Ateisti pitaju vernike

Ne verujem da je Bog ucinio i jedno od tih ubistava, vec je u pitanju samo jevrejski dozivljaj Boga kao antropomorfnog bica koje se ljuti i gnevi, baca munje isl kad prekrsimo njegove zapovesti.

A šta ovo napisa...jevrejski doživljaj Boga kao antropomorfnog bića...

Možda nisi znao. Bog Oziris je bio antrpomorfni bog...Ima ih još naravno...

A da starozavetni Bog nije antropomorfan Biblija bi bila...neupotrebljiva...

Postanak 6:6-7...

Pokaja se Gospod što je stvorio čoveka na zemlji, i bi mu žao u srcu. I reče Gospod: Hoću da istrebim sa zemlje ljude, koje sam stvorio, od čoveka do stoke i do sitne životinje i do ptica nebeskih; jer se kajem što sam ih stvorio.

A šta ovo napisa...jevrejski doživljaj Boga kao antropomorfnog bića...

Možda nisi znao. Bog Oziris je bio antrpomorfni bog...Ima ih još naravno...

A da starozavetni Bog nije antropomorfan Biblija bi bila...neupotrebljiva...

Postanak 6:6-7...

Pokaja se Gospod što je stvorio čoveka na zemlji, i bi mu žao u srcu. I reče Gospod: Hoću da istrebim sa zemlje ljude, koje sam stvorio, od čoveka do stoke i do sitne životinje i do ptica nebeskih; jer se kajem što sam ih stvorio.
Ne bi. Taj i slicni stihovi nimalo nisu kljucni za hriscanstvo.

A gde sam rekao da je svesna?

Nisi rekao da je ta beba svesna, nisi ni pomenuo bebu ali...to proizilazi iz onog šta si napisao...a napisao si ovako...

Pravoslavlju je potpuno strano ucenje o mehanickom, magijskom dejstvu svetih tajni, prema kojem je jedino bitno izvrsiti odredjene formalne radnje, bez ikakvog osvrta na duhovno stanje onoga koji toj tajni pristupa.

Kapiraš li sada poentu...

Nisi rekao da je ta beba svesna, nisi ni pomenuo bebu ali...to proizilazi iz onog šta si napisao...a napisao si ovako...

Kapiraš li sada poentu...
Pa duhovno stanje nije nuzno povezano sa samosvescu, vec sa gresnoscu doticnog.
A da budem iskren, mislim da je bebama to potpuno bespotrebno, tako da su za mene sve one price tipa: "ako ne krstis dete a ono umre, otici ce u pakao" gluposti. To je samo obicaj a nikako zapovest.

Zasto Bog krsi svoju zapovest koju je dao ljudima: NE UBIJ.

A Biblija na koju se svi pozivate svedoci da je sam Bog pocinio brojna ubistva, genocide itd.... Gde ga prema tome svrstava sigurno na vrh masovnih ubica svih vremena.

Da li je to licemerstvo od Boga i dvostruka pravila?
"Ne ubij" se odnosi na odnos pojedinaca prema pojedincima a Bog ima pravo da oduzima zivote jer ih i daje.

Ne bi. Taj i slicni stihovi nimalo nisu kljucni za hriscanstvo.

Au...Da tvoj Bog nije antropomorfan po Bibliji da li bi razgovarao sa Adamom...a to je bitno za hriščanstvo i učenje o pragrehu zar ne...Da li bi razgovarao sa Mojsijem i da li bi bilo božijih zapovedi...Nije valjda da bi hrišćanstva bilo i bez toga...Mogao bih da te podsetim na mnogo toga ali je valjda i ovo dovoljno...

A u vezi onog da taj Bog nije ubijao i naredjivao ubijanje samo nekoliko stihova...

1 Samuilova 15:3...

Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i decu i šta je na sisi i volove i ovce i kamile i magarce.

Isaija 13:18...

Nego će iz lukova decu ubijati, ni na plod u utrobi neće se smilovati, niti će decu žaliti oko njihovo.

Ako nije dovoljno rado ću postaviti berem stotinak sličnih...

Xexexe.. ma vi ste "novi izabrani narod", "crkva Hristova"... :lol:

Evo čujem razna "čuda" u manastirima, al' još ne videh da je neko ozdravio u njima, kako fizički tako i duhovno. Šta ima poučno u ikonama koje plaču, koje krvare, koje se same od sebe "čiste", krstu u drvetu, ljudskom liku na drvetu i td? Treba da gledaš na smisao, ne na to što si ti fasciniran tim pojavama. Ljudi se fasciniraju i krugovima u žitu, svetlećim objektima i td. Ali to nema nikakvu funkciju, sem da te fascinira i napravi od tebe fanatika.

Citati iz Svetog Pisma imaju jasno značenje u kontekstu u kom stoje, tako da je svaki komentar suvišan.

U tvom prevodu kaže: "Исповедајте, дакле, један другом грехе", adekvatan prevod bi bio: "Зато признајте своје грехе један другоме". Ovo ne znači da tragaš za čikicom u crnom i da mu se izjadaš.
Ja svoje probleme iznosim pred Bogom, jer je jedino On u stanju da nam pomogne i da nas uzdigne. Svaki oblik ispovedanja popu ili kome već je oblik umirivanja savesti. Ja znam gomilu svojih prijatelja koji žive takvim životom, i jedino što mogu reći da je to fenomenalno loše razmišljanje. Čovek dolazi u stanje gde veruje da mu se svaki greh prašta u trenutku ipovedanja, pa onda posle kurvanja svraća kod popa i tako u krug. Naravno, nijedan pop mu neće reći nemoj da se kurvaš, jer su i popovi zaraženi istim problemom. Tako da je to tipično umirivanje savesti, a uveren sam da si i ti toga svestan, što tvoj greh čini znatno težim. Zato se prizovi pameti dok si na vreme.

Jovan 20,23. Којима опростите грехе, опростиће им се; и којима задржите, задржаће се.

Pa duhovno stanje nije nuzno povezano sa samosvescu, vec sa gresnoscu doticnog.
A da budem iskren, mislim da je bebama to potpuno bespotrebno, tako da su za mene sve one price tipa: "ako ne krstis dete a ono umre, otici ce u pakao" gluposti. To je samo obicaj a nikako zapovest.

Mislim da ti znaš šta je bio čin obrezanja. Znano je da je Isus po ''zakonu'' obrezan osmog dana...A kada imaš u vidu da je to obrezanje zamenjeno krštenjem vodom onda ...kapiraš šta želim da kažem...

Interesantno,a vidi ovo,ima li to medju vama?
Јаков, глава 5
14. Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње.
15. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се.
16. Исповедајте, дакле, један другом грехе, и молите се Богу један за другог, да оздрављате; јер непрестана молитва праведног много може помоћи.

Ispovedate li vi vase grehe crkvenim staresinama ili vase bljuvotine pricate licno Bogu?
Ima li kod vas sveta pomazanja uljem?ili to ima samo u pravoj crkvi Bozijoj?

Naravno ovo se praktikuje i u evandjeoskim crkvama!
Samo sto ruke polazu svi koji VERUJU, jer pise da ce ruke polagti oni koji veruju...

Poslednja izmena:
Ja sam konkretno pitao ima li to kod vas?
A ti mi drzis neka predavanja?
Kojih nas? Znam da si se obratio Jestiri, ali sumnjam da i ona pripada bilo kojoj verskoj organizaciji. Sem što smo Pravoslavci, ali danas postoji i "pravoslavlje", pa dolazi do nesporazuma.
Ako misliš na nas koji se držimo Svetog Pisma, toga nema (ispovedanja crkvenim starešinama, "sveta" pomazanja, i td).
Sto se tice ispovesti nemas pojma kako se to radi i sta je cilj,sta je razresna molitva sta je epitimija itd.
Ti se dozovi pameti jer sve ste izbacili i preokrenuli i pismeno i usmeno predanje.
A tu gde jesi nema blagodati niti bilo cega nego novotarije skolovanih ljudi koji svojim sivim celijama pokusavaju da dokuce duhovno./
Evo da uzmemo da ja ne znam šta je to, a interesujem se za ove teme. Kako će neko drugi (95% stanovništva) znati, koji se ne interesuju za ove teme? Kako će jedna pevačica to znati? Kako će jedan sportista to znati? Kako će to čovek sa sela znati? Kako će to jedan građanin znati? A svi oni idu u crkvu i upražnjavaju te rituale. Valjda za to treba škola ili šta već?
Ja se držim Svetog Pisma, i ne znam na koga misliš kada se obraćaš u množini.
Ja sam te samo pozvao na razmišljanje. Krajnje prijateljski.

Kojih nas? Znam da si se obratio Jestiri, ali sumnjam da i ona pripada bilo kojoj verskoj organizaciji. Sem što smo Pravoslavci, ali danas postoji i "pravoslavlje", pa dolazi do nesporazuma.
Ako misliš na nas koji se držimo Svetog Pisma, toga nema (ispovedanja crkvenim starešinama, "sveta" pomazanja, i td).

Evo da uzmemo da ja ne znam šta je to, a interesujem se za ove teme. Kako će neko drugi (95% stanovništva) znati, koji se ne interesuju za ove teme? Kako će jedna pevačica to znati? Kako će jedan sportista to znati? Kako će to čovek sa sela znati? Kako će to jedan građanin znati? A svi oni idu u crkvu i upražnjavaju te rituale. Valjda za to treba škola ili šta već?
Ja se držim Svetog Pisma, i ne znam na koga misliš kada se obraćaš u množini.
Ja sam te samo pozvao na razmišljanje. Krajnje prijateljski.

Uzgred ,tebi nije ni namenjen bio post.
A kada si se vec javio red je bio da pitam.
No, sto se tice tvog poziva na razmisljanje, ja pozivam tebe da razmislis zasto nema to kod tebe, zasto?
Zasto mislis da ce te samo izucavanje pisma bez dela pisma i predanja odvesti na put spasenja?

Zasto Bog krsi svoju zapovest koju je dao ljudima: NE UBIJ.

A Biblija na koju se svi pozivate svedoci da je sam Bog pocinio brojna ubistva, genocide itd.... Gde ga prema tome svrstava sigurno na vrh masovnih ubica svih vremena.

Da li je to licemerstvo od Boga i dvostruka pravila?
Kaže se "ne počini zločin ubistva". Ako ti neka bakterija preti, moraš je ubiti jer ugrožava tvoje zdravlje. Ili ako ti provalnik uđe u kuću, ti se moraš braniti.

Ma znamo bre... Biblijski Bog je najveći monstrum i siledžija... Treba Ga prokleti i ujediniti narod u borbi protiv Njega.
zli03.gif

Ovo boldovano nikada nije bilo niti ce biti pravoslavno ucenje. Sta vise, u direktnoj je suprotnosti sa onim sto pravoslavlje uci.

Prema pravoslavnom ucenju, pokajanje NIJE prosto psiholoski osecaj krivice, kako se to najcesce poima danas. Pokajanje je pre svega preumljenje, odnosno promena uma(grcki: metanoja), sto ce reci da predstavlja potpuni preobrazaj coveka i njegovu resenost da se suoci sa svojim slabostima. Drugim recima, ono obuhvata potpunu promenu kretanja celokupnog covekovog bica od dobra ka zlu, sto najpre zahteva iskrenost prema samome sebi, tj. spoznaju o sopstvenoj gresnosti, i zatim resenost da sve svoje potencijale i darove upotrebimo na izgradjivanje ljubavne zajednice sa Bogom i drugim ljudima(hriscanima, nehriscanima - svejedno).

Ispovest kod svestenika ne oslobadja nikoga njegovih greha ukoliko ovo prethodno nije ispunjeno. Pravoslavlju je potpuno strano ucenje o mehanickom, magijskom dejstvu svetih tajni, prema kojem je jedino bitno izvrsiti odredjene formalne radnje, bez ikakvog osvrta na duhovno stanje onoga koji toj tajni pristupa.

Sledeci put kad krenes nesto da kritikujes, prvo se upoznaj sa time sta to sto je predmet kritike zaista govori, a ne sta si ti umislio ili ti je neko rekao. Ovako, ispadas smesan i krajnje neozbiljan.
Da si se rodio u Isusovo vreme, fariseji bi te proglasili za vrhovnog vođu.

Au...Da tvoj Bog nije antropomorfan po Bibliji da li bi razgovarao sa Adamom...a to je bitno za hriščanstvo i učenje o pragrehu zar ne...Da li bi razgovarao sa Mojsijem i da li bi bilo božijih zapovedi...Nije valjda da bi hrišćanstva bilo i bez toga...Mogao bih da te podsetim na mnogo toga ali je valjda i ovo dovoljno...

A u vezi onog da taj Bog nije ubijao i naredjivao ubijanje samo nekoliko stihova...

1 Samuilova 15:3...

Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i decu i šta je na sisi i volove i ovce i kamile i magarce.

Isaija 13:18...

Nego će iz lukova decu ubijati, ni na plod u utrobi neće se smilovati, niti će decu žaliti oko njihovo.

Ako nije dovoljno rado ću postaviti berem stotinak sličnih...

Ne moras, posto su mi svi ti stihovi jako dobro poznati.
Kao sto vec rekoh, to je jevrejsko poimanje Boga. Nije sve u Bibliji od Boga, vec ima i mnogo toga ljudskog. Ljudski faktor pri razvoju i formiranju biblijskih tekstova ne sme biti zanemaren ukoliko zelimo da na pravi nacin shvatimo sta nam ti tekstovi i zasto porucuju.

Moramo da pazimo da se kroz razne puteve ne udaljimo od Hrista, vec da ostanemo sa njim, moramo da budemo ''mrtvi'' i da dozvolimo Bogu da u potpunosti vlada nama, da sedi na tronu naseg srca i da mi u potpunosti zavisimo od Njega, da mi budemo kanal za silu Bozju, za Duha Svetoga, za ljuvav Bozju!

Uzgred ,tebi nije ni namenjen bio post.
A kada si se vec javio red je bio da pitam.
No, sto se tice tvog poziva na razmisljanje, ja pozivam tebe da razmislis zasto nema to kod tebe, zasto?
Zasto mislis da ce te samo izucavanje pisma bez dela pisma i predanja odvesti na put spasenja?
Pa moraš me prvo potstaknuti na razmišljanje... :lol: Zašto nema kod mene čega? Ja se trudim da kod mene bude svega onoga što Sveto Pismo traži od mene...dakle, trudim se i ne odustajem, ne stojim u mestu, ne mirim se sa porazom...već gledam samo napred.
Ja mislim da će me na put spasenja odvesti pre svega žrtva Hristova, a zatim dela kojima pokazujem da sam zainteresovan. Ako postoji treća opcija ti mi je iznesi i ako je razumna ja je odmah primenjujem u svoj život.

Pa moraš me prvo potstaknuti na razmišljanje... :lol: Zašto nema kod mene čega? Ja se trudim da kod mene bude svega onoga što Sveto Pismo traži od mene...dakle, trudim se i ne odustajem, ne stojim u mestu, ne mirim se sa porazom...već gledam samo napred.
Ja mislim da će me na put spasenja odvesti pre svega žrtva Hristova, a zatim dela kojima pokazujem da sam zainteresovan. Ako postoji treća opcija ti mi je iznesi i ako je razumna ja je odmah primenjujem u svoj život.

Ako ima svega ,zelim ti srecu,sta drugo da ti kazem.
Mnogo puteva vode do Boga, mozda je i tvoj ispravan.

Back