Xexexe.. ma vi ste "novi izabrani narod", "crkva Hristova"...
Evo čujem razna "čuda" u manastirima, al' još ne videh da je neko ozdravio u njima, kako fizički tako i duhovno. Šta ima poučno u ikonama koje plaču, koje krvare, koje se same od sebe "čiste", krstu u drvetu, ljudskom liku na drvetu i td? Treba da gledaš na smisao, ne na to što si ti fasciniran tim pojavama. Ljudi se fasciniraju i krugovima u žitu, svetlećim objektima i td. Ali to nema nikakvu funkciju, sem da te fascinira i napravi od tebe fanatika.
Citati iz Svetog Pisma imaju jasno značenje u kontekstu u kom stoje, tako da je svaki komentar suvišan.
U tvom prevodu kaže: "Исповедајте, дакле, један другом грехе", adekvatan prevod bi bio: "Зато признајте своје грехе један другоме". Ovo ne znači da tragaš za čikicom u crnom i da mu se izjadaš.
Ja svoje probleme iznosim pred Bogom, jer je jedino On u stanju da nam pomogne i da nas uzdigne. Svaki oblik ispovedanja popu ili kome već je oblik umirivanja savesti. Ja znam gomilu svojih prijatelja koji žive takvim životom, i jedino što mogu reći da je to fenomenalno loše razmišljanje. Čovek dolazi u stanje gde veruje da mu se svaki greh prašta u trenutku ipovedanja, pa onda posle kurvanja svraća kod popa i tako u krug. Naravno, nijedan pop mu neće reći nemoj da se kurvaš, jer su i popovi zaraženi istim problemom. Tako da je to tipično umirivanje savesti, a uveren sam da si i ti toga svestan, što tvoj greh čini znatno težim. Zato se prizovi pameti dok si na vreme.