Antropologija: Kastaneda

Ah da...ono što ja iznosim nije dovoljno autoritativno...bez citata..:). Suštinja vežbanja i jeste razvijanje osećaja pažnje ili ti što veće svesnosti. Ali to možeš vežbati i kroz samo par pokreta. To sam htela da kažem. A ti proveri kroz praksu. Ne treba ti veći autoritet od tebe samog. Učitelj ti može pokazivati do u nedogled pokret, ali sve dok ti sam ne dodješ do sopstvenog uvida pokret neće biti odradjen kako treba. To će ti svaki pravi učitelj reći.

kairit zaista uživam čitajući tvoje postove
samo mala napomena: kada bi nakon nekoliko tisuća godina ljudi iskopali negdje ˝Matrix˝, knjigu o Poteru ili neku knjigu basni i uzeli to zdravo za gotovo/bukvalno, do kakvih zaključaka bi ih to dovelo svi znamo
i mi smo u istoj poziciji
ovo što pišu hekate i freedom, to je ono što osjećam: do pravog znanja se dolazi sanjanjem
radiš pokret i pustiš se, tijelo zna i moć dolazi
rekao bih: do istine se ne dolazi inzistiranjem na detaljima
nego osjećanjem cjeline
ne pretendiram na ispravnost napisanog
samo iznosim ono što je u meni

Nismo mi sami naučili ni guzu obrisati, već su nas mama i tata tome poučili, a kamoli nešto drugo, stoga dobro promisli o tome koliko je pouka važna i ne samo važna nego i neophodna. Ne prihvtanje isitnskog autoriteta je znak gordosti, a ako se čovek ne oslobodi gordosti (samovažnosti) apsolutno nema šansu da učini iole značajniji napredak. To ne znači da postane ko pokiso miš i trčka naokolo skrivajući se i klanjajući se bojažljivo svakome, već prosto da shavti i bude svestan svoje infinitezimalnosti i svog položaja s jedne i ogromne beskonačnosti oko nas s druge strane u kojoj ni cela naša planeta na kojoj smo nije ništa do prašina na vetru a kamoli mi ovako mali na njoj. A tek kad se toj (prostornoj) beskonačnosti pridoda i ona vremenska - večnost... ihaaaaa :sad2: Što bi rekao čika Jova Zmaj:

"Ima jedna siva stena,
Siva stena od kamena,
Dugačka je stena siva
trista i tri duži njiva (duž njive je 400m 303x400=121.1 km)
toliko je i viska a toliko i široka 121x121x121 km (Himalaji su visoki manje od 9 km :mrgreen:)

Svakog trista trećeg leta
jedno ptiče na nju sleta!
Pa je triput kljunom kljune,
tri se mrve tad otrune.

Pa kad tako, po vremenu,
ovo ptiče smrvi stenu
Tad je prošlo, bože'm prosti
jedan sekund od večnosti :eek: :mrgreen:

Ne sporim potrebu za postizanjem osećaja i vežbanjem sa osećajem i svešću (to je tako u svakoj duhovnoj disciplini jer se procedura i propisano previlo ne sledi samo da bi se sledilo već da bi se tu nešto ukačilo), no više je nego očigledno da procedura i pravilnost imaju svoju svrhu i da one u pouci predhode sticanju osećaja.

Razumem vašu poentu i prihvatam to što kažete al osećaj ima veću šansu da se pojavi (budući da to nije mahanička stvar ili stvar "tehnike") ako se sledi propisno pravilo na ispravan način. Propisano pravilo se i daje zato jer učćenik nema spontani osećaj a treba da ga postigne i ono se i sastoji u podešavanju takvih okolnosti gde postoji najveća šansa da se taj osećaj probudi.

Pored toga ako je neko postigao NEKI osećaj to još uvek ne znači nužno da je postigao ONAJ osećaj koji je trebalo da postigne! Jer pored istine postoji i zabluda, pored auteničnog duhovnog iskustva - prelest (lažno duhovno iskustvo - koje upravo predstavlja podmetanje od letača ili ti demona...) To sve valja uzeti u obzir i ne poverovati ni lako ni brzo u prvi utisak i ono što nam se učini da je valjano jer koji mi kriterijum imamo, budući da nije sve što je prijatno dobro a ni sve neprijatno nije loše! Trezvenost i pribranost su od ključne važnosti. Zdrav razum se nikada ne odbacuje ili zanemaruje, um je naš čuvar ali se hotimično pretvara u stražara (našeg tamničara), on ne treba biti stražar već naš čuvar, ali mora biti prisutan, samo ne na tronu, već na svom prirodnom položaju čuvara i zaštitnika.

Poslednja izmena:
sanjanje je sposobnost promjene položaja spojne točke (percepcije, raspoloženja)
traganje je sposobnost da je u novopostignutom položaju zadržiš
primjer: u polusnu, zatvorenih očiju, vidiš pred sobom žlicu – to je sanjanje
sposobnost da zadržiš sliku žlice što duže je traganje
primjer2: u sitne sate izlazim s posla, umoran sam i pospan, omanji čovjek vodi pijanu kćerku kući i histerično viče:˝***** jedna pijana, izjebana, pijadnuro jedna, majku ti *****, ubit ću te....˝ rijetki prolaznici ih zaobilaze
dobijem želju da ga nokautiram ali donosim odluku sjajem svojih očiju i ostajem miran, uspostavljam kontakt, nudim pomoć, držeći malu pod rukom hodamo prema njihovom stanu potpuno ga smirujem, razgovaram s njih, smirujem i nju, hodamo oko kilometar
ona povraća po meni, zastajem, odmičem joj kosu i brišem lice, smirujem novi histerični napad oca i prekidam bujicu izvinjavanja
dolazimo do stana, histerična majka, opet malo smirivanja, mala liježe, odmah zaspa, pitam ih treba li im još šta, prekidam ponovo bujicu, pozdravljam i odlazim
mirno hodam ulicom, kao da se ništa nije dogodilo, smrdim, majica mi je mokra, koncentriram se na oči, sjaje, osjećam spokoj, tišinu, ispunjenost, sreću
nikada više ih nisam vidio
nemoj da pomisliš da sam dobar čovek, to je bilo samo za vežbu
ako prizvoljno odabereš ponašanje i izguraš ga do kraja – onda si tragač
ako ponašanje odabere tebe ili ne izdržiš do kraja – onda si razuman čovek

Možeš sedeti miran kao bubica i biti tragač, ali tragač možeš biti i kada si pod nervozom, dok šetaš gore-dole po hodniku i zveraš :) Tragač = izdvojeni posmatrač.

E, to, - izdvojeni posmatrač - Traganje je za dnevnu aktivnost kao sanjanje za snove - ako u snovima postaneš izdvojen od događaja - onda si skontao da sanjaš, nisi abosrbovan u njega, nije ti svest zaokupljena njime na onaj način kao kada je izdvojena od njega! Što čini suštinski kvalitativnu razliku svesti!

Ako u ddnevnim aktivnostim čovek može da postigne izdvojenost sa jakim intenzitetom svesti, onda je to traganje, osećaće se slično kao u sanjanju. Naročito! ako može da se izdvoji u situacijama neposredne opasnosti - ako prisustvuje nekom opasnom ili pogubnom zbivanju (tuče, saobraćajne nesreće, napadi smrtonosnim oružjem...) naročito ako je neposredni učesnik tako nečega a uspe da se izdvoji! Otuda kod Huana toliki naglasak na sitnim mučiteljima, Ukoliko je situacija sa socijalnog stanovišta drastičnija, utoliko je svest intenzivnija a utoliko je i tragač verziraniji ako se može iz nje izdvojiti a imati i dalje dovoljnu ovladanost da pravilno barata njome.

body:da li je traganje onda i borba protiv ustaljenih obrazaca ponasanja i reagovanja ...
da
čovjek je kao upaljeni bager u kojem vozač spava a on samo slijedi konfiguraciju terena
cilj je probuditi vozača
body:tvoj prvi instinkt,ponasanje koje je izabralo tebe kako ti kazes,je bio da umlatis caleta ...
u njemu sam prepoznao glupavo reagiranje svog oca i naravno, samog sebe iz neke ranije faze (što je važnije i bolnije), no nemoj to shvatiti bukvalno, prvi impuls je bio da ga prostijelim pogledom i eventualno zarežim i tako umlatim onaj dio sebe koji sam prepoznao u njemu
body: ti si izabrao da im pomognes ...
to nisam ni birao
samo sam samo izabrao način na koji da im pomognem, najbezbolniji za nju i njega
moja instinkitvna reakcija (bager!) je bila da ga oštro ušutkam, a time bih ga povrijedio
izabrao sam (vozač!) da ga ohrabrim i opustim/smirim
body: ali npr. da ti je prvi instinkt bio da pomognes da li bi izabrao ovo drugo ...da ga nokautiras i da li bi i onda osecao spokoj,tisinu,ispunjenos,srecu itd.
da sam izabrao bilo šta, da sam to uradio svjesno, bilo bi to traganje, ali jedino je ovo rješenje bilo besprijekorno i vrijedno
sve ostalo bi bilo uspješno traganje (ako bih uspio sprovesti odlučeno u stanju smirenosti i pune svjesnosti), ali i osobni poraz
upravo besprijekornost mi je donjela sreću, ali to nije bila tema, ti si htio o traganju a ne o besprijekornosti
body: Da uzmem jedan banalan primer iz svog zivota da vidim da li bi to bilo traganje...ja recimo kada cekam kod lekara se sav unervozim...hodam po hodniku,zveram okolo itd...da li bi traganje bilo to da sednem na klupu i miran kao bubica docekam svoj red ...
ukoliko je vozač budan, ukoliko si bilo šta uradio svjesno, to je traganje
je li besprijekorno, to je druga stvar
da rekapituliram: izazov je ostati svoj u teškoj situaciji, izgurati do kraja ono što si naumio, ali to nije sve
pravi izazov je u tome da ono što si naumio bude izvor zadovoljstva za sve
dobio si i bonus u vidu danezovog posta

˝Kada se nađeš usred užasnog haosa
ne dozvoli da te obuzme brujanje gongova,
vrisak histeričnih i kuknjava ožalošćenih.
Postani jedno sa stijenama
koje nikad ne osjećaju potrebu da plaču,
postani dio ravnica koje se nikad ne pokreću zbog nevažnih događaja.
Pusti korijenje duboko kao planina.˝

Pozdrav Ans,

Cenim tvoj napor ali ako bih mogao jedan predlog da dam ...posto sam precesljao onaj neki forum staza ratnika,nasao sam i podforum traganje i slicno tebi tamo ima mnogo teoretisanja a malo licnih primera traganja... voleo bih ako bi mogao da pored ovih tvojih izlaganja ubacih i po koji primer iz svog zivota kada si primenio ovu tehniku..e sad posto sam video da je freedomseeker prikocio iz nekog razloga kada je trebao da o tome govori,ti primeri i ne moraju da budu previse intimni ako je to problem,vec mogu i neki banalni iz svakodnevnog zivota ...cisto da steknem bolji uvid kako sve to izgleda ...

Pozz

bodyexumf,

Ovo
što trenutno činiš na ovom topiku takođe bi se, u neku ruku, moglo nazvat traganjem ... traganjem za traganjem kao tehnikom ... (kao što je neka vrsta traganja i ovo što pišemo svi mi ostali na ovoj, ili drugim temema) ...

Sudeći po reakcijama na tvoje prve korake, za sad ti je solidno krenulo ...

Mnogi
ljudi se intuitivno, spontano, pa čak i namerno, ponašaju kao rođeni tragači, iako nikad nisu ni čuli za toltečko traganje (jer, u suštini, to i nije toltečki izum) ...

O primerima “iz svog života”, pisaću kasnije, nakon što kažem “hop” (tj. kad iz vlastitog ugla objasnim /p/o čemu i kako tragati) ...

Pozz

Poslednja izmena:
Ah da...ono što ja iznosim nije dovoljno autoritativno...bez citata..:). Suštinja vežbanja i jeste razvijanje osećaja pažnje ili ti što veće svesnosti. Ali to možeš vežbati i kroz samo par pokreta. To sam htela da kažem. A ti proveri kroz praksu. Ne treba ti veći autoritet od tebe samog. Učitelj ti može pokazivati do u nedogled pokret, ali sve dok ti sam ne dodješ do sopstvenog uvida pokret neće biti odradjen kako treba. To će ti svaki pravi učitelj reći.

Bravo, Hekate!!!:klap::klap::klap:
Svih petnaest!!!:)

kairit zaista uživam čitajući tvoje postove
samo mala napomena: kada bi nakon nekoliko tisuća godina ljudi iskopali negdje ˝Matrix˝, knjigu o Poteru ili neku knjigu basni i uzeli to zdravo za gotovo/bukvalno, do kakvih zaključaka bi ih to dovelo svi znamo
i mi smo u istoj poziciji
ovo što pišu hekate i freedom, to je ono što osjećam: do pravog znanja se dolazi sanjanjem
radiš pokret i pustiš se, tijelo zna i moć dolazi
rekao bih: do istine se ne dolazi inzistiranjem na detaljima
nego osjećanjem cjeline
ne pretendiram na ispravnost napisanog
samo iznosim ono što je u meni

Sjajno plavi! ...:klap:

Usput, mala korekcija, verovatno si hteo reći:
“ ... do pravog znanja se dolazi NAMERAVANJEM (nastojanjem, odlučnošću, nepokolebljivošću, ...), a ne SANJANJEM ...

sanjanje je sposobnost promjene položaja spojne točke (percepcije, raspoloženja)
traganje je sposobnost da je u novopostignutom položaju zadržiš

Neće biti baš sasvim tako ...

Malko ću da cepidlačim:

SANJANJE je STANJE, PROCES, DEŠAVANJE, DOŽIVLJAJ u kome se spojna (skupna) točka nalazi u drugoj pažnji (stanje sna), u koju je svjesno i voljno premještena iz prve prve pažnje (svakodnevnog, uobičajenog budnog stanja), ili je svjesno i voljno premještena iz običnog, a ponekad i iz lucidnog sna ...

TRAGANJE je STANJE, PROCES, DEŠAVANJE, DOŽIVLJAJ u kome se spojna (skupna) točka uobičajeno nalazi u prvoj pažnji (budno stanje), u koju se dospijeva poslije buđenja iz običnog sna, lucidnog sna ili stanja sanjanja, a u kome (stanju) smo svjesni svega istovremeno: i akcija i reakcija, i pitanja i odgovora ...

Istina,
traganje se može podučavati i obavljati i u stanju sanjanja, ali to je, uglavnom, namijenjeno nagualima ...

Dakle,
ni sanjanje, ni traganje nisu SPOSOBNOSTI, nego stanja u kojima se mogu razvijati mnoge sposobnosti (između ostalih i sposobnost svjesnog i voljnog manipuliranja skupne (spojne) točke (čiji položaj određuje sadržinu trenutne percepcije, raspoloženje, osećanja, itd.) ...
...

@ plavi zid
primjer2: u sitne sate izlazim s posla, umoran sam i pospan, omanji čovjek vodi pijanu kćerku kući i histerično viče:˝***** jedna pijana, izjebana, pijadnuro jedna, majku ti *****, ubit ću te....˝ rijetki prolaznici ih zaobilaze.
Bez ikakvog poriva, ostajuci i dalje u unutrasnjoj tisini, besprekorno se prepustam reakcijama koje dolaze bez prisutnosti JA.
Iz tacke nemog svedoka posmatram kako sa mojih usana silaze reci: Ajde oladi matori, sedi sa njom sutra i stalozemo popricaj sa malom.
Osecam(vidim) u coveku pocetak navale besa na ove reci i kako to splasne, jer nerado bi bas da se svadja sa krupnijim i mladjim strancem."Moja je to muka, nemoj da se mesas"kaze.
Ma matori, boli mene za tvoju muku, ajd da ti pomognem malo, iscepi detetu ruku. I potpomazem mu tako pomalo.
Ona malo povraćne pa i po meni,dok stojimo da zavrsi, opet pratim i osecanja oca i pocinju psovke. Kazem mu hoce li sam da je nosi ako nastavi. On ucuti, a posmatram kako opet sa mojih usana silaze reci kako u kini studenti rade i uce pod teskim uslovima, na sta on budno slusa. Zasto slusa, to nisam uspeo da "osetim(vidim)"
dolazimo do stana, histerična majka, malu ubacismo u krevet, odmah zaspa, a ja odo dok su jos zahvaljivali.
mirno hodam ulicom, kao da se ništa nije dogodilo, smrdim, majica mi je mokra, osjećam spokoj, tišinu i to je to.
nemoj da pomisliš da sam dobar čovek, samo sam covek.
ako ne odabereš ponašanje i ne ponasas se do kraja – onda si besprekoran.
ako ponašanje odabere tebe ili ne izdržiš do kraja – onda si razuman čovek

;)

Uh, Danez,

tako si se uneo u zid, da imam utisak da si bio tamo ... i da si mu “suflirao” kako da se ponaša ...:eek:;)

Divan primer traganja!:ok::worth::hvala:

body:da li je traganje onda i borba protiv ustaljenih obrazaca ponasanja i reagovanja ...
da
čovjek je kao upaljeni bager u kojem vozač spava a on samo slijedi konfiguraciju terena
cilj je probuditi vozača
body:tvoj prvi instinkt,ponasanje koje je izabralo tebe kako ti kazes,je bio da umlatis caleta ...
u njemu sam prepoznao glupavo reagiranje svog oca i naravno, samog sebe iz neke ranije faze (što je važnije i bolnije), no nemoj to shvatiti bukvalno, prvi impuls je bio da ga prostijelim pogledom i eventualno zarežim i tako umlatim onaj dio sebe koji sam prepoznao u njemu
to nisam ni birao
samo sam samo izabrao način na koji da im pomognem, najbezbolniji za nju i njega
moja instinkitvna reakcija (bager!) je bila da ga oštro ušutkam, a time bih ga povrijedio
body: ali npr. da ti je prvi instinkt bio da pomognes da li bi izabrao ovo drugo ...da ga nokautiras i da li bi i onda osecao spokoj,tisinu,ispunjenos,srecu itd.
da sam izabrao bilo šta, da sam to uradio svjesno, bilo bi to traganje, ali jedino je ovo rješenje bilo besprijekorno i vrijedno
sve ostalo bi bilo uspješno traganje (ako bih uspio sprovesti odlučeno u stanju smirenosti i pune svjesnosti), ali i osobni poraz
upravo besprijekornost mi je donjela sreću, ali to nije bila tema, ti si htio o traganju a ne o besprijekornosti
body: Da uzmem jedan banalan primer iz svog zivota da vidim da li bi to bilo traganje...ja recimo kada cekam kod lekara se sav unervozim...hodam po hodniku,zveram okolo itd...da li bi traganje bilo to da sednem na klupu i miran kao bubica docekam svoj red ...
ukoliko je vozač budan, ukoliko si bilo šta uradio svjesno, to je traganje
je li besprijekorno, to je druga stvar
da rekapituliram: izazov je ostati svoj u teškoj situaciji, izgurati do kraja ono što si naumio, ali to nije sve
dobio si i bonus u vidu danezovog posta

˝Kada se nađeš usred užasnog haosa
ne dozvoli da te obuzme brujanje gongova,
vrisak histeričnih i kuknjava ožalošćenih.
Postani jedno sa stijenama
koje nikad ne osjećaju potrebu da plaču,
postani dio ravnica koje se nikad ne pokreću zbog nevažnih događaja.
Pusti korijenje duboko kao planina.˝

Hvala.Sad su mi neke stvari jasnije oko traganja - ovo mi se posebno svidelo i zvuci mocno i monolitno -

izazov je ostati svoj u teškoj situaciji, izgurati do kraja ono što si naumio, ali to nije sve

Kada opet naletim na nesto sto mi nije jasno nastavicu da zapitkujem ko neka strina,odnosno sto kaze Ans da tragam ...

Nismo mi sami naučili ni guzu obrisati, već su nas mama i tata tome poučili, a kamoli nešto drugo, stoga dobro promisli o tome koliko je pouka važna i ne samo važna nego i neophodna. Ne prihvtanje isitnskog autoriteta je znak gordosti, a ako se čovek ne oslobodi gordosti (samovažnosti) apsolutno nema šansu da učini iole značajniji napredak. To ne znači da postane ko pokiso miš i trčka naokolo skrivajući se i klanjajući se bojažljivo svakome, već prosto da shavti i bude svestan svoje infinitezimalnosti i svog položaja s jedne i ogromne beskonačnosti oko nas s druge strane u kojoj ni cela naša planeta na kojoj smo nije ništa do prašina na vetru a kamoli mi ovako mali na njoj. A tek kad se toj (prostornoj) beskonačnosti pridoda i ona vremenska - večnost... ihaaaaa :sad2: Što bi rekao čika Jova Zmaj:

"Ima jedna siva stena,
Siva stena od kamena,
Dugačka je stena siva
trista i tri duži njiva (duž njive je 400m 303x400=121.1 km)
toliko je i viska a toliko i široka 121x121x121 km (Himalaji su visoki manje od 9 km :mrgreen:)

tri se mrve tad otrune.

Pa kad tako, po vremenu,
ovo ptiče smrvi stenu

Ne sporim potrebu za postizanjem osećaja i vežbanjem sa osećajem i svešću (to je tako u svakoj duhovnoj disciplini jer se procedura i propisano previlo ne sledi samo da bi se sledilo već da bi se tu nešto ukačilo), no više je nego očigledno da procedura i pravilnost imaju svoju svrhu i da one u pouci predhode sticanju osećaja.

Razumem vašu poentu i prihvatam to što kažete al osećaj ima veću šansu da se pojavi (budući da to nije mahanička stvar ili stvar "tehnike") ako se sledi propisno pravilo na ispravan način. Propisano pravilo se i daje zato jer učćenik nema spontani osećaj a treba da ga postigne i ono se i sastoji u podešavanju takvih okolnosti gde postoji najveća šansa da se taj osećaj probudi.

Pored toga ako je neko postigao NEKI osećaj to još uvek ne znači nužno da je postigao ONAJ osećaj koji je trebalo da postigne! Jer pored istine postoji i zabluda, pored auteničnog duhovnog iskustva - prelest (lažno duhovno iskustvo - koje upravo predstavlja podmetanje od letača ili ti demona...) To sve valja uzeti u obzir i ne poverovati ni lako ni brzo u prvi utisak i ono što nam se učini da je valjano jer koji mi kriterijum imamo, budući da nije sve što je prijatno dobro a ni sve neprijatno nije loše! Trezvenost i pribranost su od ključne važnosti. Zdrav razum se nikada ne odbacuje ili zanemaruje, um je naš čuvar ali se hotimično pretvara u stražara (našeg tamničara), on ne treba biti stražar već naš čuvar, ali mora biti prisutan, samo ne na tronu, već na svom prirodnom položaju čuvara i zaštitnika.

A šta misliš, od koga je prvi učitelj dobio instrukcije?

Koji je tvoj problem zapravo? Sve mi ovo tvoje zvuči kao ono ‚‚ oće kaki, neće kaki‚‚. Jel se to plašiš da ćeš da odlepiš ako se za trenutak prepustiš i oslobodiš trezvenosti, pribranosti i zdravog razuma? Sa neprestanim osvrtanjem na svoju infinitezimalnost (odvratne li reči) ili uopšte ljudsku, nećeš ništa postići. :roll: Ne plašiš se ti zapadanja u gordost, već te je prosto strah, strah da ćeš pogrešiti, zato se tako čvrsto držiš autoriteta;). Heh..ljudi zdravorazumski žive u iliziji da se može učiti na tudjim greškama. Nikad bilo, niti će biti.

Poslednja izmena:
Nismo mi sami naučili ni guzu obrisati, već su nas mama i tata tome poučili, a kamoli nešto drugo, stoga dobro promisli o tome koliko je pouka važna i ne samo važna nego i neophodna. Ne prihvtanje isitnskog autoriteta je znak gordosti, a ako se čovek ne oslobodi gordosti (samovažnosti) apsolutno nema šansu da učini iole značajniji napredak.

Eh, ma naucili bi sami mnogo toga, a kamoli to za guzu, taman posla.
Pouka jeste vazna, skracuje neke stvari.
O autoritetima smo vec pricali, ali imati autoriteta je jednostavno pogresno. Ajde da razumememo do nekog stupnja, stanja svesti, iskustva, ali posle toga moze samo imanje autoriteta da bude znak stagnacije, ne mrdanja i ne napredovanja, bar dok se taj osecaj autoriteta ne izgubi/prevazidje. Kao ono sto nije za zamenarivanje: ne pravite sebi idole - vrlo slicna je paralela izmedju idola i autoriteta.(slicna ne i ista)

čika Jova Zmaj:

"Ima jedna siva stena,
Siva stena od kamena,
Dugačka je stena siva
trista i tri duži njiva
toliko je i viska a toliko i široka

tri se mrve tad otrune.

Pa kad tako, po vremenu,
ovo ptiče smrvi stenu

Divna pesmica.

E tu si 100% u pravu. Samo sto ne mora bas na potpuno ispravno opisan nacin.

Hekate je postavila pravo pitanje: Od koga je prvi učitelj dobio instrukcije?

Poslednja izmena:
da
cilj je probuditi vozača
to nisam ni birao

Odlicno Plavi :)
Svidja mi se to sa bagerom i vozacem.
"u njemu sam prepoznao glupavo reagiranje svog oca i naravno, samog sebe iz neke ranije faze (što je važnije i bolnije)" - da li jos uvek imas utisak ovoga "BOLNIJE" kod prepoznavanja?

A šta misliš, od koga je prvi učitelj dobio instrukcije?

Adi-guru, prvobitni učitelj je Bog. I kao što si verovatno čula On je sveznajući i bespočetan, prvobitni uzrok svega koji nema drugog uzroka te stoga on nije dobio instrukcije niodkoga, niti za tim ima ikakve potrebe, On im je večni i sveznajući izvor za sve druge.

Koji je tvoj problem zapravo? Sve mi ovo tvoje zvuči kao ono ‚‚ oće kaki, neće kaki‚‚. Jel se to plašiš da ćeš da odlepiš ako se za trenutak prepustiš i oslobodiš trezvenosti, pribranosti i zdravog razuma? Sa neprestanim osvrtanjem na svoju infinitezimalnost (odvratne li reči) ili uopšte ljudsku, nećeš ništa postići. :roll: Ne plašiš se ti zapadanja u gordost, već te je prosto strah, strah da ćeš pogrešiti, zato se tako čvrsto držiš autoriteta;). Heh..ljudi zdravorazumski žive u iliziji da se može učiti na tudjim greškama. Nikad bilo, niti će biti.

Misliš piškiću-kakiću :hahaha:

Kanda ti je slabo jasno o čemu govorim,nekako te glavne (a bome člini mi se i dosta sporednih poenti) obilaze.... Probaj da razumeš to šta ti govorim iz mojih a ne iz tvojih cipela (hoću reć menjaj paradigmu na neku drugu od te za koju ti se um zakačio), razmotri svoje probleme, a ja razmatram svoje.

Poslednja izmena:
Eh, ma naucili bi sami mnogo toga, a kamoli to za guzu, taman posla.

Očito nismo sami, ni to za guzu, a kamoli nešto sofisticiranije i profinjenije. To što daje utisak da smo "sami" je privid, budući da je i naš način mišljenja, kako mislimo kako poimamo, i kako doživljavamo, pa čak i kako opažamo takođe naučen od nekog drugog i posvojeno od okoline, uslovljeno. O nekom obliku samostalnosti i veće slobode se ne može ni govoriti pre oslobođenja od uslovljenosti (onaj ko je vezan ne može ni sebe osloboditi a kamoli nekog drugog), a i tada nismo sami, jer mi smo bića koja nisu ni samobitna (ne postojimo sami od sebe i sami po sebi, postojanje dugujemo tvorcu i održavamo ga zavisno od tvorca a ne nezavisno) ni samosvojna bića (nismo vlasnici sami sebe - ni u oslobođenom ni u uslovljenom stanju...)

O autoritetima smo vec pricali, ali imati autoriteta je jednostavno pogresno.
Posve je prirodno imati istinski autoritet i u oslobođenom i u uslovljenom stanju. Pitanje je samo pod kojim autoritetom se osećamo sretnim i blaženim pa i istinski slobodnim, a pod kojim ovako bedno kao u materijalnom postojanju. Ne zaboravi da se i Haun smatrao robom duha! Doduše mi nosmo robovi već sluge. Razlika je da sluga ima izbor (koga će služiti i hoće li to biti radosno i u ljubavi ili u iluziji), a rob nema, - on mora da služi onoga ko ga je porobio.

Ajde da razumememo do nekog stupnja, stanja svesti, iskustva, ali posle toga moze samo imanje autoriteta da bude znak stagnacije, ne mrdanja i ne napredovanja, bar dok se taj osecaj autoriteta ne izgubi/prevazidje. Kao ono sto nije za zamenarivanje: ne pravite sebi idole - vrlo slicna je paralela izmedju idola i autoriteta.(slicna ne i ista)

Oslobođeno stanje je lišeno tog negativnog osećaja u vezi sa autoritetima, budući da imamo tako puno lošeg iskustva sa nametanjem (tobožnjih) autoriteta. Ali autoritet je i dalje tu, smao što smo mi u svojoj volji ujedinjeni s njima panema nikakvog "trenja", već sve teče glatko - to je istinska sloboda koju mi možemo imati, i prirodno je, neusiljeno stanje radosti i istinske sreće.

E tu si 100% u pravu. Samo sto ne mora bas na potpuno ispravno opisan nacin.

Da ne mora, ali trud treba da je usmeren u tom pravcu, zavisi od senzibiliteta a često i kako ko iskostisti 5 minuta svoje šanse! Duh uvek kuca na naša vrata, samo ponekad mora da ih razvali.

Hekate je postavila pravo pitanje: Od koga je prvi učitelj dobio instrukcije?

Samo onom ko ne zna prirodu Božijeg bića to može izgledati kao pravo pitanje ;) A odgovor sam dao.

"Da li je svemir zaista imao početak?
Da li je teorija o velikom prasku istinita?
Ovo nisu pitanja, mada tako zvuče.
Da li je sintaksa koja zahteva početke, razvoje,
i završetke kao iznošenje činjenica, jedina sintaksa koja postoji?
To je pravo pitanje.
Postoje i druge sintakse."

A postoji i Apsolutna Istina ;)

Poslednja izmena:

000203EB.gif

Ok je što želiš da nabaviš baš tu, nedostajuću u kolekciji, seriju pokreta. Ali ja bih, ako dozvoliš, samo da kažem da ti nije neophodna, osim ako si kolekcionar. Vežbanje tai chi cuana se recimo u samom početku sastojalo u ponavljanju, vežbanju, svega dva pokreta. U osnovnom stavu ruke su se uz udisaj podizale ispred tela do visine grudi i uz izdisaj spuštale pored tela. To je bilo sve. Učitelji su ganjali učenike da ponavljaju ta dva pokreta do besvesti (čitaj: dok ne steknu potreban uvid ili osećaj). Kasnije su tek nastale forme. Forme pokreta možeš raditi koliko god hoćeš, ali bez te osnove koju možeš spoznati i kroz samo jedan pokret, ništa ne vredi. :heart: Zato, ako zaista želiš da vežbaš, vežbaj...ne čekaj da nabaviš nedostajuću seriju pokreta.

Postoji, naravno, značajna razlika izmedju Tensegrity-ja i npr. Tai chi chuana, yoge itd. Svaka vežba Tensegrity-ja ima u sebi ugradjenu posebnu svrhu iliti nameru koju su u njih umetnuli čarobnjaci.
Tako da i svaka pojedinačna vežba ima svoju posebnu svrhu, kao što i svaka serija ima svoju posebnu svrhu.
Po onome što nas čarobnjaci uče, samo čarobnjak (tj. onaj koji je ovladao svrhom) može nečemu da da svrhu.

Tako da mislim da ono što mi pričamo "treba osetiti vežbu" je zapravo "treba nameravati svrhu vežbe" i onda ćeš je uraditi kako treba. Procedura ili tehnika vežbe je samo početni okvir.
I kad radim sklekove nameravam da razvijam grudi, ramena i ruke. Dok kod Tensegrity-ja svrha nije tako očigledna i mora se "žešće" nemeravati.

Više vežbi koje radim su vremenom počele da se razlikuju od opisanih što u knjizi, što na videu, ali ja nemam sumnje u ispravnost mog vežbanja.

Nisam previše upućen u svrhu tj. nameru Tai chi chuana ali bi nam Hekate to mogla otkriti ako zna. Ono što sam ja "googlanjem" saznao, je da mu se svrha ograničava na vitalnost i zdravlje.

Poslednja izmena:
O TRAGANJU – nastavak

Body,

pošto vidim da ti tragalaštvo dosta dobro ide, evo nastavka u kome ću dati vlastito viđenje o tome (P)O ČEMU TRAGATI?

Svi
ljudi su po prirodi (po Nagualu) tragači (p)o Nagualu (Sebi), samo što većina nas traga manje-više nekontrolisano i nesvesno (rečeno don Huanovom duhovitom terminologijom: mi smo strogo nekontrolisani ludaci, koje Nagual voda na povocu (diktira nam reči i ponašanje), i još nam po začeću navlači ovu nagualnu, telesnu “luđačku košulju” (telo), jer zna kako bismo se ponašali bez te zaštitne telesne odore ...) ...

Toltečki
cilj je kroz traganje obuzdati tu našu rođenjem podarenu ludost (nekontrolisanost, nesvesnost, nevoljnost) i postići svesnu i voljnu kontrolu nad svim aspektima našeg ludovanja, kako bi se oslobodili i tog povoca, i te luđačke košulje (tela) ...

Obično
se smatra da se umeće traganja svodi samo na traganje PO ODNOSIMA SA LJUDIMA, ali ta vrsta (tonalnog) traganja služi samo kao uvežbavanje, zagrijavanje i uvertira za mnogo složenije (nagualne) tragačke veštine u kojima se traga po nemom znanju, snovima, nesvesnom, apstraktnom, ... To je traganje (P)O SEBI (Nagualu) ... (mada je i traganje po odnosima sa ljudima (u suštini) traganje (p)o Sebi, samo što se odvija na plićem, površnom nivou) ...

Traganje
po ustaljenim obrascima našeg ponašanja u odnosima sa ljudima, donosi nam uštedu energije i bolju komunikativnost, ali najveća blagodet tog traganja je u tome što nam omogućuje maleno, ali sigurno pomeranje skupne tačke, koje je VOLJNO i KONTROLISANO ...

To
blago pomeranje skupne tačke događa se svaki put kad smo u stanju da brzo, svesno i voljno “pomerimo” ili promenimo naše trenutne jake i impulsivne osećaje ili ukupno raspoloženje. Npr. kad iz stanja nagualno /ne/kontrolisanog besa naglo ili nagualno pređemo u nagualno kontrolisan smeh (što nije loše kao vežba za one koje povremeno hvata /ne/kontrolisana navala besa, srdžbe, ili ljutnje) ...

Traganje
po Sebi (Nagualu), međutim, omogućuje mnogo snažniju samokontrolu i mnogo jače i dublje pomeranje skupne tačke (u duboke metafizičke uvide, stanje samospoznaje, svesne ekstaze, lucidnog i svesnog sanjanja, itd. ...) ...

Ova
vrsta traganja je istovremeno i ključ koji otvara bravu svake bogovetne tajne ili pitanja, u šta se svako može lično uveriti (pod uslovom da je dovoljno ljubazan, strpljiv, trezven i nepokolebljiv) ...

Traganje
po Sebi (Nagualu) ponajčešće se izvodi namernim ili spontanim nameravanjem (žestokim i nepokolebljivim nastojanjem, potpunom usredsređenošću), a ponekad se dešava i slučajno (u stanju šoka, ili stanjima izmenjene svesti pod uticajem narkotika, bolesti ili nečeg drugog) ...

Pošto
ti obećah primer traganja iz vlastitog iskustva, izneću ovde po jedan primer za oba vida traganja (“po odnosima sa ljudima”, i “po Sebi”).

1. Znajući
da neuobičajeno ponašanje (ponašanje izvan naviknutih i rutinskih klišea i obrazaca) doprinosi samokontroli i ovladavanju nad kretanjem skupne tačke, nastojim ovde na forumu da pišem ekavski (iako sam ijekavac od rođenja i svakodnevno pišem i pričam ijekavski), s tim što ponekad, za promenu, ubacim malo crnogorske i hrvatske ijekavice, ili, katkad svJesno i namJerno neđe pogrIJEešim (napišem pokoju reč ili koji post ijekavski, ili kakvim narodskim lokalizmom karakterističnim za određeno podneblje) ...

2. A radi
ilustracije drugog primera (traganja po Sebi), iz knjigice “Igra sna i jave – roman priručnik za alhemiju svijes(i)ti”, preneću ovde odlomak koji govori o mojim prvim spontanim koracima u traganju po Sebi:

“Istog dana kada ugledah Anđelu, možda inspirisan upravo njenim pogledom, doživio sam najčudnije iskustvo u svom životu.

Bio sam u to vrijeme dvanaestogodišnjak rastrzan između tri velike opsesije – knjiga, igara i snova.

U rijetkim časovima predaha između čitanja i jurnjave za loptom, sve češće sam sebi postavljao neka čudna pitanja na koja nikako nisam nalazio odgovor.
Pitao samo se šta je Život, šta je Svijet, šta su ljudi, šta su snovi. Čudio se neuhvatljivoj rijeci vremena, uzalud se trudeći da izvedem nemoguć poduhvat: da spojim dva trenutka – onaj tek minuli, i ovaj koji dolazi. Mučio se da premostim prošlost i budućnost, da zaustavim i zamrznem sadašnjost.

Ponekad sam, opet, pokušavao da zamislim kako stvarnost izgleda posmatrana tuđim očima, ili sam se trudio da stvorim predstavu o tome kako ta ista stvarnost izgleda objektivno, neosvjetljena pogledom bilo kog posmatrača.
Ipak, iznad svega sam se upinjao da spoznam odgovor na pitanje, zagonetku koja posta moja najveća opsesija: KO SAM JA? Ili ŠTA SAM JA?

Šta je to što gleda, sluša, misli ojseća i sebe pita “Šta sam ja?”? Postoji li IZVAN mene bilo šta? Postoji li IŠTA što nisam ja? Dokle seže, kuda se prostire to moje ja? Da li je u meni i ono što obuhvatam pogledom dok su mi oči otvorene, i ono što čujem, i ono što mirišem ...

Podstaknut nekom praiskonskom iskrom skrivenom u tamnim dubinama koje naslutih u Anđelinim očima, riješih da u traganju za odgovorom na pitanje “ŠTA SAM JA?” idem do kraja. Riješih da po svaku cijenu nađem lijeka svojoj opsesiji.
Držeći ovu enigmu u fokusu pažnje, u žiži svijesti, usmjeravao sam sve veću pažnju u njeno odgonetanje, sve do trenutka kada i zadnji ostatak sebe, i posljednju trunku snage, ugradih u taj ogromni, najveći mogući napor. I kada se, upotrijebivši svu svoju raspoloživu energiju, sav pretočih u to pitanje, stiže koliko iznenadan, toliko i neočekivan odgovor:

“NIŠTA NE POSTOJI!” -odjeknula je nesvakidašnja spoznaja u mojoj dječijoj svijesti.

U istom trenu, ono što dotle bijaše moje JA poput kišne kapi utopi se i nestade u bezgraničnom i neizmjernom okeanu praznine. Bezoblične, bezsadržajne, nemjerljive! Moje dotadašnje JA koje do tog trenutka bijaše nešto najvrednije i najznačajnije u čitavom Univerzumu, prestade da postoji! Ono što je bilo najčudnije, nisam to shvatio mislima, jer su istovremeno sa tom čudnom spoznajom sve misli odjednom usahle i nestale u istu onu prazninu u koju je iščezlo i moje JA.

Na neki čudan način z n a o sam, bez i najmanje trunčice sumnje, da sam napokon zaronio do samog dna iskustva, da sam se utopio u skrivenu i nevidljivu suštinu svijesti, u ono što u isto vrijeme i j e s t e i n i j e.

U tom čudnom ništavilu nije bilo ni mjere, ni vrijednosti, ni boje, ni oblika ... Do tog časa Svijet za mene bijaše prostor ispunjen dubinom, širinom, svekolikim kretanjem, ogromno i predivno mjesto u kojem ja bijah nešto najvažnije i najvrednije. Ali tada spoznah da uistinu ne postoji ni ono što sam do tada smatrao Svijetom, ni ono što sam do tada doživljavao kao Sebe. Z N A O S A M da i Svijet, i moje JA, i moje fizičko tijelo, predstavljaju samo privid stvoren od Prazne i Ništavne Svijesti koja ne želi da bude Praznina i Ništavilo. Bez korištenja riječi, misli, predstava, ili nečeg sličnog, Z N A O S A M da je Svijet eho čiste Praznine, da su njegova materijalnost i opipljivost čudesno vješt privid, a da su Svijet i Stvarnost, Vrijeme i Prostor, Život i Smrt, samo rekviziti za IGRU KOJA VJEČNO TRAJE!”
.........

Napominjem
da sam još kao klinac (počev od sedme-osme godine), bez imalo sumnje, na neki podsvestan način, ZNAO da su svi odgovori u Meni ...

I još
i ovo: o svemu tome o čemu sam se kao dečak pitao, nikada ništa nisam čuo od drugih, ili o tome čitao (u to vreme čitao sam gotovo isključivo stripove, bajke i Tarzana), i nikoga o tome nisam ništa pitao, niti sa bilo kim o tome (u to vreme) razgovarao ...

Pozdrav!

Sledi nastavak ...

P.S.

Na kraju malko traganja za opuštanje i razonodu:

Uh, da sad ovo čita naš misteriozni, kratkorečivi, i simpatični mister SolGOODgay, možda bi vako prokomentariso:

“Uh, kolko prazne slame, mogla bi se dobra slamarica naslamarit,
i kakav početnik u traganju nasamarit!”

Back