Ateizam

Caliburn, jesi li cuo za lapot? Jedan od paganskih obicaja karakteristican za sve Slovene. U Srbiji se dugo zadrzao i posle hriscanstva. Naime, radi se o ritualnom ubijanju starih ljudi od strane citavog sela ili ukucana. U Crnoj Gori se zvao "pustenovanje", i obicno se izvodio tako sto se starcu stavi krpa ili obojak i isti se udari sekirom u glavu, tupom stranom. U Istocnoj Srbiji jos postoji izreka "Sazreo je za obojak na celo" kad se govori o nekom ko je mnogo star.

Inace, na fakultetu smo ucili da su poneki stari Sloveni (ukljucujuci i Srbe) sahranjivali zive zene s preminulim domacinima. Mozda i nije tako bilo, ne znam.

Ne bih ja baš da se mešam, ali... :D
Ateisti nemaju dogme. Možda imaju uverenja, možda su ta uverenja pogrešna, ali nisu dogme.
Dogma je, pojednostavljeno rečeno, nastojanje na činjenicama koje dokazano nisu ispravne.
Neverovanje da bog /bogovi postoje jednostavno ne zadovoljva ovaj kriterijum.

Upravo zato, i bez ironije. Arhitekturu sam pomenuo baš zbog veze između verskih objekata i same vere, koja je samo prividna, ali se ipak koristi u određenom kontekstu. Ti si se još i nadovezao ubacujući i one sličice. Ne znam šta ti nije jasno i zašto si toliko iznenađen?

Ah, pa ti ne znaš onda kako i zašto je projektovana Sagrada Familia. Prov se obavesti o tome. ;)

Moj stav da bogovi ne postoje jeste savršeno invarijantan u odnosu na sagovornika, vremenske uslove, moje trenutno psihičko stanje, broj prirodnih katastrofa u datoj jedinici vremena, sam nastavi... Međutim, da bi smo započeli neki razgovor na tu temu, i ti moraš da se izjasniš šta si... ako si ateista, onda se slažemo. Ako si teista - onda se ne slažemo. Sve više sam siguran da si ti samo deklarativni vernik, iz razloga da sebe ne bi morao da svrstaš u kategoriju omraženih "ateista" ili "vernika avramskih religija", i zato insistiram da mi kažeš imena bogova u koje veruješ da bi mogli da počnemo razgovor na tu temu.

Ako je tvoj stav invarijantan, zbog čega insistiraš na imenima mojih božanstava? :dontunderstand:
Vidiš i sam da deliš ljude na ateiste, sa kojima se slažeš i teiste, sa kojima se ne slažeš.
To je još jedna ateistička dogma.
Ja ne delim ljude na taj način i mogu da se složim sa svakim razumnim čovekom i ne postavljam pitanje ko je koje vere i kom narodu pripada.
Ono što je meni bitno je ispravnost nečijih stavova.
Tvoj stav podele ljudi na ateiste i teiste, očito nije ispravan, jer je u pitanju predrasude, dogma.
Ja sam se javno deklarisao kao slovenski pagan, na ovom podforumu i verovatno sam više puta nego bilo koji drugi korisnik naveo svoju veroispovest.
Šta tu tačno tebi nije jasno, zaista ne razumem. :confused:

I pojedini deklarativni vernici u paganske bogove su tome skloni... čemu debata inače?

Deklarativni, a ne pravi. ;)

Upravo tako, i bez ironije.

Lepo si demonstrirao još jednu ateističku dogmu: sve religije su loše i nema razlike među religijama. :ok:
Uzgred, osobito mi se dopada što želiš da napadneš moju religiju, a da ne znaš ništa o njoj.
To spada u onaj moto:"Protiv dogmi i neznanja!", zar ne? :lol:
Slobodno nastavi da potvrđuješ sve što sam napisao u vezi ateista. :klap:

I ti i ja znamo da je netačno.

Ja znam da je navedeno tačno i mogu to da potkrepim odgovarajućim citatima, ne samo članova udruženja nego i osnivača, kako sa ovog foruma, tako i sa drugih. :bye:

Čak i da ih ne zna, svaki retard sa pristupom internetu može u 21. veku saznati imena paganskih bogova za 2 minuta. Ali ne! ja želim da mi ti, tvojim prstima otkucaš ime jednog boga u čije postojanje veruješ, jer sebe zoveš vernikom. Ne znam da li i drugi primećuju da već duže vreme izbegavaš to da uradiš, ima li nekog objašnjenja, osim da si samo deklarativni vernik koji želi da izbegne konfrontaciju? Ili je tvoja opreznost posledica utiska da te navodim na tanak led? (Ili ideš po onoj zapovesti omraženih avramskih religija da "ne tipkaš uzalud ime bogova svojijeh" :per:)

Jeste, Sizife, pored teme koja ima skoro 150 strana, na kojoj je veliki deo poruka upravo moj, na kojoj razmatramo slovensku religiju, ja odbijam da se izjasnim o mojim božanstvima. :hahaha:
Prosto sjajno!
No, zakopavaj se i dalje. :ok:
Uzgred, nije mi jasno odakle ti ideja da bih ti ja pomagao da napadaš moju religiju. :confused:
Što se tiče navođenja na tanak led, da li si mislio bukvalno kao pretnju ili retorički?
Sa ateistima čovek mora biti oprezan, imajući u vidu njihovu sklonost ka nasilju, kako stvarnom tako i verbalnom.
:bye:

Caliburn, ponavljaš jedno te isto i dosadan si, pošto je očigledno da nemaš šta da dodaš na moju tvrdnju da

a) Razum treba koristiti tamo gde je razum potreban;
b) Ateizam je neverovanje u bogove. Sve ostalo je fakultativno.
c) Forum Ateista Srbije, na koji si ti kivan jer su te banovali i na kom se ne pronalaziš - nema blage veze sa ovim o čemu sad pričamo.

Jeste, Sizife, objašnjavaj paganima kako izgleda verski progon. Mi to ne znamo.
Što se tiče tvoje lične patnje zbog nepravednog progona pagana - bolje da ne potežemo tu potresnu temu, i suze mogu da navru, pa ako padnu na tastaturu - eto belaja...

Caliburn, jesi li cuo za lapot? Jedan od paganskih obicaja karakteristican za sve Slovene. U Srbiji se dugo zadrzao i posle hriscanstva. Naime, radi se o ritualnom ubijanju starih ljudi od strane citavog sela ili ukucana. U Crnoj Gori se zvao "pustenovanje", i obicno se izvodio tako sto se starcu stavi krpa ili obojak i isti se udari sekirom u glavu, tupom stranom. U Istocnoj Srbiji jos postoji izreka "Sazreo je za obojak na celo" kad se govori o nekom ko je mnogo star.

Inace, na fakultetu smo ucili da su poneki stari Sloveni (ukljucujuci i Srbe) sahranjivali zive zene s preminulim domacinima. Mozda i nije tako bilo, ne znam.

Jesam, kako nisam.
Problem je u tome što se taj običaj javlja tek sa dolaskom hrišćanstva. ;)

Ne bih ja baš da se mešam, ali... :D
Ateisti nemaju dogme. Možda imaju uverenja, možda su ta uverenja pogrešna, ali nisu dogme.
Dogma je, pojednostavljeno rečeno, nastojanje na činjenicama koje dokazano nisu ispravne.
Neverovanje da bog /bogovi postoje jednostavno ne zadovoljva ovaj kriterijum.

U redu, Zazijavalo.
Primenimo tvoju definiciju dogme: nastojanje na činjenicama koje dokazano nisu ispravne.
Većina ateista na forumu udruženja "Ateisti Srbije" smatra da nema razlike među vernicima, da su vernici neobrazovani, zatucani, itd.
Dalje, smatraju da samim tim što je nešto ateističko to mora biti tačno.
Činjenično je dokazivo, u oba slučaja, da to nije tačno.
Ergo, ateistička dogma. :bye:
Sad, zanimljivo je da kada ateisti prozivaju vernike, onda vernici imaju dogme, dok kada vernici prozivaju ateiste, onda ateisti imaju pogrešna uverenja.

Uzgred, Zazijavalo, da se nastavim na tvoju analogiju, bolje bi bilo da odvedete dete kod specijaliste, nego što pokušavate motkom da zatučete svakoga ko vam skrene pažnju da mali osim što ćopa, razbija komšijske prozore i seče komšijske ruže. ;)

Caliburn, ponavljaš jedno te isto i dosadan si,

argumentum ad hominem

pošto je očigledno da nemaš šta da dodaš na moju tvrdnju da

a) Razum treba koristiti tamo gde je razum potreban;
b) Ateizam je neverovanje u bogove. Sve ostalo je fakultativno.
c) Forum Ateista Srbije, na koji si ti kivan jer su te banovali i na kom se ne pronalaziš - nema blage veze sa ovim o čemu sad pričamo.

Činjenično netačno.
c) ja sam kivan na udruženje "Ateisti Srbije" jer promovišu netrpeljivost, dogmu i neznanje.
Takođe sam kivan na njih zbog njihovog odnos prema budizmu, a najviše sam kivan na njih zbog njihovog ponašanja prema mojim prijateljima, koji su takođe bili banovani, samo zato što su mislili drugačije.
Treba li da pominjem fizičke pretnje koje su ateisti upućivali, čak i na ovom podforumu? :think:
Zamisli, Sizife, članovi i neki od osnivača udruženja "Ateisti Srbije" su banovali druge ateiste, zato što nisu bili dovoljno radikalni u osudi religije i potom pobrisali njihove poruke, da to zataškaju.
"Protiv dogmi i neznanja!"... :hahaha:

Što se tiče tvoje lične patnje zbog nepravednog progona pagana - bolje da ne potežemo tu potresnu temu, i suze mogu da navru, pa ako padnu na tastaturu - eto belaja...

Hm, da... očigledno pojma nemaš o čemu pišeš i suviše si duboko zabrazdio u ateističke dogme da bi se sa tobom moglo razumno razgovarati.
Umesto da držiš one neprilagođene likove pod kontrolom ti potpiruješ stavove organizacije, koja nije ništa od bolaj od 1389 ili Obraza, samo sa jednim bogom manje.
Da parafraziram kojicu, sedećemo i gledaćemo kako se pravoslavni talibani i ateistički talibani kolju međusobno.
Odgovornost za pada i na tvoja pleća Sizife i ako je u tebi ostalo trunke sposobnosti za kritičko razmišljanje, ozbiljno preispitaj kakve si organizacije osnivanje potpomogao.

Odgovornost za pada i na tvoja pleća Sizife i ako je u tebi ostalo trunke sposobnosti za kritičko razmišljanje, ozbiljno preispitaj kakve si organizacije osnivanje potpomogao.
Nisam li u pravu kada ismevam tvoju opasku u vezi patnje progonjenih pagana? Kako si ti tačno bio pogođen svim tim?

Nekakav forum na nekakvom sajtu nije uopšte relevantan u kontekstu istinitosti samog ateizma, to je barem jasno. Ako je 100 agresivnih mladića ateista spremno te prebije zato što se deklarišeš kao vernik, to govori o njihovom moralu i vaspitanju - a ne o (ne)postojanju bogova.

I nisi mi odgovorio zašto kriješ u kog boga tačno veruješ? Ako si to moje pitanje bacio pod tepih, to ne znači da sam ga ja zaboravio.

Uporedjujes coveka s udruzenjem Ateisti Srbije, a on nema nikakve veze s tim udruzenjem. To je kao kad bih ja kritikovao pravoslavca i stalno mu pricao o glupostima Jehovinih svedoka. Obojica su hriscani, ali veruju li u iste stvari?

Da parafraziram kojicu, sedećemo i gledaćemo kako se pravoslavni talibani i ateistički talibani kolju međusobno.

а немаш ппојма како је занимљиво гледати како се паганско/будистичи/атеистички и атеистички талибани међусобно кољу :D

само наставите:ok:

U redu, Zazijavalo.
Primenimo tvoju definiciju dogme: nastojanje na činjenicama koje dokazano nisu ispravne.
Većina ateista na forumu udruženja "Ateisti Srbije" smatra da nema razlike među vernicima, da su vernici neobrazovani, zatucani, itd.
Dalje, smatraju da samim tim što je nešto ateističko to mora biti tačno.
Činjenično je dokazivo, u oba slučaja, da to nije tačno.
Ergo, ateistička dogma. :bye:
Sad, zanimljivo je da kada ateisti prozivaju vernike, onda vernici imaju dogme, dok kada vernici prozivaju ateiste, onda ateisti imaju pogrešna uverenja.
Gle, nisi u pravu.
Recimo, u pravoslavlju je dogma da je Isus vaskrsao. Ko u to ne veruje, ne može biri pravoslavac.
Ne možeš reći da većina pravoslavaca smatra da je Isus vaskrsao. Svi to veruju.
To što većina učesnika nekog foruma koji se zove Ateisti Srbije, smatra da su vernici zatucani ne znači da svi ateisti smatraju da su vernici zatucani.

Uzgred, kad me već tegliš za jezik...
Većina zatucanih ljudi danas se nalazi među vernicima. Ranije su se nalazili među ateistima. Zatucani ljudi uvek traže što veću masu u koju bi mogli da se uključe. :)
Uzgred, Zazijavalo, da se nastavim na tvoju analogiju, bolje bi bilo da odvedete dete kod specijaliste, nego što pokušavate motkom da zatučete svakoga ko vam skrene pažnju da mali osim što ćopa, razbija komšijske prozore i seče komšijske ruže. ;)
Ne vodimo malog ni kod kakvog doktora. :mrgreen:
Nema baš previše primera da su ljudi koji su ostavili traga za sobom bili obični klinci dok su bili klinci. :D

Poslednja izmena:
Uporedjujes coveka s udruzenjem Ateisti Srbije, a on nema nikakve veze s tim udruzenjem. To je kao kad bih ja kritikovao pravoslavca i stalno mu pricao o glupostima Jehovinih svedoka. Obojica su hriscani, ali veruju li u iste stvari?

Očigledno te niko nije obavestio. :roll:
Sizif je jedan od osnivača udruženja "Ateisti Srbije".
Kao takav snosi odgovornost za delovanje tog udruženja, u aspektima koji se tiču rada tog udruženja.

а немаш ппојма како је занимљиво гледати како се паганско/будистичи/атеистички и атеистички талибани међусобно кољу :D

само наставите:ok:

Hm, Sale, prvo ćeš morati da dokažeš da sam paganski taliban, da bi mogao tako da me nazivaš.
A to što je tebi to zanimljivo mnogo toga govori i o tebi i o tvojoj veri. :bye:

Nisam li u pravu kada ismevam tvoju opasku u vezi patnje progonjenih pagana? Kako si ti tačno bio pogođen svim tim?

Posle miliona pagana koje su hrišćani pobili u Evropi, ti postavljaš ovakvo pitanje?
U Srbiji, u kojoj se većina stanovništva izjašnjava kao pravoslavci, ateistima je lakše nego paganima.
Mogu da ti kao primer, navedem moje iskustvo iz vojske, u kojoj me je bezbednost redovno proveravala samo zato što sam se javno izjasnio kao slovenski pagan. Atesti nisu imali takvih problema. :bye:

Nekakav forum na nekakvom sajtu nije uopšte relevantan u kontekstu istinitosti samog ateizma, to je barem jasno.

Istinitost ateizma? :eek:
Samo trenutak, odmah se vraćam.
Хришћанска вера се не би могла ни упоређивати с другим религијама, и, строго говорећи, не би ни требало називати је ,,религијом" у паганском смислу ове речи. Јер, она није једна религија међу другим религијама, она је ВЕРА У ХРИСТА И ХРИСТОВО ОТКРИВЕЊЕ. Она је лично, јединствено и потпуно откривење Бога људима ради њиховог просвећења и спасења.

Свети Владика Николај Велимировић(Вера Светих-Катихизис источне Православне Цркве)

Hm, sličnosti su zapanjujuće. :(
Da ne pominjem da je taj "nekakav" forum, zapravo forum udruženja "Ateisti Srbije". :roll:
Sizife, da se ne mučiš oko daljeg smišljanja argumentacije evo ti cela tema:
Jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva?
:lol:

Ako je 100 agresivnih mladića ateista spremno te prebije zato što se deklarišeš kao vernik, to govori o njihovom moralu i vaspitanju - a ne o (ne)postojanju bogova.

Govori i o njihovoj ateističkoj dogmi.
Da ne pominjem sličnosti sa pripadnicima Obraza koji su spremni da me prebiju iz istog razloga. :roll:

I nisi mi odgovorio zašto kriješ u kog boga tačno veruješ? Ako si to moje pitanje bacio pod tepih, to ne znači da sam ga ja zaboravio.

Eto, volim to da krijem.
Mi, slovenski pagani smo jedno tajno udruženje, čije tajne ne zna niko, osim onih koji posećuju temu od skoro 150 strana, kojoj svako ima pristup, na javnom forumu. :lol:
'ajde me još malo prozivaj za skrivanje. :hahaha:

Iz ovog posta stičem utisak da uživaš da gledaš kad se neko kolje. To baš i nije hrišćanski. Ili jeste?

Ja sam stekao isti utisak. ;)

U tom slučaju je ateistima neophodno pregrupisavanje.
Na taj način Sizif i ostali normalni ateisti ne bi morali da brane neodbranjivo.

Ono što mene iskreno zabrinjava je njihovo insistiranje na branjenju neodbranjivog.
Taj modus operandi viđamo svakodnevno, kod zatucanih vernika.

Gle, nisi u pravu.
Recimo, u pravoslavlju je dogma da je Isus vaskrsao. Ko u to ne veruje, ne može biri pravoslavac.
Ne možeš reći da većina pravoslavaca smatra da je Isus vaskrsao. Svi to veruju.
To što većina učesnika nekog foruma koji se zove Ateisti Srbije, smatra da su vernici zatucani ne znači da svi ateisti smatraju da su vernici zatucani.

"Jedna lasta ne čini proleće."
narodna poslovica
Kod rimokatolika postoji dogma o čistilištu, kod pravoslavaca ne.
Možeš biti hrišćanin i ne verovati u dogmu o čistilištu.

Uzgred, kad me već tegliš za jezik...
Većina zatucanih ljudi danas se nalazi među vernicima. Ranije su se nalazili među ateistima. Zatucani ljudi uvek traže što veću masu u koju bi mogli da se uključe. :)

Lepo si to napisao i sa navedenim se slažem, tim pre što statistički podaci to potvrđuju. :ok:
Bilo bi interesantno videti odnos zatucanih među vernicima pojedinih religija i komparaciju sa procentom zatucanih kod ateista.
Nego, nešto nisam siguran da si do kraja svestan šta si napisao.
Pošto sada postoji masa ateista u koju mogu da se uključe, a što im je obezbedilo udruženje "Ateisti Srbije", zatucani će ljudi pohrliti u ateiste.
I gle čuda, Sizifov kolega, suosnivač tog udruženja nam je dostavio upravo takvu statistiku.
:rtfm:

Ne vodimo malog ni kod kakvog doktora. :mrgreen:
Nema baš previše primera da su ljudi koji su ostavili traga za sobom bili obični klinci dok su bili klinci. :D

Hm, da... koliko vidim taj mali zlostavlja i svoju braću i sestre. :thumbdown:

Očigledno te niko nije obavestio. :roll:
Sizif je jedan od osnivača udruženja "Ateisti Srbije".
Kao takav snosi odgovornost za delovanje tog udruženja, u aspektima koji se tiču rada tog udruženja.
Na tom forumu više visite vi nego ja. Voleo bih da me uputiš na stavku u našem Statutu u kojoj stoji da smo mi kao udruženje odgovorni za ono što pišu ljudi na dotičnom forumu. Ako se ne varam, mislim da se taj forum i ne pominje nigde u pravnim aktima Udruženja, stoga ja nemam ni pravnu (a ni moralnu) obavezu da snosim odgovornost za to što neko tamo piše. Samo mogu da iznesem svoje mišljenje, kao i svi ostali - i to je sve.

Posle miliona pagana koje su hrišćani pobili u Evropi, ti postavljaš ovakvo pitanje?
Ovo me podseti na film "The Big Lebowski" i Walterov odnos prema Jevrejima...

U Srbiji, u kojoj se većina stanovništva izjašnjava kao pravoslavci, ateistima je lakše nego paganima.

Lakše šta? Ko tebe progoni?

Mogu da ti kao primer, navedem moje iskustvo iz vojske, u kojoj me je bezbednost redovno proveravala samo zato što sam se javno izjasnio kao slovenski pagan. Atesti nisu imali takvih problema.
Mogu misliti koliko je vojska SFRJ bila upućena u tvoju religiju. Razume se da su proveravali, verovatno su mislili da je neka sekta u pitanju. Mada ne mislim da bi bilo išta bolje da si rekao da si sledbenik Dalaj Lame. (Dalaj koga?)

Mi, slovenski pagani smo jedno tajno udruženje, čije tajne ne zna niko, osim onih koji posećuju temu od skoro 150 strana, kojoj svako ima pristup, na javnom forumu. :lol:
'ajde me još malo prozivaj za skrivanje. :hahaha:
Ne prozivam te za skrivanje, nego te molim da mi kažeš ime jednog boga u čije postojanje veruješ, baš tako kao što piše, a ti to odbijaš. Pitao sam se zašto, a onda sam pročitao par poslednjih strana te teme i shvatio: razlog je prost, i rado ću ti ga izložiti: ti si vernik koliko sam i ja.... to što se interesuješ za etnologiju, istoriju i poštuješ naše stare običaje uopšte ne znači da doslovno veruješ u postojanje staroslovenskih ili bilo kakvih drugih bogova. Drugo objašnjenje nemam.

"Jedna lasta ne čini proleće."
narodna poslovica
Kod rimokatolika postoji dogma o čistilištu, kod pravoslavaca ne.
Možeš biti hrišćanin i ne verovati u dogmu o čistilištu.
Pa jes...
Al ne možeš biti rimokatolik i ne verovati u dogmu o čistilištu.
Nego, nešto nisam siguran da si do kraja svestan šta si napisao.
Pošto sada postoji masa ateista u koju mogu da se uključe, a što im je obezbedilo udruženje "Ateisti Srbije", zatucani će ljudi pohrliti u ateiste.
I gle čuda, Sizifov kolega, suosnivač tog udruženja nam je dostavio upravo takvu statistiku.
:rtfm:
Znaš kako... To udruženje može prerasti u nešto kao Obraz. Ali ne mora. Postoji više scenarija. Možda će razumne snage tamo prevladati i postepeno će uticaj ektremista oslabiti. Možda neće. I onda će razumne snage prevladati na drugom nekom mestu, a čitavo Udruženje ostaće izolovano. Ili će većina ateista (koji su po prirodi često individualisti) doći do zaključka da ovakva udruženja zapravo nemaju svrhu, pa će nastaviti svoje ateističke živote "misleći globalno i delujući lokalno".
Sve to nije važno. Jer važan je trend. A trend je svakako u pravcu jačanja ateizma. :D
Hm, da... koliko vidim taj mali zlostavlja i svoju braću i sestre. :thumbdown:
Al ga se klone drugi derani iz komšiluka. :mrgreen:

Na tom forumu više visite vi nego ja. Voleo bih da me uputiš na stavku u našem Statutu u kojoj stoji da smo mi kao udruženje odgovorni za ono što pišu ljudi na dotičnom forumu. Ako se ne varam, mislim da se taj forum i ne pominje nigde u pravnim aktima Udruženja, stoga ja nemam ni pravnu (a ni moralnu) obavezu da snosim odgovornost za to što neko tamo piše. Samo mogu da iznesem svoje mišljenje, kao i svi ostali - i to je sve.

.

Vidi Sizife, nije stvar u tome da li ste vi odgovorni za te budale ili ne.
Jednostavno, nije loše da znate ko je sve u vašoj ekipi.

Koliko puta smo čuli ovde na forumu tvrdnju da je vera i religija zlo, od strane ateista?
Niko nije napravio specifikaciju već generalizaciju.

Kolko puta smo čuli da se kao jedan od osnovnih argumenata protiv Hišćana koristi krstaški pohod ? Kakve veze imaju Srbi pravoslavci sa tom avanturom ?
Imaju, zato što su Hrišćani, a ateisti je nebitno da li je Hrišćanin katolik ili pravoslavac.

Ja bih na osnovu ove teme mogao da generalizujem i prozivam SVE ateiste.
http://ateisti.ning.com/forum/topics/pravoslavlje-je-odvratna-gadna
Ali to nije način i to svakako nije istina, da svi ateisti ovako razmišljaju.

Ateisti imaju svoje dogme.
Prva je da su Ateisti uvek u pravu jer nauka stoji iza njih.
Druga dogma je da su sve religije zlo.
Treća dogma je da je u redu vređati vernike zato što su oni zatucani.
Četvrta dogma je da se ovakvim delovanjem bori za nauku i prave vrednosti.

Niko ne kaže da si ti odgovoran za sve šta budale napišu ali te budale dele svlačionicu sa tobom (da se nadovežem na prethodnu analogiju).

Meni je drago što i ti znaš da to prosto nije tako.

Ja se tu ne pronalazim uopšte, i vređa me takav govor - bez obzira ko govori i protiv koga govori.

To je ona britanska finesa u komunikaciji koja nedostaje mnogim Balkancima - možemo da se ne slažemo, da se mrzimo, da ne možemo očima jedni druge da gledamo - ali ćemo pričati kulturno i odmereno, sa osmehom na licu i šoljom čaja u ruci.

Meni je drago što i ti znaš da to prosto nije tako.

Ja se tu ne pronalazim uopšte, i vređa me takav govor - bez obzira ko govori i protiv koga govori.

To je ona britanska finesa u komunikaciji koja nedostaje mnogim Balkancima - možemo da se ne slažemo, da se mrzimo, da ne možemo očima jedni druge da gledamo - ali ćemo pričati kulturno i odmereno, sa osmehom na licu i šoljom čaja u ruci.

Probaj da ih edukuješ malo, ti si tamo faktor.
Vidiš da ove naše tamo banuju, nebitno da li su vernici ili ateisti :lol:

Poslednja izmena:
Koliko puta smo čuli ovde na forumu tvrdnju da je vera i religija zlo, od strane ateista?
Niko nije napravio specifikaciju već generalizaciju.
Ovo smo na forumu vrlo često čuli od strane ateista. Istina je da nisu pravili specifikacije, već generalizacije.

Specifikacije prave vernici.
Pravoslavci smatraju da su katolici zlo. Međedi smatraju da su katolici, pravoslavci i protestanti zlo, a svi zajedno najvećim zlom smatraju Jehovine svedoce. :D

Kolko puta smo čuli da se kao jedan od osnovnih argumenata protiv Hišćana koristi krstaški pohod ? Kakve veze imaju Srbi pravoslavci sa tom avanturom ?
Imaju, zato što su Hrišćani, a ateisti je nebitno da li je Hrišćanin katolik ili pravoslavac.
Izgleda da postajem sve matoriji i pamćenje mi bledi. :(
Ne mogu nikako da se setim kada je pominjana inkvizicija, a da nije u pitanju bio odgovor na tvrdnju da je rišćanstvo izvor ljubavi.
Ideju o beskrajnoj ljubavi šire svi rišćani, a naročito katolici. Ognjem i mačem, ako je potrebno.
Istina je da Srbi nisu imali previše veze sa inkvizicijom (mada se neki značajni sveci bili kršteni kod katolika). Srbi su imali lokalne običaje spaljivanja i sakaćenja verskih neistomišljenika.
http://ateisti.ning.com/forum/topics/pravoslavlje-je-odvratna-gadna
Ali to nije način i to svakako nije istina, da svi ateisti ovako razmišljaju.
Daleko od toga da odobravam ovakve ispade, ali trebalo bi razmisliti šta je izazvalo toliki bes kod... ovih.
Ateisti imaju svoje dogme.
Prva je da su Ateisti uvek u pravu jer nauka stoji iza njih.
Druga dogma je da su sve religije zlo.
Treća dogma je da je u redu vređati vernike zato što su oni zatucani.
Četvrta dogma je da se ovakvim delovanjem bori za nauku i prave vrednosti.
Ovo nisu dogme, već uverenja određenih ljudi, a ne svih ateista.
Osim toga:
Ateisti nisu uvek u pravu, ali su u pravu onda kada nauka stoji iza njih.
Zlo koje su nanele religije prevazilazi sva ostala zla na gomili.
Praksa pokazuje da je u redu vređati zatucane vernike jer oni prvi počinju vređanje. :mrgreen:

Back