SPQR
Zainteresovan član
- Poruka
- 243
A za Komodusa, svaka chast, prelepa "chokolada" patina!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jovketu, za "drahmu":
Kao shto ti rekoh, to ne moze biti original. To je srebrna kopija statera, koji je, naravno, kovan iskljuchivo u zlatu. Ne samo shto je prilichno losha (ne detaljna kopija) nego je i metal omashen. Molim starije kolege da prokomentarishu takodje.
http://www.coinarchives.com/a/lotvi...Lot=1252&Val=e0ed6cc3f4b679e8617b39db3a04a8b1
A shto se "motke" tiche, naravno da nema jer kopija nema detalje...ali u redu, bitno je da ti verujesh da je prava. Pozzz
Žao mi je Jovke, ali izgleda da su iz istog kalupa izašli
http://ds376.yeg01.ca.as4250.net/fakes/displayimage.php?album=10&pos=1159
Uh Jovke, dete..... Ne zelim nishta da komentarishem vishe, poshto ovo ne vodi nigde.![]()
Pa naravno![]()
Zaista ne zelim da se raspravljam. A Adam (jedini pravi struchnjak za tu numizmatiku u muzeju) je trenutno na terenu, nachekacesh se. Ko brata te molim - obustavi ovu raspravu da ne zagadjujemo forum. Evo ja sam stao, ok?
Stvarno poucan post. Hvala ti.Evo nečega o čemu do sad nije bilo reči na ovom forumu.
Ovo su neke osnove, i nadam se da će mnogima biti zanimljivo.
Barem onima, koji još nisu debelo zagazili u antiku
P.S. Sve ispravke i dopune starijih kolega su dobrodošle!
GIOVANNI CAVINO
Giovanni Cavino, Italijanski graver medalja, rođen u Padovi 1499 ili 1500. Skoro se ništa ne zna o njegovom životu. Najverovatnije su sve njegove medalje urađene u Padovi gde je živeo i radio do svoje smrti 1570g. Sahranjen je u crkvi S. Giovanni di Verdara. Imao je sina Vićenca (Vincenzo),koji mu je pomagao zadnjih godina života i koji je verovatno nastavio da koristi njegove kalupe posle njegove smrti.
Cavinove medalje su veoma brojne. Mnoge od njih nose portrete od eminentnih pravnika u Padovi kao i profesora univerziteta. Ali njegovi najpoznatiji i najbrojniji radovi su interpretacije Rimskih velikih mesinganih kovanica i medaljona koji su opšte poznati kao "Padovani".
Imitacije rimske umetnosti potiču iz ranog perioda i bile su tradicionalne u Padovi, koja je imala jedan od najvećih univerziteta u Evropi. Najranije Italijanske medalje kovane su u tom gradu u sasvim klasičnom stilu. Međutim Cavino ih je radio veoma bliskim stilom Rimskih modela, što ga je "obeležilo", i ujedno sprečilo da se ubroji u sam vrh najboljih medaljara njegovog vremena kao umetnik u portretnim medaljama. Ali mu je u isto vreme omogućilo da proizvodi vrlo savršene primerke imitacija rimskog novca.
122 Cavinova kalupa su sačuvana i trenutno su u nacionalnoj biblioteci u Parizu. Njih je doneo Th. Lecomte iz Italije u 17. veku, koje je dobio od Lazzara porodice u Padovi, i koje je zaveštao u opatiji Sainte Genevieve 1670.Opisao ih je i ilustrovao Klod du Molinet u svom radu, pod naslovom: Le Cabirlet de la Bibliotheque de Sainte Genevieve. Pariz, 1692.
Cavinove imitacije nisu bile originalno dizajnirane kao falsifikati, i bilo je protiv njegove volje da njegovi radovi prolaze kao autentični komadi. Ali uprkos tome, mnogi od njih su našli put do najvećih slavnih kolekcija Evrope i bili su predmet brojnih disertacija. Čak i tokom ovog veka više njih su bili smatrani antičkim komadima od strane veoma cenjenih numizmatičara.-"Padovan" je obično previše okrugao i savršen, kao i previše tanak, tačkice oboda su velike i u neobičajenom reljefu.
Veći broj kovanica obično nazivni "Padovani" su liveni u kalupima i imaju malu vrednost i lako uočljivi kao replike, ali komadi kovani od strane Cavina poseduju mnoge umetničke vrednosti i često ih nije lako razlikovati od antičkih novčića. Međutim, postoji nekoliko opštih tačaka razlike koje postaju uočljive tek
nakon pažljivog poređenja sa originalnim novčićem:
- Slova su ravna i četvrtasta, a posebno N ; M je široko u osnovi a usko na vrhu, H i D su kvadratni i
masivni, A i V su preuski i oštri.
-Novac koji je kovao Cavino se obično sastoji od crvenog i žutog bakra,tj. loše legure.
*(posle njegove smrti i dalje su korišćeni njegovi kalupi)
Nekoliko medalja su nađene u srebru, ali većina ih je pretopljena u kasnijim vremenima. Prema tome, ima ih vrlo malo sačuvanih.
Sve medalje Cavina su retke. Imitacije novca kao i portret medalje, a sve su vredne očuvanja u kolekcijama, kao dela Italijanskog medaljara iz 16. veka.
Malo je falilo da padnem proletos kada sam na sastanku numizmaticara u svetosavskoj kod jednog kolekcionara video, po meni vrlo lepo sredjenu kolekciju novcica. A bili su i vrlo lepo ocisceni od necistosa, a imali lepu patinu, bas onako kako se meni svidja.Vrlo interesantan tekst kolega Speedster, hvala. Nisam do sada bio upoznat sa ovom tematikom.
Jevdokane, "pashcete" kad tad na antiku![]()
original postavio jevdokan
Marqss, sad si se po meni dotakao srzi problema numizmatike na nasim prostorima.
Imam utisak da je numizmatika na nasim prostorima, da citiram jednu zen poslovicu: kao zlatna casa predivno uradjena, ali koja nema dno. Bezsadr5zajna je.
Skupljanje novca samo radi skupljanja nema smisla, ako se skupljaci ne udube u istoriski period u kome je taj novac nastao. Da se upoznaju sa zivotom, navikama, vladarima i tehnoloskim mogucnostima, jednom recju sa istorijom naroda koji je taj novac stvarao i koristio. Po meni numizmatika kod pravog numizmaticara mora biti usko povezana sa istorijom i tek tada numizmatika ima smisla.
Naravno, kada se numizmaticar udubi malo i u istoriju, puno lakse mu je da kategorizuje novcice, a bogami i da otkrije falsifikat, nego kada samo naslepo skuplja i izcitava kataloge i drzi ih se ko pijan plota.
A katalozi preuni gresaka, ali to je vec neka druga tema.
A sudeci po postovima nekih "numizmaticara" slabo da imaju blage veze sa istorijom pojedinih naroda cije novcice skupljaju. Ali mogu biti "vrlo uspesni numizmaticari" i imati od toga koristi baveci se preprodajom novcica o kojima osim onoga sto pise u katalogu pojma nemaju. Na zalost, takvih "numizmaticara" je najvise jer oni novcice skupljaju kao izvor zarade. Takve "numizmaticare je i najlakse prevariti falsifikatom bez obsira na iskustvo koje poseduju probacujuci kroz ruke stotine i hiljade novcica.
Nadam se da ce ovaj moj post "nagovoriti" bar mladje numizmaticare da malo proucavaju i istoriju naroda cije novcice skupljaju. Videce kako to moze biti zanimljivo, i kao ce onda drugim ocima gledati novcice koje skupljaju.