Antropologija: Kastaneda

Da li i ti zaista veruješ da je Krišna "izvorni Bog"?

Nema to veze nisačijim verovanjem, pa ni sa mojim. Vedska teologija tvrdi da je Krišna ime izvornog Boga. To je ono što je vedsko teološko učenje. Kao što i Hrišćansko učenje ima dogmu o Svetoj Trojici ili islam o Alahu. Ili kao što Toleteci imaju koncept naugala ili pak koncept orla (ne kažem da se tu mogu povlačiti neke paralele (ali sve se može uskladiti i sasvim dobro paše u jednu celinu), kažem samo šta tačno tvrdi koje učenje, pa ako sagledavaš to učenje onakvim kakvo ono jeste (a ne kakvim ga neko zamišlja ili kakvim bi hteo da bude jer mu ovo ili ono u njemu ne paše), onda moraš uzeti u obzir postavke koje ono ima i razmatrati to učenje u okviru tih postavki, a ne mimo njih ili u suprotnosti s njima, jer onda to više nije to učenje.) Ne moraš se složiti s tim, ali ne možeš ga ni izvrtati da bi ga upasovati u svoju viziju ili ćef. Ne možeš nešto izvrnuti a onda reći to tko tvrdi izvorno uučenje, ne, ako je izvrnuto od izvornog, nije izvorno, a ako ga ne razmatraš i poimaš kakvo jeste, šta onda razmatraš i šta je odna to što poimaš ako ne iluzija o učenju a ne samo učenje?

Šta podrazumevaš pod "izvornim Bogom"?

Bog ima tri vida i bezbroj oblika, imena... Kao što je eho ekvivalentan i nerazličit u svemu od izvornog zvuka od koga potiče - osim ! u tome što eho ima svoj izvor iz koga je potekao, čiji je on eho, a prvobitni zvuk je izvorište koje nema drugog izvora osim sebe sama - tako svi ti vidovi i beskrajni božanski oblici nisu različiti od izvornog Boga, pa ipak jedan od njih je izvor svim ostalim. Taj poseban oblik koji je izvor svih i svega ostalog, a sam nema drugog izvora ni početka - je po vedskoj teologiji - Krišna.

Poslednja izmena:
Nema to veze nisačijim verovanjem, pa ni sa mojim. Vedska teologija tvrdi da je Krišna ime izvornog Boga. To je ono što je vedsko teološko učenje. Kao što i Hrišćansko učenje ima dogmu o Svetoj Trojici ili islam o Alahu. Ili kao što Toleteci imaju koncept naugala ili pak koncept orla (ne kažem da se tu mogu povlačiti neke paralele (ali sve se može uskladiti i sasvim dobro paše u jednu celinu), kažem samo šta tačno tvrdi koje učenje, pa ako sagledavaš to učenje onakvim kakvo ono jeste (a ne kakvim ga neko zamišlja ili kakvim bi hteo da bude jer mu ovo ili ono u njemu ne paše), onda moraš uzeti u obzir postavke koje ono ima i razmatrati to učenje u okviru tih postavki, a ne mimo njih ili u suprotnosti s njima, jer onda to više nije to učenje.) Ne moraš se složiti s tim, ali ne možeš ga ni izvrtati da bi ga upasovati u svoju viziju ili ćef. Ne možeš nešto izvrnuti a onda reći to tko tvrdi izvorno uučenje, ne, ako je izvrnuto od izvornog, nije izvorno, a ako ga ne razmatraš i poimaš kakvo jeste, šta onda razmatraš i šta je odna to što poimaš ako ne iluzija o učenju a ne samo učenje?

Bog ima tri vida i bezbroj oblika, imena... Kao što je eho ekvivalentan i nerazličit u svemu od izvornog zvuka od koga potiče - osim ! u tome što eho ima svoj izvor iz koga je potekao, čiji je on eho, a prvobitni zvuk je izvorište koje nema drugog izvora osim sebe sama - tako svi ti vidovi i beskrajni božanski oblici nisu različiti od izvornog Boga, pa ipak jedan od njih je izvor svim ostalim. Taj poseban oblik koji je izvor svih i svega ostalog, a sam nema drugog izvora ni početka - je po vedskoj teologiji - Krišna.

Ja i dalje mislim da si ti pogrešio forum...

Za mene je ta priča o Krišni zatrovana stotinama (i hiljadama) godina prerade od strane letačkih umova i nikako je ne mogu uzeti kao "izvornu". Odakle ti to da je proglasiš izvornom?
Ne znam i što pokušavaš da uklopiš Krišnu i Kastanedu?
Zašto bi se jedan "izvorni Bog" materijalizovao (ili kako god to kapiraš) na sićušnoj planeti Zemlji, u Indiji, da bi rekao ljudima šta je i kako je?
Zar ne vidiš smejuriju?
Došao je tip i rekao ja sam Bog, odradio par čuda, i ljudi mu sve poverovali, jel?

Bez ljutnje, moje je da sumnjam...

Nego nešto od prakse za telo: :hahaha:

Našao sam (al ne za download, mora da se kupi :mrgreen:) video za Westwood seriju. Napravili Rusi :mrgreen: Ima i uvodni deo na youtube-u.

http://www.budofilms.org/index.php?theme=film&table=dvd&id=326
http://budovideo.ru/yogadvd/167-tensegrity.html

Ajde lepo ko prvi nađe za skidanje ili ima viza karticu za kupovinu od Rusa nek se javi, možemo da podelimo troškove :mrgreen: :ok:

Oni u knjizi nisu baš precizno opisani. I kad nešto usvojiš nikad nisi siguran jel to baš to ili si se negde preračuno.

http://ariom.ru/forum/p429168.html

Ja i dalje mislim da si ti pogrešio forum...

Za mene je ta priča o Krišni zatrovana stotinama (i hiljadama) godina prerade od strane letačkih umova i nikako je ne mogu uzeti kao "izvornu". Odakle ti to da je proglasiš izvornom?
Ne znam i što pokušavaš da uklopiš Krišnu i Kastanedu?
Zašto bi se jedan "izvorni Bog" materijalizovao (ili kako god to kapiraš) na sićušnoj planeti Zemlji, u Indiji, da bi rekao ljudima šta je i kako je?
Zar ne vidiš smejuriju?
Došao je tip i rekao ja sam Bog, odradio par čuda, i ljudi mu sve poverovali, jel?

Bez ljutnje, moje je da sumnjam...

Pitao si i šta si pitao ja sam ti odgovorio, šta bi sad hteo?

Ne valja slepo verovati, al ne valja ni slepo neverovati. Ako ti je stalo proveri, ako nije poljubi pa ostavi.

Fala na trudu golubice al taj mi je sajt poznat i ne sadrži ono za čim tragam. Ni jedan od tihvidea ( a ima ih tu ona 4 od kastaneda i jedan od rusa, ne sadrži spomenuti video sa westwood serijom,a njega tražim ,ove ostale imam, odavno.

Ok je što želiš da nabaviš baš tu, nedostajuću u kolekciji, seriju pokreta. Ali ja bih, ako dozvoliš, samo da kažem da ti nije neophodna, osim ako si kolekcionar. Vežbanje tai chi cuana se recimo u samom početku sastojalo u ponavljanju, vežbanju, svega dva pokreta. U osnovnom stavu ruke su se uz udisaj podizale ispred tela do visine grudi i uz izdisaj spuštale pored tela. To je bilo sve. Učitelji su ganjali učenike da ponavljaju ta dva pokreta do besvesti (čitaj: dok ne steknu potreban uvid ili osećaj). Kasnije su tek nastale forme. Forme pokreta možeš raditi koliko god hoćeš, ali bez te osnove koju možeš spoznati i kroz samo jedan pokret, ništa ne vredi. :heart: Zato, ako zaista želiš da vežbaš, vežbaj...ne čekaj da nabaviš nedostajuću seriju pokreta.

Ok je što želiš da nabaviš baš tu, nedostajuću u kolekciji, seriju pokreta. Ali ja bih, ako dozvoliš, samo da kažem da ti nije neophodna, osim ako si kolekcionar. Vežbanje tai chi cuana se recimo u samom početku sastojalo u ponavljanju, vežbanju, svega dva pokreta. U osnovnom stavu ruke su se uz udisaj podizale ispred tela do visine grudi i uz izdisaj spuštale pored tela. To je bilo sve. Učitelji su ganjali učenike da ponavljaju ta dva pokreta do besvesti (čitaj: dok ne steknu potreban uvid ili osećaj). Kasnije su tek nastale forme. Forme pokreta možeš raditi koliko god hoćeš, ali bez te osnove koju možeš spoznati i kroz samo jedan pokret, ništa ne vredi. :heart: Zato, ako zaista želiš da vežbaš, vežbaj...ne čekaj da nabaviš nedostajuću seriju pokreta.

Vežbam ja seriju "Unbending Intent" (i ne samo nju) a westwood je prilično slabo opisana pa ne možeš biti siguran u dal izvodiš pokrete valjno, zato tražim video od njih.

Pogrešeno si ti razumeo šta je govorim (deža-vu :mrgreen:). Ajd probaj još jedared samo bez tih predubeđenja. Ili bi opet primer sunca? :mrgreen: Nisu li fotoni deo sunca?, pa ipak baš deo i baš odvojeni deo Sunca!, ali deo koji ne čini sunčevu planetu, pa ipak čini sunce kao celinu? :mrgreen:Iako se i sama sunčeva planeta može posmatrati kao potpuna celina u sebi! Malo si to što govorim uprostio i pojednostavio i stavio i liniju uprošćenog poimanja.

To je mayavada teorija. Mayavadiji obično ne mogu shvatiti da postoji duhovna raznolikost, misle da akoje raznolikost i odovjenost - onda mora biti materijalna, to dolazi usled njihovog siromašnog nivoa znanja o višim aspektima duhovnosti od onih za koje oni znaju. Zovu se mayavadiji jel misle da je teološka istina o posebnoj i jedinstvenoj Ličnosti Boga i inidvidualnim dušama kao posebnim ličnostima i jedinkama plod materijalne iluzije - maye, te se zovu maya-vadiji :mrgreen: Ne mogu shvatiti duhovnu reznolikost u duhovnom jedinstvu.

Ličnost Boga je savršena i potpuna, a budući da je On savršeno potpun, sve emanacije iz Njega, kao ovaj pojavni svet, savršeno su opremljene kao potpune celine. Sve što je proizašlo iz potpune celine i samo je za sebe potpuno. Budući da je On potpuna celina, On zadržava savršenu ravnotežu čak i kad toliko mnogo potpunih jedinica izvire iz Njega.

Kartiikeya,
u interesu sinergije ovaj razgovor možda ćemo nastaviti nekom drugom prilikom ...

O TRAGANJU - nastavak

Da je traganje zaista kraljica toltečkih praksi, potvrđuju i don Huanove reči:

"Najvece dostignuće ratnika u prvoj pažnji je traganje." (Orlov dar, 180).
"Traganje je pocetak i, pre nego što se bilo šta pokuša na stazi ratnika, ratnici moraju nauciti traganje." (Moc tišine, 88).

ZAŠTO TRAGATI (motivacija, smisao i ciljevi traganja)?

Iz
Ansovog ugla gledano, traganje je vrhunac Apsolutove igre, ili naročiti oblik uzbudljive igre propitivanja, promatranja, prisećanja i buđenja u kojoj Apsolut/Nagual kroz ono što projektuje kao svoj “subjektivni /tonalni/ izraz”, a što mi obično zovemo “jastvo” (ego), traga za Samim Sobom, kao neposrednim izvorom ega, svesti, volje, Sveta, Svega (Dešavanja, Bivanja, Doživljaja), ...

Zavisno
od konkretnog ambijenta igre, različitim igračima (ego tragačima, ego ratnicima) i ciljevi i motivi mogu izgledati različito:

Apsolutno ili Totalno Sveznanje,
Apsolutna ili Totalna Svest,
Apsolutna ili Totalna Budnost,
Apsolutna ili Totalna Pažnja,
Apsolutna ili Totalna Sloboda,
Apsolutna ili Totalna Volja (Moć) ... itd., itd. ...
...

Glavni
signal koji tragačkom (ratničkom) egu govori da li je spreman da se upusti u uzbudljivu avanturu traganja (koji mu daje siguran i pouzdan znak -zeleno svetlo) da startuje u toj igri jeste ... (velika i jaka) radoznalost ... koja ga je primorala da se vrlo ozbiljno, vrlo zainteresovano i vrlo zapitano zapita:

ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, MATERIJA?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, PROSTOR?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, VREME?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, MISAO?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, SVEST?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, VOLJA?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, SVET?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, SVE?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, JA?
(koje sebi postavlja sva ta pitanja)? ...

Sledi nastavak ...

Ma ok je...Nije bitno da izimitiraš pokret, bitno je da si neprestano otvoren za nova unutarnja (da tako kažem) iskustva dok vežbaš. Pretpostavljam da se i to može nazvati jednom vrstom traganja. :)

Ne sećam se da je negde takva proizvoljnost preporučena (ako imaš neki citat u vezi sa tim bilo bi dobro, a vidim da se pri poukama izvođenju pokreta prilična pažnja posvećuje detalju i pravilnom držanju i izvođenju, čak i ako to nije od suštinske važnosti, očito da obraćanje pažnje na to jeste.

O TRAGANJU - nastavak

Da je traganje zaista kraljica toltečkih praksi, potvrđuju i don Huanove reči:

"Najvece dostignuće ratnika u prvoj pažnji je traganje." (Orlov dar, 180).
"Traganje je pocetak i, pre nego što se bilo šta pokuša na stazi ratnika, ratnici moraju nauciti traganje." (Moc tišine, 88).

ZAŠTO TRAGATI (motivacija, smisao i ciljevi traganja)?

Iz
Ansovog ugla gledano, traganje je vrhunac Apsolutove igre, ili naročiti oblik uzbudljive igre propitivanja, promatranja, prisećanja i buđenja u kojoj Apsolut/Nagual kroz ono što projektuje kao svoj “subjektivni /tonalni/ izraz”, a što mi obično zovemo “jastvo” (ego), traga za Samim Sobom, kao neposrednim izvorom ega, svesti, volje, Sveta, Svega (Dešavanja, Bivanja, Doživljaja), ...

Zavisno
od konkretnog ambijenta igre, različitim igračima (ego tragačima, ego ratnicima) i ciljevi i motivi mogu izgledati različito:

Apsolutno ili Totalno Sveznanje,
Apsolutna ili Totalna Svest,
Apsolutna ili Totalna Budnost,
Apsolutna ili Totalna Pažnja,
Apsolutna ili Totalna Sloboda,
Apsolutna ili Totalna Volja (Moć) ... itd., itd. ...
...

Glavni
signal koji tragačkom (ratničkom) egu govori da li je spreman da se upusti u uzbudljivu avanturu traganja (koji mu daje siguran i pouzdan znak -zeleno svetlo) da startuje u toj igri jeste ... (velika i jaka) radoznalost ... koja ga je primorala da se vrlo ozbiljno, vrlo zainteresovano i vrlo zapitano zapita:

ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, MATERIJA?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, PROSTOR?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, VREME?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, MISAO?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, SVEST?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, VOLJA?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, SVET?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, SVE?
ŠTA JE, KAKO NASTAJE, KAKO FUNKCIONIŠE, I DA LI I KAKO NESTAJE, JA?
(koje sebi postavlja sva ta pitanja)? ...

Sledi nastavak ...

Pozdrav Ans,

Cenim tvoj napor ali ako bih mogao jedan predlog da dam ...posto sam precesljao onaj neki forum staza ratnika,nasao sam i podforum traganje i slicno tebi tamo ima mnogo teoretisanja a malo licnih primera traganja... voleo bih ako bi mogao da pored ovih tvojih izlaganja ubacih i po koji primer iz svog zivota kada si primenio ovu tehniku..e sad posto sam video da je freedomseeker prikocio iz nekog razloga kada je trebao da o tome govori,ti primeri i ne moraju da budu previse intimni ako je to problem,vec mogu i neki banalni iz svakodnevnog zivota ...cisto da steknem bolji uvid kako sve to izgleda ...

Pozz

Ne sećam se da je negde takva proizvoljnost preporučena (ako imaš neki citat u vezi sa tim bilo bi dobro, a vidim da se pri poukama izvođenju pokreta prilična pažnja posvećuje detalju i pravilnom držanju i izvođenju, čak i ako to nije od suštinske važnosti, očito da obraćanje pažnje na to jeste.

Ah da...ono što ja iznosim nije dovoljno autoritativno...bez citata..:). Suštinja vežbanja i jeste razvijanje osećaja pažnje ili ti što veće svesnosti. Ali to možeš vežbati i kroz samo par pokreta. To sam htela da kažem. A ti proveri kroz praksu. Ne treba ti veći autoritet od tebe samog. Učitelj ti može pokazivati do u nedogled pokret, ali sve dok ti sam ne dodješ do sopstvenog uvida pokret neće biti odradjen kako treba. To će ti svaki pravi učitelj reći.

Evo nešto i za one kojima ne ide engleski... Samo pojačajte zvuk...

00020114.gif

kairit zaista uživam čitajući tvoje postove
samo mala napomena: kada bi nakon nekoliko tisuća godina ljudi iskopali negdje ˝Matrix˝, knjigu o Poteru ili neku knjigu basni i uzeli to zdravo za gotovo/bukvalno, do kakvih zaključaka bi ih to dovelo svi znamo
i mi smo u istoj poziciji
ovo što pišu hekate i freedom, to je ono što osjećam: do pravog znanja se dolazi sanjanjem
radiš pokret i pustiš se, tijelo zna i moć dolazi
rekao bih: do istine se ne dolazi inzistiranjem na detaljima
nego osjećanjem cjeline
ne pretendiram na ispravnost napisanog
samo iznosim ono što je u meni

"Internet je guru, internet je nagual."

Pošto sam dobio makar jednu pozitivnu reakciju na video koji sam postavio, pozz za Hekate, evo još nešto, možda vrlo dobro.

http://www.perceivingreality.com/

Na dnu strane su još 4 linka vezana za priču, gde je ovaj najinteresantniji:

http://www.questionyourreality.com/

Ako vas ima koji ste zainteresovani za ovakve i slične stvari, recite da priložim moj channel sa youtube gde imam kolekciju medija.

Poslednja izmena:
Pozdrav Ans,
voleo bih ako bi mogao da pored ovih tvojih izlaganja ubacih i po koji primer iz svog zivota kada si primenio ovu tehniku..e sad posto sam video da je freedomseeker prikocio iz nekog razloga kada je trebao da o tome govori,ti primeri i ne moraju da budu previse intimni ako je to problem,vec mogu i neki banalni iz svakodnevnog zivota ...cisto da steknem bolji uvid kako sve to izgleda ...
Pozz

sanjanje je sposobnost promjene položaja spojne točke (percepcije, raspoloženja)
traganje je sposobnost da je u novopostignutom položaju zadržiš
primjer: u polusnu, zatvorenih očiju, vidiš pred sobom žlicu – to je sanjanje
sposobnost da zadržiš sliku žlice što duže je traganje
primjer2: u sitne sate izlazim s posla, umoran sam i pospan, omanji čovjek vodi pijanu kćerku kući i histerično viče:˝***** jedna pijana, izjebana, pijadnuro jedna, majku ti *****, ubit ću te....˝ rijetki prolaznici ih zaobilaze
dobijem želju da ga nokautiram ali donosim odluku sjajem svojih očiju i ostajem miran, uspostavljam kontakt, nudim pomoć, držeći malu pod rukom hodamo prema njihovom stanu potpuno ga smirujem, razgovaram s njih, smirujem i nju, hodamo oko kilometar
ona povraća po meni, zastajem, odmičem joj kosu i brišem lice, smirujem novi histerični napad oca i prekidam bujicu izvinjavanja
dolazimo do stana, histerična majka, opet malo smirivanja, mala liježe, odmah zaspa, pitam ih treba li im još šta, prekidam ponovo bujicu, pozdravljam i odlazim
mirno hodam ulicom, kao da se ništa nije dogodilo, smrdim, majica mi je mokra, koncentriram se na oči, sjaje, osjećam spokoj, tišinu, ispunjenost, sreću
nikada više ih nisam vidio
nemoj da pomisliš da sam dobar čovek, to je bilo samo za vežbu
ako prizvoljno odabereš ponašanje i izguraš ga do kraja – onda si tragač
ako ponašanje odabere tebe ili ne izdržiš do kraja – onda si razuman čovek

Tensegriti ili tai-chi, ako mislite da ima mnogo razlike i da tensegriti otvara neke "stvari" a taichi ili nesto slicno ne onda treba bez predrasuda i predubedjenja pristupiti i drugim vezbama i proanalizirati. Ali samo bez predrasuda i predubedjenja!!!!!

Vidite ovog lika:

U kojoj je on koncentrisanosti na izvodjenje pokreta? Manje ili vise nego prakticari tensegritija?

Praktikujuci tensegriti i jos po nesto, da ne nabrajam, eksperimentisuci sa pokretima, dosao sam i do vezbi koje mi vise odgovaraju i ucinkovitije su nego li pokazane na DVD-ijima.

Praktika samo tensegritija je dobra, ustvari super je, ali ima opasnosti da se zatvorite u skoljku.
Raditi i jos stosta uz/osim tensegriti, osecati i neosecati nista, ostvariti tisinu, a pokadkad(ili stalno) i nesto vise i preko unutrasnje tisine, moze biti vrlo vrlo dobro "traganje".

@ plavi zid
primjer2: u sitne sate izlazim s posla, umoran sam i pospan, omanji čovjek vodi pijanu kćerku kući i histerično viče:˝***** jedna pijana, izjebana, pijadnuro jedna, majku ti *****, ubit ću te....˝ rijetki prolaznici ih zaobilaze.
Bez ikakvog poriva, ostajuci i dalje u unutrasnjoj tisini, besprekorno se prepustam reakcijama koje dolaze bez prisutnosti JA.
Iz tacke nemog svedoka posmatram kako sa mojih usana silaze reci: Ajde oladi matori, sedi sa njom sutra i stalozemo popricaj sa malom.
Osecam(vidim) u coveku pocetak navale besa na ove reci i kako to splasne, jer nerado bi bas da se svadja sa krupnijim i mladjim strancem."Moja je to muka, nemoj da se mesas"kaze.
Ma matori, boli mene za tvoju muku, ajd da ti pomognem malo, iscepi detetu ruku. I potpomazem mu tako pomalo.
Ona malo povraćne pa i po meni,dok stojimo da zavrsi, opet pratim i osecanja oca i pocinju psovke. Kazem mu hoce li sam da je nosi ako nastavi. On ucuti, a posmatram kako opet sa mojih usana silaze reci kako u kini studenti rade i uce pod teskim uslovima, na sta on budno slusa. Zasto slusa, to nisam uspeo da "osetim(vidim)"
dolazimo do stana, histerična majka, malu ubacismo u krevet, odmah zaspa, a ja odo dok su jos zahvaljivali.
mirno hodam ulicom, kao da se ništa nije dogodilo, smrdim, majica mi je mokra, osjećam spokoj, tišinu i to je to.
nemoj da pomisliš da sam dobar čovek, samo sam covek.
ako ne odabereš ponašanje i ne ponasas se do kraja – onda si besprekoran.

;)

sanjanje je sposobnost promjene položaja spojne točke (percepcije, raspoloženja)
traganje je sposobnost da je u novopostignutom položaju zadržiš
primjer: u polusnu, zatvorenih očiju, vidiš pred sobom žlicu – to je sanjanje
sposobnost da zadržiš sliku žlice što duže je traganje
primjer2: u sitne sate izlazim s posla, umoran sam i pospan, omanji čovjek vodi pijanu kćerku kući i histerično viče:˝***** jedna pijana, izjebana, pijadnuro jedna, majku ti *****, ubit ću te....˝ rijetki prolaznici ih zaobilaze
dobijem želju da ga nokautiram ali donosim odluku sjajem svojih očiju i ostajem miran, uspostavljam kontakt, nudim pomoć, držeći malu pod rukom hodamo prema njihovom stanu potpuno ga smirujem, razgovaram s njih, smirujem i nju, hodamo oko kilometar
ona povraća po meni, zastajem, odmičem joj kosu i brišem lice, smirujem novi histerični napad oca i prekidam bujicu izvinjavanja
dolazimo do stana, histerična majka, opet malo smirivanja, mala liježe, odmah zaspa, pitam ih treba li im još šta, prekidam ponovo bujicu, pozdravljam i odlazim
mirno hodam ulicom, kao da se ništa nije dogodilo, smrdim, majica mi je mokra, koncentriram se na oči, sjaje, osjećam spokoj, tišinu, ispunjenost, sreću
nikada više ih nisam vidio
nemoj da pomisliš da sam dobar čovek, to je bilo samo za vežbu
ako prizvoljno odabereš ponašanje i izguraš ga do kraja – onda si tragač

Odlican post,ovako nesto volim da citam ovde -

Pitanje : da li je traganje onda i borba protiv ustaljenih obrazaca ponasanja i reagovanja ...tvoj prvi instinkt,ponasanje koje je izabralo tebe kako ti kazes,je bio da umlatis caleta ...ti si izabrao da im pomognes ...ali npr. da ti je prvi instinkt bio da pomognes da li bi izabrao ovo drugo ...da ga nokautiras i da li bi i onda osecao spokoj,tisinu,ispunjenos,srecu itd.

Da uzmem jedan banalan primer iz svog zivota da vidim da li bi to bilo traganje...ja recimo kada cekam kod lekara se sav unervozim...hodam po hodniku,zveram okolo itd...da li bi traganje bilo to da sednem na klupu i miran kao bubica docekam svoj red ...

Back