Da iz tvog ugla, ne bi bilo loše da pronađeš valjan "ugao". Kao prvo, ako je citat tačan - više nego očajan prevod, očigledno, stiha iz Bhagavad-gite (poglavlje 4.stih 1, poglavlje koje nosi naslov "Transcendentalno znanje") A kao drugo to je klsičan i posve precizan i tačan opis prenošenja, usvajanja i sticanja duhovnog znanja učaničkim nasleđem, ili ti svetootačkim predanjem s kolena na koleno ili ako ćeš don Huanovskim rečnikom opis - "loze" učitelja i učenika. Svaka verodostojna duhovnost je baš to - neprekinuti lanac kojim znanje "silazi" i kojim se čuva i prenosi.
Iz tvoje opaske mi je jedino jasno da postoji nekakva netrpeljivost, nejasno mi je čak i prema čemu, ili prema kome, al nazirem...
i usput... ne valja puno spekulirati (spekulacija je gora od smrti)
Kartiikeya,
tragao sam i istraživao po tvom postu iz više uglova (ne svih, naravno), i evo šta istražih:
Nego,
upravo kad krenuh da ti odgovorim, ugledah ovaj poslednji post od freedoma i iznenadih se

kako mi je dao dobar uvodni šlagvort ... (ugao gledanja = položaj skupne tačke), jer upravo sam o tome nameravao da pišem ...
Dakle, nema “valjanog” ugla (položaja skupne tačke) ...
Svaki
je relativan (neistinit, ili relativno, odnosno delimično istinit, jer obuhvata samo malecki delić Orlovih zračenja, Apsoluta), tj. istinit je u meri u kojoj je iz tog ugla moguće sagledati DEO ili parče Gospođe Istine, koje se vidi iz tog TRENUTNOG ugla (skupne tačke) gledanja/viđenja (zavisno od trenutne pozicije, lokacije ili ćoška iz kojeg voajeriše, ili zavisno od prve, druge ili treće pažnje, neko joj vidi lotosova stopala, neko zanosne none, neko predivna bedra, neodoljivu guzu, ili zamamne dojke, neko prelepo lice, čaroban osmeh, nenadmašan šarm, ... itd., itd. ...)...
Samo
onaj ko ISTOVREMENO gleda iz SVIH mogućih uglova (360 stepeni) vidi celu i golu Gospođu Istinu (“upija” SVA Orlova zračenja u Sebe) ... Vidi je svim materijalnim i duhovnim čulima i sa svih strana, i spolja i iznutra, u sadašnjosti i prošlosti (ali tada o Njoj ne može NIŠTA reći, niti IŠTA pomisliti) ...
Kažeš,
nisi siguran da je citat tačan, kažeš prevod je očajan, ... a znaš li uopšte preko koliko je kolena prešla, i koliko puta se oblikovala i preblikovala božanstvena gospođica Gita dok je došla do tvojih kolena

i trenutnog oblika u kojem se tebi sada pokazuje?
Jesi li
siguran da tu bajnu Mona Lizu vidiš iz SVIH sadašnjih i SVIH potencijalnih uglova, i da je vidiš onakvom kakva ona zaista jeste, sada trenutno, dok se tebi pokazuje, ili možda vidiš neku “SVOJU” Đokondu?
Jesi li
siguran da je vidiš u istoj onoj formi i obliku u kojem je kročila iz nenadmašnih duhovnih moći božanstvenog naguala nam Vase

(Vyase)?
Da nije
štogod od njene lepote, šarma i istinitosti neki od kasnijih brojnih vajara i voajera, koji su je vajali i voajerisali posle Vase, što god hotimice, nehotice ili iz neznanja oduzeo i/ili promenio, i tako, recimo, izbrisao njen božanstveni osmeh, ili joj, ne daj Bože, oduzeo prirođenu nevinost

i izvorni šarm, pa sad možemo da čitamo samo njene unukinje i ostale potomkinje?
Vidi,
ne tvrdim
da je moje viđenje istinito, i da sam apsolutno u pravu, ali sam potpuno siguran da prenošenje, usvajanje i sticanje duhovnog znanja učeničkim nasleđem, ili svetootačkim predanjem s kolena na koleno, ili don Huanovskim rečnikom putem "loze" učitelja i učenika,
NIJE JEDINI PUT (bez kojeg nema sticanja istinitog duhovnog znanja)!
Ne želim
polemiku, i neću ovu tvrdnju šire elaborirati, ali ću, pošto smo na topiku o Kastanedi, samo reći da je i Huan (preko Kastanede i Toresa) poručio da se do konačnog toltečkog cilja može doći i solo, samostalno, i bez direktnog prenosa duhovnog nasleđa iz njegove ili neke druge toltečke loze (To je naravno puno teži i zahtevniji put, ali uvek se nađu usamljeni pojedinci koji više vole putovati solo, ili kakvi nepokolebljivi podvižnici alpinisti koji više vole teže, strmovitije i zahtevnije puteve i staze).
Dakle,
da se razumemo, nisam PROTIV sticanja duhovnog znanja putem prenošenja autentičnog duhovnog nasleđa od strane autentičnih učitelja (čak naprotiv,
podržavam), nego sam PROTIV tvoje tvrdnje da je to
JEDINI i ISKLJUČIVI PUT, i da bez tog puta nema sticanja istinitog duhovnog znanja!
...
Glede
tvoje opaske da ti je
“jedino jasno da postoji nekakva netrpeljivost” i da ti je
“nejasno čak i prema čemu ili prema kome”, ali da je
“nazireš”:
Evo,
Nagual neka mi je svedok da nikakvu netrpeljivost ne osećam prema bilo kom biću, ili čemu drugom ...
Ako
si iz mog posta “osetio” bilo kakvu netrpeljivost, i ako “nazireš” da je ispoljavam prema tebi, onda je moguće da prilikom pisanja tog posta nešto nije bilo u redu s mojim čulima za jasno, precizno i prilično izražavanje (da sam se nespretno, neprecizno i/ili neadekvatno izrazio, i da sam se zalud koristio smajlićima), ... ili možda nešto nije u redu sa tvojim čulima za osećanja i naziranja ...
Jer,
veruj mi, kada bih bio u stanju osetiti netrpeljivost prema bilo kome ovde, ti bi bio među poslednjim osobama prema kojima bih mogao osetiti takvo ili bilo koje neprimereno osećanje ...Premda su mi ovde svi mili i dragi, ti si u najužem krugu najmilijih i najdražih, ako shvataš ... (zar se ne sećaš da te upravo Ans ovde kandidovao za naguala?) ...
...
Na kraju,
u svezi tvoje usputne tvrdnje (spekuliranja) da
“ne valja puno spekulirati” i da je
“spekulacija gora od smrti") ...
Pošto
nemam strah od smrti, a volim puno spekulirati, ipak ću da spekulišem o tim tvojim spekulacijama (tvrdnjama):
SVE su tvrdnje relativne ...
NIŠTA relativno nije POTPUNO Istinito (APSOLUTNO) ...
NIJEDNA tvrdnja nije APSOLUTNO istinita ...
NIJEDNU tvrdnju nije moguće APSOLUTNO dokazati ...
NEKE tvrdnje mogu biti BLIZU Istine, ili BLIŽE od drugih ...
Zato je SVAKA tvrdnja (više/manje) spekulacija ...
SVE do smrti ljudi neprekidno spekulišu ...
Ljudi se RAZLIKUJU od životinja upravo po većoj moći da spekulišu ...
NIJEDNA spekulacija nije gora od smrti (tačno je da u najgorem slučaju poneka spekulacija može uzročno dovesti do smrti, ali ni tada spekulacija nije GORA ili LOŠIJA od smrti, jer spekulacije, same po sebi ne mogu biti dobre i loše, mešaš dobre babe i zle žabe, nego više ili manje ne/istinite) ...
Valja PUNO spekulisati da bi se znalo korisno i pravilno spekulisati ...
NAJBOLJA i NAJKORISNIJA je ona spekulacija do koje dolazimo direktno, bez razmišljanja, prosuđivanja, sumnji i pitanja , što se zove SPOZNAJA (ili donhuanovski rečeno NEMO, ILI NEMUŠTO ZNANJE) ... ali samo ukoliko je BLIZU ili NAJBLIŽE Istini ...