Ateizam

'Bogotražitelj' pretpostavlja tvorca, bez istraživanja da li tvorac zaista postoji.

On samo veruje da postoji.

Tako da to nije nikakvo istraživanje, već opet, verovanje.

Upravo tu i jeste razlika između nauke i religije, ona ne pretpostavlja ništa, ona dolazi do zaključka tek na osnovu činjenica u koje svako ima uvid.

Боготражитељ својом вером зна да Бог постоји. Разлика између вере и науке је у еталону, тј. мерној јединици која се узима као основ сваког мерења. Првој је то Бог, другој човек.

Зато наука мора изнова и изнова да доказује ствари које су духовном човеку у потпуности јасне.

Mnogo je tih - ako i šta bi kad bi. Suština je da se ovde jedan broj forumaša plaši da prizna da veruje u jednu od mogućih opcija i nazive to naulnim dokazom, ili objašnjenjem. Činjenica je da neko prihvati jednu verziju, neko drugu ili treću... ali zašto se stideti onoga u šta veruješ, to mi nije jasno?
Stideti se cega? Neznanja? Ne burazeru ne stidim se ja reci ne znam. Ne verovati u bogovi ne znaci verovati u nesto drugo. Ja ne verujem ni u veliki prasak ni u abiogenezu. Ne stidim se to i priznati.
Sad mi ti reci jel tvoje verivanje znanje?

Боготражитељ својом вером зна да Бог постоји.

izjava je je u rangu izjave: sit covek je gladan.
ako neko veruje to znaci da ne zna pa upravo zbog toga veruje jer da zna, ne bi ni morao da veruje jer bi..ZNAO...elementarna logika...

Разлика између вере и науке је у еталону, тј. мерној јединици која се узима као основ сваког мерења. Првој је то Бог, другој човек.

Зато наука мора изнова и изнова да доказује ствари које су духовном човеку у потпуности јасне.

krenuh da napisem komentar ali...whats the point...koristis termine iz nauke u kontekstu u kom se jasno vidi da samo filozofiras i pises nesto sto je potpuno pogresno...

Боготражитељ својом вером зна да Бог постоји. Разлика између вере и науке је у еталону, тј. мерној јединици која се узима као основ сваког мерења. Првој је то Бог, другој човек.

Bogotrazitel svojom verom... samo VERUJE, ne zna i ne moze ni znati. Zato se i zove vera a ne znanje.
Racunas sebe za duhovnog coveka? Haha. Daj nam leba ti fino objasni sta znaci biti duhovni covek?

Stideti se cega? Neznanja? Ne burazeru ne stidim se ja reci ne znam. Ne verovati u bogovi ne znaci verovati u nesto drugo. Ja ne verujem ni u veliki prasak ni u abiogenezu. Ne stidim se to i priznati.
Sad mi ti reci jel tvoje verivanje znanje?

Znanje je ono zbog čega sam ovo što jesam, a potvrda je prvo bila diploma, zatim i uspeh u poslu. Verovanje nije na istoj relaciji, tj. nije vezano za materijalno već duhovno.

- - - - - - - - - -

izjava je je u rangu izjave: sit covek je gladan.
ako neko veruje to znaci da ne zna pa upravo zbog toga veruje jer da zna, ne bi ni morao da veruje jer bi..ZNAO...elementarna logika...

krenuh da napisem komentar ali...whats the point...koristis termine iz nauke u kontekstu u kom se jasno vidi da samo filozofiras i pises nesto sto je potpuno pogresno...

Možda je pogrešno za tebe, ali ne za i nekoga kome je duhovnost bitna. Ti veruješ u nešto drugo.

Možda je pogrešno za tebe, ali ne za i nekoga kome je duhovnost bitna. Ti veruješ u nešto drugo.

ivica ne bi trebalo da koristi termine koji se koriste u nauci kako bi pojasnjavao nesto sto je susta suprotnost nauci.

takvi pokusaji su tragikomicni ali je problem sto on toga nije ni svestan ocigledno ili nije procitao ono sto je napisao.

zamolio bih te da pojasnis termin duhovnost. sta je duhovnost po tvom misljenju, cemu sluzi i gde si ti u toj prici? kako tvoja 'duhovnost' utice na tvoj zivot, tvoje stavove i zivotne odluke?

Poslednja izmena:
Znanje je ono zbog čega sam ovo što jesam, a potvrda je prvo bila diploma, zatim i uspeh u poslu. Verovanje nije na istoj relaciji, tj. nije vezano za materijalno već duhovno.
Tacno da veriovanje nije znanje, to ti i ja kazem. Znas ti dobro na sta sam mislio, ali nema veze pitacu te jos jednom. Verujes da bog postoji ili znas da bog postoji.
Jos jedno malo potpitanjce. Sta je to duhovnost?
A sta je to pogresno u nauci? Kako to duhovnost menja nauku? U sta oni koji nemaju tu tvoju duhovnost (ma sta to znacilo) veruju?

Ovo je onaj tip priča kojima možeš sve da "dokažeš" i sve da "pobiješ". Naravno, pod navodnicima.

Priča ne valja iz više razloga. Prvi je taj što mi svi znamo tačno šta je frizer, dok ne znamo šta je judeohrišćanski Bog. Svaka religijska grupa ima neku drugu ideju. Da judeohrišćanski Bog postoji onima koji "dolaze" kod njega, ne bi se toliko razlikovale njegove želje, zapovesti i preporuke o tome kako treba živeti.

Jevrejski bog u hriscanskoj verziji je navodno savrseno human tako da odbijanje da ne pomogne osobi (teska bolest i slicno) je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim nacelom da je human. Drugo, ova prica navodi na zakljucak da pomaze samo onima koji mu se pokoravaju sto bi takvo bice cinilo izuzetno surovim odnosno jer to krsi osnovna eticka nacela, lekarska pomoc se pruza uvek bez izuzetka cak i neprijateljima. Vrati se za dizajnerski sto pa sklepaj bolju pricu. :lol:

Poslednja izmena:
"Drugovi Ateisti" , opustite se na trenutak !
"Stvar nije ozbiljna i nije nam o glavu ..." :bye:

nije ozbiljna dok si vernik za sebe.
problem je kada sa stopi religija i drzava u jedno a to nam se upravo desava...
za tvoj copy paste se slazem da je neozbiljan ;)

- - - - - - - - - -

To i jeste glavna činjenica zbog koje ne postoje ateisti, već su svi oni agnostici.

dakle, ti si vernik kada je u pitanju pravoslavna verzija boga a agnostik si kada je u pitanju manitu?

dakle, ti si vernik kada je u pitanju pravoslavna verzija boga a agnostik si kada je u pitanju manitu?

Ovo je misao na nivou Perice, Muje i Hase. U isto vreme. :lol:

- - - - - - - - - -

Ne vidim šta bi nekoga sprečilo da bude ateista i agnostik u isto vreme....Obzirom da nisu iste kategorije. Jedno se tiče verovanja, dugo znanja. Ne, verovanje nije znanje. Zamisli. Zamišljaš? E, super.

Ti ne vidiš, ali to ne znači da nije tako. Naprotiv.

Ti ne vidiš, ali to ne znači da nije tako. Naprotiv.

Šta ne znači da nije tako? Koji smisao ima tvoja rečenica u odnosu na ono što sam ja napisao?

Nikakav.

Ajde sada pročitaj još jednom šta sam napisao, pa pročitaj definicije ateizma i agnosticizma, pa vidi čega se tiče jedno a čega se tiče drugo.

Nema tu mog ili tvog stava, već realnosti. Svi mi verujemo u neku verziju, jer nemamo naučnih dokaza za bilo koju od trenutno ponuđenih. Razlika je u tome šte neki ne traže takve dokaze, već veruju. Drugi veruju ali traže dokaze kao pokriće za svoje verovanje. I nastavljaju da veruju, iako tih dokaza nema. :lol:

Back