Ateizam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trećeg dana stvorio biljke i kopno, četvrtog Sunce i zvezde.
Ne poznaješ ni ono čega se držiš kao pijan plota, ja da te učim Biblijom.

Poslednja izmena od moderatora:
Vi gnostici imate lazno ucenje o zlom biblijskom Bogu i to potkrepljujete laznim objasnjenjima Starog Zavjeta i apokrifnim jevandjeljima. Rob si mentalnih programa.

Tu sam te čekao. Apokrifna Jevanđelja nisu postala kanonska, odnosno nisu ušla u corpus svetog pisma zato što je tako odlučeno na crkvenim Saborima, kojima ti odričeš važnost jer smatraš da između boga i čoveka nisu potrebni nikakvi posrednici, što je gnostička ideja, čime se svrstavaš na stranu jeretika.:mrgreen:

Tu sam te čekao. Apokrifna Jevanđelja nisu postala kanonska, odnosno nisu ušla u corpus svetog pisma zato što je tako odlučeno na crkvenim Saborima, kojima ti odričeš važnost jer smatraš da između boga i čoveka nisu potrebni nikakvi posrednici, što je gnostička ideja, čime se svrstavaš na stranu jeretika.:mrgreen:

Apokrifna jevandjelja su sama sebe izbacila iz kanona jer su krivila Boziju rijec. Uostalom pisana su mnogo kasnije od kanonskih. Takodje,otkrivena su tek u 20.vijeku. Takodje,vi gnostici ste ih prigrlili odmah,pa mi je jasno ko stoji iza njih.

znas koliko jevadjelja je samo spaljeno, azasto? jer nisu bila od Bozijih ljudi...

Apokrifna jevandjelja su sama sebe izbacila iz kanona jer su krivila Boziju rijec. Uostalom pisana su mnogo kasnije od kanonskih. Takodje,otkrivena su tek u 20.vijeku. Takodje,vi gnostici ste ih prigrlili odmah,pa mi je jasno ko stoji iza njih.

I ova četiri kanonska Jevanđelja unešene su u corpus svetog pisma jer je Sabor tako odlučio. Nikejski sabor je takođe, glasanjem, odlučio da je Hrist Bog. Dakle, sve "božije istine" na koje se pozivaš odlučene su, odnosno učinjene tkavim odlukom ljudi.

znas koliko jevadjelja je samo spaljeno, azasto? jer nisu bila od Bozijih ljudi...

Pa da, tako je i pobesnela, primitivna, nepismena hrišćanska rulja živu rastrgla Hipatiju i spalila do temelja Alekandrijsku biblioteku.
Isto tako je jedan suludi kalif spalio do temelja Bagdadsku biblioteku, jer je odlučio da ako te knjige kažu isto što i Kuran, nema potrebe da postoje, a ako su sprotne Kuranu, ne smeju da postoje.
Versko ludilo i fanatiam su uvek isti, a mogu da cvetaju samo kod siromašnih i neobrazovanih. Zato je i hrišćanstvo ciljalo upravo takve slojeve da bi se kao rak proširilo na Rim i kasnije na Evropu. Niko obrazovan ne bi mogao da poveruje u takve bajke.

a svetlost i tamu odvoji kad ono bese?
nisam se dobro izrazio, hteo sam da kazem svetlost...

Aha, znači prvo je stvorio svetlost, Pa je onda čekao da prodju nekoliko dana iako tad nije bilo ni Sunca ni zvezda da oderede dan, pa kad je doso taj neki dan koji ustvari nije dosao jer nemamo na osnovu cega da ga odredimo, tad je Bog rešio da napravi Sunce koje ce da daje specijanu svetlost, jer su biljke dan ranije ( koji naravno nije postojao) evoluirale na takvu svetlost, a onu prvu svetlost koju je stvorio rešio je da povuče iz upotrebe :hahaha:
Aj se pomoli sutra za mene, ako mi znaš ime, ako ne- zna Bog, samo ti kaži njemu Osti sa krstarice, valjda ima i on forum ;)

Aha, znači prvo je stvorio svetlost, Pa je onda čekao da prodju nekoliko dana iako tad nije bilo ni Sunca ni zvezda da oderede dan, pa kad je doso taj neki dan koji ustvari nije dosao jer nemamo na osnovu cega da ga odredimo, tad je Bog rešio da napravi Sunce koje ce da daje specijanu svetlost, jer su biljke dan ranije ( koji naravno nije postojao) evoluirale na takvu svetlost, a onu prvu svetlost koju je stvorio rešio je da povuče iz upotrebe :hahaha:
Aj se pomoli sutra za mene, ako mi znaš ime, ako ne- zna Bog, samo ti kaži njemu Osti sa krstarice, valjda ima i on forum ;)

Da se samocitiram:
Naravno. To je tako da bi pokazalo da je Bog davalac zivota i izvor svjetlosti,a sunce je samo tvar kojoj on zapovijeda da obasjava Zemlju. ;)

Ne zasto bih tako nesto pomislio?
Ја не само да верујем, већ знам да Бог постоји, доказујеми се из дана у дан, на ситницам и великим стварима...
ево хоћеш пример за данас? На факсу за енглески у КГ су одустали 20 и моја другарица је сад 22 испод црте то је таман да је приме кад буде проширење, она лично не верује, али ми смо се молили за њу, а ја верујем да Бог има план за њу и то што ће да иде самном у КГ...
Daklem,tvoj bog je pokvario život dvadestorici osamnaesogodišnjaka da bi ti tako nepismen i tvoja još nepismenija drugarica mogli da učite nemački umesto ljudi koji su stvoreni z otaj poso?
:rotf: :rotf: :rotf: :rotf:

Uzgred, u ovom tvom "dokazu" vidi se logička greška post hoc ergo propter hoc. Pojednostavljeno rečeno, činjenica da se nešto desilo nakon nečeg drugog uzima se za dokaz da je raniji događaj uzrok kasnijem događaju.

Kao kada bih verovao da je dolazak autobusa izazvan mojim čekanjem autobusa. :)

Na ovakvom načinu razmišljanja zasniva se dresura jer je to jedini način na koji su sposobne da razmišljaju životinje.

Poslednja izmena:
Ti svjetski "naucnici" VJERUJU da je Zemlja stara 4.6 mlrd. godina. Oni VJERUJU da se desio big bang. Oni VJERUJU da je zivot nastao slucajno. Oni VJERUJU da ljudi imaju majmunolike pretke. Pa ko ovdje prica o vjeri? :hahaha:

Možda "veruju" da je Zemlja nastala pre 4,6 milijardi godina, ali ZNAJU da nije nastala pre 6000 godina.
Možda "veruju" da e desio Big Bang. Ali ZNAJU da nije ponjava puna rupa zategnua preko ravne Zemlje.
Niti "veruju" niti veruju da je život nastao slučajno.
Možda "veruju" da ljudi imaju majmunolike pretke, ali ZNAJU da im preci nisu grnčarski proizvodi.

Daklem,tvoj bog je pokvario život dvadestorici osamnaesogodišnjaka da bi ti tako nepismen i tvoja još nepismenija drugarica mogli da učite nemački umesto ljudi koji su stvoreni z otaj poso?
:rotf: :rotf: :rotf: :rotf:

Uzgred, u ovom tvom "dokazu" vidi se logička greška post hoc ergo propter hoc. Pojednostavljeno rečeno, činjenica da se nešto desilo nakon nečeg drugog uzima se za dokaz da je raniji događaj uzrok kasnijem događaju.

Kao kada bih verovao da je uzrok dolaska autobusa izazvan mojim čekanjem autobusa. :)

Na ovakvom načinu razmišljanja zasniva se dresura jer je to jedini način na koji su sposobne da razmišljaju životinje.
Dolazak autobusa je direktna posledica tvog cekanja,jer da nema ko da ceka autobus on tu ne bi ni dolazio.
U selo mog dede autobus vise ne dolazi :cry: razocarao se kad je video da ga vise niko ne ceka:D

Dolazak autobusa je direktna posledica tvog cekanja,jer da nema ko da ceka autobus on tu ne bi ni dolazio.
U selo mog dede autobus vise ne dolazi :cry: razocarao se kad je video da ga vise niko ne ceka:D

Dakle,ako ja budem na autobuskoj stanici cekala avion za Bec,i cvrsto u to verovala,jer JA ga cekam,hoce li na kraju stici ili ce me strpati u Kovin?

Dakle,ako ja budem na autobuskoj stanici cekala avion za Bec,i cvrsto u to verovala,jer JA ga cekam,hoce li na kraju stici ili ce me strpati u Kovin?
Mozes ti da cekas i brod.
Nije Kovin jedina opcija,tu je i Padinska Skela.
Ja stvarno ne znam kolika je tvoja vera i da li ces ga docekati.znam samo da ako nema putnika nema potrebe za prevozom.

Тема је доста занимљива, од кад сам "отишао" видим да је разних ствари било - позива се у оно у шта се не верује и слично. Не знам "предисторију" Хигсовог бозона на овом пдф, чини ми се да је питање како научници и науци склони "верују" у њега. Учинило ми се да неко вели да би откриће бозона било откриће Бога. Па да кажем неку о томе, можда нисам у праву, ал' контам не може да шкоди... а кад не шкоди онда користи.

Пре свега, што рече Доријан Нуај - Веровати се може само у оно што не постоји. Све што постоји је подложно пропадању, па тако није заслужно чина вере.
Ако би се открила "божанска честица" то не би доказало, него "убило" Бога. Просто зато што објашњени Бог више није Бог. Узгред, решење коначног одговора негира само постојање Човека, његову сврху на овом нивоу егзистенције. А о неком друго не може поуздано знати, што нас пуни језом. Срећом, мало је вероватан такав проналазак, не само зато што они у ЦЕРН-у нешто споро раде.
Прво, ко каже да би Хигсов бозон више питања покрио, него нових открио?! До сада су нова сазнања само отварала више нових питања. Друго, научне истине и нису коначне, ко вам тако каже лаже вас. Ми не знамо поуздано да ће сутра изаћи Сунце. Само на основу откривених закона природе то делује веома вероватно (уосталом некад је и свакодневно искуство доста)...

Мада лично мислим да је сама смртност непресушни извор религије. Што рече један владика - Црква постоји због смрти. Док је човек смртан и свестан тога највероватније ће имати потребу за неким видом духовности.

Следе коментари реченог на трећој страници.
Bog je već definisan i dokazano je d nešto što se tako definiše ne postoji.

Значи, атеизам се по овом ставу бави само борбо против догми.
А шта је са оним "постоји нешто"?!?

Zasto ti vidis da je greh biti ponosan, da se ponosis ako si uspesan, ako imas srecnu porodicu, dobar posao, itd. itd.

Опет фокус на хришћанство и лагано скретање с теме.
Обично не користим израз "грех". Али, ароганција је лоша, или рецимо дисфункционална. И Римљани су то добро знали. Када је неко излазио пред цезара неко му је у уши говорио "Сети се да си смртан".
А ако је сам понос (идентификација) грех, онда је грех и понос на своју верску припадност. Дакле, ко се поноси тиме што се крсти са три прста... :lol:

Stari zavet je odlgovoran za masovan porast ateizma, agnosticizma, bezboznistva – zovite to kako želite – nego bilo koja druga do sada napisana knjiga.

Што?!?
Кад видех Видовданску беседу професора Антонића, мени пуно срце (не шалим се). А тамо само Стари завет и Апокалипса... и Спарта у великим количинама. :cool:
Нови завет ми је некако... но ајд да не вређам :roll:

Ateista Bertrand Rasel je napisao u svojoj knjizi "Zašto nisam hrišćanin" da ako je istina da je za sve potreban uzrok, onda je i Bogu potreban uzrok. On je iz ovog zaključio da ako je Bogu potreban uzrok, onda Bog nije Bog (i ako Bog nije Bog onda naravno ni nema Boga). Ovo je u stvari bilo malo sofisticiran oblik detinjastog pitanja, "Ko je stvorio Boga?" Čak i deca znaju da stvari ne postaju od ničega, tako da ako je Bog "nešto"onda i On mora da ima uzrok, zar ne?

Е, ово је већ занимљиво.
Право питање није ко је створио Бога. Може Бог да постоји одувек, може и свет са или без Бога, а са својим природним законама (то одбацује савремена физика, а зове се steady state, Ајнштајн је био "верник" тог концепта).
Право питање је - Шта је Бог радио пре него што је створио свет?!

Значи, атеизам се по овом ставу бави само борбо против догми.

А шта је са оним "постоји нешто"?!?

Ateizam se bori s nečim u onoj meri u kojoj se tvrdnja "tigar ima šare" bori sa bilo čim. :lol:
Pristalice "postoji nešto" teorije ne tvrde obavezno "nešto postoji od uvek", u kojem bi slučaju (misim, kad bi to tvrdili) bili vernici, pa bi nam izašli iz kolimatora interesovanja ovom prilikom. z:shock:

Ateizam se bori s nečim u onoj meri u kojoj se tvrdnja "tigar ima šare" bori sa bilo čim.

Можда (само) твој атеизам. Видим читајући твоје коментаре да имаш доста духа.
Међутим не можеш негирати (но можда и не знаш) постојање атеиста који наступају са зилотским жаром и склони су вређању, тражењу забрана и слично. И такви ће са својом вером рећи "не, не постоји ништа!"
Не знам да ли да те упућујем на друга интернет места, постоје неки прописи да се не рекламира, и тако то...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back