Ateističke mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedan je profesor na fakultetu izazvao studente pitanjem: "Da li je Bog stvorio sve sto postoji na zemlji?"
Jedan student je hrabro odgovorio: "Da, stvorio je."
"Bog je sve stvorio?" - pitao je ponovo profesor.
"Da, profesore." - ponovo je odgovorio student.
Profesor je odgovorio: "Ako je Bog stvorio bas sve na zemlji, onda je on stvorio takodje i zlo, jer zlo postoji, i sudeci prema pravilu - da nasa djela govore ko smo mi - Bog je zao."
Student je nakon tog odgovora zacutao.
Profesor je bio zadovoljan samim sobom i hvalio se studentima kako je vrlo jednostavno dokazao da je hriscanstvo samo jedan mit.

Jedan drugi student podigao je ruku i rekao: "Mogu li vas ja nesto pitati, profesore?"
"Naravno" - rekao je profesor.
Student je ustao i rekao: "Postoji li hladnoca, profesore?"
Profesor je odgovorio: "Kakvo pitanje? Naravno da postoji. Tebi nikada nije bilo hladno?"
Mladic je odgovorio: "Cinjenica je da hladnoca ne postoji. Prema zakonu fizike, ono sto mi smatramo hladnocom - zapravo je nedostatak topline. Predmeti ili ziva bica se mogu proucavati kad imaju ili prenose energiju, a toplina je ono sto cini da tijelo ili materija prenose energiju. Apsolutna nula (-460 stepeni f) je potpuno odsustvo topline, materija postaje inertna i nesposobna za bilo kakvu reakciju na toj temperaturi. Hladnoca ne postoji, mi smo stvorili tu rijec da opisemo kako se osjecamo kad nemamo - topline."

Student je nastavio: "Profesore, postoji li tama?"
Profesor je odgovorio: "Naravno da postoji."
Student je odgovorio: "Jos jednom ste pogrijesili.Tama je, zapravo - nedostatak svijetla. Svijetlo mozete proucavati, ali tamu ne. Tacnije, mozemo koristiti Newtonovu prizmu da razbijemo bijelo svijetlo i proucimo razlicite valne dubine svake boje. Ne mozemo izmjeriti mrak. Zrak svijetla moze se probiti u svijet tame i osvijetliti ga. Kako mozete znati koliko je odredjeni prostor taman? Ono sto mozete izmjeriti je kolicina svijetla koje je prisutno. Nije li to tacno? Tama je termin koji je covjek izmislio da bi pokazao sto se dogadja kada nije prisutno svijetlo."

Konacno, mladi covjek je upitao: "Profesore, postoji li zlo?"
Sad vec pomalo nesiguran, profesor je odgovorio: "Naravno, kao sto sam vec rekao. Vidimo ga svaki dan - u primjerima covjekovog nehumanog ponasanja. U masi kriminala i nasilja u svijetu. To je cvrst dokaz postojanja zla."
Na to je student odgovorio: "Zlo ne postoji, profesore. Ili barem ne postoji samo za sebe. Zlo je jednostavno - odsustvo Boga. To je kao tama i hladnoca - rijec koju je covjek stvorio da bi opisao odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vjera, ili kao ljubav koje postoje, kao sto postoje toplina i svijetlost. Zlo je ono sto nastaje kad covjek nema Bozije ljubavi u svom srcu. To je kao hladnoca koja nastupa kada nema topline, ili tama koja nastaje kada nema svijetla."
Profesor ga je cutke posmatrao.
Mladicevo ime je bilo - Albert Einstein.

:mrgreen:

xD po bibliji izvor zla je đavo, a đavola je stvorio bog XD

Ovo poredenje je totalna nebuloza, cak i da ga je izneo sam Anstajn!
Prve dve stvari predstavljaju fizicke pojave, dok je treca stvar psihicka pojava.
Tako da je totalno nebulozno porediti babe i zabe!

Ne mogu sad da pronadjem tacan citat, ali vladika Nikolaj kaze: "Ne postoji nijedan dogadjaj u prirodi, a da na neki nacin ne govori o odnosu Boga i coveka"

Bullshit alert! Ne znam ko te lagao da je Ajnštajn bio religiozan, i kako si to zaključio osim izvlačenjem nekih njegovih izjava iz konteksta i ovakvim pričama koje su čista laž i izmišljotina.

Pravi Ajnštajnovi citati:

"Thus I came...to a deep religiosity, which, however, reached an abrupt end at the age of 12. Through the reading of popular scientific books I soon reached a conviction that much in the stories of the Bible could not be true....Suspicion against every kind of authority grew out of this experience...an attitude which has never left me."

"A man's ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death."

Nije bitno da li je to rekao Ajnstajn ili neko drugi. Taj tekst sam pronasao negde na internetu i samo kopirao. To sto si ti citirao je najmanje bitno u celom tekstu.

Ne mogu sad da pronadjem tacan citat, ali vladika Nikolaj kaze: "Ne postoji nijedan dogadjaj u prirodi, a da na neki nacin ne govori o odnosu Boga i coveka"

Parenje žaba govori o odnosu boga i čoveka? :eek:
Koriolisova sila govori o odnosu boga i čoveka? :eek:
Crna mrlja na Neptunu govori o odnosu boga i čoveka? :eek:

Nije bitno da li je to rekao Ajnstajn ili neko drugi. Taj tekst sam pronasao negde na internetu i samo kopirao. To sto si ti citirao je najmanje bitno u celom tekstu.

Bitno je, jer ukazuje na kredibilitet, tj. poštenje onoga ko je pisao tekst, a i ukazuje na nameru tekstopisca. ;)
No, kada već tražiš sledi malo detaljniji odgovor.

Profesor je odgovorio: "Ako je Bog stvorio bas sve na zemlji, onda je on stvorio takodje i zlo, jer zlo postoji, i sudeci prema pravilu - da nasa djela govore ko smo mi - Bog je zao."

Profesor je bio zadovoljan samim sobom i hvalio se studentima kako je vrlo jednostavno dokazao da je hriscanstvo samo jedan mit.

Profesor nije dokazao da je hrišćanstvo samo jedan mit, već da je avramski bog zao.
Profesor ne zna logiku.

Student je ustao i rekao: "Postoji li hladnoca, profesore?"

Hladnoća postoji kao subjektivan osećaj. ;)

Student je nastavio: "Profesore, postoji li tama?"

Crna rupa. :bye:

Na to je student odgovorio: "Zlo ne postoji, profesore. Ili barem ne postoji samo za sebe. Zlo je jednostavno - odsustvo Boga. To je kao tama i hladnoca - rijec koju je covjek stvorio da bi opisao odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vjera, ili kao ljubav koje postoje, kao sto postoje toplina i svijetlost. Zlo je ono sto nastaje kad covjek nema Bozije ljubavi u svom srcu. To je kao hladnoca koja nastupa kada nema topline, ili tama koja nastaje kada nema svijetla."

Mladić ovde iznosi svoj stav, a ne činjenicu.
Uzgred, taj stav je u suprotnosti sa stavom da je avramski bog sve stvorio, pa time i zlo.
Dalje, mladić nije dokazao da bog nije zao, što je bio profesorov zaključak.

Dakle, ni mladić ne zna logiku. :bye:

Profesor ga je cutke posmatrao.

Imajući u vidu da logiku ne znaju ni jedan ni drugi, uopšte nisam iznenađen. :roll:

Mladicevo ime je bilo - Albert Einstein.

Evo, samo što ti nisam poverovao... zamalo... malo sutra... :roll:

Evo sta sam pronasao na jednom forumu:

Ђаво, пали духови и узроци њиховог пада

Све док је ђаво био анђео, светао и свет, он је обитавао на небу. На небу је дошло до несрећног преокрета и многобројни сабор анђела се одвојио од светог сабора небеских сила, постао је скуп мрачних демона имајући на челу палог херувима. У пад и погибељ су одвучени многи од виших анђела, од господстава, начела и власти (Еф. 6,12).

Ево шта о томе каже свети Кирил Јерусалимски: „Дакле, први виновник греха и родоначелник зала јесте ђаво. Не говорим ја то, већ је Господ рекао: Јер ђаво греши од почетка (1. Јн. 3,8). Пре њега нико није грешио. Он пак није сагрешио од природе - по нужности, стекавши наклоност према греху; иначе би кривица за грех опет падала на Онога Који га је начинио таквим. Напротив, будући створен као добар, по властитој слободној вољи постао је ђаво, стекавши себи име по својим делима (ђаво у преводу значи клееетник). Будући арханђелом, касније је назван ђаволом због клевете; будући добрим слугом, постао је сатана у пуном значењу тог имена зато што сатана значи противник.
.
.
.
Након збацивања злих духова с неба у област поднебеску или ваздушну (Еф. 2,2), њима је потпуно постао недоступан свет небеских житеља и зато је сва њихова злобна пажња искључиво усмерена на блиску им земљу како би ту међу људима сејали зло. На тај начин, зло представља насушну потребну демона који ни о чему не мисле осим зла, и ни у чему не налазе мир или насладу осим зле делатности. Осећање добра, као и царство Божије, њима је мрско.

I tako dalje, i tako dalje... Ima tu jos mnogo toga.
Nije Bog tvorac zla!
Evo i tebi jedan :bye:

Evo sta sam pronasao na jednom forumu:
E ajde nemoj te gluposti na ovoj temi, imas hiljadu drugih tema pa tamo pisi o demonima do mle volje!
Naslov ove teme je Ateisticke mudrosti, a ne Verske gluposti. :rtfm:

I tako dalje, i tako dalje... Ima tu jos mnogo toga.
Nije Bog tvorac zla!
Evo i tebi jedan :bye:
Bog je tvorac celog univerzuma, prema tome on je direktno ili indirektno odgovoran za zlo!
I nikakve fore i fazoni ga tu ne mogu oprati. On je sam pravio univerzum, pa neka ga sada i pocisti, sredi, popravi.

Poslednja izmena:
па ова атеистичка реченица ти није мудра.

"We must question the story logic of having an all-knowing all-powerful God, who creates faulty Humans, and then blames them for his own mistakes."
- Gene Roddenberry

"Two hands working can do more than a thousand clasped in prayer"
-?

"There once was a time when all people believed in God and the church ruled. This time was called the Dark Ages."
-Richard Lederer (Anguished English)

"The church says the earth is flat, but I know that it is round, for I have seen the shadow on the moon, and I have more faith in a shadow than in the church"
- Ferdinand Magellan

"The church says the earth is flat, but I know that it is round, for I have seen the shadow on the moon, and I have more faith in a shadow than in the church"
- Ferdinand Magellan
Da, ovo je jedna od mojih najomiljenijih, imajući u vidu kada je nastala. Iz nje se vidi sve što treba da se vidi, dah mi zastane uvek kada je pročitam.

:kpozdrav: ...za Magelana.

па по Библији Он нас није створио грешне.
"да створимо човека по нашем лику"

Taj citat koji si naveo govori samo o tome da je bog stvorio coveka tako da lici na njega, fizicki, nista se ne pominje vezano za psihu.
Medjutim to cak nije ni bitno.
Bog je stvorio sve, sledi da je bog stvorio i zlo.
Ako ipak bog nije stvorio zlo, onda nije predvideo mogucnost da zlo ipak nastane samo od sebe. Sto dalje dovodi do zakljucka da bog ili nije sveznajuci jer nije predvideo sve posledice njegove kreacije, ili postoje stvari koje moga da nastanu i bez bozije volje. Sto opet dovodi u pitanje tvrdnju da je bog sve stvorio.

E ajde nemoj te gluposti na ovoj temi, imas hiljadu drugih tema pa tamo pisi o demonima do mle volje!
Naslov ove teme je Ateisticke mudrosti, a ne Verske gluposti. :rtfm:

Bog je tvorac celog univerzuma, prema tome on je direktno ili indirektno odgovoran za zlo!
I nikakve fore i fazoni ga tu ne mogu oprati. On je sam pravio univerzum, pa neka ga sada i pocisti, sredi, popravi.

Brate, aj' ne panici. Imam pravo isto kao i ti da kazem sta mislim.

Узроци због којих Господ допушта постојање злих духова

Ђаво је остао, као што је и био, створење које се налази у потпуној власти Творца Који недокучивим Промислом Својим није уништио њега и његове хорде, него их још увек привремено трпи. Ђаво је са својим слугама постао оруђе Творца против Којег он у свом слепилу смишља да се наоружава и ратује - другим речима, „зло помаже добру рђавим намерама".

За људе је ђаво постао оруђе искушења, којим они постају искушавани и којим се одвајају верни Христу од љубитеља греха. Јер Бог не приморава човека на спасење, него даје свима могућност да се или боре против ђавола, или да ступе с њим у савез. Како сведочи свети Игњатије Брјанчанинов, „заповест коју је Бог дао у рају, а која забрањује кушање с дрвета познања добра и зла, није укинута, она стоји непоколебљиво као заповест Божија. Човек се непрестано испробава њоме све до данас."
.
.
.
Резимирајући све што је речено у овом параграфу, навешћемо речи светог Јована Златоуста који је најјасније формулисао узроке због којих Бог дозвољава постојање ђавола и не спречава га да нас искушава:

„Прво, да би познао да си постао далеко јачи од ђавола, у име Христово осењујући се животворним крстом;

друго, да би пребивао у смирењу и да се не би преузносио обиљем дарова, не заборављајући на своју немоћ и на моћ Онога Који ти помаже;

треће, да би се онај лукави дух, који до тада није био сигуран да си одступио од њега, видећи твоје трпљење у искушењима, уверио да си га потпуно напустио и одступио од њега;

четврто, да би кроз то постао тврђи и јачи;

пето, да би имао јасан доказ о добрима која су ти поверена, јер ђаво не би ни почео да те напада да те није видео у највишем степену части".

Da, ali nekako mislim da je bolje da "suocimo" misljenja nego da imamo samo pusta nabrajanja (na bilo koju temu).
Ova tema nije namenjena za suocavanje misljenja, vec bi trebalo da bude pregledna.
Da svako ko zeli da procita neke od misli poznatih naucnika i ateista, to moze lako i da uradi.
Imas temu ateizam, pa tamo moes da kacis postove.

U tekstu iznad objasnjeno!
"другим речима, „зло помаже добру рђавим намерама".
Hoces da kazes da svemoguci i sveznajuci, ne moze da nadje bolji nacin da nas nauci dobru, nego mu je za to potreban savez sa djavolom.???
Ako je toliko inteligentan da je mogao da osmisli univerzum, onda je sigurno mogao da nadje neko bolje resenje.
Veoma ubedljivo nema sta. :thumbdown:
I molim te da odgovore na ovo i ostale stvari, postuje na temi ateizam, ja ti ovde vise necu odgovarati.

Taj citat koji si naveo govori samo o tome da je bog stvorio coveka tako da lici na njega, fizicki, nista se ne pominje vezano za psihu.
Medjutim to cak nije ni bitno.
Bog je stvorio sve, sledi da je bog stvorio i zlo.
Ako ipak bog nije stvorio zlo, onda nije predvideo mogucnost da zlo ipak nastane samo od sebe. Sto dalje dovodi do zakljucka da bog ili nije sveznajuci jer nije predvideo sve posledice njegove kreacije, ili postoje stvari koje moga da nastanu i bez bozije volje. Sto opet dovodi u pitanje tvrdnju da je bog sve stvorio.

скрећемо са теме, надам се да нас Сизиф неће грдити.

тај стих се не спомиње ни физички како га многи схватају.
пошто је говорио у множини отуда по православном учењу назнака Св. Тројице
човек - ствара, човек - воли, човек - мисли.
Отац - створитељ, Исус - љубав, Свети Дух - мисао

по православном учењу Бог је љубав, покушаћу да објасним, мада би требала цела страна, ал да пробам овако.

ЈА – СВЕТЛОСТ, А ВИ НЕ ВИДИТЕ МЕНЕ
ЈА – ПУТ, А ВИ НЕ СЛЕДИТЕ МЕНЕ
ЈА – ИСТИНА, А ВИ НЕ ВЕРУЈЕТЕ МЕНИ
ЈА – ЖИВОТ, А ВИ НЕ ТРАЖИТЕ МЕНЕ
ЈА – УЧИТЕЉ, А ВИ НЕ СЛУШАТЕ МЕНЕ
ЈА – ГОСПОД, А ВИ СЕ НЕ ПОКОРАВАТЕ МЕНИ
ЈА – ВАШ БОГ, А ВИ СЕ НЕ МОЛИТЕ МЕНИ
ЈА – ВАШ НАЈБОЉИ ДРУГ, А ВИ НЕ ЉУБИТЕ МЕНЕ.

даље ако Бог заиста постоји и Библија је заиста истинита књига онда ти морам поставити један стих из Библије
пошто је звер збачена са неба на земљу:
И рече Му ђаво: Теби ћу дати сву власт ову и славу њихову, јер је мени предана, и коме ја хоћу даћу је.

и напослетку Исус каже:
Оставите нека расте обоје заједно до жетве; и у време жетве рећи ћу жетеоцима: Саберите најпре кукољ, и свежите га у снопље да га сажежем; а пшеницу свезите у житницу моју.
А њива је свет, а добро семе синови су царства, а кукољ синови су зла.
А непријатељ који га је посејао јесте ђаво; а жетва је последак овог века; а жетеоци су анђели.

У почетку створи Бог 1. небо и 2. земљу
кроз Библију се спомиње устројство неба - анђели, њихови чинови и задаци.
Бог може да утиче на зло, али нема сврху, на шта би изгледало да ти знаш да Бог постоји и да ће те казнити ако само помислиш нешто лоше.
зло није ствар као камен, дрво или струја, зло је нешто што се догоди.
ми смо ограничени простором и временом па нам је тешко схватити бесконачност. Бог на ствари гледа из вечне перспективе, а ми на овоземаљске.
Бог није желео да створи врсту робота који неће мислити како је рекао у почетку да га начини по свом лику, зато постоји зло да би правио избор да ли да славиш Бога или не, да није дозволио зло ми би смо Га славили из дужности а не по избору.

I believe in God, only I spell it Nature.
– Frank Lloyd Wright

Philosophy is questions that may never be answered. Religion is answers that may never be questioned.
-?

The world holds two classes of men :
Intelligent men without religion, and religious men without intelligence.
– Abu’l?Ala al Ma’arri

Poslednja izmena:
I distrust those people who know so well what God wants them to do because I notice it always coincides with their own desires.
– Susan B. Anthony

What’s “God”? Well, you know, when you want something really bad and you close your eyes and you wish for it? God’s the guy that ignores you.
– Steve Buscemi (From the movie “The Island”)
:hahaha1:

Poslednja izmena:

Back