Ateističke mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
(Šakal)
''Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.

Ako može a ne želi
onda je zao.

Ako može i želi
otkud zlo?

Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?''

Epikur

(Jacob)
Is God willing to prevent evil, but not able? Then he is not omnipotent. Is he able, but not willing? Then he is malevolent. Is he both able and willing? Then whence cometh evil? Is he neither able nor willing? Then why call him God? - Epicurus

"Ovo mi liči na premudrog popa koji je od vernika sakupljeni novac bacio uvis uz reči: "Bože! Uzmi što je tvoje a ostalo vrati meni nazad."
Nek ovo bude moj prilog mudrosti popa ateiste koji mari za novcem a ne za Bogom.

Jednostavno, niti ateisti niti religiozni ili religijski lideri znaju svrhu, smisao, cilj ali ni način funkcionisanja života. A sve to ipak postoji i sve to svaki pojedinac mora otkriti sam za sebe.
Oni koji su neko zrno peska ostavili na obalama života, ma kako veliki bili na svojim poljima delovanja i rada, nikako ne znači da mogu biti vodilja ostalim ljudima u smislu razumevanja života.

(Caliburn)
"When you talk to God it’s prayer, but when God talks to you it’s schizophrenia. . . . God may have his reasons, but he sure seems to employ a lot of psychotics to carry out his job orders."

Čovek stalno govori Bogu šta On treba da uradi za "dobrobit" njega-čoveka ali je problem što čovek ne sluša ono što mu Bog uistinu govori.
Onaj ko nauči da oslušne intuiciju i ko ume pratiti "budne snove" i naizgled slučajne dogadjaje taj zasigurno zna ko stoji iza svega toga.

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da si citirao onakobezveze i kao vernik se ne slazes sa tim? ;) Ajde ne vrdaj sada,smesno je.
Tvrdnja da su ateisti nemoralni jer nema boga koji ih plasi pa samim tim odvraca od zla je toliko besmislena,neinteligentna da ne kazem glupa da stvarno ne mogu da verujem da je Dusko Radovic to napisao.
Doduse,imao je on jos bisera,ali dobro.
Moral je u coveku,ne u Crkvi,moralni ljudi i bez cike odozgo znaju da razlikuju dobro od loseg.

``Moral je u coveku,ne u Crkvi,moralni ljudi i bez cike odozgo znaju da razlikuju dobro od loseg``
Tako je, Ali postoje i moralni ljudi i sa cikom odozgo , koji nisu moralni samo zato sto vera tako nalaze, nego zato sto su sami shvatili sta je dobro i sta lose.

Nek ovo bude moj prilog mudrosti popa ateiste koji mari za novcem a ne za Bogom.
O kakvom popu atesti ti zapravo govoris ?:dontunderstand:
Jednostavno, niti ateisti niti religiozni ili religijski lideri znaju svrhu, smisao, cilj ali ni način funkcionisanja života. A sve to ipak postoji i sve to svaki pojedinac mora otkriti sam za sebe.
Jos kad bi se crkva pridrzavala ove filozofije, gde bi nam bio kraj. Kad ne bi naturala svoje lazi i iluzije ostalima, vec ih pustala da sami odluce.
Umesto toga svi koji ne razmisljju isto kao vernici, odma im se preti paklom.
A crkvene bajke se proglasavaju za jedinu istinu. Zbog koje se ubijaju oni koji pravu istinu govore!
Oni koji su neko zrno peska ostavili na obalama života, ma kako veliki bili na svojim poljima delovanja i rada, nikako ne znači da mogu biti vodilja ostalim ljudima u smislu razumevanja života.
Stvarno?
Ali zato oni koji propagiraju genocid, silovanje zena, prebijanje robova, ubijanje neistomisljenika, oni mogu da budu vodilja?
Čovek stalno govori Bogu šta On treba da uradi za "dobrobit" njega-čoveka ali je problem što čovek ne sluša ono što mu Bog uistinu govori.[/qupte]
Again I say to you, that if two of you agree on earth about anything that they may ask, it shall be done for them by My Father who is in heaven. For where two or three have gathered together in My name, I am there in their midst. (Matthew 18:19-20 NAS)
Eto, sve sto treba da uradite, jeste da se skupi vas nekoliko, i da zamolite boga da zavlada blagostanje na zemlj! Zasto to ne ucinite! Zar vi vernici volite da gledate kako narod pati! I vi ste mi neki humanisti! :eek:

Onaj ko nauči da oslušne intuiciju i ko ume pratiti "budne snove" i naizgled slučajne dogadjaje taj zasigurno zna ko stoji iza svega toga.
Onaj ko nauci da oslusne intuiciju, taj sigurno nece verovati u nekakve bajke koje veze s' mozgom nemaju.

moraju na neki nacin da opravdaju sebe
da dokazu sami sebi da su u pravu
Sa moje tacke gledista, pre bih rekao, da je to zato sto sasvim jasno shvatam da smo mi ljudi pripadnici jedne vrste organizma. Da smo svi mi hemiski i bioloski isti, jednaki. Da se ne delimo na grupe i grupice koje se razlikuju po svojim tumacenjima neke bajke koja je napisana pre 2000 godina.

postovanje onim ateistima koji ne smaraju sa pricom da Bog navodno ne postoji nego zive svoj zivot, i pustaju da slobodno i vernici zive svoj zivot
Postovanje onim vernicima koji ne smaraju pricom o postojanju boga nego zive svoj zivot, i pustaju ateiste da slobodno zive svoj.

Koji ne osporavaju naucne cinjenice samo zato sto se po nekad kose sa njihovim bajkama. Koji ljude ne gledaju kroz veru nego stavove. Koji ne zakucavaju avione u solitere. Koji ne uce svoju decu da je jedino njihova bajka ispravna. Koji ne udaraju narkomane lopatama, vec pustaju da se medicina time pozabavi.....

Poslednja izmena:
pa ajde ponovi jos jednom, ne znam gde ste to pisali pre.. ne mogu sad sve da citam

Kao sto rece bullet zlo je relativna stvar. Imas li ti neku definiciju zla? Sta je to po tebi zlo.
Ono sto je tebi zlo, nekome je mozda dobro.
Generalno gledano, izreka koja kaze: "Ne cini drugome sto sebi ne zelis" bi mozda bila najbolji vodic protiv zla. Upravo zato sto je zlo subjektivna stvar, i razlikuje se od pojedinca do pojedinca.
Naprimer ti mozda mislis da je monogamija dobra stvar, medjutim muslimani zastupaju poligamiju i za njih je to dobra stvar. Ti bi se verovatno nasla uvredjena kada bi tvoj partner imao seksualni odnos sa drugom zenom, dok muslimanske zene nemaju tu "kocnicu" u mozgu obzirom na sredinu u kojoj su odrasle. Drugim recima drugaciji uslovi zivota su drugacije oblikovali njihov mozak i percepciju dobra i zla.

a cime ateisti objasnjavaju zlo i u kojoj fazi evolucije se ono pojavilo ?

Zlo je relativan pojam.
Nauka sa druge strane postavlja principe koji važe za sve, bez obzira kojoj veri, rasi, naciji ili polu pripadali.

pa ajde ponovi jos jednom, ne znam gde ste to pisali pre.. ne mogu sad sve da citam

I ovo je glavni i najveći problem. Ne samo tvoj, nego društva uopšte.
Avramske religije nude instant objašnjenja, veoma jednostavna i lako razumljiva, pod uslovom da u ista veruješ, ne dovodiš u sumnju, ne preispituješ, ne postavljaš pitanja.
Sve što ti nije jasno: "Čudni su putevi Gospodnji." i nema diskusije.

Kao sto rece bullet zlo je relativna stvar. Imas li ti neku definiciju zla? Sta je to po tebi zlo.
Ono sto je tebi zlo, nekome je mozda dobro.
Generalno gledano, izreka koja kaze: "Ne cini drugome sto sebi ne zelis" bi mozda bila najbolji vodic protiv zla. Upravo zato sto je zlo subjektivna stvar, i razlikuje se od pojedinca do pojedinca.
Naprimer ti mozda mislis da je monogamija dobra stvar, medjutim muslimani zastupaju poligamiju i za njih je to dobra stvar. Ti bi se verovatno nasla uvredjena kada bi tvoj partner imao seksualni odnos sa drugom zenom, dok muslimanske zene nemaju tu "kocnicu" u mozgu obzirom na sredinu u kojoj su odrasle. Drugim recima drugaciji uslovi zivota su drugacije oblikovali njihov mozak i percepciju dobra i zla.

i generalno gledano ta izreka ispala direktno iz biblije

Zlo je relativan pojam.
Nauka sa druge strane postavlja principe koji važe za sve, bez obzira kojoj veri, rasi, naciji ili polu pripadali.

I ovo je glavni i najveći problem. Ne samo tvoj, nego društva uopšte.
Avramske religije nude instant objašnjenja, veoma jednostavna i lako razumljiva, pod uslovom da u ista veruješ, ne dovodiš u sumnju, ne preispituješ, ne postavljaš pitanja.
Sve što ti nije jasno: "Čudni su putevi Gospodnji." i nema diskusije.

mislila sam na to da ne mogu da citam to sta ste pisali na forumu do sada....Meni stvarno mnoge stvari isto nisu jasne, i ja dovodim dosta toga u pitanje ali za razliku od vas ne smatram da je ijedna religija ( ako se gleda samo njena sustina ) steta osim ako se ne zloupotrebi. Ali u tom slucaju stetna je i nauka.

Meni stvarno mnoge stvari isto nisu jasne, i ja dovodim dosta toga u pitanje ali za razliku od vas ne smatram da je ijedna religija ( ako se gleda samo njena sustina ) steta osim ako se ne zloupotrebi.
Sta je po tebi sustina religije?

Po meni je religija izmisljen sistem, od strane ljudi, kako bi kontrolisali siroke narodne mase.
Pricaju razne price o zamisljenim bicima koja su navodno nas stvorila, sto dalje aludira na to da se ta zamisljena bica moraju slusati bez pogovora.
Ali problem upravo nastaje sto ta bica ne postoje, tako da sami ljudi izmisljaju stvari koje navodno zahtevaju ta nepostojeca bica.
Sustina religije je laz. Sto se mene tice zivetu u lazi, ne moze ni na koji nacin doneti dobre stvari, bez obzira da li to neko zloupotrebio ili ne.

Ali u tom slucaju stetna je i nauka.
Nasuprot religiji, nauka je objektivno postmatranje okoline. Znaci stvari su jednostavno takve, i ne mogu biti drugacije. Ako je istina da cepanje atoma, izaziva naglo oslobadjanje velike kolicine energije, to je jednostavno tako. Ne mozes kriviti nauku zato sto neki pojedinci zele da takve stvari iskoriste u lose namere.

Prema tome religija je laz, nauka je pokusaj da se dodje do istine.
Sto se mene tice istina je uvek bolja, bez obzira koliko surovije zvucala od lazi!

Poslednja izmena:
a cime ateisti objasnjavaju zlo i u kojoj fazi evolucije se ono pojavilo ?
Zlo je veoma relativan pojam, ali mislim da se vecina dela nasilja nastaju iz straha da smo u opasnosti (pre svega materijalnoj), i da neravnomerna raspodela sredstava za zivot dovodi do porasta kriminala. Vidi sam primer, amerika kao "naj,naj" zemlja pliva u kriminalu jer za jednog sto dobro zivi barem dvoje jedva prezivljavaju. A sad pogledaj neku zabit u africi gde svi imaju isto, da li i tamo stalno kradu jedan od drugog i ubijaju se (unutar zajednice)?
Sam strah od siromastva stvara stres, stres stvara jos veci strah i tako nastaje lancana reakcija koja cesto zavrsava tragicno. religija ima veoma dobru poziciju tu, drzi potlacene mirnima i smanjuje zelju za obrazovanjem tako da bogati istaju bogati a siromasni samo dobijaju onoliko koliko da prezive.

U vezi zla, najcesce je zlo ono sto vladajuca klasa i moralne norme kazu da je zlo. Kada bi zakoracili malo nazad i videli planetu zamlju kao jednu celinu zla ne bi bilo, samo pojave.

Prema tome religija je laz, nauka je pokusaj da se dodje do istine.
Ne slazem se. I religija i nauka pokusavaju da objasne svet oko nas, samo sto se religija zasniva na slepom verovanju dogmama, dok nauka na objektivnoscu, znanju i razumu. To su dva puta to istog cilja-znanja. Jer ma koliko covek bio neobrazovan on ipak zeli da zna, jer neznanje stvara strah i nesigurnost. A niko ne zeli da zivi u strahu.

Takodje vise bih voleo da se ta diskusija drugde nastavi, ova tema je ipak posvecena citatima i anegdotama vezanim za ateizam, a ne za filosofske i socioloske rasprave.

mislila sam na to da ne mogu da citam to sta ste pisali na forumu do sada...

Moje je mišljenje da je deo kulture komunikacije da se prvo pročita šta su učesnici u raspravi napisali, pre iznošenja svoji stavova.
No, to je samo moje mišljenje.

Meni stvarno mnoge stvari isto nisu jasne, i ja dovodim dosta toga u pitanje ali za razliku od vas ne smatram da je ijedna religija ( ako se gleda samo njena sustina ) steta osim ako se ne zloupotrebi. Ali u tom slucaju stetna je i nauka.

Klasičan problem.

Da iznesemo neke činjenice, pre nego što se istim pozabavimo.
Religija, odnosno pripadanje istoj zavisi od kulture, podneblja, geografske lokacije, socio-ekonmskih prilika, afiniteta, itd.
Dakle, pripadnost religiji je vrlo relativan pojam.
Nauka sa druge strane, odnosno stavovi koje nauka smatra tačnim tvrđenjima, odnosno zakoni i teorije, važe jednako za sve vrste, rase, nacije i vere. To znači da je svejedno na koga se odnosi tačno tvrđenje važiće jednako za crnca, belca, pripadnika Prvih nacija, pravoslavca, Druza, protestanta, Kineza, Italijana, Korzikanca, Bušmana, hrčka, javor, parče asfalta.

U sutini to znači da religija i nauka spadaju u dve različite kategorije, te da se "zloupotreba religije" i "zloupotreba nauke" ne mogu izjednačavati.

Čest je primer pripadnika avramskih religija o zloupotrebi nauke je upotreba atomske bombe na ljudima, na kraju II svetskog rata, u Hirošimi i Nagasakiju.
Jeste, tačno je da je čitava jedna generacija vrhunskih naučnika radila na razvoju i pravljenju atomske bombe.
Međutim, ono što se previđa je da naučnici nisu bacili atomsku bombu, niti su doneli odluku o upotrebi iste.
Zapravo, naučnici koji su učestvovali u projektu "Menhetn" (to je naziv za projekat koji je doveo do stvaranja atomske bombe) su sve vreme bili uveravani da su nacisti na pragu stvaranja atomske bombe.
Da li atomska bomba bila bačena na Nemačku? Nije.
Bila je bačena na Japan.
Ko je doneo odluku o upotrebi atomske bombe?
Tu odluku je doneo 33. predsednik S.A.D., Hari Truman, prezbetarijanac, hrišćanin. :bye:
"We have discovered the most terrible bomb in the history of the world. It may be the fire destruction prophesied in the Euphrates Valley Era, after Noah and his fabulous Ark.”

Harry Truman, writting about the atomic bomb in his diary

"I knew what I was doing when I stopped the war... I have no regrets and, under the same circumstances, I would do it again."

Letter from Harry Truman to Irv Kupcinet (unsent), (5 August 1963)

Odnosno što reče neko ko se u S.A.D. zalagao za pravo posedovanja i nošenja oružja:
"Guns don't kill people, people do."

To znači da nauka samo opskrbljuje čoveka sredstvima, oruđima.
Religija mu govori kako da ta oruđa upotrebi.

Poslednja izmena:
Zlo je veoma relativan pojam, ali mislim da se vecina dela nasilja nastaju iz straha da smo u opasnosti (pre svega materijalnoj), i da neravnomerna raspodela sredstava za zivot dovodi do porasta kriminala. Vidi sam primer, amerika kao "naj,naj" zemlja pliva u kriminalu jer za jednog sto dobro zivi barem dvoje jedva prezivljavaju. A sad pogledaj neku zabit u africi gde svi imaju isto, da li i tamo stalno kradu jedan od drugog i ubijaju se (unutar zajednice)?
Sam strah od siromastva stvara stres, stres stvara jos veci strah i tako nastaje lancana reakcija koja cesto zavrsava tragicno. religija ima veoma dobru poziciju tu, drzi potlacene mirnima i smanjuje zelju za obrazovanjem tako da bogati istaju bogati a siromasni samo dobijaju onoliko koliko da prezive.

Jeste, i zato ti otvoris novi zavet i procitas --

ne brinite se za život svoj, šta ćete jesti, ili šta ćete piti; ni za tijelo svoje, u što ćete se obući. Nije li život pretežniji od hrane, i tijelo od odijela ?
Pogledajte na ptice nebeske kako ne siju, niti žnju, ni sabiraju u žitnice; pa otac vaš nebeski hrani ih. Nijeste li vi mnogo pretežniji od njih ?

.....i odmah ti bude lakse :)))

Sta mislis kome to vise odgovara? Onom ko gladuje ili onom sto je uzeo prvom? Takvi stihovi su razlog zbog cega je hriscanstvo toliko napredovalo, svaki iole pametan kralj/car/lider zeli miran narod koji se ne buni,a hriscanstvo bas to omogucava. Trebao bi i da nadjes deo gde se ljudima savetuje da ne cine nista u vezi losih vladara jer ce ici na nebo, a mesanje se mozda ne bi svidelo bogu. Izgleda bog mrzi kada trazimo svoja prava.

Back