Arhitektura u slikarstvu Milića od Mačve

AKHENATON:
:lol::lol::lol:

E biser si.....
Znam, nego da se vratimo malo temi:

zdanjemilicevouz5.jpg

Zamak Milica od Macve

Pored slike interesantni natpisi :
7490. po stvorenju sveta
1982. po Hristu
Nije ni telefon zaboravio.

Imam jedno pitanje i jednu molbu.
Pitanje : Da li bih smeo da uzmem Miliceve slike ili grafike kao ilustracije za jednu zbirku pesama ? Imam ih par uz koje bi odlicno pristajale. ?

Molba : Milice ! molim te skini anatemu sa osoba koje se toliko trude oko teba da su ih cak turili u Wikopediju. :lol:
Pozdrav !

dadel:
Zamak Milica od Macve

Pored slike interesantni natpisi :
7490. po stvorenju sveta
1982. po Hristu
Nije ni telefon zaboravio.

Imam jedno pitanje i jednu molbu.
Pitanje: Da li bih smeo da uzmem Miliceve slike ili grafike kao ilustracije za jednu zbirku pesama? Imam ih par uz koje bi odlicno pristajale?
Mislim da ne bi bilo nikakvih problema, iako autorska prava zastarevaju 70 godina po smrti autora. Ne znam ko je od njegovih nosilac autorskih prava, ali bi, možda dobro i pošteno bilo da se obratiš, recimo ćerki Simonidi za dozvolu.

zs040202_1_1.jpg

http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=4278

Inače, iz tri braka, Milić ima četvoro dece: Odetu, Simonidu, Teodoru i Jelenu.

dadel:
Molba : Milice ! molim te skini anatemu sa osoba koje se toliko trude oko teba da su ih cak turili u Wikopediju. :lol:
Pozdrav !
Ovu molbu ne razumem!

trecavarijantacrtez72pxsz4.jpg

Zanimljivo je da je Milić na skicama sebi ostavljao neku vrstu podsetnika. Beležio je ideje koje su mu vrcale u toku rada na skici i postupke u kasnijoj realizaciji slike.

„Treća varijanta „Istočne slike...“ Podslikati snažno umbrom svu pozadinu. Akcentirati svetle partije 1, 2, 3, i 4. Ostalo je utopljeno u tamni kolorit. (Pronaći izbor fresaka i zidova.)
30. nov. 1969, Beograd, atelje na Neim.“

dadel:
Pa da skine anatemu sa Bi i kompanije da im njegove slike ne igraju na kampu.
Dadel, pa nemoj da zezaš! Tek sada sam shvatio. Pogledaj šta si napisao:

dadel:
Molba : Milice! molim te skini anatemu sa osoba koje se toliko trude oko teba da su ih cak turili u Wikipediju.
Ja sve čitam Milica i mislim da se tako Bi zove. Šta znam, reko, odavno se znate, pa ti otkrila ime...

A, ti se, ustvari, obraćaš Miliću!!!

I, brate slatki, i ti si turen na Wikipediju (ne Wikopediju), pa povedi malo računa kako kuckaš... Zamisli, klikne neko tamo na link, upadne ovde i naidje na takve neozbiljnosti...

Nego, nešto mi pade na pamet: da l nisi ti naleteo tamo na duh Jerneja Kopitara, pa nas sad preko tebe za*ebava, ko što nas za*ebo va vjek i vjekov sa onim (sa sve štulom)???

Za svaki slučaj, idi kod neke vračare da te pregleda!

dadel:
Nemam sva nasa slova pa moze se pogresno procitati. Sto se cini i madjije tice imun sam na to jer sam rodjen na veliki praznik. :p
Ne shvataj sve zdravo za gotovo ja sam kucnut u glavu i to dobro ali slabo kucam po tastaturi.ovi stari me po tome poznaju. :oops: ;)
Pozdrav svima!
I tebi... ali, ipak se pripazi. Mnogo duhova ima u toj prestonice gde živiš, koji su generacijama iza nas, a bogme i ovima posle nas, zagorčali život, od jezika... pa, tako redom...

dadel:
Idemo...: Vasko Popa, Milić od Mačve

popa72pxkl7.jpg

Na okvirnoj ilustraciji:
– Boško Jugović (levo), Karadjordje (desno),
– Triptih u sredini: Sveti Sava, bezimeni andjeo, Knez Lazara glava,
– Levo (odozgo): obešen narod o drvo, Milić, neka vrsta žrtvenika u plamenu, pobijeni narod oko drveta,
– Desno (odozgo): drvo sa obešenim narodom u koje, izgleda udara grom, Vasko Popa, narod pada sa drveta (vertikalni diptih),
– Dole: Milić za štafelajem ispred brda koja su poprimila oblik vanzemaljskih zveri.

Tekst ispod ilustracije:
Prva pesma Vaska Pope, moga brata iz Kumovske slame, posvećena rodonačelniku srbijanskih (i pročih srpskih) vampira krajputaša, a čitana januara 1970. prvi put na izložbi Mediale…

Back