Ateisti pitaju vernike

to nije tačno krst je u hrišćanstvo ušao pre oko 600g i to preko katolika a sve ostale novotarije kasnije, isto preko katolika

Galatima 6,14. А ја Боже сачувај да се чим другим хвалим осми крстом Господа нашег Исуса Христа, ког ради разапе се мени свет, и ја свету.

kad već moram da crtam,odluke o svemu tome donosio je rimski papa
Tesko. On je tada samo bio jedan od episkopa. Odluke su donosili crkveni sabori.

Već sam postavljao link, ali nije od goreg da ga ponovo postavim, možda ga i pročitaš: http://www.cps.org.rs/crkva.pdf
"...ni vrata paklena nece je nadvladati".
"... муж глава жени као што је и Христос глава цркви, и он је спаситељ тела".
" А ви сте тело Христово, и уди међу собом"
.

Već sam postavljao link, ali nije od goreg da ga ponovo postavim, možda ga i pročitaš: http://www.cps.org.rs/crkva.pdf

Ne znam zašto ali bih voleo znati ko je autor tog teksta. Nije li malo bez veze postaviti neki anonimni tekst u funkciji nekog dokaza za nešta...

Da li taj autor zna da je Knjiga propovednikova na herbejskom imala naziv kohalet od herbejske reči kahal u značenju skup, saziv i slično a da je kasnije nazivana ekklesiastes od grčke reči ekklesia u značenju takodje skup, saziv ali i...crkva...

A u vezi sa rečju crkva ἐκκλησίαν -ekklēsian u kontekstu sa biblijom pogledaj malo o v d e

Ali pise ovo:
U Bibliji se spominju razni “slavni sveti muškarci” koji imaju mnoštvo ljubavnica i supruga, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Nigdje se to ne osuđuje. Solomon npr. ima 700 žena i 300 ljubavnica – prilježnica. Možemo samo zamisliti kakva je kvaliteta emocionalnog-društvenog-seksualnog života žena u takvim brakovima. Kao što se opisuje u Knjizi Postanka (21,10), ljubavnica se može otpustiti kada više nije potrebna, a kada supruga dosadi, nabavi se još jedna ili otjera stara. Abraham je imao dvije ljubavnice (konkubine); Gideon: barem 1; David: mnogo; Nahor: 1; Jakob: 1; Elifaz: 1; Gideon: 1; Kaleb: 2; Manaše: 1; Saul: 1; David: barem 10; Rehoboam: 60; Solomon: 300; neidentificiran Levit: 1; Belšazar: više od jedne.

” Bolja je zloća muška nego dobrota ženska; od žene potječe sramota i ruglo.”

Ti bi i ovoga da se doslovno pridrzavas?

A šta kažeš na ovo : Matej 22.30. Jer nakon uskrsenja niti će se ženiti ni udavati, nego će biti kao anđeli na nebu. Kakva promena ....šta sad...

Ali pise ovo:
U Bibliji se spominju razni “slavni sveti muškarci” koji imaju mnoštvo ljubavnica i supruga, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Nigdje se to ne osuđuje. Solomon npr. ima 700 žena i 300 ljubavnica – prilježnica. Možemo samo zamisliti kakva je kvaliteta emocionalnog-društvenog-seksualnog života žena u takvim brakovima. Kao što se opisuje u Knjizi Postanka (21,10), ljubavnica se može otpustiti kada više nije potrebna, a kada supruga dosadi, nabavi se još jedna ili otjera stara. Abraham je imao dvije ljubavnice (konkubine); Gideon: barem 1; David: mnogo; Nahor: 1; Jakob: 1; Elifaz: 1; Gideon: 1; Kaleb: 2; Manaše: 1; Saul: 1; David: barem 10; Rehoboam: 60; Solomon: 300; neidentificiran Levit: 1; Belšazar: više od jedne.

” Bolja je zloća muška nego dobrota ženska; od žene potječe sramota i ruglo.”

Ti bi i ovoga da se doslovno pridrzavas?

Kanarinka, to ti je Stari Zavet, po Novom Zavetu muskarac ne sme da ima vise od jedne zene. Cak ne sme ni da pogleda neku drugu zenu sa zeljom, tako da ovo sto si citirala vise ne vazi. Gospod Isus Hristos je podneo iskupiteljsku zrtvu za sve ljude, i zene i muskarce, i vratio zeni njeno dostojanstvo.

Bez uvrede ali ti bas cepidlacis nad svakakvim glupostima.
To za maramu ili suknju meni nije bitno ali ti ga pretera,jer meni kako izgleda samo oces da lupis kontru svom sagovorniku a ne razmisljas.
Nisam ekspert za crkvena pitanja ali recimo da je crkva objekat gde se vrsi sveta sluzba,pa samim tim ce zahtevati visi stepen svega drugoga.
Recimo,kao sto je receno zene nece nositi karmin kada treba da se priceste,to ne govori da one ne smeju nikad da nose karmin.
U crkvi se sluzi sveta liturgija,gde se zahteva kultura tisine recimo,to ne znaci da svi moraju da cute uvek i van crkve.
Lepo ti je receno,ako ti na posao ides profesionalno obucena to ne mora da znaci da ti to zahteva ceo zivot profesionalnu odecu i kada se presvalcis i kada spavas i tako dalje.
Valjda je sada malo jasnije.

Nista ja nisam preterala!Pravi vernik zivi po slovu bozijem.Bog te valjda posmatra non stop i ako zahteva poniznost zene,a hriscanstvo ima takav stav,doduse malo liberalniji od muslimana,onda ta ista vernica bi trebalo ako ocekuje vecnost ili raj,u zavisnoti od tumacenja biblije,samo ako zivi ponizno!I to prema bogu i veri,ali i prema muzu,svekru i bilo kome ko je muskog roda! Ne moze Boki ocekivati poniznost povremeno.Ili si ponizan ili nisi!Ne moze to po potrebi!
Muslimanke,one tvrdokorne vernice su nevezano od mesta uvek ponizne prema muskarcu.
Da rezimiramo,zena vernica ima da cuti,da se nosi ko baba,da izvrsava naredjenja bez pogovora,po potrebi muzu noge prati(iako sama zaradjuje i mozda je sposobnija od muza,ali nema mooda)da radja kad god joj muzonja opravi dete,da ne trosi novac na doterivanje.Ako imate cerku onda se drzte biblije doslovce ako joj se desi silovanje:
Ako je djevica:
"Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, (29) tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. A budući da ju je oskvrnuo, neka je uzme za ženu da je ne može pustiti dok je živ. "
Ponovljeni zakon (22,22-28)
Ozenite je sa silovateljem i jos mu naplatite!
A ako je zaručena:
"Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi čovjek i s njom legne, (24) oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: djevojku što nije zvala u pomoć u gradu, a čovjeka što je oskvrnuo ženu bližnjega svoga. " Pnz 22,23

Kanarinka, to ti je Stari Zavet, po Novom Zavetu muskarac ne sme da ima vise od jedne zene. Cak ne sme ni da pogleda neku drugu zenu sa zeljom, tako da ovo sto si citirala vise ne vazi. Gospod Isus Hristos je podneo iskupiteljsku zrtvu za sve ljude, i zene i muskarce, i vratio zeni njeno dostojanstvo.

Kad je tako,zasto zena ne moze postati Vladika?
I da li je NZ bozija rec ili coveka?

Poslednja izmena:
JOVANOVO OTKRIVENJE

(22,16) Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvedoči u crkvama. Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda danica.

Ako je Isus sjajna zvezda danica (u to vreme – prvo stoleće - u Rimu zvana Luciferom) nije li i on onda, po kršćanskoj legendi pali anđeo, tj. Lucifer?

(22,20) Govori onaj koji svedoči ovo: da, doći ću skoro! Amen. Da, dođi, Gospodine Isuse.

Je li Gospodin Isus dao svome Jovanu lažno obećanje? Ili pojam 'skoro' ima relativno značenje, pa je moguće da se odnosi i na mnogo udaljeniji vremenski period no gotovo 2000 godina, od kada je bio izrečen. No, moguće je da je Hrist i došao već odavno, ali ga niko nije prepoznao.

Galatima 6,14. А ја Боже сачувај да се чим другим хвалим осми крстом Господа нашег Исуса Христа, ког ради разапе се мени свет, и ја свету.

Poštujem ono što se desilo na krstu i u tom smislu mogu da poštujem krst ali se ne osenjavam njime,ne nosim ga na lančiću i ne ljubim ga.Dal bi trebalo to da radim.
P.S. pitam ozbiljno,nije provokacije,interesuje me tvoje mišljenje

Tvoj učitelj je rekao, što veće stradanje, veća je blagodet, a Ti meni sada objašnjavaš kako se žena bogataša mučila u izobilju.

Gledaj to ovako
Neko od nas se raduje ulasku u EU(harem)nepita za cenu koju treba za to da plati i plati će šta god da traže od njega,jer tamo će mu biti lepo,moći će jednostavno da putuje širom EU i uživa u "njenim lepotama",da školuje decu i da se leči po njenim standardima,da gleda na TV ili ide na svetsko prvenstvo u fudbalu ili tenisu,da nosi nike patike,pije kokakolu(kad ovo kažem mislim na sve one robne marke kojih sada nema kod nas a ima iu u EU,za kojima neki žude a ja im ime neznam)oblače se u raznim renomiranim buticima i sl. ako je cena za sve to da deo njegovih sunarodnika ostane bez doma ili glave,njega to neće interesovati on će se samo praviti da ništa ne vidi.
Drugi neko prezire EU i ne želi da plati nikakvu cenu da bi u nju ušao a ponajmanje da za nju žrtvuje domove i glave svojih sunarodnika i ako kojim slučajem uđe u taj harem ne da neće uživati u svim gore navedenim"dragostima" nego će u njoj patiti doveka,ne samo zbog žrtve koju je za ulazak morao da plati nego zato što će biti u ropstvu a u ropstvu ima da se povinuješ svemu onome što ti robovlasnik naloži
Jasnije sad?
I nisi mi odgovorio na pitanje da li je po tebi Olivera Lazarević bila heroj?

Gledaj to ovako
Neko od nas se raduje ulasku u EU(harem)nepita za cenu koju treba za to da plati i plati će šta god da traže od njega,jer tamo će mu biti lepo,moći će jednostavno da putuje širom EU i uživa u "njenim lepotama",da školuje decu i da se leči po njenim standardima,da gleda na TV ili ide na svetsko prvenstvo u fudbalu ili tenisu,da nosi nike patike,pije kokakolu(kad ovo kažem mislim na sve one robne marke kojih sada nema kod nas a ima iu u EU,za kojima neki žude a ja im ime neznam)oblače se u raznim renomiranim buticima i sl. ako je cena za sve to da deo njegovih sunarodnika ostane bez doma ili glave,njega to neće interesovati on će se samo praviti da ništa ne vidi.

Taj koji žudi za materijalnim užicima, njemu je do sunarodnika stalo, koliko i do jutarnjeg rmbačenja, već taj gleda svoje "du_pe", a sunarodnike bi prodao za porciju sladoleda.
I kada kažeš ne pita za cenu, tu si u pravu, jer prodao bi i rođenu majku, od koje više nema koristi, za malo šlaga na vrhu onog sladoleda.
I ta cena, o kojoj pričaš, istina je, spreman je da plati svaku cenu, ali samo da se ta cena izražava tuđim odricanjem, a nikako svojim.

Drugi neko prezire EU i ne želi da plati nikakvu cenu da bi u nju ušao a ponajmanje da za nju žrtvuje domove i glave svojih sunarodnika i ako kojim slučajem uđe u taj harem ne da neće uživati u svim gore navedenim"dragostima" nego će u njoj patiti doveka,ne samo zbog žrtve koju je za ulazak morao da plati nego zato što će biti u ropstvu a u ropstvu ima da se povinuješ svemu onome što ti robovlasnik naloži
Jasnije sad?

Možda si Ti u pravu, možda treba da slavimo žene monstruma, koji su bili u stanju da izdaju naredbe da se pobije čitav jedan narod i slično.
Možda bi trebalo da slavimo i Evu Braun i slične, jer da nije bilo njih, možda bi njihova druga strana jastuka bila još monstruoznija, šta Ti misliš?

P.S. Nije mi poznata Oliverina priča, i razumem zašto to pitaš, jer pokušavaš da uhvatiš sagovornika na nacionalno-emotivnoj osnovi. Isti principi, koje sam izneo za Jestiru, važe i za Oliveru.

Možda si Ti u pravu, možda treba da slavimo žene monstruma, koji su bili u stanju da izdaju naredbe da se pobije čitav jedan narod i slično.

aman čoveče ko ti govori da slaviš žene monstrume,da li si uopšte upoznat sa Biblijskom pričom o Jestiri,nije ona izdala nikakvu naredbu da se pobije jedan narod,nego je uspela da izdejstvuje kod cara dozvolu da se njen narod brani jer prvobitna odluka,nije mogla biti poništena a glasila je da se njen(Jestirin)narod pobije od deteta do starca u jednom danu.

Nije mi poznata Oliverina priča, i razumem zašto to pitaš, jer pokušavaš da uhvatiš sagovornika na nacionalno-emotivnoj osnovi. Isti principi, koje sam izneo za Jestiru, važe i za Oliveru.
evo ti ponovo priče o Oliveri
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0
kako možeš da iznosiš principe o nečemu sa čime nisi upoznat?

aman čoveče ko ti govori da slaviš žene monstrume,da li si uopšte upoznat sa Biblijskom pričom o Jestiri,nije ona izdala nikakvu naredbu da se pobije jedan narod,nego je uspela da izdejstvuje kod cara dozvolu da se njen narod brani jer prvobitna odluka,nije mogla biti poništena a glasila je da se njen(Jestirin)narod pobije od deteta do starca u jednom danu.

Zar ne rekoh žene monstruma?
Pazi licemernog bezumlja, nije mogao da povuče monstruoznu naredbu, već im je rekao da mogu zasući rukave, i učestvovati u pokolju lično?
A šta da im nije to rekao, kao ne bi imali pravo da brane svoju decu od ubica?

evo ti ponovo priče o Oliveri
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0
kako možeš da iznosiš principe o nečemu sa čime nisi upoznat?

Zar ne rekoh princip koji važi za Jestiru?

Zar ne rekoh žene monstruma?
Pazi licemernog bezumlja, nije mogao da povuče monstruoznu naredbu, već im je rekao da mogu zasući rukave, i učestvovati u pokolju lično?
A šta da im nije to rekao, kao ne bi imali pravo da brane svoju decu od ubica?
Kserks je bio neznabožački vladar,znači nije poštovao zakone Boga Tvorca(Biblijskog Boga) nego neznabožačke zakone po kojim nije mogao povući odluku.
Da nije doneo tu drugu odluku svi jevreji bili bi pobijeni jer su tad bili u ropstvu.

Zar ne rekoh princip koji važi za Jestiru?
za tebe su one u haremu uživale jer nisi u stanju da te priče sagledaš iz drugog ugla
Jestira je bila pripadnica Božijeg naroda što bi se i za Oliveru u ono vreme moglo reći a pripadnici Božijeg naroda ne uživaju u ropstvu

Kserks je bio neznabožački vladar,znači nije poštovao zakone Boga Tvorca(Biblijskog Boga) nego neznabožačke zakone po kojim nije mogao povući odluku.
Da nije doneo tu drugu odluku svi jevreji bili bi pobijeni jer su tad bili u ropstvu.

za tebe su one u haremu uživale jer nisi u stanju da te priče sagledaš iz drugog ugla
Jestira je bila pripadnica Božijeg naroda što bi se i za Oliveru u ono vreme moglo reći a pripadnici Božijeg naroda ne uživaju u ropstvu
Vala, ova je uživala. :D

"i uspela da „i u sultanskome haremu održi prvo mesto, i da zadobije i održi ljubav besnog Bajazita"

Na koji nacin je uspela da odrzi prvo mesto,ako nije uzivala?
I kakav je to otac koji je prodao svoju kcer?

"i uspela da „i u sultanskome haremu održi prvo mesto, i da zadobije i održi ljubav besnog Bajazita"

Na koji nacin je uspela da odrzi prvo mesto,ako nije uzivala?
I kakav je to otac koji je prodao svoju kcer?

Mene najviše fascinira maloumnost priče, da se majka tobož žrtvovala za narod, a ne za svoje du_pe, pa je zato dala ćerku bajazitu monstrumu.
Pa što majka nije otišla da pere gaće bajazitu, ako je bila tako požrtvovana, nego ostade kući sa svim bogatstvom, da broji narodni danak?

Back