Ateističke mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
а шта ћемо са Епикуром и његовим материјалистичким погледом "узми све што ти живот пружа", мада се он није тако понашао, чак шта више је и опомињао људе који су били материјалистички настројени.
значи учио је људе о материјализму, а сам се тога није придржавао.:confused:

Opet bih zamolio sve učesnike da prestanu sa analizom žitija ateista i da se koncentrišu na izreke i citate.

Death does not concern us, because as long as we exist, death is not here. And when it does come, we no longer exist.

Epicurus

Opet bih zamolio sve učesnike da prestanu sa analizom žitija ateista i da se koncentrišu na izreke i citate.

Death does not concern us, because as long as we exist, death is not here. And when it does come, we no longer exist.

Epicurus

ја ти се извињавам, али оне које си споменуо, треба да се утврди да ли су заиста били атеисти да би имало смисла на овој теми да их цитирам.

ја ти се извињавам, али оне које си споменуо, треба да се утврди да ли су заиста били атеисти да би имало смисла на овој теми да их цитирам.
Predlog: nađi nekog koji jeste i koji je rekao nešto pametno, te ga citiraj ovde, isto kao i svi ostali. Čak i ako nije ateista, a rekao je nešto zanimljivo i/ili duhovito u vezi pitanja koja se tiču ateizma - citiraj ga (nju).

Pozdrav i 'fala za kulturno držanje!

Nije ateizam al da se priključim žurci

“There is something Pagan in me that I cannot shake off. In short, I deny nothing, but doubt everything.”
Lord Byron

"If you look around and think the world is missing something, it is probably the gift you were
supposed to be bringing."
Julie Cuccia Watts

Treat the earth well. It was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children.
Ancient Native American Proverb

Christianity has made of death a terror which was unknown to the gay calmness of the Pagan.
Ouida

The Christian fear of the pagan outlook has damaged the whole consciousness of man.
David Herbert Lawrence

A religion without a goddess is halfway to atheism.
Dion Fortune

When we let go of believing we are superior, we open ourselves to the experience of living in the community of Nature.
Philip and Stephanie Carr-Gomm

Govoriću otvoreno – mrzim sve bogove.
Eshil

Filozofi govore mnogo lošega o sveštenicima, a i sveštenici govore mnogo lošeg o filozofima; no filozofi nikada nisu ubijali sveštenike, dok su, za razliku od njih, sveštenici ubili mnogo filozofa.
Didro

Opravdati Boga može samo to, da on ne postoji.
Stendal

U riječima Bog i religija, ja vidim tamu, mrak, lance i bič.
Bjelinski

Kod nas se pošteni ljudi sreću rijeđe nego sveci.
V. Solovjev

Molitva mora ostati bez odgovora, da nije tako ona ne bi bila molitva nego prepiska.
Vajld

For every darkness, there is a desire for light.
For every confusion, there is a will for clarity.
For every lie, there is a demand for truth.
For every oppression, there is the fight for liberty.
Thus for every religion, there is atheism.

Portly Gent

Memories and possibilities are ever more hideous than realities.
H.P. Lovecraft
Herbert West - Re-Animator

We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far.
H.P. Lovecraft
The Call of Cthulhu

The world is indeed comic, but the joke is on mankind.

H.P. Lovecraf

Isto kao njegov otac, Ernest nije podnosio nekontrolu svog tela i draze mu je bilo da umre sa poptunom kontrolom nad svojim telom nego da bude na milosti drugih.

ma sjajan je uzor samopostovanja neko ko sam sebe ubije...to moze samo ateisticki "mozak" da zakljuci u silnoj samoobozavanosti i gordosti......a da ne pricamo o tome gde idu takve duse za "nagradu" za svoj "herojski" poduhvat kome se ,vidim,divis...:sad2:

Evo malo citata, nadam se da nisu kopije, ako jesu delete molim.

Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.
Edward Gibbon

mudri ce valjda,cak i ako i nisu religiozni(mada ja ne verujem da postoji prava mudrost van Boga) za svakli slucaj ipak se drzati Bozjih zakona??...to je valjda odlika mudrosti:per:...jer oni ne mogu znati sta je posle a mudrost ih opominje na oprez....gordi vec ne zele da veruju da Bog postoji...i u njima nema mudrosti posle vec samo "stativa"....vladari danasnjeg sveta ne zele prave Hriscane...razne religije mogu biti manipulisane ali istinski Hriscani ne....Molimo se zato da postanemo pravi Pravoslavni Hriscani...

Religion is based ... mainly upon fear ... fear of the mysterious, fear of defeat, fear of death. Fear is the parent of cruelty, and therefore it is no wonder if cruelty and religion have gone hand in hand . . . . My own view on religion is that of Lucretius. I regard it as a disease born of fear and as a source of untold misery to the human race.
Bertrand Russell

na kraju je ipak rekao da je agnostik a ne ateist....

An atheist doesn't have to be someone who thinks he has a proof that there can't be a god. He only has to be someone who believes that the evidence on the God question is at a similar level to the evidence on the werewolf question.
John McCarthy

ma sjajan argument....to je mudrost?(a isto pitanje i za "misao" Russella)

Jeremija idi troluj negde drugde. Ili si toliko nepismen pa nisi procitao prvi post i ime teme. Ja sam samo objasnio zasto se hemingvej ubio, nisam rekao da li se slazem sa tim ili ne i vadi zakljucke odatle gde ne treba. A idi kod Edvarda, Rasela i Dzhona pa im pobijaj citate(!) ja sam ih ovde stavio jer ima istine u njima, posebno drugi citat u vezi straha i neznanja koji sam dokazujes.

Postoji teorija koja kaze: "Ukoliko neko nekada otkrije sta je to univerzum i koja mu je svrha, ceo univerzum ce automatski biti zamenjen necim jos bizarnijim i cudnijim.

Postoji druga teorija, koja kaze da se ovo vec odigralo!
Daglas Adams

:mrgreen:

Poslednja izmena:
In the beginning, the universe was created. This has made a lot of people very angry, and is generally considered to have been a bad move.
-- Douglas Adams, The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy

Isn't it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too?
-- Douglas Adams, from Last Chance To See

Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so.
-- Douglas Adams, from Last Chance To See

Poslednja izmena:
Atheism leaves a man to sense, to philosophy, to natural piety, to laws, to reputation; all of which may be guides to an outward moral virtue, even if religion vanished; but religious superstition dismounts all these and erects an absolute monarchy in the minds of men.

Francis Bacon

I have known many good people who did not believe in God. But I have never known a human being who was good who did not believe in people.

John Lovejoy Elliott

Do not pass by my epitaph, traveler.
But having stopped, listen and learn, then go your way.
There is no boat in Hades, no ferryman Charon,
No caretaker Aiakos, no dog Cerberus.
All we who are dead below
Have become bones and ashes, but nothing else.
I have spoken to you honestly, go on, traveler,
Lest even while dead I seem loquacious to you.

Rimski Nadgrobni spomenik

Debating creationists on the topic of evolution is rather like trying to play chess with a pigeon - it knocks the pieces over, craps on the board, and flies back to its flock to claim victory.

Ne znam ko je to napisao ali ima pravo

''Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.

Ako može a ne želi
onda je zao.

Ako može i želi
otkud zlo?

Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?''

Epikur :mrgreen:

Jedan je profesor na fakultetu izazvao studente pitanjem: "Da li je Bog stvorio sve sto postoji na zemlji?"
Jedan student je hrabro odgovorio: "Da, stvorio je."
"Bog je sve stvorio?" - pitao je ponovo profesor.
"Da, profesore." - ponovo je odgovorio student.
Profesor je odgovorio: "Ako je Bog stvorio bas sve na zemlji, onda je on stvorio takodje i zlo, jer zlo postoji, i sudeci prema pravilu - da nasa djela govore ko smo mi - Bog je zao."
Student je nakon tog odgovora zacutao.
Profesor je bio zadovoljan samim sobom i hvalio se studentima kako je vrlo jednostavno dokazao da je hriscanstvo samo jedan mit.

Jedan drugi student podigao je ruku i rekao: "Mogu li vas ja nesto pitati, profesore?"
"Naravno" - rekao je profesor.
Student je ustao i rekao: "Postoji li hladnoca, profesore?"
Profesor je odgovorio: "Kakvo pitanje? Naravno da postoji. Tebi nikada nije bilo hladno?"
Mladic je odgovorio: "Cinjenica je da hladnoca ne postoji. Prema zakonu fizike, ono sto mi smatramo hladnocom - zapravo je nedostatak topline. Predmeti ili ziva bica se mogu proucavati kad imaju ili prenose energiju, a toplina je ono sto cini da tijelo ili materija prenose energiju. Apsolutna nula (-460 stepeni f) je potpuno odsustvo topline, materija postaje inertna i nesposobna za bilo kakvu reakciju na toj temperaturi. Hladnoca ne postoji, mi smo stvorili tu rijec da opisemo kako se osjecamo kad nemamo - topline."

Student je nastavio: "Profesore, postoji li tama?"
Profesor je odgovorio: "Naravno da postoji."
Student je odgovorio: "Jos jednom ste pogrijesili.Tama je, zapravo - nedostatak svijetla. Svijetlo mozete proucavati, ali tamu ne. Tacnije, mozemo koristiti Newtonovu prizmu da razbijemo bijelo svijetlo i proucimo razlicite valne dubine svake boje. Ne mozemo izmjeriti mrak. Zrak svijetla moze se probiti u svijet tame i osvijetliti ga. Kako mozete znati koliko je odredjeni prostor taman? Ono sto mozete izmjeriti je kolicina svijetla koje je prisutno. Nije li to tacno? Tama je termin koji je covjek izmislio da bi pokazao sto se dogadja kada nije prisutno svijetlo."

Konacno, mladi covjek je upitao: "Profesore, postoji li zlo?"
Sad vec pomalo nesiguran, profesor je odgovorio: "Naravno, kao sto sam vec rekao. Vidimo ga svaki dan - u primjerima covjekovog nehumanog ponasanja. U masi kriminala i nasilja u svijetu. To je cvrst dokaz postojanja zla."
Na to je student odgovorio: "Zlo ne postoji, profesore. Ili barem ne postoji samo za sebe. Zlo je jednostavno - odsustvo Boga. To je kao tama i hladnoca - rijec koju je covjek stvorio da bi opisao odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije kao vjera, ili kao ljubav koje postoje, kao sto postoje toplina i svijetlost. Zlo je ono sto nastaje kad covjek nema Bozije ljubavi u svom srcu. To je kao hladnoca koja nastupa kada nema topline, ili tama koja nastaje kada nema svijetla."
Profesor ga je cutke posmatrao.
Mladicevo ime je bilo - Albert Einstein.

:mrgreen:

Student je ustao i rekao: "Postoji li hladnoca, profesore?"
Student je nastavio: "Profesore, postoji li tama?"
Konacno, mladi covjek je upitao: "Profesore, postoji li zlo?"

Ovo poredenje je totalna nebuloza, cak i da ga je izneo sam Anstajn!
Prve dve stvari predstavljaju fizicke pojave, dok je treca stvar psihicka pojava.
Tako da je totalno nebulozno porediti babe i zabe!

Mladicevo ime je bilo - Albert Einstein.
Bullshit alert! Ne znam ko te lagao da je Ajnštajn bio religiozan, i kako si to zaključio osim izvlačenjem nekih njegovih izjava iz konteksta i ovakvim pričama koje su čista laž i izmišljotina.

Pravi Ajnštajnovi citati:

"Thus I came...to a deep religiosity, which, however, reached an abrupt end at the age of 12. Through the reading of popular scientific books I soon reached a conviction that much in the stories of the Bible could not be true....Suspicion against every kind of authority grew out of this experience...an attitude which has never left me."

"A man's ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death."

Back