Livingstone
Poznat
- Poruka
- 9.273
Reanimacija sa onim papuchicama i strujom ili masaza srca+veshtachko disanje?
a koje od ta dva nije u okviru medicine?Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Reanimacija sa onim papuchicama i strujom ili masaza srca+veshtachko disanje?
a koje od ta dva nije u okviru medicine?Za ovo drugo ti nije potrebna shkola, mozesh sama da odradish...a koje od ta dva nije u okviru medicine?
Za ovo drugo ti nije potrebna shkola, mozesh sama da odradish...

nisam sigurna da mogu, antitalenat sam za medicinu
kad bi nekome pored mene zatrebala reanimacija ja bih 'kao pravi vernik' mirno sedela i citala mu molitvu

Pasivnost će vas ubiti, vernici...![]()
po principu ko ne radi taj ne gresi

Ajde kad smo kod toga, gde je odgovor na ovaj post? Može i na temi Ateizam, da se ne buni domaćica.
Sizif:Kako se tačno manifestuje tvoja vera?
Sizif:Na koji način bi ti bio drugačiji kad ne bi bio vernik?
Sizif:Ti stalno ponavljaš da si vernik, ali mene taj utisak nekako zaobilazi. Pre mi se čini da si ti ljubitelj i poznavalac naše paganske tradicije, ispravi me ako grešim (ali obrazloži malo temeljnije kakva je to tačno "vera" u pitanju).

Sizif:Urlanje nije i ne može biti validan dokaz, to niko nikada nije rekao.

Sizif:Ateizam nije nikakav "sistem", nego prosto neverovanje u bogove, obično onakve kakve ih religije predstavljaju (mada je sam koncept boga relativno nedefinisan, što ateistima ne smeta da ne veruju ni u kakvu njegovu "implementaciju") . Kao takav, dakle, ateizam ne može nikako biti dogmatski, jer je samo i isključivo zasnovan na iskustvenom nedostatku dokaza da je mitologija "bukvalno" tačna. Onog trena kad bude postojao prihvatljiv, opšteprihvaćen dokaz da bog (šta god to bilo) vrši kontrolu nad bilo čim, i da naše akcije (molitva, npr.) utiču na akcije istog - za ateizmom neće biti potrebe, jer će se bog najzad manifestovati i prekinuti ovaj dugi period čekanja. Dakle, ne može biti dogma ono što se krajnje lako može oboriti, dovođenjem samo jednog jedinog boga pred mentalno zdravu i kritičnu publiku.

Sizif:Navedi mi definiciju dogme koju ti prihvataš, pa da nastavimo razgovor - ovo je glupo, čini mi se da nisi načisto sa tim šta je zapravo dogma.
Kao što možeš i sam da primetiš, ja ne samo da sam načisto sa tim šta je dogma, nego sam naveo i konkretne primere ateističkih dogmi koje odgovaraju definiciji.Dogma is the established belief or doctrine held by a religion, ideology or any kind of organization: it is authoritative and not to be disputed, doubted or diverged from.
izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dogma

Sizif:To što ja čvrsto verujem da će metalna kuglica bačena vertikalno na dole sa metar visine, po lepom vremenu, u sred Knez Mihajlove - pasti na zemlju, i što to moje uverenje teško ko može da obori - uopšte ne znači da je tu po sredi dogma. Zašto? Zato što sam apsolutno otvoren za svako racionalno objašnjenje ako bi recimo ta ista kuglica, bačena na istom mestu i pod istim uslovima umesto ka pločniku krenula najednom u vis i nestala u pravcu sazvežđa Plejade. Priznajem, prvi put da čujem tako nešto - bio bih sumnjičav, ali ako bi taj eksperiment bio proveren i potvrđen višestruko od strane mene i ljudi kojima verujem - ne bi bilo razloga da nastavim da verujem da će kuglica pasti. Znači ipak nije dogma.

Sizif:Ključno pitanje u celom ovom sukobu jeste da li je ispravno donositi racionalne zaključke na osnovu iracionalnih premisa i u okviru toga - da li je ispravno bezuslovno se povinovati bilo kakvom nametnutom autoritetu. To je zapravo glavni i jedini sukob vere i ateizma, a sve ostalo je samo posledica.

Sizif:(Praktičan primer: nekom verniku se "javi" Bog i kaže mu da ubije svog sina na vrhu brda. Da li je ispravno da on to učini ili ne? Velika većina vernika koji zaista veruju da im se Bog lično obratio će reći "da", velika većina ateista će reći "ne". Ja sam ateista, ti si vernik. Ja kažem da nije ispravno činiti loše stvari zbog glasova koji se javljaju u glavi, jer ti glasovi u glavi imaju i alternativna objašnjenja koja nisu bila baš poznata u vreme nastanka starih avramskih i paganskih religija.) Da li je Avram učinio pravu stvar?
E sad ti razmisli u vezi ovoga, pa reci - kao pravi vernik - na koji bi način najbrže završio sa svojim potomkom.

Sizif:Takođe mi odgovori na pitanje iznad: da li je ispravno donositi racionalne odluke na osnovu iracionalnih premisa?
U ateističke dogme spadaju stavovi kao što su da ako je nešto ateističko to mora da bude logično i tačno; da su ateisti po definiciji protiv dogmi; da su ateisti po definiciji protiv predrasuda; da su ateisti po definiciji protiv neznanja; da ateisti po definiciji nisu zatucani; da je religija zlo; da su vernici neobrazovani, glupi, itd., itd.; da su sve religije iste; da su ateisti po definiciji bez dogmi., itd.
Navedeno se može shvatiti na različite načine, pa ne bi bilo loše da pojasniš na šta si mislio.
Ovo su samo glupa misljenja pojedinaca, nikakve dogme. Ateisti nisu kompaktna grupa. Ateista moze da bude od ubice do Dalaj Lame. To su samo ljudi koji ne veruju u Sotonu, Hrkljuša i ostala mitska bića. Nista vise od toga. Ne demantuje ga nikakav forum, jer ti ljudi nisu kompaktna grupa slicnih shvatanja - osim sto ne veruju u iste stvari. Npr. ni ti ni ja ne verujemo u Deda Mraza. Da li nas to svrstava u istu grupu??? Napadas coveka bez razloga, siguran sam da ga nisi razumeo.
Osoba A: Deda Mraz mi je rekao da ću biti super cool i omiljen u društvu ako svaki dan pijem Coca Colu.
Osoba B: Pa Deda Mraz ne postoji, džaba se mučiš i piješ to đubre.
Osoba A: Ali ja verujem da on postoji, a i video sam ga na posteru Coca Cole. Sve što piše na posteru Coca Cole mora biti istinito, jer je sam Deda Mraz pravio taj poster, a on ne laže.
Osoba B: Ti razmišljaš iracionalno. Poster su napravili ljudi koji prodaju Coca Colu, a Deda Mraz ne postoji kako god okreneš.

E sad ti meni reci, pošto si vernik, i pošto nigde nisam našao gde detaljno opisuješ u šta tačno veruješ, odakle tebi te informacije? Kako si postao vernik paganskih religija, to je kod nas retko? Znam da ne poštuješ avramske religije, pričaj mi o svojoj. Daj mi link, ako ima na nekoj drugoj temi, da ne kuckaš ponovo, ja ne nađoh. Dakle, interesuje me šta je sve ono što krasi tebe kao vernika, i kakav je to sistem. Ako mi se svidi, možda i ja postanem vernik.

"Etnološke studije" imaju veze sa izborom nečije religije koliko i arhitektonska dela. Ja ti lepo rekoh da ne nađoh tu temu. Daj mi neki link na to ili na bilo šta što pobliže opisuje tvoju veru da se upoznam pa da razgovaramo.Odakle mi informacije? Sa raznih strana, iz narodnog predanja, etnoloških studija, arheoloških nalaza, živih običaja, DNK analiza, itd.
Kako sam postao vernik paganskih religija? Zbog etike i fizike.![]()
"Etnološke studije" imaju veze sa izborom nečije religije koliko i arhitektonska dela.
Ja ti lepo rekoh da ne nađoh tu temu. Daj mi neki link na to ili na bilo šta što pobliže opisuje tvoju veru da se upoznam pa da razgovaramo.

To je zato što pod vera podrazumevaš ono što se nameće u hrišćanstvu....Original postavio Sizif
Ti stalno ponavljaš da si vernik, ali mene taj utisak nekako zaobilazi. Pre mi se čini da si ti ljubitelj i poznavalac naše paganske tradicije, ispravi me ako grešim (ali obrazloži malo temeljnije kakva je to tačno "vera" u pitanju).
Original postavio Sizif
Ateizam nije nikakav "sistem", nego prosto neverovanje u bogove, obično onakve kakve ih religije predstavljaju (mada je sam koncept boga relativno nedefinisan, što ateistima ne smeta da ne veruju ni u kakvu njegovu "implementaciju") . Kao takav, dakle, ateizam ne može nikako biti dogmatski, jer je samo i isključivo zasnovan na iskustvenom nedostatku dokaza da je mitologija "bukvalno" tačna. Onog trena kad bude postojao prihvatljiv, opšteprihvaćen dokaz da bog (šta god to bilo) vrši kontrolu nad bilo čim, i da naše akcije (molitva, npr.) utiču na akcije istog - za ateizmom neće biti potrebe, jer će se bog najzad manifestovati i prekinuti ovaj dugi period čekanja. Dakle, ne može biti dogma ono što se krajnje lako može oboriti, dovođenjem samo jednog jedinog boga pred mentalno zdravu i kritičnu publiku.
Ovo je tačno, po mom iskustvu, pogotovu ako se uzme u obzir da neki ljudi ateizmom nadkompenzuju nedostatak obrazovanja i sumnju u svoju inteligenciu...te pločom "ateizam" pokušavaju da tvrde da su pametniji od svih ostalih...na taj način, žao mi je, ali ateizam prelazi u religiju gde si sam svoje boženstvo u čije atribute veruješ...doduše sam si ali sve jednoU ateističke dogme spadaju stavovi kao što su da ako je nešto ateističko to mora da bude logično i tačno; da su ateisti po definiciji protiv dogmi; da su ateisti po definiciji protiv predrasuda; da su ateisti po definiciji protiv neznanja; da ateisti po definiciji nisu zatucani; da je religija zlo; da su vernici neobrazovani, glupi, itd., itd.; da su sve religije iste; da su ateisti po definiciji bez dogmi., itd.
Ja sam pagan i takođe tvrdim da nije ispravno činiti loše stvari bilo zbog glasova u glavi i pre bih preporučila dobrog lekara. Ovo kažem zbog toga što ti kao što reče Caliburn ulaziš u dogmatski ateizam koji je zasnivan na VERI da svi ostali misle suprotno i iskrivljeno u odnosu na način na koji promoviše tvoja religija i vera.Original postavio Sizif
(Praktičan primer: nekom verniku se "javi" Bog i kaže mu da ubije svog sina na vrhu brda. Da li je ispravno da on to učini ili ne? Velika većina vernika koji zaista veruju da im se Bog lično obratio će reći "da", velika većina ateista će reći "ne". Ja sam ateista, ti si vernik. Ja kažem da nije ispravno činiti loše stvari zbog glasova koji se javljaju u glavi, jer ti glasovi u glavi imaju i alternativna objašnjenja koja nisu bila baš poznata u vreme nastanka starih avramskih i paganskih religija.) Da li je Avram učinio pravu stvar?
E sad ti razmisli u vezi ovoga, pa reci - kao pravi vernik - na koji bi način najbrže završio sa svojim potomkom.
"Etnološke studije" imaju veze sa izborom nečije religije koliko i arhitektonska dela. Ja ti lepo rekoh da ne nađoh tu temu. Daj mi neki link na to ili na bilo šta što pobliže opisuje tvoju veru da se upoznam pa da razgovaramo.
Zanimljivo što si to pomenuo, imajući u vidu da avramske religije, a i neke druge vrlo često koriste monumentalnu arhitekturu kao sredstvo propagande i povećanja broja svojih vernika.![]()
Pa zato sam i rekao.Zanimljivo što si to pomenuo, imajući u vidu da avramske religije, a i neke druge vrlo često koriste monumentalnu arhitekturu kao sredstvo propagande i povećanja broja svojih vernika.![]()
Nisam na ovu temu preterano zalazio, moraću da je pažljivije proučim pa da vidim u koja božanstva ti veruješ. Onda možemo razgovarati.Ваш став о старој српској [паганској] вери?
Eh, Sale, Sale... ovaj, lapsus, Sizife, Sizife....![]()
Sizife, taj pristup je već pokušao neko na ovom podforumu.
Taj neko je pripadnik avramskih religija.
Sličnosti postaju sve jasnije, zar ne?![]()
Ako kažem da nisam opterećen dogmom, i ako mi predstaviš i jedan validan razlog da poverujem u nekog od tvojih starih paganskih bogova, zašto bi to bio problem? Uvek sam raspoložen da preispitam svoje stavove u svetlu novih dokaza.A te cinične fore tipa "ako mi se svidi, postaću i ja vernik", su toliko passe, da se iskreno čudim zašto ih upotrebljavaš...![]()
E jeste! Mene je bas obrlatila rozeta iznad ulaza u crkvu u selu Ćeklići, katunska nahija!!!

Ok ..onda sam ja paganski ateista...ja ne verujem da bogovi kontrolišu ljude..ja VERUJEM da ja kontrolišem sebe...
Ovo je tačno, po mom iskustvu, pogotovu ako se uzme u obzir da neki ljudi ateizmom nadkompenzuju nedostatak obrazovanja i sumnju u svoju inteligenciu...te pločom "ateizam" pokušavaju da tvrde da su pametniji od svih ostalih...na taj način, žao mi je, ali ateizam prelazi u religiju gde si sam svoje boženstvo u čije atribute veruješ...doduše sam si ali sve jedno
Ja sam pagan i takođe tvrdim da nije ispravno činiti loše stvari bilo zbog glasova u glavi i pre bih preporučila dobrog lekara. Ovo kažem zbog toga što ti kao što reče Caliburn ulaziš u dogmatski ateizam koji je zasnivan na VERI da svi ostali misle suprotno i iskrivljeno u odnosu na način na koji promoviše tvoja religija i vera.
Evo da pomognem, pošto Sizif očigledno očekuje da odgovor bude tipa: javio mi se taj i taj i rekao da moraš da radiš to i to bla bla bla...
Moja vera se zasniva na tome da kad ideš u planinarenje (ili bilo gde gde je kontakt sa prirodom jak) i naletiš na takav predeo gde ti zastaje dah, zasuze oči od lepote da je to momenat kad si dodirnut od boginje, kada si uzvišen i kada ta uzvišenost ostavlja traga u tebi .... i to je to..
Personifikacija bogova je dosta lična stvar...ja sam imala iskustva da mi se boginja javlja u snu i upozorava na dolazeći period ili dajući savete za trenutne probleme...ali ja uvek mogu da pokrenem diskusiju sa sobom da je to moje nesvesno iskočilo da me spašava.
Pravo da ti kažem to je meni ok i ja nemam problema sa tim da postoje dva objašnjenja , jer i jedno i drugo može i ne mora da bude tačno.
Razlika je u emociji koja ostaje a po meni je to bitno, jer ako je boginja realni identitet, ona mene ne kontroliše ona mene čuva i onda svet postaje manje opasno mesto. A ako je samo moje nesvesno koje je iskočilo u snu, meni to nekako ostavlja utisak samoće i ja SVESNO i RACIONALNO biram prvi izbor.
Ja nemam potrebu da kompenzujem svoju pamet neprekidnim urlanjem racio racio....zapravo to što čeprkam oko "onostranog" smatram kao potvrdu istraživačkog duha...naravno slogan ostaje isti-sumnjam uvek
ili kako reče lord Bajron
There is something Pagan in me that I cannot shake off. In short, I deny nothing, but doubt everything.
i upravo je to ono što čini pagane ...I deny nothing...dok se ne dokaže suprotno ja nisam sigurna da to nešto ne postoji, zapravo nisam sigurna ni da ono što postoji je isto kroz svačije oči
Da nije bilo vere da postoji još nešto nauka ne bi napredovala, treba i to imati u vidu.

De Sisti, da mi je znati što to sebi radiš?![]()
baš iz razloga kvaliteta onog što si potom napisala, ovo ne stoji...To je zato što pod vera podrazumevaš ono što se nameće u hrišćanstvu....
apsolutno genijalno!Ovo je tačno, po mom iskustvu, pogotovu ako se uzme u obzir da neki ljudi ateizmom nadkompenzuju nedostatak obrazovanja i sumnju u svoju inteligenciu...te pločom "ateizam" pokušavaju da tvrde da su pametniji od svih ostalih...na taj način, žao mi je, ali ateizam prelazi u religiju gde si sam svoje boženstvo u čije atribute veruješ...doduše sam si ali sve jedno

Evo da pomognem, pošto Sizif očigledno očekuje da odgovor bude tipa: javio mi se taj i taj i rekao da moraš da radiš to i to bla bla bla...
Moja vera se zasniva na tome da kad ideš u planinarenje (ili bilo gde gde je kontakt sa prirodom jak) i naletiš na takav predeo gde ti zastaje dah, zasuze oči od lepote da je to momenat kad si dodirnut od boginje, kada si uzvišen i kada ta uzvišenost ostavlja traga u tebi .... i to je to..
ovo može da mi deluje razumno, ali je nedorečeno. ima još mnogo pitanja na koja treba dati odgovor. ovakvo poimanje vere dosta me podseća na veru naroda Na'Vi iz Avatara (bez uvrede)Personifikacija bogova je dosta lična stvar...ja sam imala iskustva da mi se boginja javlja u snu i upozorava na dolazeći period ili dajući savete za trenutne probleme...ali ja uvek mogu da pokrenem diskusiju sa sobom da je to moje nesvesno iskočilo da me spašava.
Pravo da ti kažem to je meni ok i ja nemam problema sa tim da postoje dva objašnjenja , jer i jedno i drugo može i ne mora da bude tačno.
Razlika je u emociji koja ostaje a po meni je to bitno, jer ako je boginja realni identitet, ona mene ne kontroliše ona mene čuva i onda svet postaje manje opasno mesto. A ako je samo moje nesvesno koje je iskočilo u snu, meni to nekako ostavlja utisak samoće i ja SVESNO i RACIONALNO biram prvi izbor.
veoma lepo!Ja nemam potrebu da kompenzujem svoju pamet neprekidnim urlanjem racio racio....zapravo to što čeprkam oko "onostranog" smatram kao potvrdu istraživačkog duha...naravno slogan ostaje isti-sumnjam uvek
ili kako reče lord Bajron

ne slaže mi se ovo deny nothing sa Bajronovom rečenicomThere is something Pagan in me that I cannot shake off. In short, I deny nothing, but doubt everything.
i upravo je to ono što čini pagane ...I deny nothing...dok se ne dokaže suprotno ja nisam sigurna da to nešto ne postoji, zapravo nisam sigurna ni da ono što postoji je isto kroz svačije oči
slažem se...Da nije bilo vere da postoji još nešto nauka ne bi napredovala, treba i to imati u vidu.
Siguran sam da je to u nekim slučajevima tačno, kao što je tačno da neki vernici nekad religijom takođe nešto kompenzuju. Mada od tog zaključka niko nije mnogo pametniji.Ovo je tačno, po mom iskustvu, pogotovu ako se uzme u obzir da neki ljudi ateizmom nadkompenzuju nedostatak obrazovanja i sumnju u svoju inteligenciu...
te pločom "ateizam" pokušavaju da tvrde da su pametniji od svih ostalih...na taj način, žao mi je, ali ateizam prelazi u religiju gde si sam svoje boženstvo u čije atribute veruješ...doduše sam si ali sve jedno
Ovo kažem zbog toga što ti kao što reče Caliburn ulaziš u dogmatski ateizam koji je zasnivan na VERI da svi ostali misle suprotno i iskrivljeno u odnosu na način na koji promoviše tvoja religija i vera.
Znači li to da je dovoljan dokaz postojanja "boginja" činjenica da te preplave emocije jer si video lep pejzaž? Namerno bukvalizujem, ali meni ovo zvuči dosta tanko kako god okreneš. I sam sam mnogo puta u životu ostao bez daha pred lepotama prirode, ali ne vidim razlog da lepotu kvarim natprirodnim objašnjenjima... imao sam prilike da uživam u niskom letu iznad kanjona reke Kolorado, to je osećaj od kog se i dan danas naježim, iako imam sasvim banalno, prizemno i racionalno objašnjenje da su u pitanju milioni godina erozije, a ne dodir neke kreativne boginje. Zašto ne uživati u istinitim objašnjenjima? Ili kako to reče jedan ateista, da parafraziram, nije li vrt sa ružama lep čak i kad vile ne sede u žbunu?Moja vera se zasniva na tome da kad ideš u planinarenje (ili bilo gde gde je kontakt sa prirodom jak) i naletiš na takav predeo gde ti zastaje dah, zasuze oči od lepote da je to momenat kad si dodirnut od boginje, kada si uzvišen i kada ta uzvišenost ostavlja traga u tebi .... i to je to..
Personifikacija bogova je dosta lična stvar...ja sam imala iskustva da mi se boginja javlja u snu i upozorava na dolazeći period ili dajući savete za trenutne probleme...ali ja uvek mogu da pokrenem diskusiju sa sobom da je to moje nesvesno iskočilo da me spašava.
Ja nemam potrebu da kompenzujem svoju pamet neprekidnim urlanjem racio racio....
Pa zato sam i rekao.
Nisam na ovu temu preterano zalazio, moraću da je pažljivije proučim pa da vidim u koja božanstva ti veruješ. Onda možemo razgovarati.

Pošto si ljubitelj formalne logike, hajde da ti predočim kako si jednim udarcem ubio tri muve, i napravio nekakvu kombinaciju "guilt by association", "false analogy" i "personal attack"-a. To što su te predstavnici avramskih religija pitali da objasniš svoju veru koju pominješ maltene u svakom postu - uopšte nije znak da to pitanje nema smisla. (Ako si vernik, valjda možeš da objasniš u šta veruješ, a ne da budeš vernik samo deklarativno). Dalje, kuditi ateiste jer ti postavljaju isto pitanje, praveći analogiju sa vernicima, (koji takođe postavaljaju sasvim ispravno pitanje) je prilično jadan argument. Svaki tvoj post prosto kipi od "guilt by association" - ti nemaš lepo mišljenje o vernicima avramskih religija, i tvoja glavna primedba ateistima se zasniva na tvom lošem stavu prema avramskim religijama. To je školski primer ove greške. (isto to rade vernici kad ateiste porede sa komunistima, ili ateisti kad savremene vernike porede sa krstašima, itd.)

Nego sad tek vidim, u onoj temi o paganskim religijama ima preko 100 strana teksta.... hajde mi pomozi pa reci ime barem jednog boga za koga ti veruješ da postoji. (a pretpostavljam da tebi, kao verniku, to neće predstavljati problem.
Dakle, interesuje me šta je sve ono što krasi tebe kao vernika, i kakav je to sistem. Ako mi se svidi, možda i ja postanem vernik.

Ako kažem da nisam opterećen dogmom, i ako mi predstaviš i jedan validan razlog da poverujem u nekog od tvojih starih paganskih bogova, zašto bi to bio problem? Uvek sam raspoložen da preispitam svoje stavove u svetlu novih dokaza.
Takođe, molim te da u komunikaciji pokušaš da izbegavaš "ateiste" i "vernike avramskih religija", jer sam postavio vrlo konkretno pitanje koje se odnosi na tvoju veru, a ne na ova dva potonja pojma.

Upravo zato, i bez ironije. Arhitekturu sam pomenuo baš zbog veze između verskih objekata i same vere, koja je samo prividna, ali se ipak koristi u određenom kontekstu. Ti si se još i nadovezao ubacujući i one sličice. Ne znam šta ti nije jasno i zašto si toliko iznenađen?Hm, da... baš zato...![]()
Moj stav da bogovi ne postoje jeste savršeno invarijantan u odnosu na sagovornika, vremenske uslove, moje trenutno psihičko stanje, broj prirodnih katastrofa u datoj jedinici vremena, sam nastavi... Međutim, da bi smo započeli neki razgovor na tu temu, i ti moraš da se izjasniš šta si... ako si ateista, onda se slažemo. Ako si teista - onda se ne slažemo. Sve više sam siguran da si ti samo deklarativni vernik, iz razloga da sebe ne bi morao da svrstaš u kategoriju omraženih "ateista" ili "vernika avramskih religija", i zato insistiram da mi kažeš imena bogova u koje veruješ da bi mogli da počnemo razgovor na tu temu.Zašto? Zbog toga što tvoj stavovi, koji su navodno ateistički, nisu invarijantni u odnosu na veru sagovornika.
I da, podmetanje je nešto čemu su i pojedini pripadnici avramskih religija vrlo skloni.
Upravo tako, i bez ironije.a sada tražiš ime bar jednog boga... vrlo zanimljivo, zar ne?
Kakav zaključak mogu ja iz ovoga da izvučem, osim da tražiš tačku oslonca za budući napad na moju religiju?![]()
I ti i ja znamo da je netačno. Čak i da ih ne zna, svaki retard sa pristupom internetu može u 21. veku saznati imena paganskih bogova za 2 minuta. Ali ne! ja želim da mi ti, tvojim prstima otkucaš ime jednog boga u čije postojanje veruješ, jer sebe zoveš vernikom. Ne znam da li i drugi primećuju da već duže vreme izbegavaš to da uradiš, ima li nekog objašnjenja, osim da si samo deklarativni vernik koji želi da izbegne konfrontaciju? Ili je tvoja opreznost posledica utiska da te navodim na tanak led? (Ili ideš po onoj zapovesti omraženih avramskih religija da "ne tipkaš uzalud ime bogova svojijeh"Ovde bi se, sasvim opravdano, moglo postaviti pitanje, sa kojim pravom udruženje "Ateisti Srbije" proglašava sve religije i sve vernike za zlo i maloumnike, respektivno, ako njihov osnivač ne zna da navede nijednog jedinog boga iz slovenske religije.
)Ne ne ne...ne bore se ateisti ni za šta...ateisti su ljudi koji ne veruju u postojanje boga i to je to...Ovo bi imalo smisla kad bi neko svoje postojanje stavio pod znak pitanja. Oboje znamo da se to retko dešava. Ovde je problem vrlo konkretan: žena je dobila kaznu bičevanja u Sudanu jer je nosila pantalone. Zašto? Zato što zakon u toj zemlji, oslanjajući se na postulate jedne religije odredio kako će žene biti obučene, potpuno iracionalno - na osnovu neproverene priče stare 1400 godina. Tebi je lako da budeš u Srbiji paganka, jer na vlasti nije šerijatski zakon. Probaj tako isto da se ponašaš, sa sve javnim istupima i slobodnim oblačenjem i slobodnim stavovima u nekoj od zemalja gde su svetovna i duhovna vlast u tesnoj sprezi, i onda pričaj o tome da li je pogrešno ono za šta se bore ateisti.
Ja samo ne verujem u postojanje bogova, boginja i drugih mitoloških bića. To je sav moj ateizam, u jednoj prostoproširenoj rečenici. U svemu ostalom sam isti kao i bilo ko drugi, umem da pogrešim, razume se. Potpuno sam spreman da prihvatim da nisam u pravu čim sa razumnom dozom sigurnosti utvrdim da bogovi postoje. Isto tako ne verujem da postoje jednorozi, ali čim ih neko bude pronašao i to lepo dokumentovao, u toj meri da obori moju sumnju u njihovo postojanje - ja ću prestati da ne verujem i početi da verujem da jednorozi postoje.
Ne kapiraš...individualni momenat doživljavanje lepote prirode je upravo to individualni momenat...to nije dokaz za tebe.... to ne treba da bude dokaz za tebe, jer je to individualna stvar kakvog su intenziteta emocije i kakvo mu mi tumačenje pridajemo...Znači li to da je dovoljan dokaz postojanja "boginja" činjenica da te preplave emocije jer si video lep pejzaž? Namerno bukvalizujem, ali meni ovo zvuči dosta tanko kako god okreneš. I sam sam mnogo puta u životu ostao bez daha pred lepotama prirode, ali ne vidim razlog da lepotu kvarim natprirodnim objašnjenjima... imao sam prilike da uživam u niskom letu iznad kanjona reke Kolorado, to je osećaj od kog se i dan danas naježim, iako imam sasvim banalno, prizemno i racionalno objašnjenje da su u pitanju milioni godina erozije, a ne dodir neke kreativne boginje. Zašto ne uživati u istinitim objašnjenjima? Ili kako to reče jedan ateista, da parafraziram, nije li vrt sa ružama lep čak i kad vile ne sede u žbunu?
Sanjaju naravno ali koliko njih biva upozoreno na buduća sranja koja dolaze? Ili dobijaju savete o problemu? Ja ostavljam mogućnost da je to upravo banalno "svi mi sanjamo" ali ja biram da je to nešto više...ne mora da bude boginja može da bude moj kontakt sa kolektivnim nesvesnim, sve jednoSvi sanjaju, to nije nikakav neverovatan fenomen. Neverovatno bi bilo da ti boginja u snu izdiktira brojeve sledećeg lotoa. Svi mi kontempliramo svakodnevne probeleme i u snu, i dok se tuširamo, i dok sedimo na WC šolji... to je sve veoma normalno i ljudski.
Primer: kad bi mogla da biraš sudiju koji će ti suditi za navodno krivično delo koje ti zapravo nisi učinila, i za to imaš čvrst alibi, da li bi izabrala onog (sudiju) koji odluke donosi na osnovu razuma ili onog koji se vodi isključivo emocijama i "osećajem"? Mislim da je pitanje izlišno, jasno je da je razum presudan u donošenju ovog tipa odluka. E, problem je upravo u tome što organizovane religije svoj imaginarni sistem, koji je prerušen u racionalni, pokušavaju da uguraju u državni aparat, tamo gde mu nije mesto. Dakle, ne treba vikati racio racio, nego samo svaku stvar, uključujući i razum i imaginaciju - staviti na pravo mesto.
Jer ako se to ne uradi, onda dođe do spaljivanja veštica.
Ovo bi imalo smisla kad bi neko svoje postojanje stavio pod znak pitanja. Oboje znamo da se to retko dešava. Ovde je problem vrlo konkretan: žena je dobila kaznu bičevanja u Sudanu jer je nosila pantalone. Zašto? Zato što zakon u toj zemlji, oslanjajući se na postulate jedne religije odredio kako će žene biti obučene, potpuno iracionalno - na osnovu neproverene priče stare 1400 godina. Tebi je lako da budeš u Srbiji paganka, jer na vlasti nije šerijatski zakon. Probaj tako isto da se ponašaš, sa sve javnim istupima i slobodnim oblačenjem i slobodnim stavovima u nekoj od zemalja gde su svetovna i duhovna vlast u tesnoj sprezi, i onda pričaj o tome da li je pogrešno ono za šta se bore ateisti.
To je samo jedan primer, a ima ih dosta.

Ja samo ne verujem u postojanje bogova, boginja i drugih mitoloških bića. To je sav moj ateizam, u jednoj prostoproširenoj rečenici. U svemu ostalom sam isti kao i bilo ko drugi, umem da pogrešim, razume se.
Potpuno sam spreman da prihvatim da nisam u pravu čim sa razumnom dozom sigurnosti utvrdim da bogovi postoje. Isto tako ne verujem da postoje jednorozi, ali čim ih neko bude pronašao i to lepo dokumentovao, u toj meri da obori moju sumnju u njihovo postojanje - ja ću prestati da ne verujem i početi da verujem da jednorozi postoje.

Znači li to da je dovoljan dokaz postojanja "boginja" činjenica da te preplave emocije jer si video lep pejzaž? Namerno bukvalizujem, ali meni ovo zvuči dosta tanko kako god okreneš. I sam sam mnogo puta u životu ostao bez daha pred lepotama prirode, ali ne vidim razlog da lepotu kvarim natprirodnim objašnjenjima... imao sam prilike da uživam u niskom letu iznad kanjona reke Kolorado, to je osećaj od kog se i dan danas naježim, iako imam sasvim banalno, prizemno i racionalno objašnjenje da su u pitanju milioni godina erozije, a ne dodir neke kreativne boginje. Zašto ne uživati u istinitim objašnjenjima? Ili kako to reče jedan ateista, da parafraziram, nije li vrt sa ružama lep čak i kad vile ne sede u žbunu?

Svi sanjaju, to nije nikakav neverovatan fenomen. Neverovatno bi bilo da ti boginja u snu izdiktira brojeve sledećeg lotoa.

Svi mi kontempliramo svakodnevne probeleme i u snu, i dok se tuširamo, i dok sedimo na WC šolji... to je sve veoma normalno i ljudski.
Šta znači "kompenzovati pamet urlanjem racio racio"?
Ko to radi?

Sve za šta se ja zagovaram je korišćenje racia u adekvatnim situacijama. Niko ne želi da izbaci imaginaciju iz našeg života, jer ona je sastavni deo naše svesti. To što radiš naziva se "straw man fallacy."
Primer: kad bi mogla da biraš sudiju koji će ti suditi za navodno krivično delo koje ti zapravo nisi učinila, i za to imaš čvrst alibi, da li bi izabrala onog (sudiju) koji odluke donosi na osnovu razuma ili onog koji se vodi isključivo emocijama i "osećajem"? Mislim da je pitanje izlišno, jasno je da je razum presudan u donošenju ovog tipa odluka. E, problem je upravo u tome što organizovane religije svoj imaginarni sistem, koji je prerušen u racionalni, pokušavaju da uguraju u državni aparat, tamo gde mu nije mesto. Dakle, ne treba vikati racio racio, nego samo svaku stvar, uključujući i razum i imaginaciju - staviti na pravo mesto.
Jer ako se to ne uradi, onda dođe do spaljivanja veštica.