Prisoner
Elita
- Poruka
- 21.018
Obešeni narod o drvo, i oko drveta? Znaš li možda koja je to pesma Vaska Pope u pitanju?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Evo je:Bi2:Znaš li možda koja je to pesma Vaska Pope u pitanju?
U Monografiji koju sam već pominjao ima tri ilustrovane Popine pesme.Bi2:Popa je napisao pesmu o Miliću???
Daki,dadel:Mozda mi je slika nejasna ali nesto ne vidim: Zdrepca, zmiju cuvarkucu, i nejasno mi je da li je ono desno pored vukova jagnje ili ga nema. I da li su oni sanduci pored Vaska kupna vestica ?
Ljudi ne zanemarujte mi zemljaka !![]()
Pozdrav !
Ljupče, računam na to da ćeš dreknuti na mene...al, majku mu, ni ja ne vidim jasnoj šta je sve na ovoj slici...Ajd, budi drug, pa nam malo razjasni...Ajde, molim te..:wink:lj_950:Daki,
Slika je jasna i nema ždrepca, ni zmije čuvarkuće, jer pesma ne ilustruje sliku, već slika pesmu.
Za vukove i jagnje, pogledaj sam, izdvojeno i uvećano:
![]()
A ovo – ”one sanduke pored Vaska kupna vestica” – ne razumem.
I ne znam ko ti je zemljak? Milić ili Vasko? Ustvari, odakle si ti rodom?
Neću da drečim? Zbog avatara i cveta...Bi2:Ljupče, računam na to da ćeš dreknuti na mene...al, majku mu, ni ja ne vidim jasnoj šta je sve na ovoj slici... Ajd, budi drug, pa nam malo razjasni...Ajde, molim te..:wink:
lj_950:Za malo tema da ode na drugu stranu...
Sva je prilika da smo je iscrpeli do nivoa naših interesovanja.
Možda je dobro da se oprostimo od Milića. Uz sliku SAN.
Nismo, nismo. Samo je u pitanju malo zatišje. Posle praznika, vraćamo se Miliću...:wink:
Bi2:Dobro, i šta bi sa balvanima ?
lj_950:Uživaj, tumači, psuj ga... Meni se već popeo na vr’ najtanjeg živca.

dadel:E dosadio ti jedan ludak
A kako izlazis na kraj sa
tolikima na forumu.![]()
Dadel je naš drugar, njemu ćemo da damo ovu lepu i milu životinju... Da se poigra...dadel:E dosadio ti jedan ludak
A kako izlazis na kraj sa
tolikima na forumu.![]()
Bi2:Akhenaton će naći kad svrati ovamo..:wink:
.
The_411:Hrast
Najsvetije stablo Starih Slovena bio je hrast. U šumama svetih hrastova ložili su vječnu vatru, bile su ograđene plotom, za zaštitu od stoke i zlih ljudi. Stablo hrasta bilo je posvećeno bogu gromovniku Perunu. U stara vremena su pod starim hrastovima vijećali starješine o potrebama svoga roda. Po drugim hrastom na humku prikazivao je starješina ili prinosio žrtvu bogu Perunu. Ogromna stabla hrasta ponekad stara i po više stotina godina, rasla su na humcima, a narod ih je osobito poštovao. Tih kultnih hrastova bilo je mnogo, te su ih i za hrišćanskog doba veoma poštovali. Pod hrastovima su se često nalazili ogromni kameni žrtvenici na kojima su ljudi u staro doba prinosili žrtve bogovima. Te žrtvenike su u slovenskim zemljama moglo vidjeti sve do kraja 15. stoljeća. U mnogim slovenskim zemljama, kako na istočnim tako i na zapadnim stranama, kao i uz priobalna područja Baltika, a takođe i na otoku Rujanu još i danas se nailazi na ogromna stabla hrastova koja su obilježavala grobove davnih predaka. I grane hrasta bile su svete, pa se hrastovo lišće prinosilo bolesnicima da bi prije ozdravili. Poštovanje hrasta postoji i danas u mnogim krajevima.
U pribaltičkim krajevima Sloveni su držali velika stabla svetima. Osobito su obožavali hrastove i breze, a poštovali su i staro trojstvo: Peruna gromovnika, Potrimbe boga žetve i Pokola zloduha podzemlja. Zanimljivo je svetiše u pribaltičkim krajevima, na Romowom Polju gdje se nalazi kompleks stare šume, svetiše Svantomesto tu se najznačanija bila tri hrasta koja su simbolizirala staroslavensko trojstvo Perun- Trebun- Pokola. Na srednjem hrastu bio je ucrtan lik Peruna.
Hrast rodovski zaštitnik nad slavenskom grobnicom
na otoku Rujanu, nedaleko mjesta Putbus