Da nema tebe, ja ne bih imao pojma šta se događa u mom udruženju, bio bih neobavešten kao Koštunica. Sad sam saznao i da imamo potpuno otvoreni, javni forum u funkciji nezvaničnog de facto glasila... a to je, priznajem, baš glupo sa naše strane. Imamo li još nešto za šta ne znam?
Ja bih se zaista zabrinuo da ne znam šta se dešava u mom udruženju i da neki potpuni stranac mora o tome da me obaveštava preko foruma.
Ili bih se potrudio da budem upućeniji u dešavanja ili bih napustio udruženje.
Kako ne znam šta znaš, ne mogu da ti odgovorim na pitanje šta ne znaš.
Kako je lepo praviti se naivan... dobro znaš da jedno slovo ne čini razliku, a ako si bio u vojsci Tanzanije - onda izvini. Moja poenta je bila kristalno jasna - vojni mentalitet nema mnogo sluha za paganske i ostale minorne grupe, njima sve to verovatno zvuči kao neka zavera. (ne, ne opravdavam ih, samo ti objašnjavam da su te "proveravali" ne zato što su imali pik na pagane, već zato što je to vojni mentalitet.)
Dakle, ni ateisti ni pravoslavci nisu bili proveravani.
Važno je da si ti ubacio
argumentum ad populum.

Nego, tražiš mi primer kada sam ja lično osetio problema zbog svoje vere, kada to i dobiješ onda taj primer relativizuješ.
Ne znaš? Ima li još neko na ovom forumu ko veruje Caliburnu kad na pitanje "u kog boga ti, verniče, veruješ, koji bog za tebe postoji" odgovori da ne zna šta znači doslovno verovati... ja nešto ne verujem. A i povlačim pitanje, pošto je očigledno da si samo deklarativni vernik, koji ima privilegiju da "ne veruje doslovno", za razliku od pravih pagana kojima tako nešto verovatno nije ni padalo na pamet.
Izvrćeš Sizife, izvrćeš.

To što ti imaš potrebu da me, kao vernikaž, svrstaš u neku od šačice kategorija sa kojima si u stanju da operišeš, samo govori o bremenitosti tvojih predrasuda i donekle o tvom neznanju.
Da, upravo to što kažem - deklarativni vernik, a suštinski ateista.
Součen sa obrazovanim vernikom, koji koristi logiku i nauku, Sizife, ti nisi u stanju da se snađeš.
Očigledno je na delu racionalizacija, kojom pokušavaš da spaseš svoj verski sistem od raspada.
Zaista mi je žao što ti uzrokujem probleme, ali nije do mene, već do tvog verskog sistema.
Nemam ja razloga da napadam paganske religije, pošto je od njih ostalo samo ono benigno (i lepo) - tradicija, istorija, priče, mitologija - dok je politički uticaj ravan nuli. To je ona perspektiva iz koje bih voleo da gledam i (tebi omražene) - avramske religije.
Pre nekoliko poruka si svojim rečima potvrdio da želiš da napadneš i moju religiju.
Na forumu udruženja "Ateisti Srbije" razlike između religija se ne prave. Pojedini ateisti, čak i na ovom forumu, razbacuju se pojmom vernik, potpuno neselektivno.
Tako da te praksa demantuje, u vezi navedenog, Sizife.
Zaista ne vidim kako bih ja to mogao da sprečim.
Koliko si poruka napisao da ih odbraniš, a koliko si poruka napisao da im ukažeš na greške?
Ne zato što nemam nikakave veze sa Udruženjem, već jednostavno... omladinci koriste mogućnost da javno laju šta oće. To je njihovo pravo. Ako ih se nakupi baš mnogo, onda to govori o opštoj situaciji više nego o njima.
To što su banovali neke potencijalne sjajne sagovornike jednostavno je njima na štetu.
Zanimljivo, to isto kažu pravoslavci, suočeni sa Obrazom ili 1389, ili sličnim organizacijama.
Na koji način, posle ovde rečenog daješ sebi za pravo da pišeš o ateizmu kao o nečem naprednom, ja zaista ne razumem.
Sve religije u suštini i jesu iste. Funkcionišu tako da izmisle boga/bogove, a onda se umetnu između ljudi i bogova i upravljaju ljudima u ime bogova.
Eto, lep primer ateističke dogme.

Dakle, opet postavljam svoje pitanje.
Zašto bih ja tolerisao ateizam, ako se ateizam bori protiv religija (a da se bori, videli smo na značajnom statističkom uzorku), i ako moju religiju ne razlikuje od neke druge?

Da li je moguće da ne shvataš koju poruku šalješ svojim pisanjem?
Kako se uzme. Postoje znatno stariji i agresivniji verski sajtovi. A taj forum je slika nezadovoljstva jedne bučne i netrpeljive grupe. Te grupe ne bi ni bilo da prethodno nije izazvana ta njihova netrpeljivost.
Činjenica je da vernici javnim nastupima iritiraju. Recimo, moju zemlju (ja sam služio vojsku u SFRJ

) su rasturili ostrvljeni nacionalisti koji su itekako pedalirali na veru. I onda se na tv pojavi nekakav bradati čudak koji nas ubeđuje da nam se takve stvari dešavaju jer smo se okrenuli od pravoslavlja.
Deder, navedi mi gde, kada i kako su slovenski pagani izazvali netrpeljivost ateista, baš me zanima da to saznam.

Naročito u svetlu pisanja slovenskih pagana po ovom podforumu.
Opet demonstriraš ateističku dogmu da su sve religije iste, Zazijavalo.
Uzgred, kada su se to slovenski pagani pojavljivali na televiziji i ubeđivali bilo koga da im se nešto dešava zato što se neko okrenuo bilo od pravoslavlja, bilo od slovenske religije.
Ili budisti, na primer.
Zašto imate toliko agresivan stav prema budizmu? Koliko ja poznajem istoriju, budizam je jedna od najmiroljubivijih religija na svetu.
I nemoj mi pisati, kako ti nemaš takve stavove.
Da ih nemaš, ne bi pisao vernik, nego bi pisao vernik avramskih religija, ili hrišćanin, ili pravoslavac.