Ateizam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma sta ima sad da dokazujemo Boga? Ko oce da vjeruje nek vjeruje,ko nece-siroko mu polje. Uostalom, tema je ateizam-kako vi ateisti mozete dokazati da Bog NE POSTOJI?
Pa niko odateista i ne pokusava da dokaze da Bog ne postoji,iz prostog razloga sto se negativna tvrdnja ne dokazuje.Ne mozes dokazati da nesto ne postoji.Jedino sto se moze dokazati je pozitivna tvrdnja,stoga je teret dokazivanja na vama,vernicima,koji tu tvrdnju iznosite.Mi samo ne prihvatamo da posotji bilko kakav Bog,u nedostatku dokaza.

Jos nesto:cak i da ne mozemo da objasnimo kako je sve nastalo(a mozemo),to tebi ili bilo kome drugome nikako ne daje za pravo da ubacujes pricu o Bogu,jer ne mozes nesto da objasnis.Narotiv,ukoliko ne znas,trudi se da saznas,a ne da u sve nerazumljivo ubacujes Boga.

Pa niko odateista i ne pokusava da dokaze da Bog ne postoji,iz prostog razloga sto se negativna tvrdnja ne dokazuje.Ne mozes dokazati da nesto ne postoji.Jedino sto se moze dokazati je pozitivna tvrdnja,stoga je teret dokazivanja na vama,vernicima,koji tu tvrdnju iznosite.Mi samo ne prihvatamo da posotji bilko kakav Bog,u nedostatku dokaza.

Mijesas babe i zabe...Religija i nauka nisu isto... Postojanje Boga se ne dokazuje nego se u Njega vjeruje. (Uostalom za mene je Biblija dokaz,kao i citav svijet) Obavezu dokazivanja ima onaj ko se poziva na empirijsku nauku. S obzirom na to da vi ateisti stalno insistirate na dokazima,bilo bi fer da iznesete dokaze da BOg ne postoji.

Bog ti je dao razum, a ti i pored tog dara ozbiljno čekaš kada će da oživi sve mrtve. To je bogohuljenje.
Ah ta Biblija. Samo je šteta što su je pisali polupismeni pustinjski kozari. No, niko ti nije kriv što ti u nju još uvek veruješ.

Steta sto vi ateisti nemate ni malo osjecaja za civilizovanu diskusiju,pa samo lupetate.... :roll:

Vidi, mijesas babe i zabe: nije Kopernik Darvin niti je Luter Hrist.
Ja pripadam crkvi Hristovoj. Za katolicku crkvu pogledaj sta je radila od srednjeg vijeka na ovamo pa ce ti biti jasno kakva je.
I nemoj da pricas u moje ime.
I drzi se teme-a to je ateizam a ne hriscanstvo.
Pa nije ti baš sve ovo pogrešno:
-ne mešam babe i žabe već nisi razumeo poentu;
-i tvoja bi crkva to isto radila ali nije imala prilike;
-pričam u ime vernika tvog kova;
-e ovde si u pravu. Ali vrati se u nazad pa vidi zašto je skrenula diskusija.

Mijesas babe i zabe...Religija i nauka nisu isto
... Postojanje Boga se ne dokazuje nego se u Njega vjeruje. (Uostalom za mene je Biblija dokaz,kao i citav svijet) Obavezu dokazivanja ima onaj ko se poziva na empirijsku nauku. S obzirom na to da vi ateisti stalno insistirate na dokazima,bilo bi fer da iznesete dokaze da BOg ne postoji.
Jel sujes sta sam rekao:ne moze se dokazati da nesto ne postoji.Na vama je da dokazete da postoji.
Ne mesam ja nista,vec samo iznosim za sta smatram da je logicnije stanoviste.

Dokazi,prika,dokazi...

Npr.psta teroija relativnosti kaze da svemir ne moze biti statican,tj ili se siri ili se skuplja,bez cega nema Big Banga.Zatim BB predvidja odredjenu kolicinu vodonika,helijuma i litijuma,sto nijedan drugi model nije u stanju da ucini.BB takodje predvidja da univerzum evoluira,sto takodje mozemo da potvrdimo posmatranjem svestlosti,koja tek danas dolazi do nas,jer je brzina svetlosti konacna.

Sta ima veze sta ti smatras?
Jel ti cujes da su nauka i religija dvije potpuno razlicite oblasti sa potpuno razlicitim ciljevima?

Nemam nista protiv da zauzmes takvo stanoviste,To sam i ja mislio dok sam bio vernik.No,onda ces morati da odgovoris na sledeca pitanja:
-zasto od mene trazis da dokazem da ne postoji?
-zasto odbacujes evoluciju i ostala naucna saznanja?
Ukoliko se nauka i vera bave razlicitim oblastima(tzv.NOMA koncept),onda nema potrebe d aodbacujes naucne teorije.

Npr.psta teroija relativnosti kaze da svemir ne moze biti statican,tj ili se siri ili se skuplja,bez cega nema Big Banga.Zatim BB predvidja odredjenu kolicinu vodonika,helijuma i litijuma,sto nijedan drugi model nije u stanju da ucini.BB takodje predvidja da univerzum evoluira,sto takodje mozemo da potvrdimo posmatranjem svestlosti,koja tek danas dolazi do nas,jer je brzina svetlosti konacna.

Ovo su sve predvidjanja i pretpostavke a ne dokazi.
Zar istom logikom ne mozemo pretpostaviti da: такође постоји могућност да је свемир створен у „одраслом стању”, на сличан чин као што су и први људи створени као одрасли - са „привидном старошћу”. Дакле, постоји могућност да је светлост у почетку, приликом Стварања, била распршена са најудаљенијих звезда до наше планете. (Мерења показују да се брзина светлости смањује и да је у почетку била неколико милијарди пута већа од данашње, што објашњава велику удаљеност звезда које данас видимо).

Nemam nista protiv da zauzmes takvo stanoviste,To sam i ja mislio dok sam bio vernik.No,onda ces morati da odgovoris na sledeca pitanja:
-zasto od mene trazis da dokazem da ne postoji?
-zasto odbacujes evoluciju i ostala naucna saznanja?
Ukoliko se nauka i vera bave razlicitim oblastima(tzv.NOMA koncept),onda nema potrebe d aodbacujes naucne teorije.

Zato sto ti tvrdis da ne postoji,a pozivas se na nauku.
Odbacujem TE jer nije naucna nego kvazinaucna teorija koja nema nikakvu ozbiljnu potporu.

Ovo su sve predvidjanja i pretpostavke a ne dokazi.
Zar istom logikom ne mozemo pretpostaviti da: такође постоји могућност да је свемир створен у „одраслом стању”, на сличан чин као што су и први људи створени као одрасли - са „привидном старошћу”. Дакле, постоји могућност да је светлост у почетку, приликом Стварања, била распршена са најудаљенијих звезда до наше планете. (Мерења показују да се брзина светлости смањује и да је у почетку била неколико милијарди пута већа од данашње, што објашњава велику удаљеност звезда које данас видимо).

Nisu u pitanju niakakve pretpostavke,vec empirijski proverljive cinjenice,
Koji su dokazi da je brzina svetlosti bila veca?

Izvini, mozda nisam video...
Bog nama treba, nas ispunjava, on nas je stvorio, i dao je svoga sina da umre za nas radi neaseg greha, kako bi nas odkupio. kako je BOg posta? On je oduvek i zauvek.

Ili si slab sa logikom ili si trol :mrgreen:
Ako postoji oduvek kako kažeš, kako je u tom beskarju vremena odabrao trenutak kada će da stvori svet? Sve ima svoju potrebu postojanja, sve postoji zato što mora da postoji a Bog ne mora samim tim i ne postoji.
Nisi rekao zašto on hoće da verujemo u njega, njegova korist, bolje rečeno, ako ima beskonačnu vlast zašto nas ne napravi baš onakve kakve on hoće da budemo.
Žao mi je što Bog kakvog ti zamišljaš ne postoji, tj žao mi je tebe, jer vreme da to razumeš jeste samo ovaj život :(

Zato sto ti tvrdis da ne postoji,a pozivas se na nauku.
Odbacujem TE jer nije naucna nego kvazinaucna teorija koja nema nikakvu ozbiljnu potporu.

Netacno.Da si makar malo pazio sta sam pisao,znao bi da prihvatam NOMA koncept,koji sam ti malopre spomenuo.A posto je to tako,onda znaci da nam nauka ne moze nista reci o tome da li Bog postoji ili ne,iz prostog ratzloga sto se na njega ne moze primeniti hipotetickodeduktivna metoda.
Sto se tice TE,itekako je potkrepljena dokazima.Paleonotologija,genetika,genomika,daju nam sasvim dovoljno dokaza.

Ili si slab sa logikom ili si trol :mrgreen:
Ako postoji oduvek kako kažeš, kako je u tom beskarju vremena odabrao trenutak kada će da stvori svet? Sve ima svoju potrebu postojanja, sve postoji zato što mora da postoji a Bog ne mora samim tim i ne postoji.
Nisi rekao zašto on hoće da verujemo u njega, njegova korist, bolje rečeno, ako ima beskonačnu vlast zašto nas ne napravi baš onakve kakve on hoće da budemo.
Žao mi je što Bog kakvog ti zamišljaš ne postoji, tj žao mi je tebe, jer vreme da to razumeš jeste samo ovaj život :(

Mene nemoj da zalis, ja tebe zalim... :neutral:
Bog postoji, pa postoji i dao ti je slobodnu vilju oš veruješ neš veruješ....
Bog nas je stvorio, i bilo smo sa njim, a kada smo otpali od Boga tj, postali neposlusni zavedeni satanom, Bog je cinio saveze (pomirenja, sa Avraaamom, Mojsijem.... i napokon Hrist)
A cemu? Pa da bi ponovo bili sa njim!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back