala sam u eurima u Komercijalnoj banci u kojoj moras da otvoris racun.A za tu doplatu stvarno ne znam.
Taj projekat je obavezan,u kome pises o porodici u koju ides,mestu gde zive,tvojoj porodici, gradu odakle dolazis,o deci koju ces cuvati i aktivnostima sa kojima ces se baviti sa decom,o praznicima koji se slave u tvojoj zemlji i obicajima.
album mi je napravila devojka koja radi u agenciji,dakle ja sam samo odnela slike.
Ne znam preko koje agencije ides,jer sve ovo sto me pitas je bila obaveza agencije da ti to objasni,Ja idem preko Ayuse i agencija je fenomenalna,Ja sam vise puta isla na razgovore...

Drage devojke

sasvim slucajno sam naletela na ovu temu i zelela sam da i ja napisem svoje iskustvo, ako bi nekome to pomoglo ili malo pojasnilo celu situaciju. Na danasnji dan - 8. marta pre 4 godine ja sam dosla u USA kao AuPair. Dosla sam u New Jersey , 45 minuta od Manhattan NY. Sto bi neke od vas tu rekle "imala sam srece" Porodica je jevrejska sa 3 dece koja su sva isla u skolu. Znaci ujutru ih spremim za skolu i odpratim na stanicu ( koja je bila bukvalno ispred naseg driveway-a), onda sam slobodna do 3 kada oni se vracaju iz skole. Dam im rucak, uradimo domaci i onda ih vozikam po afterschool aktivnostima i gotov dan - nista lakse. Jedino preko raspusta kada su ceo dan kuci - a to je celo leto radila sam 12 sati na dan, ali imali su veliki bazen i ceo dan smo se kupali i igrali i to je nekako proslo.
Mi smo zaista imali lep odnos - iako je bilo dana kada sam se sa klincima svadjala i kada sam se toliko derala na njih i kada su me izvodili iz takta...ali vise je bilo lepih i interesantnih momenata. Roditelji su bili fer prema meni ( koliko je to moguce, jer svako od njih ima neke fiks ideje koje moras da postujes ), bas su me gotivili, za Bozic mi kupili kozni mantil, uvece kad klinci zaspu a mi gledamo TV zajedno i zezamo se... Svi njihovi prijatelji i rodbina su me obozavali i ja sam odlazila na sva ta porodicna okupljanja slavlja i druzila se sa njihovim prijateljima i sa mamama od drugova dece iz skole...na kraju su mi napravili go-away party gde su svi prijatelji i rodbina dosli i svi mi doneli poklone, neki davali i po 100 dolara da mi se nadje :grin: Naravno da je bilo i momenata kad sam recimo zelela nesto a nisu mi dozvolili ili kad neki njihovi postupci mi nisu bili dragi ( recimo gorivo sam placala sama iako sam vozila klince - par puta su mi dali po $20 )slicno...ali sve u svemu bilo je lepo i zaista sam imala pravo Americko iskustvo. I ostala sam u lepim odnosima i konatktu sa porodicom - vidjamo se za decije rodjendane obavezno, klinci me obozavaju kad se vidimo ( skacu po meni i ljube me )...vec su jako porasli - 3 godine je proslo, idem kod njih i za Dan zahvalnosti i vidjam se sa njihovim prijateljima i rodbinom...
Posle isteka godinu dana - u to vreme jos uvek nisi mogao da budes AuPair 2 godine - sada mozes, odlucila sam da ostanem ovde jer sam upoznala momka koji je dosao isto iz Srbije ovde kod keve ( moj sadasnji verenik sa kojim zivim vec 3 godine ). On je pohadjao tu glupavu skolu jezika cisto radi vize i onda sam i ja se prebacila na studentski status i upisala tu istu skolu engleskog i nasla posao kao nanny i preselila se New York City. Posle dve godine gubljenja vremena u toj skoli engleskog (koju svima preporucujem kao najjeftiniju skolu da ostanes ovde legalno ), prebacila sam se na najjeftiniji koledz u gradu ( mada za moj dzep ni malo jeftin - knjige su UZASNO skupe ), imam jos 2 semestra da zavrsim pa da dobijem OPT - i imam vec kompaniju koja hoce da me sponzorise za radnu vizu i to...ako sve bude u redu daj Boze.
U bre ala sam se raspisala ...cela poenta price je da sam ja imala pozitivno i lepo iskustvo sa porodicom i da ne zalim sto sam ostala ovde - zivim u New Yorku, imam lepo posao koji volim, idem na koledz, nasla sam moju ljubav ovde, imamo nas stancic, auto i zivimo milion puta bolje nego da sam ostala u Srbiji....naravno zrtva je velika - nedostaje ti porodica iz Srbije i ne ozes da izadjes iz zemlje jer niko ti ne garantuje da ces dobiti vizu ( pecat ) u pasos da se vratis ovde, a ne smes da rizikujes jer si stvorio sebi ovde zivot.
Eto, my five cents...
p.s: ko god misli da dodje kao AuPair da skupi pare - zaboravi, 140 dolara nedeljno je nista, a hoces i da izadjes sa drugaricama da malo prozivis Ameriku, pa malo i kupis poklone za kuci, pa skupis za neki odlican vacation - ja sam isla na krstarenje na Bermude...neopisivo iskustvo i dozivljaj. AuPair je prilika da dodjes u USA, iskusis American dream i ako si hrabar i snalazljiv ostanes i stvoris sebi bolju buducnost.
p.s.s: jeste za koledz ti treba potpis sponzora na 20000 dolara godisnje, ali nije tesko naci - meni je potpisala devojka koju sam upoznala dok sam bila AuPair kad sam isla na predavanja koja moras da imas kao deo programa i videla je 5 puta u zivotu jer je htela da mi pomogne da ostanem. To sto ti neko potpise ne znaci da ti on daje pare u ruke, niti ti mozes njemu da naudis i da mu uzmes te pare, nego kao ti "obecava " da ce ti dati...a ti naravno sam sebi placas skolu...

minnie mouse:
cao drustvo, ja sam se takodje prijavila na au pair program, cekam porodicu, tako da pre leta necu krenuti,mene zanima par stvari,koje mi naravno mogu odgovoriti oni koji su bili vec tamo,ovako:da li je tih 140 $ dovoljno da se prezivi? da li je moguce naci jos jedan posao babysitting?da li su vam sve porodice trazile da imate dozvolu, odnosno da li je auto aupair devojci stvarno toliko neophodan?da li predmet u toj skoli, onosno na tom kursu mora biti engleski ili moze nesto drugo?

hvala :D

140 nedeljno je bas tako - dovoljno da se prezivi i da malo uzivas.
za jos jedan posao babysittinga ne znam sta da ti kazem - moguce jeste naravno, ako znas gde da trazis i i ako imas slobodno vreme. ja recimo nisam znala gde da trazim dok sam bila AuPair ali mogu da ti preporucim website gde uglavnom sve nanny i babysitterke u USA traze posao: www.craigslist.com i tamo klinkes na grad gde si pa na childcare oglase.
ja mislim , a mozda i gresim da je uslovno da imas dozvolu jer u tome i jeste poenta da razvozis decu u skolu i afterschool aktivnosti.
koledz credit ne mora da bude engleski - sta god hoces, ja sam uzela spanski.
nadam se da ti ovo malo pomaze :smile:

Irena Bg:
Platila sam sve odjednom,i placala sam u eurima u Komercijalnoj banci u kojoj moras da otvoris racun.A za tu doplatu stvarno ne znam.
Taj projekat je obavezan,u kome pises o porodici u koju ides,mestu gde zive,tvojoj porodici, gradu odakle dolazis,o deci koju ces cuvati i aktivnostima sa kojima ces se baviti sa decom,o praznicima koji se slave u tvojoj zemlji i obicajima.
album mi je napravila devojka koja radi u agenciji,dakle ja sam samo odnela slike.
Ne znam preko koje agencije ides,jer sve ovo sto me pitas je bila obaveza agencije da ti to objasni,Ja idem preko Ayuse i agencija je fenomenalna,Ja sam vise puta isla na razgovore...
Ma i ja idem preko Ayuse nego su mi oni mejlom poslali aplikaciju i za lekarsko, sve sam do sada komunicirala sa njima preko mejla i nesto malo tel. nisam imala vremena nikako da odem jer moje radno vreme je isto ko i njihovo, pa sam planirala da sve skupim i tada odem jedino mi je ostao taj album, ali upravu si danas sam ih pozvala i ona mi je isto rekal da ce mi napraviti, ja sam mislila da moram sama da napravim jel tako pise u aplikaciji,tako hvalati bilo mi je bas korisno sto si mi to rekala ince bih ga sama pravila ipak bolje da oni to urade!!!!!!!
javi cu kako je prosao razgovor u Ayusi,
Hvala puno na svim informacijama.
Kako tebi ide spremanje jel te hvata panika, nadam se da ne ali bliži ti se tatum putovanja, ma biće ti super!!!

@mima4nyc
Hvala Mima, nadamo se da cu ovaj put imati vise srece...
Imam brdo papira, sve sam zaista poneo, ne znam sta vise da im dokazujem (( Ja nosim njihove kopije pasosa, sto je valjda dovoljno za slike...nasta si mislila za e-mail-ove?
Pozz

Trebam da idem 20. juna... ma ne nerviram se ;P nego mislim se sta ako me opet odbiju a toliko se trudili da prikupimo garancije... Bio sam pre 2 god. na razgovoru kada sam bio odbijen ^^'
Pozz
p.s. nisam ja za aupair program vec samo poseta tetki, a ko zna kasnije... )

mima4nyc:
140 nedeljno je bas tako - dovoljno da se prezivi i da malo uzivas.
za jos jedan posao babysittinga ne znam sta da ti kazem - moguce jeste naravno, ako znas gde da trazis i i ako imas slobodno vreme. ja recimo nisam znala gde da trazim dok sam bila AuPair ali mogu da ti preporucim website gde uglavnom sve nanny i babysitterke u USA traze posao: www.craigslist.com i tamo klinkes na grad gde si pa na childcare oglase.
ja mislim , a mozda i gresim da je uslovno da imas dozvolu jer u tome i jeste poenta da razvozis decu u skolu i afterschool aktivnosti.
koledz credit ne mora da bude engleski - sta god hoces, ja sam uzela spanski.
nadam se da ti ovo malo pomaze :smile:

mima, hvala ti puno :) , inace i ja mislim da uzmem spanski, treba mi za fax, a i dozvolu imam ali nisam bas iskusan vozac :) za onih 140$ sam pitala,jer su me zaplasili da mi to nece biti dovoljno, da ce moji morati da mi salju jos novca, sto mi nikako ne odgovara, ionako je sve toliko skupo dok ne odem,a ne jos da me finansiraju dok sam tamo :-(

jos nisam nasla porodicu, imas li kakav savet kakvu porodicu da trazim, sa koliko dece,u kom gradu i tako to?
:D

pozdravcic :grin:

Goku:
@mima4nyc
Hvala Mima, nadamo se da cu ovaj put imati vise srece...
Imam brdo papira, sve sam zaista poneo, ne znam sta vise da im dokazujem (( Ja nosim njihove kopije pasosa, sto je valjda dovoljno za slike...nasta si mislila za e-mail-ove?
Pozz

Mislila sam na emailove od porodice kod koje ides - jel ste vi u kontaktu? Mislim imas li korespodenciju sa njima - odstampas i poneses...meni su to jedino i trazili u ambasadi.

Goku:
Trebam da idem 20. juna... ma ne nerviram se ;P nego mislim se sta ako me opet odbiju a toliko se trudili da prikupimo garancije... Bio sam pre 2 god. na razgovoru kada sam bio odbijen ^^'
Pozz
p.s. nisam ja za aupair program vec samo poseta tetki, a ko zna kasnije... )

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol: pa ja sam mislila da si ti za AuPair zato sam ti govorila za emailove sa porodicom kod koje ides....ups 8)

minnie mouse:
mima, hvala ti puno :) , inace i ja mislim da uzmem spanski, treba mi za fax, a i dozvolu imam ali nisam bas iskusan vozac :) za onih 140$ sam pitala,jer su me zaplasili da mi to nece biti dovoljno, da ce moji morati da mi salju jos novca, sto mi nikako ne odgovara, ionako je sve toliko skupo dok ne odem,a ne jos da me finansiraju dok sam tamo :-(

jos nisam nasla porodicu, imas li kakav savet kakvu porodicu da trazim, sa koliko dece,u kom gradu i tako to?
:D

pozdravcic :grin:

Ma daj ko ti je to rekao da ce morati tvoji da ti jos salju pare? pa to su budalastine...ja sam kao sto ti rekoh vec cak isla i na krstarenje za godisnji odmor, izlazila sam svaki petak i subotu sa drugaricama - naravno nismo se razbacivale sa lovom, ali smo cugale i cesto i vecerale...i kupovala sam sebi i garderobicu - ima dosta tih radnji koje prodaju markiranu garderobu po malim cenama - kao sto su Marshalls i TJ Max...
Bice ti to dosta da prozivis i prezivis :-) ali nema sanse da skupis da odneses kuci ... mislim ima sanse - jedna moja prijateljica je bila u isto vreme AuPair kad i ja i nije nigde isla sa nama i samo je stedela i odnela je kuci 5000 dolara...

mima4nyc:
Ma daj ko ti je to rekao da ce morati tvoji da ti jos salju pare? pa to su budalastine...ja sam kao sto ti rekoh vec cak isla i na krstarenje za godisnji odmor, izlazila sam svaki petak i subotu sa drugaricama - naravno nismo se razbacivale sa lovom, ali smo cugale i cesto i vecerale...i kupovala sam sebi i garderobicu - ima dosta tih radnji koje prodaju markiranu garderobu po malim cenama - kao sto su Marshalls i TJ Max...
Bice ti to dosta da prozivis i prezivis :-) ali nema sanse da skupis da odneses kuci ... mislim ima sanse - jedna moja prijateljica je bila u isto vreme AuPair kad i ja i nije nigde isla sa nama i samo je stedela i odnela je kuci 5000 dolara...

uh, dobro je:)
nisam ni mislila da cu se od ovog programa novcano obogatiti, ali bar da nemam vise troskova:)
kakav ti je bio taj kurs spanskog, jel vredi?
engleski znam prilicno dobro, ali najvise idem radi usavrsavanja istog, pa me jos zanima: jel bilo tesko da se uklopis u sve to, nacin zivota, nova kultura, jezik? ;)

pozdravcic

minnie mouse:
uh, dobro je:)
nisam ni mislila da cu se od ovog programa novcano obogatiti, ali bar da nemam vise troskova:)
kakav ti je bio taj kurs spanskog, jel vredi?
engleski znam prilicno dobro, ali najvise idem radi usavrsavanja istog, pa me jos zanima: jel bilo tesko da se uklopis u sve to, nacin zivota, nova kultura, jezik? ;)

pozdravcic

bio je odlican - to ti je klasican ispit na koledzu...ja sam bila najbolji student u klasi :-), ne zaista jesam...zato sto mi je gramatika engleskog odlicna i onda mi je to mnogo pomoglo, a Ameri nemaju pojma sa gramatikom i onda im je bilo jako tesko da uklavire sta i kako...cak smo sesastajali 2 puta nas desetak da im ja pojasnjavam spanski red ispit...
Meni zaista nije bilo tesko da se uklopim u kulturnu razliku i novi nacin zivota - odma sam se uklopila...jezik...videces kad dodjes , ja sam u Srbiji imala odlicno znanje engleskog ali nikada nisam imala prilike da razgovaram sa nekim amerikancem, tako da sam prva dva dana bil kao tele :-) sve znam sta hocu da kazem i kako treba da kazem, ali jednostavno jezik ti se zaveze i sve sto uspes da kazes je par reci .. a posle dva - tri dana kad ti se usi naviknu na americki...onda mi se odvezao jezik, vremenom sam pocela i da razmisljam na americkom...a sada...ni ne razmisljam vise o tome, isto mi je govorila pisala ili citala engleski ili srpski - isto mi je.
Kao sto sam i rekla mislim da je AuPair program odlicna prilika da se zaista iskusi taj cuveni Americki nacin zivota i ja zaista i jesam i to mi je mnogo pomoglo posle kada sam odlucila da ostanem ovde.

Pozz ljudi...
Evo da ne bude da bas svi prolaze za vizu, mene su odbili danas ^^'
Razlog suvise mlad i neiskustva sa putovanjima?!
Tako vam je to kada ves nece pa nece )
Pozz ljudi oprezno i srecno svima )

Goku:
Pozz ljudi...
Evo da ne bude da bas svi prolaze za vizu, mene su odbili danas ^^'
Razlog suvise mlad i neiskustva sa putovanjima?!
Tako vam je to kada ves nece pa nece )
Pozz ljudi oprezno i srecno svima )

Bas mi je zao Goku...
Mada ne mozes da poredis J-1 vizu za AuPair koju uglavnom svi dobiju ( ima i tu koga odbiju ) sa turistickom vizom koju reeeeeeeeeetko ko dobije....
Mlad i neiskusan sa putovanjima??? Prvi put cujem, mada opet oni ni ne moraju da ti se pravdaju...
A jel si ti student? Obicno studenti dobiju jer im je to garancija da ce da s e vrate...
Smor je to kad te odbiju, verujem ti...ali ne daj se.

Pa Aleksandra cestitam ti na dobijanju vize,znaci vidimo se na aerodromu !
Reci mi da li si se mozda rapitivala nesto o novim pravilima na aerodromu(i ako neko nesto zna o tome nek nas obavesti),mislim na kolicinu prtljaga koju mozes da poneses i tako to?
Pozdrav

mima4nyc:
Bas mi je zao Goku...
Mada ne mozes da poredis J-1 vizu za AuPair koju uglavnom svi dobiju ( ima i tu koga odbiju ) sa turistickom vizom koju reeeeeeeeeetko ko dobije....
Mlad i neiskusan sa putovanjima??? Prvi put cujem, mada opet oni ni ne moraju da ti se pravdaju...
A jel si ti student? Obicno studenti dobiju jer im je to garancija da ce da s e vrate...
Smor je to kad te odbiju, verujem ti...ali ne daj se.

znam znam...imao sam i papire da sam student, i da treniram fudbal...sve sve ali eto nisam im pogodan...ne mora da se pravda, oni su tamo da procene da li sam "danger" ^^"
Necu vise nikad da se bakcem sa time, jer znam da necu dobiti ako sada i prosli put nisam ((
pozz hvala na podrsci ;P

Goku:
@mima4nyc
Ovo sto su me odbili za vizu, ovaj put mi nisu u pasosu lupili pecat da sam odbijen..
Sta im to znaci? oO

Iskreno nemam pojma sta im to znaci...mada to sto ti pise u pasosu vise nije ni bitno, oni SVE imaju u kompjuterima, tako da znaju oni da si odbijen iako nemas pecat u pasosu...kao i na aerodromu kada dolazis i odlazis - oni samo provuku tvoj pasos kroz skener i SVE im izadje na kompjuteru , gde si bio po vizu kada koju vizu imas i na koliko i sve zivo...to me najvise i plasi u ovoj zemlji sto ljudi nemaju ni malo privatnosti - provuku ti ID kroz skener i bas SVe zivo znaju o tebi tj izadje im na ekranu...cak i kad si zadnji put platio neku credit card i sta sve imas u vlasnistvu..ma sve zivo...ovde si samo broj i code a ne osoba...na zalost.

mima4nyc:
bio je odlican - to ti je klasican ispit na koledzu...ja sam bila najbolji student u klasi :-), ne zaista jesam...zato sto mi je gramatika engleskog odlicna i onda mi je to mnogo pomoglo, a Ameri nemaju pojma sa gramatikom i onda im je bilo jako tesko da uklavire sta i kako...cak smo sesastajali 2 puta nas desetak da im ja pojasnjavam spanski red ispit...
Meni zaista nije bilo tesko da se uklopim u kulturnu razliku i novi nacin zivota - odma sam se uklopila...jezik...videces kad dodjes , ja sam u Srbiji imala odlicno znanje engleskog ali nikada nisam imala prilike da razgovaram sa nekim amerikancem, tako da sam prva dva dana bil kao tele :-) sve znam sta hocu da kazem i kako treba da kazem, ali jednostavno jezik ti se zaveze i sve sto uspes da kazes je par reci .. a posle dva - tri dana kad ti se usi naviknu na americki...onda mi se odvezao jezik, vremenom sam pocela i da razmisljam na americkom...a sada...ni ne razmisljam vise o tome, isto mi je govorila pisala ili citala engleski ili srpski - isto mi je.
Kao sto sam i rekla mislim da je AuPair program odlicna prilika da se zaista iskusi taj cuveni Americki nacin zivota i ja zaista i jesam i to mi je mnogo pomoglo posle kada sam odlucila da ostanem ovde.

hvala ti puno, bice mi od koristi, sad mi je jos ostalo da pronadjem porodicu, nadam se da ce biti neki normalni:)

Back