Ateizam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Пошто су се појавиле тезе како религија шири незнање, то ради у највећој мери, да објасним мало откуд тај проблем у савременом свету, а после ћемо видети специфичности Србије.
Почињемо од света зато што је Србија његов део, те нас качи све што се тамо догађа, пре или касније. Чак и да залечимо своје специфичне проблеме, што нам сад изгледа да се граничи са чудом, остаје нам рефлексија ових белосветских. Осим тога, пенетрација „света“ у наш школски систем је увелико у току – рецимо само Болоњска конвенција.
Које је савремено виђење човека, односно како га види капитализам и владајућа идеологија? Човек може имати углавном две улоге – он је потрошач или (условно) произвођач, односно запослени. Заправо већина запослених ништа конкретно не производи. Осим ових улога постоји и зачин који помаже слуђивању масе и бољој власти капитала – то су разне етничке, сексуалне и остале могуће мањине. Дакле, човек је само запослени, потрошач и евентуално повлашћени припадник мањине. Шта мислите, колико тај редукционизам помаже знању и образовању у својим племенитим мисијама?!

Као запослени човек мора да зна оно што ради на послу. И то је све. Наравно, не треба да буде фах-идиот (само ако има добро радно место, код пролетаријата се то препоручује). Потребно је, осим уско-специјализованих знања имати и нека која омогућавају флексибилност. Да би те газда што боље искористио. Како се ту уклапају она „старинска“ знања која смо звали опште образовање? Шта би с тим ренесансним појмом?! Има ли човек времена и воље за тако нешто?! Интерес капитала је да нема, јер време и воља морају бити ефикасно утрошени, иначе се губи тржишна утакмица.
Шта је са потрошачима? Не прича се мало о њиховим правима, треба да знају шта им се продаје, и слично. А треба ли да знају да ли им је неки производ уопште потребан? Треба ли да изграде систем вредности који би био бар мало изнад тривијалног материјализма? Ни то се не уклапа у тржишну логику, штавише штети.
А разни мањинци, шта с њима. Шта они уопште треба да знају осим да су угрожени и обесправљени?! И да упру прстом кад се то од њих тражи.
Резултат је школски систем и организација „слободног времена“ који воде свеопштој дебилизацији. Није модерно знати много више од онога што се може откуцати СМС поруком, зар не!?
Узгред, чини ми се да је и у тим високоразвијеним западним земљама све мање лове које се даје на образовање. Криза, нема се.

А код нас? Прво, помиње се „вредност знања“, па да објасним. Вредност, то је оно што у Алан Форду лепо рекоше „а са колико ништица се то пише“. Тако просечан Србин види вредност, и ту се не разликује много од осталих људи на овом дуњалуку. Па какву онда вредност неко има од школе, саме по себи, па још од тога да зна нешто што су га учили?!? Који ће му красни нешто да зна, ако има партијску везу!? А ако нема везу, опет џаба му сво знање. Разлучимо мало основне ствари па да неки будући Тесла може да буде српски а не амерички (или можда кинески) научник. Па био му ћале поп или лекар, пекар, апотекар – свеједно је!
Да ли је могућ другачији свет. О да, и још га има у траговима. Лично сам се запослио „мрачних деведесетих“ тако што ми је профа код којег сам дипломирао написао препоруку. Пазите – никаква веза. Капитализам ме још није у потпуности шчепао, па ето на послу мало радим, мало се расправљам са вама, а мало попуњавам рупе у знању из квантне физике (мој посао нема везе с тим). Да ли бих то могао да ме неко тера да ефективно осам сати радим за њега?! Мислим да не бих. Ни на послу, ни после посла. Ко је феномен, па тако може њему свака част. Не бих знао ништа о Хајзенберговом принципу неодређености или томе како стварно ради ласер. Ето шта угрожава знање у савременом свету.

И нађосте ли неку везу са религијом и „затуцаношћу“ која, јел’ те обавезно из исте произилази?!?

Како очекивати правилну примену нечега што је у старту лоше и које се чак не примењује свуда тамо где би требало. Болоња ни у Италији није прихваћена како треба али код нас се запатила јер нам је ин све што долази из Орвеловог света лажи и преваре. Подсећа ме то на додатке за треће дете где ће само један део заштићене популације популације добијати енормна средства која знамо како користе на име расистичке доктрине да су угрожени угрожавајући опстанак 99 посто осталих. Буквари ће личити на канадске где ће бити слика два мушкарца и бебе штриклирана као нешто позитивно развијајући у свести деце лудачку матрицу болесне психопатлогије, деце која треба једног дана да буду носиоци неког прогреса. Вулгаризовање идеја је увек било погодно тло за развијање најгорег лицемерја неког друштва које је скроз труло изнутра. Наше друштво нажалост није само труло већ је у метастази где мртве душе младих и старих играју потресни данс макабр тих умрлих идеја Запада. Умирање се завршава чином обожења који се наравно мора практиковати на било који начин осим православног и где натруле стубове српске средњевековне духовности ови новокомунистички београдски атеисти бетонирају потресно савременим који са православљем имају везе исто колико они сами са сопственим мозгом.

Što se tiče usko specijalizovanog obrazovanja - onoliko koliko posao traži, čini mi se sasvim opravdano da se iz mojeg poreza ne finansira obuka vodoinstalatera u kvantnoj fizici niti znanja o srednjovekovnoj sakralnoj umetnosti ugrađena u knjigovođu.

Ali očekujem da, kada mi dođe vodoinstalater u kuću, ne moram da ga vučem za rukav da mu pokažem gde curi, niti da knjigovođi treba da objašnjavam šta je rezidentni obveznik.

Kao poslodavac, očekivao bih da radnici budu maksimalno efikasni jer znam da će inače i mene i njih pojesti konkurencija.

Kako u sve to ućuškati nekakve bradate spodobe koje pričaju svoje dogodovštine iz raja i pakla - pojma nemam.

Чули сте да је на клиници освештан скенер. Ваша реакција је:
1) Ја у то не верујем, мени свеједно, ако некоме боље због тога, или мисли да ће му бити боље (аутосугестија има неку снагу), онда је добро...
2) То је напад на приватност и секуларну државу. Нико мене није питао да ли желим да се скенирам на освештаном скенеру. Клиника је државна* итд, итд...

*претпоставимо да је ова клиника државна.

Pod uslovom da je u garanciji naznaceno, u narednih 12 meseci jevrejski bog nece opsedati skener i pustati krv iz njega, moze lose uticati na rad uredjaja, a tek smo ga dobili.

Poslednja izmena:
:hahaha:

@Hogarius, ne vidis dalje od cika-Darvinove sijede brade.
Cika Darvin je u svojim zapisima utvrdio da je covek postao od majmuna, a covek hruiscanin je evoluirao u ateistu.

Cuo sam i najnoviju vest da su naucnici otkrili da je to cuveno drvo mudrosti u centru raja bilo toliko visoko da je plod mogao da ubere samo majmun. Ubrao je plod pa ga je pojeo, bio je drcan. Zato je isteran iz rajskog vrta zajedno sa Evom i Adamom, jer su ga zamolili da im ubere plod.

Sta kaze tvoja enciklopedija Biblijanus.

I, sto rece Zazi, nemoj suvise da se eksponiras, izbledeces.

Ateizam je pogled na svet koji kaže da Bog ne postoji. Ateizam nije neki novi izum. Psalam 14:1, koji je napisao David oko 1000 godina pre Hrista, pominje ateizam – “Reče bezumnik u srcu svom: ̀nema Boga.’” Skorije statistike pokazuju da se povećava broj ljudi koji postaju ateisti, čak do 10% ljudi širom sveta se deklarišu kao pristalice ateizma. Zašto ima sve više i više ljudi koji postaju ateisti? Da li je ateizam zaista logična pozicija onako kako to ateisti tvrde?
Po mom misljenju jeste.Ne postoji nijedan dokaz da neki Bog postoji.

У мом тексту, колега, у мом тексту.
Видим да сте га "елегантно" заобишли.

Ааа... ипак нисте
Kao poslodavac, očekivao bih da radnici budu maksimalno efikasni jer znam da će inače i mene i njih pojesti konkurencija.

Зато је ту држава (национална, јер друге сада нема) да сузбија немилосрдну конкуренцију.
Ипак није све у неолибералним догмама.

Poslednja izmena:
Приметио сам тај пост.
Ако смо сви богови, атеиста онда негира... шта?!

А Цане лепо каже на 2:50
Ateista negira pojam Boga predstavljen od onih koji vladaju nama sprečavajući našu individualnost,slobodu,i onih koji peru mozgove.
Dobro kaže Cane,bio bi život bljutav bez nas samih,jer kako bi onda bilo Boga?

У мом тексту, колега, у мом тексту.
Видим да сте га "елегантно" заобишли.

Зато је ту држава (национална, јер друге сада нема) да сузбија немилосрдну конкуренцију.
Ипак није све у неолибералним догмама.

Naravno, liberalizam iliti divlji kapitalizam treba zauzdati na nacionalnom nivou, ali u međunarodnoj konkurenciji sirovi kapitalizam nema ko da zauzda.
Tako da se kontrolisanom privredom, pogotovo kada je parazitirana špekulantima i institucionalizovanim lopovima, stižemo u zonu trećih zemalja, kako se nekad govorilo. z:shock:

Teorija evolucije je nedokazana i ne moze biti dokazana.
Katolicka crkva je sama po sebi zlo.
Šta da ti kažem već da se nisi ni potrudio da je pročitaš. Da si bar malo razmišljao o grešci Martina Lutera, i ne samo njega, onda bio malo umereniji u izjavama o TE.
Tako je, bravo. Samo je tvoja crkva ona prava. To se zove hrišćanska tolerancija: "jedan je Bog, ali oni tamo preko plota su zli, a ja sam jedino dobar, jer jedino znam kako da ispravno pratim puteve gospodnje".

Da cekam, najveca greska kod vernika je: Hrist nece doci u mojoj generaciji'' a docice mi vec zivimo u tom vremenu

I ne Bogohuli
I ti bi trebao malo da se pozabaviš istorijom pa da vidiš koliko puta je do sada "dolazio".
Da li znaš da je i veseli Njutn proračunao da će doći 2000. U bre, možda je i došao a ja nisam u toku.:D
I zamisli da vaskrsne nekog svog učenika, i on se obretne u Boeing-u 747 i kod prisutnih počne da se raspituje ko ima magarca kojim njegov Gospod treba da uđe u Jerusalim, da bi se ispunilo pismo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back