Antropologija: Kastaneda

Adi-guru, prvobitni učitelj je Bog. I kao što si verovatno čula On je sveznajući i bespočetan, prvobitni uzrok svega koji nema drugog uzroka te stoga on nije dobio instrukcije niodkoga, niti za tim ima ikakve potrebe, On im je večni i sveznajući izvor za sve druge.

.

Kartiikeya,

iz mog ugla viđeno,
taj tvoj Bogo nešto mnogo škrt i lenj ...;)

Znanje o suštini prenio samo prvom ljudskom učitelju, a onda nek se taj i slednici mu dalje muče po sistemu “šalji dalje!” ...

Il je, možda, samo ljut, zadrt, i nepoverljiv, i ne voli baš direktno da komunicira sa ljudskim pučanstvom (osim što je iz večnosti izdvojio koju minuticu za tog prvog čiku-učitelja!) ...

...

Usput,

ono ADI, postalo je od JA-TI ...;)

Kartiikeya,

iz mog ugla viđeno,
taj tvoj Bogo nešto mnogo škrt i lenj ...;)

Znanje o suštini prenio samo prvom ljudskom učitelju, a onda nek se taj i slednici mu dalje muče po sistemu “šalji dalje!” ...

Il je, možda, samo ljut, zadrt, i nepoverljiv, i ne voli baš direktno da komunicira sa ljudskim pučanstvom (osim što je iz večnosti izdvojio koju minuticu za tog prvog čiku-učitelja!) ...

...

Usput,

ono ADI, postalo je od JA-TI ...;)

Da iz tvog ugla, ne bi bilo loše da pronađeš valjan "ugao". Kao prvo, ako je citat tačan - više nego očajan prevod, očigledno, stiha iz Bhagavad-gite (poglavlje 4.stih 1, poglavlje koje nosi naslov "Transcendentalno znanje") A kao drugo to je klsičan i posve precizan i tačan opis prenošenja, usvajanja i sticanja duhovnog znanja učaničkim nasleđem, ili ti svetootačkim predanjem s kolena na koleno ili ako ćeš don Huanovskim rečnikom opis - "loze" učitelja i učenika. Svaka verodostojna duhovnost je baš to - neprekinuti lanac kojim znanje "silazi" i kojim se čuva i prenosi.

Iz tvoje opaske mi je jedino jasno da postoji nekakva netrpeljivost, nejasno mi je čak i prema čemu, ili prema kome, al nazirem...:sad2:

i usput... ne valja puno spekulirati (spekulacija je gora od smrti) :mrgreen:

Poslednja izmena:
Adi-guru, prvobitni učitelj je Bog. I kao što si verovatno čula On je sveznajući i bespočetan, prvobitni uzrok svega koji nema drugog uzroka te stoga on nije dobio instrukcije niodkoga, niti za tim ima ikakve potrebe, On im je večni i sveznajući izvor za sve druge.

Dodjosmo do toga da nije neophodan verodostojan ucitelj u vidu coveka od krvi i mesa, bar nije trebao tom "prvom" uceniku.
A zasto ne bi i dan danas Adi-guru poucio pokojeg "ucenika"? Pa njemu poimanje vremena nesto drugacije ide da bi "bio" ucitelj" tada, pre par 1000 godina i da bi "bio" ucitelj sada i "bio" za 1000 godina?

Posve je prirodno imati istinski autoritet i u oslobođenom i u uslovljenom stanju. Pitanje je samo pod kojim autoritetom se osećamo sretnim i blaženim pa i istinski slobodnim, a pod kojim ovako bedno kao u materijalnom postojanju. Ne zaboravi da se i Haun smatrao robom duha! Doduše mi nosmo robovi već sluge. Razlika je da sluga ima izbor (koga će služiti i hoće li to biti radosno i u ljubavi ili u iluziji), a rob nema, - on mora da služi onoga ko ga je porobio.

Ah-oh-uh, kanda smo se razilazili o shvatanju "autoriteta". Opet simptom gluvog i slepog.
Ali, bez obzira, mozda bi "duhu" draze bilo kad bi Huan se oslobodio i duhovog autoriteta i krenuo da se u duhu brcka potpuno slobodno.

Nisam procita Primalnog, pominjan je ovde cesce i eto strpljivo i nepokolebljivo ceka ne znajuci kad ce doci na red, a zna da ce doci, dan, mesec, godinu da bude procitan ponovo :)

Sjajno Ans :D :worth:
Zbog preglednosti na pdf citiracu samo delove tvog posta.

Traganje
po Sebi (Nagualu), međutim, omogućuje mnogo snažniju samokontrolu i mnogo jače i dublje pomeranje skupne tačke (u duboke metafizičke uvide, stanje samospoznaje, svesne ekstaze, lucidnog i svesnog sanjanja, itd. ...) ...

Ova
vrsta traganja je istovremeno i ključ koji otvara bravu svake bogovetne tajne ili pitanja, u šta se svako može lično uveriti (pod uslovom da je dovoljno ljubazan, strpljiv, trezven i nepokolebljiv) ...

Negde napisah, jeste probali rekapitulaciju u sanjanju ili u snovima ili u astralu/mentalu?
Ono, rekapitulaciju "ovde" o dogadjajima "tamo", ili rekapitulaciju "tamo" o dogadjajima "ovde" i rekapitulaciju "tamo" o dogadjajima/iskustvima "tamo".
Ne moze to uvek biti rekapitulacija na klasican nacim kao "ovde" i jedan je od mnogo nacina traganja u metafizickim vodama/astral/sna....

Ponekad sam, opet, pokušavao da zamislim kako stvarnost izgleda posmatrana tuđim očima, ili sam se trudio da stvorim predstavu o tome kako ta ista stvarnost izgleda objektivno, neosvjetljena pogledom bilo kog posmatrača.
Ipak, iznad svega sam se upinjao da spoznam odgovor na pitanje, zagonetku koja posta moja najveća opsesija: KO SAM JA? Ili ŠTA SAM JA?

Šta je to što gleda, sluša, misli ojseća i sebe pita “Šta sam ja?”? Postoji li IZVAN mene bilo šta? Postoji li IŠTA što nisam ja? Dokle seže, kuda se prostire to moje ja? Da li je u meni i ono što obuhvatam pogledom dok su mi oči otvorene, i ono što čujem, i ono što mirišem ...

Negde u tocima vremana, 12 godina starosti, manje vise par njih, nebitno, ista pitanja, razmisljanja da mozda driga osoba vidi ljude sa glavama svinja/jelena/vuka, ali u svojoj slici vidjenja to njemu normalo ljudsko lice, a neko drugi bi prepao se da nazre takvo vidjenje :)

“NIŠTA NE POSTOJI!” -odjeknula je nesvakidašnja spoznaja u mojoj dječijoj svijesti.

:worth:
Ma da li je (ne)moguce, da si bio/jesi dAsnez

Napominjem
da sam još kao klinac (počev od sedme-osme godine), bez imalo sumnje, na neki podsvestan način, ZNAO da su svi odgovori u Meni ...

Ma da li je (ne)moguce, da se sa znanjem rodimo, ondak zaboravimo, da bi se kasnije setili :)

Poslednja izmena:
Karty,

Mastanje moze biti orudje skoro kao i rekapitulacija.
Kad im se totalno prepustite, primer neka situacija u zivotu gde ste vi u pravu, ali ostali to ne vide. Covek se prepusta mastanju kako je on zrtva, kako mu se drugi ismevaju i podruguju, a on stoicki podnosi i cuti, da bi dalje u mastanju iscenirao opet neki dogadjaj gde istina ispliva na videlo i sad svi se coveku dive i izvinjavaju, gotovo da klicu njegovo ime, a on u mastanjima to prihvata kao neki svetac, cutke, ali na ivici suza od ushicenja. Kad se dovoljno puta i dovoljno jako napumpaju ovakve mastarije (postaje se i oslobodilac celih naroda) u jednom trenutku iluzija puca i covek biva oslobodjen te stege.
Naravno mnogo je puteva i ovo ne mora kod svakog da bude ucinkovito.

Eto recimo, ovo gore nakuckano radi to sto radi kad se radi.
A nema iskustva citanja o tome, niti ucenja o tome, mada poprilicno ima sanse da negde u knjigama tamo vedskih/nagualskih/tibetanskih/indijskih ima to imenovano, objasnjeno, pojasnjeno,....i tako to, a ako ima moze biti da znas kako se to zove?

Mastanje moze biti orudje skoro kao i rekapitulacija.

Jedna osoba je pitala na ovom pdf za neki drugi nacin osim rekapitulacije, moze probati i ovim putem.

Kad im se totalno prepustite, primer neka situacija u zivotu gde ste vi u pravu, ali ostali to ne vide. Covek se prepusta mastanju kako je on zrtva, kako mu se drugi ismevaju i podruguju, a on stoicki podnosi i cuti, da bi dalje u mastanju iscenirao opet neki dogadjaj gde istina ispliva na videlo i sad svi se coveku dive i izvinjavaju, gotovo da klicu njegovo ime, a on u mastanjima to prihvata kao neki svetac, cutke, ali na ivici suza od ushicenja. Kad se dovoljno puta i dovoljno jako napumpaju ovakve mastarije (postaje se i oslobodilac celih naroda) u jednom trenutku iluzija puca i covek biva oslobodjen te stege.

Ovo je vrlo dobar način i da se čovek oslobodi seksualnih fantazija. Da krene do kraja, do najveće za njega moguće fantazije, i da uživa naravno, da se prepusti, ali i da to radi kao Tragač. Ako bude uporan razbiće tabu.

Iako... ja ne mogu da razbijem erotičnost ljubljenja. To je nešto tako nevino a tako uzbudljivo. Imam utisak da se iza svih erotskih fantazija krije erotika ljubljenja a da se ona može razbiti samo temeljnom pravom rekapitulacijom.
Možda danez može da kaže nešto u vezi toga.

Poslednja izmena:
Dodjosmo do toga da nije neophodan verodostojan ucitelj u vidu coveka od krvi i mesa, bar nije trebao tom "prvom" uceniku.
A zasto ne bi i dan danas Adi-guru poucio pokojeg "ucenika"? Pa njemu poimanje vremena nesto drugacije ide da bi "bio" ucitelj" tada, pre par 1000 godina i da bi "bio" ucitelj sada i "bio" za 1000 godina?

Uvek postoji unutarnji i spoljni učitelj. Unutarnji je uvek Nad-duša, Bog u srcu, a spoljni može biti Bog (vrlo, vrlo retko i samo retkim osobama), ili neko ko posredno prenosi u neizmenjenom obliku to isto znanje od Boga. Nema suštinske razlike, al uvek postoji spoljni u unutarnji učitelj. jean poučava spolja, jedan iznutra, a smao ponekad onaj spolja i onaj iznutra je neposredno isti.

Ah-oh-uh, kanda smo se razilazili o shvatanju "autoriteta". Opet simptom gluvog i slepog.
Ali, bez obzira, mozda bi "duhu" draze bilo kad bi Huan se oslobodio i duhovog autoriteta i krenuo da se u duhu brcka potpuno slobodno.

Pitanje je da li se razilazimo i ako se razilazimo koliko se razilazimo i šta je uzrok tome, pre je u pitanju neslaganje "sintakse" i konotativnog značenja reči "autoritet". Ili ti - ako bi se Huan oslobodio duha onda se ne bi mogao brčkati u duhu :mrgreen: On je često govorio (ne mogu sad da tražim citat) da je naša jedina sloboda, sloboda da se uskladimo s namerom duha,nema ništa lođe u tome ilinepoželjno kako inače reč "autoritet" ili "sluga" ili "rob" impliciraju iz našeg iskustva fizičkog nivoa egzistencije, to je prosto odraz našeg prirodnog stanja kao bića koja nisu ni samibitna ni samosvojna.

Nisam procita Primalnog, pominjan je ovde cesce i eto strpljivo i nepokolebljivo ceka ne znajuci kad ce doci na red, a zna da ce doci, dan, mesec, godinu da bude procitan ponovo :)

Imam skenirano u e-obliku negde pa mogu da ti pošaljem...

Karty,

Eto recimo, ovo gore nakuckano radi to sto radi kad se radi.
A nema iskustva citanja o tome, niti ucenja o tome, mada poprilicno ima sanse da negde u knjigama tamo vedskih/nagualskih/tibetanskih/indijskih ima to imenovano, objasnjeno, pojasnjeno,....i tako to, a ako ima moze biti da znas kako se to zove?

Tebi to radi al onaj koji ne može (ne ume,ili ima prepreke) da to radi tako kako se to radi neće imati dobrobiti od toga...

:) izgleda ti pedagoška strana nije jača, očigledno imaš znanje al izgleda da slabo umeš da ga preneseš jer ne umeš da se postaviš ili pronikneš u položaj sagovornika (ili oponenta). Ili kako bi rekla narodna poslovica; "nije znanje - znanje znati; već je znanje - znanje dati! :)

dobro, znanje je i jedno i drugo ali je od veće dobrobiti kada neko ume znanje i da prenose u skladu sa osobom kojoj prenosi, no to dođe vremenom... valjda...

No, i ti si to već primetio

danez:

Poslednja izmena:
Ovo je vrlo dobar način i da se čovek oslobodi seksualnih fantazija. Da krene do kraja, do najveće za njega moguće fantazije, i da uživa naravno, da se prepusti, ali i da to radi kao Tragač. Ako bude uporan razbiće tabu.

Iako... ja ne mogu da razbijem erotičnost ljubljenja. To je nešto tako nevino a tako uzbudljivo. Imam utisak da se iza svih erotskih fantazija krije erotika ljubljenja a da se ona može razbiti samo temeljnom pravom rekapitulacijom.
Možda danez može da kaže nešto u vezi toga.

Ima više načina da se oslobodiš toga al ni jedan nije bez, često duuuuge borbe sa puuuuuno padova (naorčito za one koji su ogrezli po navicu u kompulzivno opsesivni seks). Jedan je tzv. "trezvenoumlje" ni jedan od tebe ne načini impotentnog čoveka koji ne oseća seksualno uzbuđenje - naravno (to i ne treba niti je to cilj), već ti omogući da sam vladaš sobom, svojum umom i svojim čulima.

U svakom slučaju ne treba da eliminišeš eros (to i ne možeš), već samo da time ovladaš da to bude na svom mestu (a kako bi huan rekao, kad je seks na svom mestu, onda je čitav svet na svom mestu) ;)

Poslednja izmena:
Tebi to radi al onaj koji ne može (ne ume,ili ima prepreke) da to radi tako kako se to radi neće imati dobrobiti od toga...

:) izgleda ti pedagoška strana nije jača, očigledno imaš znanje al izgleda da slabo umeš da ga preneseš jer ne umeš da se postaviš ili pronikneš u položaj sagovornika (ili oponenta). Ili kako bi rekla narodna poslovica; "nije znanje - znanje znati; već je znanje - znanje dati! :)

dobro, znanje je i jedno i drugo ali je od veće dobrobiti kada neko ume znanje i da prenose u skladu sa osobom kojoj prenosi, no to dođe vremenom... valjda...

No, i ti si to već primetio

Možda je ova konstatacija na mestu. Iako bih ja pre rekao da danezu nije stalo da ikome bilo šta prenosi ili pomaže, već sve radi igre radi. Slično je i kod Ans i Eve Jargija.
Ja lično ne osećam mnogo "love & respect" ni kod jednog ni drugog. Ali bez da im zameram, naravno, možda tako treba.

Ima više načina da se oslobodiš toga al ni jedan nije bez, često duuuuge borbe sa puuuuuno padova (naorčito za one koji su ogrezli po navicu u kompulzivno opsesivni seks). Jedan je tzv. "trezvenoumlje" ni jedan od tebe ne načini impotentnog čoveka koji ne oseća seksualno uzbuđenje - naravno (to i ne treba niti je to cilj), već ti omogući da sam vladaš sobom, svojum umom i svojim čulima.

Ne mora obavezno da bude duga borba. Sad kad ima interneta i sve fantazije su dostupne može čovek za mesec dana da prodje sve i provali šta je sve to zapravo.
A ostalo te ne razumem, jer tvoj ugao gledanja na stvari retko koristim jer mi nije praktičan. Pokušaj da se ne ljutiš ako ti kažem "Probaj malo da promeniš ugao, stalno si u istom." i da se boriš protiv mene nego probaj iz zajebancije da ga stvarno i promeniš.
Pokušaj i ti da primeniš ono što zameraš danezu.

ugao gledanja = položaj skupne tačke

Da iz tvog ugla, ne bi bilo loše da pronađeš valjan "ugao". Kao prvo, ako je citat tačan - više nego očajan prevod, očigledno, stiha iz Bhagavad-gite (poglavlje 4.stih 1, poglavlje koje nosi naslov "Transcendentalno znanje") A kao drugo to je klsičan i posve precizan i tačan opis prenošenja, usvajanja i sticanja duhovnog znanja učaničkim nasleđem, ili ti svetootačkim predanjem s kolena na koleno ili ako ćeš don Huanovskim rečnikom opis - "loze" učitelja i učenika. Svaka verodostojna duhovnost je baš to - neprekinuti lanac kojim znanje "silazi" i kojim se čuva i prenosi.

Iz tvoje opaske mi je jedino jasno da postoji nekakva netrpeljivost, nejasno mi je čak i prema čemu, ili prema kome, al nazirem...:sad2:

i usput... ne valja puno spekulirati (spekulacija je gora od smrti) :mrgreen:

Kartiikeya,
tragao sam i istraživao po tvom postu iz više uglova (ne svih, naravno), i evo šta istražih:

Nego,
upravo kad krenuh da ti odgovorim, ugledah ovaj poslednji post od freedoma i iznenadih se :eek: kako mi je dao dobar uvodni šlagvort ... (ugao gledanja = položaj skupne tačke), jer upravo sam o tome nameravao da pišem ...

Dakle, nema “valjanog” ugla (položaja skupne tačke) ...

Svaki
je relativan (neistinit, ili relativno, odnosno delimično istinit, jer obuhvata samo malecki delić Orlovih zračenja, Apsoluta), tj. istinit je u meri u kojoj je iz tog ugla moguće sagledati DEO ili parče Gospođe Istine, koje se vidi iz tog TRENUTNOG ugla (skupne tačke) gledanja/viđenja (zavisno od trenutne pozicije, lokacije ili ćoška iz kojeg voajeriše, ili zavisno od prve, druge ili treće pažnje, neko joj vidi lotosova stopala, neko zanosne none, neko predivna bedra, neodoljivu guzu, ili zamamne dojke, neko prelepo lice, čaroban osmeh, nenadmašan šarm, ... itd., itd. ...)...

Samo
onaj ko ISTOVREMENO gleda iz SVIH mogućih uglova (360 stepeni) vidi celu i golu Gospođu Istinu (“upija” SVA Orlova zračenja u Sebe) ... Vidi je svim materijalnim i duhovnim čulima i sa svih strana, i spolja i iznutra, u sadašnjosti i prošlosti (ali tada o Njoj ne može NIŠTA reći, niti IŠTA pomisliti) ...

Kažeš,
nisi siguran da je citat tačan, kažeš prevod je očajan, ... a znaš li uopšte preko koliko je kolena prešla, i koliko puta se oblikovala i preblikovala božanstvena gospođica Gita dok je došla do tvojih kolena ;) i trenutnog oblika u kojem se tebi sada pokazuje?

Jesi li
siguran da tu bajnu Mona Lizu vidiš iz SVIH sadašnjih i SVIH potencijalnih uglova, i da je vidiš onakvom kakva ona zaista jeste, sada trenutno, dok se tebi pokazuje, ili možda vidiš neku “SVOJU” Đokondu?

Jesi li
siguran da je vidiš u istoj onoj formi i obliku u kojem je kročila iz nenadmašnih duhovnih moći božanstvenog naguala nam Vase :worth::worth::worth::hvala::hvala::hvala:(Vyase)?

Da nije
štogod od njene lepote, šarma i istinitosti neki od kasnijih brojnih vajara i voajera, koji su je vajali i voajerisali posle Vase, što god hotimice, nehotice ili iz neznanja oduzeo i/ili promenio, i tako, recimo, izbrisao njen božanstveni osmeh, ili joj, ne daj Bože, oduzeo prirođenu nevinost ;) i izvorni šarm, pa sad možemo da čitamo samo njene unukinje i ostale potomkinje?

Vidi,
ne tvrdim
da je moje viđenje istinito, i da sam apsolutno u pravu, ali sam potpuno siguran da prenošenje, usvajanje i sticanje duhovnog znanja učeničkim nasleđem, ili svetootačkim predanjem s kolena na koleno, ili don Huanovskim rečnikom putem "loze" učitelja i učenika, NIJE JEDINI PUT (bez kojeg nema sticanja istinitog duhovnog znanja)!

Ne želim
polemiku, i neću ovu tvrdnju šire elaborirati, ali ću, pošto smo na topiku o Kastanedi, samo reći da je i Huan (preko Kastanede i Toresa) poručio da se do konačnog toltečkog cilja može doći i solo, samostalno, i bez direktnog prenosa duhovnog nasleđa iz njegove ili neke druge toltečke loze (To je naravno puno teži i zahtevniji put, ali uvek se nađu usamljeni pojedinci koji više vole putovati solo, ili kakvi nepokolebljivi podvižnici alpinisti koji više vole teže, strmovitije i zahtevnije puteve i staze).

Dakle,
da se razumemo, nisam PROTIV sticanja duhovnog znanja putem prenošenja autentičnog duhovnog nasleđa od strane autentičnih učitelja (čak naprotiv, podržavam), nego sam PROTIV tvoje tvrdnje da je to JEDINI i ISKLJUČIVI PUT, i da bez tog puta nema sticanja istinitog duhovnog znanja!
...

Glede
tvoje opaske da ti je “jedino jasno da postoji nekakva netrpeljivost” i da ti je “nejasno čak i prema čemu ili prema kome”, ali da je “nazireš”:

Evo,
Nagual neka mi je svedok da nikakvu netrpeljivost ne osećam prema bilo kom biću, ili čemu drugom ...

Ako
si iz mog posta “osetio” bilo kakvu netrpeljivost, i ako “nazireš” da je ispoljavam prema tebi, onda je moguće da prilikom pisanja tog posta nešto nije bilo u redu s mojim čulima za jasno, precizno i prilično izražavanje (da sam se nespretno, neprecizno i/ili neadekvatno izrazio, i da sam se zalud koristio smajlićima), ... ili možda nešto nije u redu sa tvojim čulima za osećanja i naziranja ...

Jer,
veruj mi, kada bih bio u stanju osetiti netrpeljivost prema bilo kome ovde, ti bi bio među poslednjim osobama prema kojima bih mogao osetiti takvo ili bilo koje neprimereno osećanje ...Premda su mi ovde svi mili i dragi, ti si u najužem krugu najmilijih i najdražih, ako shvataš ... (zar se ne sećaš da te upravo Ans ovde kandidovao za naguala?) ...
...

Na kraju,

u svezi tvoje usputne tvrdnje (spekuliranja) da “ne valja puno spekulirati” i da je “spekulacija gora od smrti") ...

Pošto
nemam strah od smrti, a volim puno spekulirati, ipak ću da spekulišem o tim tvojim spekulacijama (tvrdnjama):

SVE su tvrdnje relativne ...
NIŠTA relativno nije POTPUNO Istinito (APSOLUTNO) ...
NIJEDNA tvrdnja nije APSOLUTNO istinita ...
NIJEDNU tvrdnju nije moguće APSOLUTNO dokazati ...
NEKE tvrdnje mogu biti BLIZU Istine, ili BLIŽE od drugih ...
Zato je SVAKA tvrdnja (više/manje) spekulacija ...
SVE do smrti ljudi neprekidno spekulišu ...
Ljudi se RAZLIKUJU od životinja upravo po većoj moći da spekulišu ...
NIJEDNA spekulacija nije gora od smrti (tačno je da u najgorem slučaju poneka spekulacija može uzročno dovesti do smrti, ali ni tada spekulacija nije GORA ili LOŠIJA od smrti, jer spekulacije, same po sebi ne mogu biti dobre i loše, mešaš dobre babe i zle žabe, nego više ili manje ne/istinite) ...
Valja PUNO spekulisati da bi se znalo korisno i pravilno spekulisati ...

NAJBOLJA i NAJKORISNIJA je ona spekulacija do koje dolazimo direktno, bez razmišljanja, prosuđivanja, sumnji i pitanja , što se zove SPOZNAJA (ili donhuanovski rečeno NEMO, ILI NEMUŠTO ZNANJE) ... ali samo ukoliko je BLIZU ili NAJBLIŽE Istini ...

Kartiikeya,

Dakle, nema “valjanog” ugla (položaja skupne tačke) ...

Svaki
je relativan (neistinit, ili relativno, odnosno delimično istinit, jer obuhvata samo malecki delić Orlovih zračenja, Apsoluta), tj. istinit je u meri u kojoj je iz tog ugla moguće sagledati DEO ili parče Gospođe Istine, koje se vidi iz tog TRENUTNOG ugla (skupne tačke) gledanja/viđenja (zavisno od trenutne pozicije, lokacije ili ćoška iz kojeg voajeriše, ili zavisno od prve, druge ili treće pažnje, neko joj vidi lotosova stopala, neko zanosne none, neko predivna bedra, neodoljivu guzu, ili zamamne dojke, neko prelepo lice, čaroban osmeh, nenadmašan šarm, ... itd., itd. ...)...

Samo
onaj ko ISTOVREMENO gleda iz SVIH mogućih uglova (360 stepeni) vidi celu i golu Gospođu Istinu (“upija” SVA Orlova zračenja u Sebe) ... Vidi je svim materijalnim i duhovnim čulima i sa svih strana, i spolja i iznutra, u sadašnjosti i prošlosti (ali tada o Njoj ne može NIŠTA reći, niti IŠTA pomisliti) ...

Tačno je da je svaki od položaja skupne tačke neki od relativnih pogleda na stvarnost. No to je irelevantno meni prigovarati (upućuješ prigovor na pogrešnu adresu) jer ja kad sam spominjao ugao nisam ni mislio ni rekao da se to odnosi na položaj skupne tačke (to si ti pridodo sam, a pripisao meni, sudeći po tome šta prigovaraš), a povrh toga ono "ugao" sam stavio pod navodnike :confused: Tako da ovaj prigovor slobodno zadrži za onoga ko ti je rekao tako nešto da bi mu ti mogao dati ovakav prigovor.

Poslednja izmena:
Kažeš,
nisi siguran da je citat tačan, kažeš prevod je očajan, ... a znaš li uopšte preko koliko je kolena prešla, i koliko puta se oblikovala i preblikovala božanstvena gospođica Gita dok je došla do tvojih kolena ;) i trenutnog oblika u kojem se tebi sada pokazuje?

Jesi li
siguran da tu bajnu Mona Lizu vidiš iz SVIH sadašnjih i SVIH potencijalnih uglova, i da je vidiš onakvom kakva ona zaista jeste, sada trenutno, dok se tebi pokazuje, ili možda vidiš neku “SVOJU” Đokondu?

Jesi li
siguran da je vidiš u istoj onoj formi i obliku u kojem je kročila iz nenadmašnih duhovnih moći božanstvenog naguala nam Vase :worth::worth::worth::hvala::hvala::hvala:(Vyase)?

Da nije
štogod od njene lepote, šarma i istinitosti neki od kasnijih brojnih vajara i voajera, koji su je vajali i voajerisali posle Vase, što god hotimice, nehotice ili iz neznanja oduzeo i/ili promenio, i tako, recimo, izbrisao njen božanstveni osmeh, ili joj, ne daj Bože, oduzeo prirođenu nevinost ;) i izvorni šarm, pa sad možemo da čitamo samo njene unukinje i ostale potomkinje?

Ne da "nisam siguran" već rekoh da je "više nego očajan prevod", (ako si ti taj citat verno preneo)

Dvaipayana Veda Vyasa je sastavljač (zapisivač) i Veda i Mahabharate, i Purana i Bhagavad Gite (koja je deo Mahabharate)... ..., drugim rečima vedske književnosti. On nije čovek, on je književna inkarnacija Boga. Avramovske religije su recimo zapisivali proroci (ljudi) nadahnuti Svetim Duhom, ali Vedska književnost je zapisana (prehodno usmeno prenošena) neposredno od božije inkarnacije. Ako se dobro sećaš i Karlos je na jednom mestu rekao da je njegove knjige diktirao duh, a on ih je samo zapisivao (e sad dal je to bio Sveti Duh ili samo neki duh, to je predmet kontroverzi, budući da je u pitanju mistika a ne devocijska duhovnost. To kao prvo.

Kao drugo, valjda ti je sada jasno otkuda neophodnost učeničkog nasleđa, kao i njegova uloga u primanju, čuvanju i prenošenju transcendentalnog znanja. Pozovi se na moje predhodno objašnjenje stiha "atmarama" (atmarama znači - onaj ko je spokojno zadovoljan u sebi - samospoznat) da bi bolje razumeo šta hoću ovim da ti kažem. Učeničko nasleđe - niz učitelja i učenika (jer niko ne može biti verodostojan učitelj a da predhodno nije bio verodostojan učenik i nije "položio" za učitelja, kod "svetootačke komisije") je nosioc žezla predanja. Učeničko nasleđe je tu i da pomogne, usmeri i oceni dal je neko razumeo ili spoznao onako kako treba da razume i spozna ili je negde spekulišući o spisu, zastranio. Niko to ne odlučuje, u verodostojnoj duhovnoj nauci, sam za sebe. Te postoji mogućnost samo da otpadneš od nasleđa ali ne da zastraniš - sve dok ga se držiš. Da li ćeš ti stići do krajnje spoznaje ili ne to zavisi od puno toga. Jel, ni svi što odu na fakultet na završe ga a ni oni koji ga završe ne završe ga sa podjednakom dubinom saznanja, malo od njih magistrira, još manje doktorira, a vrlo retki postanu "nobelovci" i elitni poznavaoci te nauke.

Učeničko nasleđe i jeste tu da spis očuva i prenese, onakvim kakav onizvorno jeste, inače bi bilo - koliko umova toliko i različitih tumačenja.

Stoga kako je ja vidim ili neki pojedinac koji je na stazi nije bitno, dokle god kroči stazom ka konačnom cilju, ako i vidim šta pogrešno ako sam na pravom putu korigovaće se pri dolasku na cilj.

Poslednja izmena:
Vidi, ne tvrdim
da je moje viđenje istinito, i da sam apsolutno u pravu, ali sam potpuno siguran da prenošenje, usvajanje i sticanje duhovnog znanja učeničkim nasleđem, ili svetootačkim predanjem s kolena na koleno, ili don Huanovskim rečnikom putem "loze" učitelja i učenika, NIJE JEDINI PUT (bez kojeg nema sticanja istinitog duhovnog znanja)!

Ne želim
polemiku, i neću ovu tvrdnju šire elaborirati, ali ću, pošto smo na topiku o Kastanedi, samo reći da je i Huan (preko Kastanede i Toresa) poručio da se do konačnog toltečkog cilja može doći i solo, samostalno, i bez direktnog prenosa duhovnog nasleđa iz njegove ili neke druge toltečke loze (To je naravno puno teži i zahtevniji put, ali uvek se nađu usamljeni pojedinci koji više vole putovati solo, ili kakvi nepokolebljivi podvižnici alpinisti koji više vole teže, strmovitije i zahtevnije puteve i staze).

To je uredu. I po vedskom učenju moguće je bez duhovnog učitelja spoznati mnoge (relativne) istine, zatim nirvanu (Veliku prazninu), pa čak i prvi aspekt (bezlični)
Apsolutne Istine, brahmayoti (čiji opis prilično podseća na "nagual"). No nije moguće bez duhovnog učitelja, spoznati punu Apsolutnu Istinu u sva tri njena vida, sam izvor svega koji je Ličnost! a zatim se utemeljiti (ostati) na tom nivou spoznaje, koji i jeste naše izvorno, prvobitno i večno stanje, u odnosu ljubavi sa Njim! To je naglasak na poenti da bez učitelja nije moguće spoznati Apsolutnu Istinu kakva ona jeste u svoj njenoj punoći. Naravno više nego veličanstven je i njen prvi aspekt, al nije sve do čćega mi, kao svetlosna bića možemo doći.

Pored toga Huan je insistirao naneophodnisti učitelja, ta priča u kojoj se taj stav najblaže rečeno razblažnjava dolazi od Kastanede a posebno od Toresa, mada kad je u pitanju bazlični Apsolut, ona u principu stoji, s tim što je puno lakše, bezbednije i sa izvesnijim pozitivnim ishodom, ako se ima učitelj. Nam, bez obzira dal neko ima 20-30-40-50... godina vreme je vrlo kratko, i to što je kratko ističe. Kako bi rekla bhagavata purana ujednom stihu:

Kao što oblaci ne poznaju silu vetra koji ih nosi, i razsnosi, tako ni uslovljena duša nije svesna sile vremena koja ga odnosi.

Dakle,
da se razumemo, nisam PROTIV sticanja duhovnog znanja putem prenošenja autentičnog duhovnog nasleđa od strane autentičnih učitelja (čak naprotiv, podržavam), nego sam PROTIV tvoje tvrdnje da je to JEDINI i ISKLJUČIVI PUT, i da bez tog puta nema sticanja istinitog duhovnog znanja!

Moja tvrdnja je tačna (by the way, nije "moja" po izvoru nego po usvojenju, ja je samo prenosim) no, kao što vidiš ona je kompleksnija nego ti se prvobitno učinilo. :)

Poslednja izmena:
Ako si iz mog posta “osetio” bilo kakvu netrpeljivost, i ako “nazireš” da je ispoljavam prema tebi, onda je moguće da prilikom pisanja tog posta nešto nije bilo u redu s mojim čulima za jasno, precizno i prilično izražavanje (da sam se nespretno, neprecizno i/ili neadekvatno izrazio, i da sam se zalud koristio smajlićima), ... ili možda nešto nije u redu sa tvojim čulima za osećanja i naziranja ...

Jer,
veruj mi, kada bih bio u stanju osetiti netrpeljivost prema bilo kome ovde, ti bi bio među poslednjim osobama prema kojima bih mogao osetiti takvo ili bilo koje neprimereno osećanje ...Premda su mi ovde svi mili i dragi, ti si u najužem krugu najmilijih i najdražih, ako shvataš ... (zar se ne sećaš da te upravo Ans ovde kandidovao za naguala?) ...

Nisam mislio na mene (ja i jesam isprdak i seronja, te je za očekivati da se makar s vremena na vreme makar osećaj netrpeljivosti javi prema meni :mrgreen: ) mislio sam na Boga, zato što smo mi u zavadi s Njim (a On nije s nama) - zato smo ovde u ovom zatvoru, materijalnom svetu, koji je zapravo "Božanstvena komedija" ali mi to ne znamo jer smo se suviše ozbiljno zaokupili svojom glumačkom ulogom u tom komičnom komadu, pa umesto da uživamo - ispaštamo, al to je do naše gluposti, pohlepe i požude... ;)

Glede
tvoje opaske da ti je “jedino jasno da postoji nekakva netrpeljivost” i da ti je “nejasno čak i prema čemu ili prema kome”, ali da je “nazireš”:

Evo,
Nagual neka mi je svedok da nikakvu netrpeljivost ne osećam prema bilo kom biću, ili čemu drugom ...

taj tvoj Bogo nešto mnogo škrt i lenj ...

Ne znam kako bi objasnio ove izraze a da nemaša makar asocijaciju na "natrpeljivost" ako ne i nešto znanto grbulje...

Na kraju,

u svezi tvoje usputne tvrdnje (spekuliranja) da “ne valja puno spekulirati” i da je “spekulacija gora od smrti") ...

Pošto
nemam strah od smrti, a volim puno spekulirati, ipak ću da spekulišem o tim tvojim spekulacijama (tvrdnjama):

SVE su tvrdnje relativne ...
NIŠTA relativno nije POTPUNO Istinito (APSOLUTNO) ...
NIJEDNA tvrdnja nije APSOLUTNO istinita ...
NIJEDNU tvrdnju nije moguće APSOLUTNO dokazati ...
NEKE tvrdnje mogu biti BLIZU Istine, ili BLIŽE od drugih ...
Zato je SVAKA tvrdnja (više/manje) spekulacija ...
SVE do smrti ljudi neprekidno spekulišu ...
Ljudi se RAZLIKUJU od životinja upravo po većoj moći da spekulišu ...
NIJEDNA spekulacija nije gora od smrti (tačno je da u najgorem slučaju poneka spekulacija može uzročno dovesti do smrti, ali ni tada spekulacija nije GORA ili LOŠIJA od smrti, jer spekulacije, same po sebi ne mogu biti dobre i loše, mešaš dobre babe i zle žabe, nego više ili manje ne/istinite) ...
Valja PUNO spekulisati da bi se znalo korisno i pravilno spekulisati ...

NAJBOLJA i NAJKORISNIJA je ona spekulacija do koje dolazimo direktno, bez razmišljanja, prosuđivanja, sumnji i pitanja , što se zove SPOZNAJA (ili donhuanovski rečeno NEMO, ILI NEMUŠTO ZNANJE) ... ali samo ukoliko je BLIZU ili NAJBLIŽE Istini ...

:hahaha: kolko priče nizašta.
Spekulacija - to ja zaključak koji odstupa od zaključka svetog spisa (sa predanjem).

Dakle, ne valja izvoditi (a posebno ne valja vezivati se) za zaključke koji odstupaju od zaključka svetog spisa. S tom premisom sad pogledaj i videćeš da nije bilo ni potrebe da pišeš to što si napisao.Još jednom, pogledaj moje predhodno pisnje u vezi stiha "atmarama" - poenta je da je samo jedan stih protumačen jednom prilikom na 61 način - svi su bili logički i gramatički ispravni (stih ima 11 reči a svaka reč može imati više značenja)! Vidiš, tu ti moći uma čak i valjane a kamoli spekulativne, ne mogu pomoći puno ako nemaš predanje! To je samo jedan od 18000 stihova samo jedne od 18 Purana, a Purane su samo drevna istorija...

Poslednja izmena:
Postoji, naravno, značajna razlika izmedju Tensegrity-ja i npr. Tai chi chuana, yoge itd. Svaka vežba Tensegrity-ja ima u sebi ugradjenu posebnu svrhu iliti nameru koju su u njih umetnuli čarobnjaci.
Tako da i svaka pojedinačna vežba ima svoju posebnu svrhu, kao što i svaka serija ima svoju posebnu svrhu.
Po onome što nas čarobnjaci uče, samo čarobnjak (tj. onaj koji je ovladao svrhom) može nečemu da da svrhu.

Tako da mislim da ono što mi pričamo "treba osetiti vežbu" je zapravo "treba nameravati svrhu vežbe" i onda ćeš je uraditi kako treba. Procedura ili tehnika vežbe je samo početni okvir.
I kad radim sklekove nameravam da razvijam grudi, ramena i ruke. Dok kod Tensegrity-ja svrha nije tako očigledna i mora se "žešće" nemeravati.

Više vežbi koje radim su vremenom počele da se razlikuju od opisanih što u knjizi, što na videu, ali ja nemam sumnje u ispravnost mog vežbanja.

Nisam previše upućen u svrhu tj. nameru Tai chi chuana ali bi nam Hekate to mogla otkriti ako zna. Ono što sam ja "googlanjem" saznao, je da mu se svrha ograničava na vitalnost i zdravlje.

Pa zar i vežbe Tenzegriteta ne utiču i na vitalnost i zdravlje? Upravo mi je drago to što su naši učitelji čitavu priču oko tai čija sveli na to da utiče na vitalnost i zdravlje... i pustili nas da sami otkrivamo ostalo.:) Kako možeš uostalom da nameravaš svrhu vežbanja, kada ti je u suštni nepozata dok je sam ne otkriješ? Vežbe ne treba raditi sa očekivanjem, već sa iščekivanjem...:):heart:

Jargijevi: Usput, mala korekcija, verovatno si hteo reći:
“ ... do pravog znanja se dolazi NAMERAVANJEM (nastojanjem, odlučnošću, nepokolebljivošću, ...), a ne SANJANJEM ...

postoji mjesto na kojem je sadržano svo znanje o brodovima
u sanjanju sam bio tamo iako to nisam predhodno namjeravao
o brodovima ne znam ništa tako da sasvim sigurno to mjesto nije u meni a kamoli u mom razumu
ipak sposoban sam otići tamo (sanjanje!) i sposoban sam tamo ostati dovoljno dugo da bih pronašao brod koji odgovara određenom moru: plitko-duboko ,priobalno-otvoreno, vjetrovito-mirno,... (traganje!) i donjeti znanje o tome u ovaj svijet
to je pravo znanje
koje očito nema veze samnom
ja sam samo magarac koji je sposoban da ode tamo i da ga dotegli u ovaj svijet
obojiti tako napravljeni brod u određenu boju i urediti njegovu unutrašnjost nije pravo znanje nego ugađanje samom sebi ;)

postoji mjesto u beskraju kojem je sadržano svo znanje o hladnom oružju
namjeravao sam i otišao tamo
vidio sam brojne vrste oružja koje sam već prije vidio u knjigama i filmovima ali i egzotične, fascinantne vrste za koje sam siguran da ne pripadaju ovom svijetu
svojevremeno se prikazivao film o crnačkom kralju Šaka Zulu
i on je bio tamo i donio iz tog mjesta kratki mač idealan za ubadanje i sječenje i borbu izbliza protiv koplja i štita
iako mač nikada prije nije vidio :dontunderstand:

siguran sam da u beskraju postoji mjesto u kojem je sadržano znanje o brojevima lota koji će tek biti izvučeni
već nekoliko puta sam namjeravao otići tamo ali još nisam sposoban za to i pitanje je hoću li ikada biti :dash:

nadmudrivanje me ne zanima toliko
koliko pomicanje i učvrščivanje spojne točke
u položajima koji jesu svi ravnopravni pa se u svakom od njih može tragati :gace:

ali su neki od njih štetni
kao naprimjer položaj oko kojeg fluktuira spojna točka suvremenog čovjeka koji
ako mu netko kaže da promjeni položaj počne filozofirati o tome kako su svi položaji relativni i time učvršćivati svoju točkicu baš u tom položaju umjesto da namjerava neki drugi energetski manje štetni položaj :cmok2:

hekatice tvoji postovi su živo čudo
pomiču mi točkicu u novi valjani ugao ili ćošak
duboki naklon i tebi i evi :heart:

“ ... do pravog znanja se dolazi NAMERAVANJEM (nastojanjem, odlučnošću, nepokolebljivošću, ...), a ne SANJANJEM ...

o brodovima ne znam ništa tako da sasvim sigurno to mjesto nije u meni a kamoli u mom razumu
ipak sposoban sam otići tamo (sanjanje!) i sposoban sam tamo ostati dovoljno dugo da bih pronašao brod koji odgovara određenom moru: plitko-duboko ,priobalno-otvoreno, vjetrovito-mirno,... (traganje!) i donjeti znanje o tome u ovaj svijet
to je pravo znanje
obojiti tako napravljeni brod u određenu boju i urediti njegovu unutrašnjost nije pravo znanje nego ugađanje samom sebi ;)

vidio sam brojne vrste oružja koje sam već prije vidio u knjigama i filmovima ali i egzotične, fascinantne vrste za koje sam siguran da ne pripadaju ovom svijetu
i on je bio tamo i donio iz tog mjesta kratki mač idealan za ubadanje i sječenje i borbu izbliza protiv koplja i štita

To je kolektivni, kosmički, um kao materijalni element. Nešto kao kosmički internet, samo na beskrajno širem, dubljem i sofisticiranijem nivou.

siguran sam da u beskraju postoji mjesto u kojem je sadržano znanje o brojevima lota koji će tek biti izvučeni
već nekoliko puta sam namjeravao otići tamo ali još nisam sposoban za to i pitanje je hoću li ikada biti :dash:

Teško da je moguće imati znanje o slučajnosti :mrgreen: Huan je skupljao stare predmete i antikvitete koje bi našao u snu i to iznalazio a potom i prodavao na javi ;)

u položajima koji jesu svi ravnopravni pa se u svakom od njih može tragati :gace:

Obe stvari su važne, i trezvenoumlje i delatno saznanje, i jedan i drugi prsten moći koje imamo trebamo iskoristiti maksimalno; nevolja je samo što su oblasti i jednog idrugog - iluzorne stvarnosti, treba se oslobodti i jednog i drugog, al to ne ide tako što se oni zanemare ili postave gde im nije mesto, već što se pravilno oboje iskoriste i pročiste.

ako mu netko kaže da promjeni položaj počne filozofirati o tome kako su svi položaji relativni i time učvršćivati svoju točkicu baš u tom položaju umjesto da namjerava neki drugi energetski manje štetni položaj :cmok2:

Problem je u krutosti skupne tačke, nije bitno ako bilo gde ode, ali ne sme se vezati, usidriti već ostati fluidna. I u tome je i problem s materijalnim svetovima, svaki položaj skupne tačke ima posebno i veoma jako "gravitaciono polje događaja" koje nas zarobljava i apsorbuje našu svest i pažnju, tako da nam učvršćuje skupnu tačku na tom mestu na kome se obrela.

Pa zar i vežbe Tenzegriteta ne utiču i na vitalnost i zdravlje? Upravo mi je drago to što su naši učitelji čitavu priču oko tai čija sveli na to da utiče na vitalnost i zdravlje... i pustili nas da sami otkrivamo ostalo.:) Kako možeš uostalom da nameravaš svrhu vežbanja, kada ti je u suštni nepozata dok je sam ne otkriješ? Vežbe ne treba raditi sa očekivanjem, već sa iščekivanjem...:):heart:

Ne želim da kažem da je u tvom postu išta pogrešno, ali ću dodati šta Kastaneda kaže povodom toga:

"Da li je Tensegrity toltečki tai chi? Meksička borilačka veština?

Tensegrity je van političkih granica. Meksiko je nacija. Tražiti poreklo je apsurd. Nije moguće porediti Tensegrity sa tai chijem ili jogom. On ima drugačije poreklo i drugačiju svrhu. Poreklo je šamansko, svrha je šamanska. "

Dodaću još nešto iako nema direktne veze sa ovom temom, ali to je bilo sledeća pitanje:

"Kako se Isus uklapa u sve to? Ili Buda?

To su ideali. Suviše veliki, suviše gigantski da bi bili stvarni. Oni su božanstva. Jedan je princ budizma, drugi je Božiji sin. Ideali se ne mogu iskoristiti u praktičnom pokretu. Razlika izmedju religije i šamanske tradicije je to što šamani imaju posla sa izuzetno praktičnim stvarima. Magični prelazi (pokreti) su samo jedan aspekt toga."

Citati iz "Intervjui sa Kastanedom" 219. str

Pa ja sam samo jedan najobicniji covek, jedno cobance/seljace koje je tu i tamo procitalo nekakve knjigice i nekakve spise, a nesto se samo snalazi, vise manje tamo amo,a lepo mu.

Kad bi me neko pitao kako da zakuca ekser u zid da moze nesto da okaci, reko bih mu najkrace kovi pod uglom odozgo, ne uteruj celi ekser. To je to sto bi svak zivi razumio kako treba to da uradi,a to je mlogo prosta stvar, a vec je ucenje, a nije mala stvar nauciti nekog kako po ekseru da bije, necu da mu kazem da pazi prste, neka dokljuvi ponesto.
Ja pak ovdi ne ucim nikog, vec kao samo iznosim svoja iskustva i pomalko se i zaigram i pomalko nesto mozda i naucim (kao da je Karty brat i sin nekog tamo) i pomalko nesto kao primetim da valja ne valje, a nista nuzno nije da stvarno to valja ne valja, vec se da istraziti, ako je volje.

“Traganje” po "drugima" (sitna igra).

Davan dogadjaj, u autobusu sam. Isped mene sedi neka baka. Ulazi neki student sa rancem i seda desno od nas. Baka ga gleda, pa posle par trenutka posmatranja pita da nije on postar :).
Ne nisam.
Pa vidim nosis torbu.
Ne nisam. Vidi se malo mu je dosadna baka. Dobacuje mi pogled sa okretanjem ocima.
Ubacujem se: ma jesi donosio si postu, negde sam te sreo.
Zbunjen obrtom situacije, zabezeknuto me pogleda, iskoristavam na neki nacin svoje ushicenje zbog situacije (brzo bezim u tisinu) i tu transformisanu energiju opet nekako koristim i dozivljavam nesto slicno tolteckom vidjenju. Njegovo svetlosno telo vibrira ovako onako kao da ce poceti svadja, a onda vibracije dobijaju drugi smer i on rado ulazi u igru – jesam neko vreme – i smeje se.
Jos par reci od bake, njega, mene i to je to.

Opet traganje, nekad kasnije, nebitno kad, razlika sto nista ne nameravam.
Veliki trzni centar, ali sada u njega ulazim vec u unutrasnjoj tisini, vec sve pratim iz ugla svedoka, krecem se tamo-vamo gde vec trebam.
Nailazim na lepo skockanu mladju zenu, one koje uvek vode racuna da vrlo lepo izgledaju, koja gleda i bira neke pomade, uzima jednu, cita, vraca, drugu...Bez razmisljanja, bez uma, bez Ja, primecujem kao i sve ostalo da je ona obucena (boje i kroj) vrlo slicno uniformama koje nose radnici trznog centra. Bez zastajkivanja prilazim joj i pitam gde mogu da nadjem neki preparat.
U stanju sam da mogu da osetim(vidim) oblake raspolozenja ljudi oko sebe (ovo je pocelo sa skoro pa zavrsenom rekapitulacijom). Osecam njemo raspolozenje i neutralnost dok izgovara da ne zna. Okrece se i nastavlja svojim poslom. Medjutim ja sam uporan - molim Vas recite mi gde je to i to. Vec vidim titraje oblaka oko nje. i ponavlja prethodnu recenicu i dodaje – ja ne radim ovde.
Lepo sam Vas pitao, nemojte da se obracam vasem sefu, imacete problema.
Ja stvarno ne radim ovde (oblak se vec zgusnjava i vibrira)
Zasto onda sredjujete policu?
Hoce da se okrene, i ignorise me, ali ne moze oblak vec vibrira dovoljno da joj ne da – samo gledam i odakle Vam to da radim ovde.
Pa eto sredjujete policu i uostalom nosite uniformu.
Totalno osecam sta i ona. Ljutnja sto neko pomislja da radi na takvom mestu, to se brzo gubi i pretvara u ljutnju prema sebi sto je dozvolila da udje, iako lepo skockana, slicno odevena kao radnici trznice. Ovo nece da mi se ponovi, kaze u sebi :).
Oblak sada vrlo vibrira prema meni, izgovara nesto tipa – bezobrazni ste, bla,bla, ali ne podize glas, mogu drugi zapaziti njem slicam stil oblacenja.
Na kraju joj kazem da sam glumac i da se spremam za ulogu, da sam znao da ne radi tu, suvise je ukusno odevena, ali da sam morao da istrazujem za ulogu.
Oblak vibrira na drugi nacin, osmeh joj se navlaci na lice, oci se krecu tamo-amo, (vidim) sta trazi i kazem joj da nije skrivena kamera. Malo se iznenadjeno trgne i osmehne.
Izvinjavam joj se na neugodnosti i na kraju govorim kako moze i drugi put slobodno doci slicno odevena, nije nista strasno. Odlazim dalje i pratim kako se preispituje da joj se nije slucajno izmakla sa usana odluka da nece doci odevena slicno kao radnici. Nije sigurna.

Jedno od traganja kroz snevanja.
Na mestu gde radim, tu smo da otklanjamo kver ako se desi, kolega spava. Sedim ispred monitora, namestam se udobno i ulazim u neko meditativno stanje slicno snevanju. Tragam za njim. Nameravam da udjem u njegov san, ili da ga nadjem negde “tamo”.
Ta vezba traje dugo, dokle god covek spava, a i vremenski dugo, par godima.
Kad kad u razgovoru podje tema o snovima. Ponekad u njegovoj prici prepoznam ponesto i par puta sam u nekom obliku bio sa njim u snu, drugacija je inerpratacija njegovog uma, ali i on prepozna ponesto kad pricam o mojim “snovima”
To traganje se tu i tamo nastavlja.

“Traganje” po "drugima" (sitna igra).

Davan dogadjaj, u autobusu sam. Isped mene sedi neka baka. Ulazi neki student sa rancem i seda desno od nas. Baka ga gleda, pa posle par trenutka posmatranja pita da nije on postar :).
Ne nisam.
Pa vidim nosis torbu.
Ne nisam. Vidi se malo mu je dosadna baka. Dobacuje mi pogled sa okretanjem ocima.
Ubacujem se: ma jesi donosio si postu, negde sam te sreo.
Zbunjen obrtom situacije, zabezeknuto me pogleda, iskoristavam na neki nacin svoje ushicenje zbog situacije (brzo bezim u tisinu) i tu transformisanu energiju opet nekako koristim i dozivljavam nesto slicno tolteckom vidjenju. Njegovo svetlosno telo vibrira ovako onako kao da ce poceti svadja, a onda vibracije dobijaju drugi smer i on rado ulazi u igru – jesam neko vreme – i smeje se.
Jos par reci od bake, njega, mene i to je to.

Opet traganje, nekad kasnije, nebitno kad, razlika sto nista ne nameravam.
Veliki trzni centar, ali sada u njega ulazim vec u unutrasnjoj tisini, vec sve pratim iz ugla svedoka, krecem se tamo-vamo gde vec trebam.
Nailazim na lepo skockanu mladju zenu, one koje uvek vode racuna da vrlo lepo izgledaju, koja gleda i bira neke pomade, uzima jednu, cita, vraca, drugu...Bez razmisljanja, bez uma, bez Ja, primecujem kao i sve ostalo da je ona obucena (boje i kroj) vrlo slicno uniformama koje nose radnici trznog centra. Bez zastajkivanja prilazim joj i pitam gde mogu da nadjem neki preparat.
U stanju sam da mogu da osetim(vidim) oblake raspolozenja ljudi oko sebe (ovo je pocelo sa skoro pa zavrsenom rekapitulacijom). Osecam njemo raspolozenje i neutralnost dok izgovara da ne zna. Okrece se i nastavlja svojim poslom. Medjutim ja sam uporan - molim Vas recite mi gde je to i to. Vec vidim titraje oblaka oko nje. i ponavlja prethodnu recenicu i dodaje – ja ne radim ovde.
Lepo sam Vas pitao, nemojte da se obracam vasem sefu, imacete problema.
Ja stvarno ne radim ovde (oblak se vec zgusnjava i vibrira)
Zasto onda sredjujete policu?
Hoce da se okrene, i ignorise me, ali ne moze oblak vec vibrira dovoljno da joj ne da – samo gledam i odakle Vam to da radim ovde.
Pa eto sredjujete policu i uostalom nosite uniformu.
Totalno osecam sta i ona. Ljutnja sto neko pomislja da radi na takvom mestu, to se brzo gubi i pretvara u ljutnju prema sebi sto je dozvolila da udje, iako lepo skockana, slicno odevena kao radnici trznice. Ovo nece da mi se ponovi, kaze u sebi :).
Oblak sada vrlo vibrira prema meni, izgovara nesto tipa – bezobrazni ste, bla,bla, ali ne podize glas, mogu drugi zapaziti njem slicam stil oblacenja.
Na kraju joj kazem da sam glumac i da se spremam za ulogu, da sam znao da ne radi tu, suvise je ukusno odevena, ali da sam morao da istrazujem za ulogu.
Oblak vibrira na drugi nacin, osmeh joj se navlaci na lice, oci se krecu tamo-amo, (vidim) sta trazi i kazem joj da nije skrivena kamera. Malo se iznenadjeno trgne i osmehne.
Izvinjavam joj se na neugodnosti i na kraju govorim kako moze i drugi put slobodno doci slicno odevena, nije nista strasno. Odlazim dalje i pratim kako se preispituje da joj se nije slucajno izmakla sa usana odluka da nece doci odevena slicno kao radnici. Nije sigurna.

Jedno od traganja kroz snevanja.
Na mestu gde radim, tu smo da otklanjamo kver ako se desi, kolega spava. Sedim ispred monitora, namestam se udobno i ulazim u neko meditativno stanje slicno snevanju. Tragam za njim. Nameravam da udjem u njegov san, ili da ga nadjem negde “tamo”.
Ta vezba traje dugo, dokle god covek spava, a i vremenski dugo, par godima.
Kad kad u razgovoru podje tema o snovima. Ponekad u njegovoj prici prepoznam ponesto i par puta sam u nekom obliku bio sa njim u snu, drugacija je inerpratacija njegovog uma, ali i on prepozna ponesto kad pricam o mojim “snovima”
To traganje se tu i tamo nastavlja.

Odlično, Danez! :klap::hvala:

Komotno možeš u pisce tragače!:)

to je pravo znanje

hekatice tvoji postovi su živo čudo
pomiču mi točkicu u novi valjani ugao ili ćošak
duboki naklon i tebi i evi :heart:

Sjajno, Plavi!

Lep (bajkovit) i poučan post!:klap:

Lagano se otvaraš i odziđuješ, ko biserna školjka ...:)

Pozdrav!

Jargi je vi

Back