Ateisti pitaju vernike

Upravo sam o tome i pisao. Ti ako zgrešiš uputiš molitvu Bogu i ...oprošteno ti je i...savest ti je mirna.

A kod mene je drugačije. Meni je savest veoma nezgodan sudija i veoma retko i veoma teško hoće da mi nešta oprosti.

Kapiraš poentu.

P.S. Možda ću zbog toga postati vernik da bi mi savest bila mirna i onda kada zgrešim...

Ko što reče Servant važno je odbaciti greh i pokajati se a umirenje savesti će doći.Ti ili se ne kaješ ili ne ostavljaš greh čim te savest toliko muči.

zaista mislis da je bog svemocna osoba koja mraci i oblaci, ima potpunu kontrolu nad nasim dusama koje po zasluzi (ili da kazem po volji) osudjuje na vecne muke ili nagradjuje vecnim zivotom i mestom u raju?
da baš to je Bog i svakome daje po zasluzi ne po volji
inace svidja mi se avatar mozes li da ga objasnis? :)
drago mi je ako je tako
Na slici je Jestira.Bila je pripadnica Božijeg naroda.Dok je bila u zarobljeništvu za ženu ju je uzeo Persijski car Kserks I.Po nagovoru i na prevaru jednog od svojih knezova Hamana car je odlučio da pobije sav Božiji narod od deteta do starca u jednom danu.Iako je bila u opasnosti za sopstveni život Jestira se za svoj narod zauzela i našla milost kod kralja.Kralj je prozreo prevaru i na određeni način ipak pomogao Božijem narodu,sobzirom da prvu odluku ipak nije mogao poništiti.
Ima ovde ukratko ako te stvarno interesuje
http://wwwyu.com/biblija/17jes002.htm
a detalnije imaš u Bibliji.

Ko što reče Servant važno je odbaciti greh i pokajati se a umirenje savesti će doći.Ti ili se ne kaješ ili ne ostavljaš greh čim te savest toliko muči.

Interesantno,a vidi ovo,ima li to medju vama?
Јаков, глава 5
14. Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње.
15. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се.
16. Исповедајте, дакле, један другом грехе, и молите се Богу један за другог, да оздрављате; јер непрестана молитва праведног много може помоћи.

Ispovedate li vi vase grehe crkvenim staresinama ili vase bljuvotine pricate licno Bogu?
Ima li kod vas sveta pomazanja uljem?ili to ima samo u pravoj crkvi Bozijoj?

Interesantno,a vidi ovo,ima li to medju vama?
Јаков, глава 5
14. Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње.
15. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се.
16. Исповедајте, дакле, један другом грехе, и молите се Богу један за другог, да оздрављате; јер непрестана молитва праведног много може помоћи.

Ispovedate li vi vase grehe crkvenim staresinama ili vase bljuvotine pricate licno Bogu?
Ima li kod vas sveta pomazanja uljem?ili to ima samo u pravoj crkvi Bozijoj?
Xexexe.. ma vi ste "novi izabrani narod", "crkva Hristova"... :lol:

Evo čujem razna "čuda" u manastirima, al' još ne videh da je neko ozdravio u njima, kako fizički tako i duhovno. Šta ima poučno u ikonama koje plaču, koje krvare, koje se same od sebe "čiste", krstu u drvetu, ljudskom liku na drvetu i td? Treba da gledaš na smisao, ne na to što si ti fasciniran tim pojavama. Ljudi se fasciniraju i krugovima u žitu, svetlećim objektima i td. Ali to nema nikakvu funkciju, sem da te fascinira i napravi od tebe fanatika.

Citati iz Svetog Pisma imaju jasno značenje u kontekstu u kom stoje, tako da je svaki komentar suvišan.

U tvom prevodu kaže: "Исповедајте, дакле, један другом грехе", adekvatan prevod bi bio: "Зато признајте своје грехе један другоме". Ovo ne znači da tragaš za čikicom u crnom i da mu se izjadaš.
Ja svoje probleme iznosim pred Bogom, jer je jedino On u stanju da nam pomogne i da nas uzdigne. Svaki oblik ispovedanja popu ili kome već je oblik umirivanja savesti. Ja znam gomilu svojih prijatelja koji žive takvim životom, i jedino što mogu reći da je to fenomenalno loše razmišljanje. Čovek dolazi u stanje gde veruje da mu se svaki greh prašta u trenutku ipovedanja, pa onda posle kurvanja svraća kod popa i tako u krug. Naravno, nijedan pop mu neće reći nemoj da se kurvaš, jer su i popovi zaraženi istim problemom. Tako da je to tipično umirivanje savesti, a uveren sam da si i ti toga svestan, što tvoj greh čini znatno težim. Zato se prizovi pameti dok si na vreme.

Xexexe.. ma vi ste "novi izabrani narod", "crkva Hristova"... :lol:

Evo čujem razna "čuda" u manastirima, al' još ne videh da je neko ozdravio u njima, kako fizički tako i duhovno. Šta ima poučno u ikonama koje plaču, koje krvare, koje se same od sebe "čiste", krstu u drvetu, ljudskom liku na drvetu i td? Treba da gledaš na smisao, ne na to što si ti fasciniran tim pojavama. Ljudi se fasciniraju i krugovima u žitu, svetlećim objektima i td. Ali to nema nikakvu funkciju, sem da te fascinira i napravi od tebe fanatika.

Citati iz Svetog Pisma imaju jasno značenje u kontekstu u kom stoje, tako da je svaki komentar suvišan.

U tvom prevodu kaže: "Исповедајте, дакле, један другом грехе", adekvatan prevod bi bio: "Зато признајте своје грехе један другоме". Ovo ne znači da tragaš za čikicom u crnom i da mu se izjadaš.
Ja svoje probleme iznosim pred Bogom, jer je jedino On u stanju da nam pomogne i da nas uzdigne. Svaki oblik ispovedanja popu ili kome već je oblik umirivanja savesti. Ja znam gomilu svojih prijatelja koji žive takvim životom, i jedino što mogu reći da je to fenomenalno loše razmišljanje. Čovek dolazi u stanje gde veruje da mu se svaki greh prašta u trenutku ipovedanja, pa onda posle kurvanja svraća kod popa i tako u krug. Naravno, nijedan pop mu neće reći nemoj da se kurvaš, jer su i popovi zaraženi istim problemom. Tako da je to tipično umirivanje savesti, a uveren sam da si i ti toga svestan, što tvoj greh čini znatno težim. Zato se prizovi pameti dok si na vreme.

Ja sam konkretno pitao ima li to kod vas?
A ti mi drzis neka predavanja?

Sto se tice ispovesti nemas pojma kako se to radi i sta je cilj,sta je razresna molitva sta je epitimija itd.
Ti se dozovi pameti jer sve ste izbacili i preokrenuli i pismeno i usmeno predanje.
A tu gde jesi nema blagodati niti bilo cega nego novotarije skolovanih ljudi koji svojim sivim celijama pokusavaju da dokuce duhovno./

Zasto Bog krsi svoju zapovest koju je dao ljudima: NE UBIJ.

A Biblija na koju se svi pozivate svedoci da je sam Bog pocinio brojna ubistva, genocide itd.... Gde ga prema tome svrstava sigurno na vrh masovnih ubica svih vremena.

Da li je to licemerstvo od Boga i dvostruka pravila?

A Biblija na koju se svi pozivate svedoci da je sam Bog pocinio brojna ubistva, genocide itd.... Gde ga prema tome svrstava sigurno na vrh masovnih ubica svih vremena.

Moze li kreator neke sprave ,predmeta da ga razbije?
Moze li pravilo koje vazi za kreaciju vaziti i za kreatora.
I na posletku, pogubiti telo nije strasno koliko pogubiti dusu, a svi pogubljeni su imali priliku da prihvatanjem Hrista i jevandjelja budu postedjeni smrti duse.

Moze li kreator neke sprave ,predmeta da ga razbije?
Moze li pravilo koje vazi za kreaciju vaziti i za kreatora.
I na posletku, pogubiti telo nije strasno koliko pogubiti dusu, a svi pogubljeni su imali priliku da prihvatanjem Hrista i jevandjelja budu postedjeni smrti duse.

To ti je ono kad otac ima neposlušnog sina, pa ga zakolje i kaže "ma šta me briga, neću oko njega da se cimam, jednostavno ću napraviti drugog sina". :D
Može mu se, jelte? Na kraju krajeva, on ga je i napravio, on ga može i uništiti :D

Ne verujem da je Bog ucinio i jedno od tih ubistava, vec je u pitanju samo jevrejski dozivljaj Boga kao antropomorfnog bica koje se ljuti i gnevi, baca munje isl kad prekrsimo njegove zapovesti.

Ovo boldovano nikada nije bilo niti ce biti pravoslavno ucenje. Sta vise, u direktnoj je suprotnosti sa onim sto pravoslavlje uci.

Prema pravoslavnom ucenju, pokajanje NIJE prosto psiholoski osecaj krivice, kako se to najcesce poima danas. Pokajanje je pre svega preumljenje, odnosno promena uma(grcki: metanoja), sto ce reci da predstavlja potpuni preobrazaj coveka i njegovu resenost da se suoci sa svojim slabostima. Drugim recima, ono obuhvata potpunu promenu kretanja celokupnog covekovog bica od dobra ka zlu, sto najpre zahteva iskrenost prema samome sebi, tj. spoznaju o sopstvenoj gresnosti, i zatim resenost da sve svoje potencijale i darove upotrebimo na izgradjivanje ljubavne zajednice sa Bogom i drugim ljudima(hriscanima, nehriscanima - svejedno).

Ispovest kod svestenika ne oslobadja nikoga njegovih greha ukoliko ovo prethodno nije ispunjeno. Pravoslavlju je potpuno strano ucenje o mehanickom, magijskom dejstvu svetih tajni, prema kojem je jedino bitno izvrsiti odredjene formalne radnje, bez ikakvog osvrta na duhovno stanje onoga koji toj tajni pristupa.

Sledeci put kad krenes nesto da kritikujes, prvo se upoznaj sa time sta to sto je predmet kritike zaista govori, a ne sta si ti umislio ili ti je neko rekao. Ovako, ispadas smesan i krajnje neozbiljan.

Pravoslavlju je potpuno strano ucenje o mehanickom, magijskom dejstvu svetih tajni, prema kojem je jedino bitno izvrsiti odredjene formalne radnje, bez ikakvog osvrta na duhovno stanje onoga koji toj tajni pristupa.

Petre, Petre, malo si se ovde spetljao. Po ovom kakao si napisao, kada roditelji odnesu malu bebu u crkvu da bi bila krštena proizilazi da je ta beba u takvom duhovnom stanju da je svesna da pristupa svetoj tajni krštenja. Ne biva to tako, ne biva...

Back