SPQR
Zainteresovan član
- Poruka
- 243
A za Komodusa, svaka chast, prelepa "chokolada" patina!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jovketu, za "drahmu":
Kao shto ti rekoh, to ne moze biti original. To je srebrna kopija statera, koji je, naravno, kovan iskljuchivo u zlatu. Ne samo shto je prilichno losha (ne detaljna kopija) nego je i metal omashen. Molim starije kolege da prokomentarishu takodje.
http://www.coinarchives.com/a/lotvi...Lot=1252&Val=e0ed6cc3f4b679e8617b39db3a04a8b1
A shto se "motke" tiche, naravno da nema jer kopija nema detalje...ali u redu, bitno je da ti verujesh da je prava. Pozzz
Žao mi je Jovke, ali izgleda da su iz istog kalupa izašli
http://ds376.yeg01.ca.as4250.net/fakes/displayimage.php?album=10&pos=1159
Uh Jovke, dete..... Ne zelim nishta da komentarishem vishe, poshto ovo ne vodi nigde.![]()
Pa naravno![]()

Zaista ne zelim da se raspravljam. A Adam (jedini pravi struchnjak za tu numizmatiku u muzeju) je trenutno na terenu, nachekacesh se. Ko brata te molim - obustavi ovu raspravu da ne zagadjujemo forum. Evo ja sam stao, ok?
Stvarno poucan post. Hvala ti.Evo nečega o čemu do sad nije bilo reči na ovom forumu.
Ovo su neke osnove, i nadam se da će mnogima biti zanimljivo.
Barem onima, koji još nisu debelo zagazili u antiku
P.S. Sve ispravke i dopune starijih kolega su dobrodošle!
GIOVANNI CAVINO
Giovanni Cavino, Italijanski graver medalja, rođen u Padovi 1499 ili 1500. Skoro se ništa ne zna o njegovom životu. Najverovatnije su sve njegove medalje urađene u Padovi gde je živeo i radio do svoje smrti 1570g. Sahranjen je u crkvi S. Giovanni di Verdara. Imao je sina Vićenca (Vincenzo),koji mu je pomagao zadnjih godina života i koji je verovatno nastavio da koristi njegove kalupe posle njegove smrti.
Cavinove medalje su veoma brojne. Mnoge od njih nose portrete od eminentnih pravnika u Padovi kao i profesora univerziteta. Ali njegovi najpoznatiji i najbrojniji radovi su interpretacije Rimskih velikih mesinganih kovanica i medaljona koji su opšte poznati kao "Padovani".
Imitacije rimske umetnosti potiču iz ranog perioda i bile su tradicionalne u Padovi, koja je imala jedan od najvećih univerziteta u Evropi. Najranije Italijanske medalje kovane su u tom gradu u sasvim klasičnom stilu. Međutim Cavino ih je radio veoma bliskim stilom Rimskih modela, što ga je "obeležilo", i ujedno sprečilo da se ubroji u sam vrh najboljih medaljara njegovog vremena kao umetnik u portretnim medaljama. Ali mu je u isto vreme omogućilo da proizvodi vrlo savršene primerke imitacija rimskog novca.
122 Cavinova kalupa su sačuvana i trenutno su u nacionalnoj biblioteci u Parizu. Njih je doneo Th. Lecomte iz Italije u 17. veku, koje je dobio od Lazzara porodice u Padovi, i koje je zaveštao u opatiji Sainte Genevieve 1670.Opisao ih je i ilustrovao Klod du Molinet u svom radu, pod naslovom: Le Cabirlet de la Bibliotheque de Sainte Genevieve. Pariz, 1692.
Cavinove imitacije nisu bile originalno dizajnirane kao falsifikati, i bilo je protiv njegove volje da njegovi radovi prolaze kao autentični komadi. Ali uprkos tome, mnogi od njih su našli put do najvećih slavnih kolekcija Evrope i bili su predmet brojnih disertacija. Čak i tokom ovog veka više njih su bili smatrani antičkim komadima od strane veoma cenjenih numizmatičara.-"Padovan" je obično previše okrugao i savršen, kao i previše tanak, tačkice oboda su velike i u neobičajenom reljefu.
Veći broj kovanica obično nazivni "Padovani" su liveni u kalupima i imaju malu vrednost i lako uočljivi kao replike, ali komadi kovani od strane Cavina poseduju mnoge umetničke vrednosti i često ih nije lako razlikovati od antičkih novčića. Međutim, postoji nekoliko opštih tačaka razlike koje postaju uočljive tek
nakon pažljivog poređenja sa originalnim novčićem:
- Slova su ravna i četvrtasta, a posebno N ; M je široko u osnovi a usko na vrhu, H i D su kvadratni i
masivni, A i V su preuski i oštri.
-Novac koji je kovao Cavino se obično sastoji od crvenog i žutog bakra,tj. loše legure.
*(posle njegove smrti i dalje su korišćeni njegovi kalupi)
Nekoliko medalja su nađene u srebru, ali većina ih je pretopljena u kasnijim vremenima. Prema tome, ima ih vrlo malo sačuvanih.
Sve medalje Cavina su retke. Imitacije novca kao i portret medalje, a sve su vredne očuvanja u kolekcijama, kao dela Italijanskog medaljara iz 16. veka.

Malo je falilo da padnem proletos kada sam na sastanku numizmaticara u svetosavskoj kod jednog kolekcionara video, po meni vrlo lepo sredjenu kolekciju novcica. A bili su i vrlo lepo ocisceni od necistosa, a imali lepu patinu, bas onako kako se meni svidja.Vrlo interesantan tekst kolega Speedster, hvala. Nisam do sada bio upoznat sa ovom tematikom.
Jevdokane, "pashcete" kad tad na antiku![]()
Po mom iskustvu, najbolje kupovati vec osciscene komade, koji vas zadovoljavaju estetski - iako neocisceni mogu da predstavljaju prava iznenadjenja.
Sama neiscrpna tematika antike mi je uvek bila zanimljivija od modernih kovanja.original postavio jevdokan
Marqss, sad si se po meni dotakao srzi problema numizmatike na nasim prostorima.
Imam utisak da je numizmatika na nasim prostorima, da citiram jednu zen poslovicu: kao zlatna casa predivno uradjena, ali koja nema dno. Bezsadr5zajna je.
Skupljanje novca samo radi skupljanja nema smisla, ako se skupljaci ne udube u istoriski period u kome je taj novac nastao. Da se upoznaju sa zivotom, navikama, vladarima i tehnoloskim mogucnostima, jednom recju sa istorijom naroda koji je taj novac stvarao i koristio. Po meni numizmatika kod pravog numizmaticara mora biti usko povezana sa istorijom i tek tada numizmatika ima smisla.
Naravno, kada se numizmaticar udubi malo i u istoriju, puno lakse mu je da kategorizuje novcice, a bogami i da otkrije falsifikat, nego kada samo naslepo skuplja i izcitava kataloge i drzi ih se ko pijan plota.
A katalozi preuni gresaka, ali to je vec neka druga tema.
A sudeci po postovima nekih "numizmaticara" slabo da imaju blage veze sa istorijom pojedinih naroda cije novcice skupljaju. Ali mogu biti "vrlo uspesni numizmaticari" i imati od toga koristi baveci se preprodajom novcica o kojima osim onoga sto pise u katalogu pojma nemaju. Na zalost, takvih "numizmaticara" je najvise jer oni novcice skupljaju kao izvor zarade. Takve "numizmaticare je i najlakse prevariti falsifikatom bez obsira na iskustvo koje poseduju probacujuci kroz ruke stotine i hiljade novcica.
Nadam se da ce ovaj moj post "nagovoriti" bar mladje numizmaticare da malo proucavaju i istoriju naroda cije novcice skupljaju. Videce kako to moze biti zanimljivo, i kao ce onda drugim ocima gledati novcice koje skupljaju.