Ateizam

Е па ето, ја нисам као већина. Ја уствари и гледам шта пише :per:

А реци ми јеси ли ставила зимске чизме на њу? И ланце? :hahaha:

cizme su joj odletele negde u momentu udara, vidis, i od tad se vode ko nestale, samo cekam da me zaustavi saobracajna :roll:
lance svake zime razume se, pa ja sam uzoran gradjanin :manikir:
sad ima samo lance bez zimskih cizama, al sam joj dodala okove i topovsko djule da probam tako da se uslihtam saobracajcima, da mi progledaju kroz prste zbog cizama :aha:

cizme su joj odletele negde u momentu udara, vidis, i od tad se vode ko nestale, samo cekam da me zaustavi saobracajna :roll:
lance svake zime razume se, pa ja sam uzoran gradjanin :manikir:
sad ima samo lance bez zimskih cizama, al sam joj dodala okove i topovsko djule da probam tako da se uslihtam saobracajcima, da mi progledaju kroz prste zbog cizama :aha:

Хехехе сналажљиво нема шта :ok:

Da li je neko dokazao teoriju o slučajnom nastanku zemlje i života nakon velikog praska? Da li je neko dokazao teoriju o prelasko iz jedne u drugu vrstu? A ipak u nju jedan manji broj ljudi veruje. Očigledno je da za verovanje nije potreban naučni dokaz, inače se ne bi tako zvalo.

Da li je neko dokazao teoriju o slučajnom nastanku zemlje i života nakon velikog praska? Da li je neko dokazao teoriju o prelasko iz jedne u drugu vrstu? A ipak u nju jedan manji broj ljudi veruje. Očigledno je da za verovanje nije potreban naučni dokaz, inače se ne bi tako zvalo.

Problem je u tome sto kada bi i uspeo da nekim cudom (to bi zaista bilo cudo na toliko mnogo nivoa) porusis poznate cinjenice iz evolucione biologije to i dalje ne bi promenilo cinjenicu da jevrejski bog ne postoji i njegovi derivativi u vidu Isusa i Alaha.

Problem je u tome sto kada bi i uspeo da nekim cudom (to bi zaista bilo cudo na toliko mnogo nivoa) porusis poznate cinjenice iz evolucione biologije to i dalje ne bi promenilo cinjenicu da jevrejski bog ne postoji i njegovi derivativi u vidu Isusa i Alaha.
Da, to je isto interesantno kako mnogi vernici za čas posla naprave tu lažnu distinkciju u fazonu "ako se big beng nije dogodio - moj Bog postoji", ili "ako ne znamo kako se odvijala abiogeneza - to je dokaz da moj Bog postoji"....

To bi otprilike bilo kao "ako ne znaš odakle ona saksija sa cvećem u dnevnoj sobi, znači da su je doneli vanzemaljci"...

Da, to je isto interesantno kako mnogi vernici za čas posla naprave tu lažnu distinkciju u fazonu "ako se big beng nije dogodio - moj Bog postoji", ili "ako ne znamo kako se odvijala abiogeneza - to je dokaz da moj Bog postoji"....

To bi otprilike bilo kao "ako ne znaš odakle ona saksija sa cvećem u dnevnoj sobi, znači da su je doneli vanzemaljci"...

Ne bih rekao da je problem u tome vec u cinjenici da su naucna saznanja u direktnom sukobu sa jevrejskom mitologijom pa ako uspes da oboris naucna saznanja, u prvom redu biologiju ili jos preciznije evolucionu biologiju, onda postoji bar kakva-takva mogucnost da je ta lose sklepana mitologija tacna, a sa njom i njeni derivativi u vidu islama i hriscanstva. Zato je prvo potrebno oboriti naucne cinjenice pa onda pristupiti dokazivanju koji je od tih bogova i boginja i slicnih stvorenja "pravi i istiniti", a kao sto je poznato obaranje naucnih cinjenica koje su ogroman broj puta proverene kroz eksperimente je zaista u rangu "cuda".

Poslednja izmena:
Sta ti to znaci slucajno? Bez svemoguceg tvorca (i to bas tvog). Ako slucajnost podrazumevas tako, reci nam, da znamo sta ta rec znaci.
Druga stvar sta to ama blage veze nema sa ateizmom. Znam da ciljas da svaki drugi "nastanak" osim kreiranje tvog boga, nemoguc i da svako mora verovati u neku pricu. Ne burazeru, ne mora ateista verovati u big beng. Sta ako recimo univerzum nije nastao?

Mnogo je tih - ako i šta bi kad bi. Suština je da se ovde jedan broj forumaša plaši da prizna da veruje u jednu od mogućih opcija i nazive to naulnim dokazom, ili objašnjenjem. Činjenica je da neko prihvati jednu verziju, neko drugu ili treću... ali zašto se stideti onoga u šta veruješ, to mi nije jasno?

Mnogo je tih - ako i šta bi kad bi. Suština je da se ovde jedan broj forumaša plaši da prizna da veruje u jednu od mogućih opcija i nazive to naulnim dokazom, ili objašnjenjem. Činjenica je da neko prihvati jednu verziju, neko drugu ili treću... ali zašto se stideti onoga u šta veruješ, to mi nije jasno?
Problem je što neki ne shvataju da je "ne znam" mnogo bolji odgovor od "napravio deka"....

A deka je smišljen da prikrije istinu da niko zapravo i ne zna sa nekom 100% izvesnom sigurnošću.

Da li ovo tvoje znači da ne znaš, ali ipak prihvataš jednu teoriju? Dakle, veruješ u nju, ali nemaš dokaz, tj. ne znaš?
Nikako da neki naprave razliku između verujem i znam. Kad bi nešto znao, tj. imao naučni dokaz, prestalo bi da bude verovanje. Zaključak je da svi mi verujemo u nešto, nešto što je još uvek bez dokaza.

Ne, ja verujem da do takvih odgovora mogu da dođu samo oni koji znaju više od mene i koji se time bave... i ne opterećujem se previše oko toga, pošto mi ništa od toga ne zavisi.
Inače, ne verujem da su pre 2k godina ljudi više znali o tome nego što danas znaju.

Opet, to nema veze sa ateizmom. Ateisti ne veruju u bogove, a u šta će da veruju po pitanju tih teških problema nauke, njihov je lični izbor.

To znači upravo ono što piše, a što ti ne razumeš.

U prevodu, i da nema nauke, religija i dalje ništa ne bi objasnila iz oblasti iz koje tvrdi da objašnjava nešto. I ateizam bi i dalje bio jedina razumna opcija.

Ne zato što ja tako hoću, već zato što je istraživački metod jedini metod otkrivanja i dolaska do prave istine. Religija ne istražuje istinitost niti dopušta korigovanje neistinitosti. Ti ne možeš izmeniti bibliju. Ili Kuran.

Zato je reći 'ne znam' i dalje bolji izbor, nego verovati u nešto bez dokaza. Jer verovati u nešto bez dokaza ceo život, je trošenje energije na nešto što je gore od neznanja.

Reći 'ne znam' je iskrenost prema samom sebi. Reći 'verujem' je pretvarati se da znaš, odnosno lagati samog sebe.

Reći 'ne znam' i 'ne verujem dok se ne dokaže', je stav skeptika.

Poslednja izmena:
И у духовности постоји истраживачки метод који доводи до истине, само што за разлику од садашње науке, или боље рећи "науке" – боготражитељ трага за Творцем наместо обожавања творевине.

'Bogotražitelj' pretpostavlja tvorca, bez istraživanja da li tvorac zaista postoji.

On samo veruje da postoji.

Tako da to nije nikakvo istraživanje, već opet, verovanje.

Upravo tu i jeste razlika između nauke i religije, ona ne pretpostavlja ništa, ona dolazi do zaključka tek na osnovu činjenica u koje svako ima uvid.

Back