Ateizam

Nema tu mog ili tvog stava, već realnosti. Svi mi verujemo u neku verziju, jer nemamo naučnih dokaza za bilo koju od trenutno ponuđenih. Razlika je u tome šte neki ne traže takve dokaze, već veruju. Drugi veruju ali traže dokaze kao pokriće za svoje verovanje. I nastavljaju da veruju, iako tih dokaza nema. :lol:
Ko te te to slagao, nek ti vrati pare.
Svi ne veruju. Svi veruju pa eto i ti, nije opravdanje za tvoje verovanje. Postoje i ljudi koji ne veruju.

Kako mogu da znam u šta ti veruješ? Veruješ li da to znam? :think:

- - - - - - - - - -

razlikujes li pretpostavke za koje se koristi termin verovati na osnovu dosadasnjeg iskustva/znanja u smislu: verujem da ce pasti kisa ili verujem da cu podici 140kg iz bencha od verovanja u religiozno sujevernom kontekstu?

Religija i sujeverje u istoj rečenici, na ovakav način? Zanimljivo, da bar malo poznaješ religiju, znao bi da u njoj nema mesta sujeverju.

Religija i sujeverje u istoj rečenici, na ovakav način? Zanimljivo, da bar malo poznaješ religiju, znao bi da u njoj nema mesta sujeverju.
Da ti bar malo poznajes religiju, znao bi da su svi magijski obredi koje obavlja pop (ili hodza i sl.) izraz nade da ce tim irelevantnim radnjama izazvati naklonost sila na koje nemaju uticaja. E... ta nada ti je sujeverje.

Ti sam sebi daješ crveni karton? Čemu to?
Da si malo upućeniji u temu, znao bi da ne postoji "pop" već sveštenik. Ali dobro, to već zalazi u domen kućnog vaspitanja i kulture, nije za ovaj pdf.

Kako mogu da znam u šta ti veruješ? Veruješ li da to znam? :think:

- - - - - - - - - -

Tvoja je bila tvrdnja da svako mora da u nesto veruje. Opet kazem NE Mora. I ne veruje svako. Ako je to tebi za utehu, mora, ali U REALNOSTI to nije tako.
Ti sam sebi daješ crveni karton? Čemu to?
Da si malo upućeniji u temu, znao bi da ne postoji "pop" već sveštenik. Ali dobro, to već zalazi u domen kućnog vaspitanja i kulture, nije za ovaj pdf.
Pa onda i ne pisi na ovom pdf-u, posto stvarno nemas pojma.

Zanimljivo je gledati kako se neki lako ogole u nedostatku argumenata. :lol:

Nedostatku argumenata? Koji su to argumenti potrebni ateistima? Ne treba im. Jedini argumenti koji traze su za postojanjer boga, a tih nema.
Dal ce neko Verovati u tkz Naucno trojstvo (Big beng, abiogeneza, T.E), racunati da je plauzabilno objasnjenje, ili uopste neverovati... to je vec druga stvar, mada one prve po mom misljenju i nisu ateisti. Verovatno si na njih i mislio.

Ateisti ne postoje, samo agnostici. Nedostatak vere u kreatora nije nedostatak verovanja, ima i drugih opcija. Vernici ne traže argumente, oni veruju. Isto kao i oni koji veruju u to što si lepo definisao koa tkz naučno trojstvo. Samo što oni veruju da imaju neke argumente, tj. dokaze. Na takav način ih nema niko.

Ateisti ne postoje, samo agnostici. Nedostatak vere u kreatora nije nedostatak verovanja, ima i drugih opcija. Vernici ne traže argumente, oni veruju. Isto kao i oni koji veruju u to što si lepo definisao koa tkz naučno trojstvo. Samo što oni veruju da imaju neke argumente, tj. dokaze. Na takav način ih nema niko.

Moze svako pricati da ovo ili ono ne postoji. Evo ja tvrdim da vernici ne postoje. Oni ne veruju u boga, vec ne veruju da ga nema. Znaci svi smo nevernici, u redu slazem i s tim. Rekao sam ima onih koji veruju u toa tkz naucno trojstvo a ima i koji ne veruju.

To bi bilo tačno kad bi se oni koji ne veruju u bogove zvali agnostici.

Međutim, oni se zovu ateisti.

Definicija:

a·the·ism

ˈāTHēˌizəm/

noun

• disbelief or lack of belief in the existence of God or gods.

Ali bi poverovali kad bi im neko dao dokaz, zar ne? Ili veruješ da bi i pored dokaza tvrdili da Bog ne postoji? E poniću šareniću... :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Moze svako pricati da ovo ili ono ne postoji. Evo ja tvrdim da vernici ne postoje. Oni ne veruju u boga, vec ne veruju da ga nema. Znaci svi smo nevernici, u redu slazem i s tim. Rekao sam ima onih koji veruju u toa tkz naucno trojstvo a ima i koji ne veruju.

Nije isto, vernici itekako veruju u postojanje Boga. Sad sam odgvoruio Siziju po ovom pitanju.

Ali bi poverovali kad bi im neko dao dokaz, zar ne? Ili veruješ da bi i pored dokaza tvrdili da Bog ne postoji?
Opet nisi dobro razumeo... ateisti su oni koji ne veruju u postojanje bogova... ateizam se ne bavi pitanjima šta bi bilo kad bi bilo... ko ne veruje u bogove, taj je ateista. Ko veruje u bogove - taj je vernik.

Šta je nekom potrebno da bi iz ateiste prešao u vernika (ili obrnuto) svakako ne menja definiciju ateizma.

Ajde sad za vežbu napiši šta je ateizam, ponovili smo par puta, do sada si sigurno zapamtio... :mrgreen:

Ali bi poverovali kad bi im neko dao dokaz, zar ne? Ili veruješ da bi i pored dokaza tvrdili da Bog ne postoji? E poniću šareniću... :mrgreen:

Nije isto, vernici itekako veruju u postojanje Boga. Sad sam odgvoruio Siziju po ovom pitanju.

Ako tebi neko da dokaz da bog postoji i ti ne bi vise verovao i niko vise ne bi verovao. Znali bi svi, ne bi verovali.
Ono sto ti ne shvatas, ateizam ne tvrdi da boga nema, vec ne veruju da postoji (ostim kod anti-teizma). To je ogromna razlika. I jeste isto, vecina tkz vernika ne veruje da boga nema. Znaci u pitanju je neverovanje.
Ateista, znaci ima. Agnosticizam je vec druga stvar i po definiciji neko moze biti i Ateista i Agnostik. Nisu iskljucivi jedno i drugo.

Opet nisi dobro razumeo... ateisti su oni koji ne veruju u postojanje bogova... ateizam se ne bavi pitanjima šta bi bilo kad bi bilo... ko ne veruje u bogove, taj je ateista. Ko veruje u bogove - taj je vernik.

Šta je nekom potrebno da bi iz ateiste prešao u vernika (ili obrnuto) svakako ne menja definiciju ateizma.

Ajde sad za vežbu napiši šta je ateizam, ponovili smo par puta, do sada si sigurno zapamtio... :mrgreen:

Samim tim što bi prihvatili dokaz, čini ih agnosticima. što po meni i jesu svi koji sebe smatraju ateistima. Nema tu neke bitnije razlike, osim u ćinjenici da bi svako priohvatio postojanje bilo čega uz dokaz.

- - - - - - - - - -

Ako tebi neko da dokaz da bog postoji i ti ne bi vise verovao i niko vise ne bi verovao. Znali bi svi, ne bi verovali.
Ono sto ti ne shvatas, ateizam ne tvrdi da boga nema, vec ne veruju da postoji (ostim kod anti-teizma). To je ogromna razlika. I jeste isto, vecina tkz vernika ne veruje da boga nema. Znaci u pitanju je neverovanje.
Ateista, znaci ima. Agnosticizam je vec druga stvar i po definiciji neko moze biti i Ateista i Agnostik. Nisu iskljucivi jedno i drugo.

Iskreno, ne poznamjem ni jednog vernika koji "ne veruje da Boga nema", ali znam puno onih koji veruju da Bog postoji.

Samim tim što bi prihvatili dokaz, čini ih agnosticima.
A sad mi je jasno.... ti u stvari ne znaš šta znači reč "agnostik".... :lol:

Pošto je ova rečenica koju sam citirao iznad na nivou one "voz je brži po šinama nego noću".

Agnostik smatra da je do znanja NEMOGUĆE DOĆI, pa samim tim i cela tvoja konstrukcija pada u vodu.

Evo pomoć prijatelja:

1. Agnosticism is the view that the truth values of certain claims—especially claims about the existence or non-existence of any deity, as well as other religious and metaphysical claims—are unknown or unknowable.
Osim ako ne rešiš da na globalnom nivou promeniš značenje reči "agnostik".... ali ne znam da li će proći predlog... :mrgreen:

Samim tim što bi prihvatili dokaz, čini ih agnosticima. što po meni i jesu svi koji sebe smatraju ateistima. Nema tu neke bitnije razlike, osim u ćinjenici da bi svako priohvatio postojanje bilo čega uz dokaz.
Ma sta mi naprica za ovo kratko vreme? Jel ti citas sta ja pisem? Ako neko prihvati dokaz (ali dokaz, ne neke price), znali bi smo svi. Ne bi postojali ni agnostici ni ateisti nit teisti.
Procitaj definicije agnosticizma i ateizma.
Iskreno, ne poznamjem ni jednog vernika koji "ne veruje da Boga nema", ali znam puno onih koji veruju da Bog postoji.
Iskreno boli me uvo koga ti poznajes. Ja poznajem puno njih koju ne veruju da boga nema.

Kako se igrate recima........
Ako bi tako gledali kako kazete onda stvarno ateisti ne postoje. Oni veruju da bog ne postoji sto znaci vernici su :lol:
E ona sam ja vernik veci od svih Vas :sad2:

U pitanju su lingvističke finese... neko može da kaže "znam da je sudija u sutrašnjem meču potplaćen od plavih da sudi u njihovu korist - rekao mi Đoka lažov ali se zakleo u majku da ovaj put ne laže - i zato čvrsto verujem da će baš plavi pobediti"... tu je linija između "znam" i "verujem" tanka, ali jasna, a opet je jasno da baza ni tog znanja ni te vere nije potpuno osnovana, samo se razlikuje način dolaska do istinitosnog iskaza - za činjenicu potplaćivanja čuo je od izvora za koji VERUJE da je tačan, a na osnovu toga doneo je istinitosni sud u koji samo veruje, jer nema potpuno racionalan izvor te informacije (do njega je došao dedukcijom), iako može takođe reći i da "zna" da će plavi pobediti.

Back