ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

Jovketu, za "drahmu":
Kao shto ti rekoh, to ne moze biti original. To je srebrna kopija statera, koji je, naravno, kovan iskljuchivo u zlatu. Ne samo shto je prilichno losha (ne detaljna kopija) nego je i metal omashen. Molim starije kolege da prokomentarishu takodje.
http://www.coinarchives.com/a/lotvi...Lot=1252&Val=e0ed6cc3f4b679e8617b39db3a04a8b1

Kovanica je original. Garantujem. Metal nije omasen i u pitanju je srebro. Sutra ponovo idem u muzej pa cemo videti. Pre svega, predstava na reversu nije ista, moj nema produzenu motku a ovaj ima. 4,6 grama, toliko kopija drahme ne moze ni u ludilu iznositi. Ovo jeste original i veoma je retko. Sutra cu se konsultovati sa kustosom pa javljam sta je i kako je.

A shto se "motke" tiche, naravno da nema jer kopija nema detalje...ali u redu, bitno je da ti verujesh da je prava. Pozzz

Aha, znaci stigli smo dotle da verujem da je prava zato sto je moja jel ?
A ti si siguran 100 posto da je kopija zato sto inje tvoja, sta mislis o tome ?
Nezahvalno je od tebe sto nesto ocenjujes samo preko slike, 2 numizmaticara su rekla da deluje ok ali nista preko slike.
Ne mozes preko PREDSTAVE NA NOVCU da sudis dal je kopija ili ne ! Sta u srednem veku pojavi se ptica pored vladara i to znaci da je kopija ?
Ne budi amater... UZivaj u svojoj kolekciji ima ko ce da proceni originalnost.

Evo nečega o čemu do sad nije bilo reči na ovom forumu.
Ovo su neke osnove, i nadam se da će mnogima biti zanimljivo.
Barem onima, koji još nisu debelo zagazili u antiku :D

P.S. Sve ispravke i dopune starijih kolega su dobrodošle!

GIOVANNI CAVINO​

Giovanni Cavino, Italijanski graver medalja, rođen u Padovi 1499 ili 1500. Skoro se ništa ne zna o njegovom životu. Najverovatnije su sve njegove medalje urađene u Padovi gde je živeo i radio do svoje smrti 1570g. Sahranjen je u crkvi S. Giovanni di Verdara. Imao je sina Vićenca (Vincenzo),koji mu je pomagao zadnjih godina života i koji je verovatno nastavio da koristi njegove kalupe posle njegove smrti.​

Cavinove medalje su veoma brojne. Mnoge od njih nose portrete od eminentnih pravnika u Padovi kao i profesora univerziteta. Ali njegovi najpoznatiji i najbrojniji radovi su interpretacije Rimskih velikih mesinganih kovanica i medaljona koji su opšte poznati kao "Padovani".​

Imitacije rimske umetnosti potiču iz ranog perioda i bile su tradicionalne u Padovi, koja je imala jedan od najvećih univerziteta u Evropi. Najranije Italijanske medalje kovane su u tom gradu u sasvim klasičnom stilu. Međutim Cavino ih je radio veoma bliskim stilom Rimskih modela, što ga je "obeležilo", i ujedno sprečilo da se ubroji u sam vrh najboljih medaljara njegovog vremena kao umetnik u portretnim medaljama. Ali mu je u isto vreme omogućilo da proizvodi vrlo savršene primerke imitacija rimskog novca.​

122 Cavinova kalupa su sačuvana i trenutno su u nacionalnoj biblioteci u Parizu. Njih je doneo Th. Lecomte iz Italije u 17. veku, koje je dobio od Lazzara porodice u Padovi, i koje je zaveštao u opatiji Sainte Genevieve 1670.Opisao ih je i ilustrovao Klod du Molinet u svom radu, pod naslovom: Le Cabirlet de la Bibliotheque de Sainte Genevieve. Pariz, 1692.​

Cavinove imitacije nisu bile originalno dizajnirane kao falsifikati, i bilo je protiv njegove volje da njegovi radovi prolaze kao autentični komadi. Ali uprkos tome, mnogi od njih su našli put do najvećih slavnih kolekcija Evrope i bili su predmet brojnih disertacija. Čak i tokom ovog veka više njih su bili smatrani antičkim komadima od strane veoma cenjenih numizmatičara.

Veći broj kovanica obično nazivni "Padovani" su liveni u kalupima i imaju malu vrednost i lako uočljivi kao replike, ali komadi kovani od strane Cavina poseduju mnoge umetničke vrednosti i često ih nije lako razlikovati od antičkih novčića. Međutim, postoji nekoliko opštih tačaka razlike koje postaju uočljive tek
nakon pažljivog poređenja sa originalnim novčićem:​
-"Padovan" je obično previše okrugao i savršen, kao i previše tanak, tačkice oboda su velike i u neobičajenom reljefu.
- Slova su ravna i četvrtasta, a posebno N ; M je široko u osnovi a usko na vrhu, H i D su kvadratni i
masivni, A i V su preuski i oštri.
-Novac koji je kovao Cavino se obično sastoji od crvenog i žutog bakra,tj. loše legure.
*(posle njegove smrti i dalje su korišćeni njegovi kalupi)

Nekoliko medalja su nađene u srebru, ali većina ih je pretopljena u kasnijim vremenima. Prema tome, ima ih vrlo malo sačuvanih.
Sve medalje Cavina su retke. Imitacije novca kao i portret medalje, a sve su vredne očuvanja u kolekcijama, kao dela Italijanskog medaljara iz 16. veka.

Prilozi

• die_paduan_aelius.jpg
    die_paduan_aelius.jpg
    96,1 KB · Pregleda: 28
  • Paduan.jpg
    Paduan.jpg
    102,1 KB · Pregleda: 29
Evo nečega o čemu do sad nije bilo reči na ovom forumu.
Ovo su neke osnove, i nadam se da će mnogima biti zanimljivo.
Barem onima, koji još nisu debelo zagazili u antiku :D

P.S. Sve ispravke i dopune starijih kolega su dobrodošle!

GIOVANNI CAVINO​

Giovanni Cavino, Italijanski graver medalja, rođen u Padovi 1499 ili 1500. Skoro se ništa ne zna o njegovom životu. Najverovatnije su sve njegove medalje urađene u Padovi gde je živeo i radio do svoje smrti 1570g. Sahranjen je u crkvi S. Giovanni di Verdara. Imao je sina Vićenca (Vincenzo),koji mu je pomagao zadnjih godina života i koji je verovatno nastavio da koristi njegove kalupe posle njegove smrti.​

Cavinove medalje su veoma brojne. Mnoge od njih nose portrete od eminentnih pravnika u Padovi kao i profesora univerziteta. Ali njegovi najpoznatiji i najbrojniji radovi su interpretacije Rimskih velikih mesinganih kovanica i medaljona koji su opšte poznati kao "Padovani".​

Imitacije rimske umetnosti potiču iz ranog perioda i bile su tradicionalne u Padovi, koja je imala jedan od najvećih univerziteta u Evropi. Najranije Italijanske medalje kovane su u tom gradu u sasvim klasičnom stilu. Međutim Cavino ih je radio veoma bliskim stilom Rimskih modela, što ga je "obeležilo", i ujedno sprečilo da se ubroji u sam vrh najboljih medaljara njegovog vremena kao umetnik u portretnim medaljama. Ali mu je u isto vreme omogućilo da proizvodi vrlo savršene primerke imitacija rimskog novca.​

122 Cavinova kalupa su sačuvana i trenutno su u nacionalnoj biblioteci u Parizu. Njih je doneo Th. Lecomte iz Italije u 17. veku, koje je dobio od Lazzara porodice u Padovi, i koje je zaveštao u opatiji Sainte Genevieve 1670.Opisao ih je i ilustrovao Klod du Molinet u svom radu, pod naslovom: Le Cabirlet de la Bibliotheque de Sainte Genevieve. Pariz, 1692.​

Cavinove imitacije nisu bile originalno dizajnirane kao falsifikati, i bilo je protiv njegove volje da njegovi radovi prolaze kao autentični komadi. Ali uprkos tome, mnogi od njih su našli put do najvećih slavnih kolekcija Evrope i bili su predmet brojnih disertacija. Čak i tokom ovog veka više njih su bili smatrani antičkim komadima od strane veoma cenjenih numizmatičara.

Veći broj kovanica obično nazivni "Padovani" su liveni u kalupima i imaju malu vrednost i lako uočljivi kao replike, ali komadi kovani od strane Cavina poseduju mnoge umetničke vrednosti i često ih nije lako razlikovati od antičkih novčića. Međutim, postoji nekoliko opštih tačaka razlike koje postaju uočljive tek
nakon pažljivog poređenja sa originalnim novčićem:​
-"Padovan" je obično previše okrugao i savršen, kao i previše tanak, tačkice oboda su velike i u neobičajenom reljefu.
- Slova su ravna i četvrtasta, a posebno N ; M je široko u osnovi a usko na vrhu, H i D su kvadratni i
masivni, A i V su preuski i oštri.
-Novac koji je kovao Cavino se obično sastoji od crvenog i žutog bakra,tj. loše legure.
*(posle njegove smrti i dalje su korišćeni njegovi kalupi)

Nekoliko medalja su nađene u srebru, ali većina ih je pretopljena u kasnijim vremenima. Prema tome, ima ih vrlo malo sačuvanih.
Sve medalje Cavina su retke. Imitacije novca kao i portret medalje, a sve su vredne očuvanja u kolekcijama, kao dela Italijanskog medaljara iz 16. veka.
Stvarno poucan post. Hvala ti.
Ja se istina ne bavim Rimom, jos ne. Istina imam nesto Rima koji je pristigao ko zna kad onako uz put, ali za sada se jos ne odlucujem da pocnem da cackam po tome.
Ali ako ti i SPQR nastavite u svom stilu bogami cete me navuci.

Eto ja nisam ni pošteno počeo da se bavim numizmatikom, a opredelio sam se za Rim. Ono što me je najverovatnije i privuklo je lepota predstava na novcu, kao i njihova uska povezanost sa događajima iz tog vremena.

Tako da sad gledam da ovu moju "šarenu kolekciju", nekako svedem samo na Rim. Ali je problem što su mi neki komadi isto dragi, i neću se baš lako odvojiti od njih:D,
pogotovo što sad i nije neko vreme za prodaju (bar se meni tako čini).

Pozdrav!

Vrlo interesantan tekst kolega Speedster, hvala. Nisam do sada bio upoznat sa ovom tematikom.
Jevdokane, "pashcete" kad tad na antiku ;)
Malo je falilo da padnem proletos kada sam na sastanku numizmaticara u svetosavskoj kod jednog kolekcionara video, po meni vrlo lepo sredjenu kolekciju novcica. A bili su i vrlo lepo ocisceni od necistosa, a imali lepu patinu, bas onako kako se meni svidja.
A dok sam razgledao novcice cuo sam da neko prodaje neciscene novcice Rima i vidim ima covek punu kantu, svako bira sta mu se svidja i nije nesto bilo skupo. Malo je falilo da kupim celu kantu onako udjuture. Odbilo me je to sto jos neko vreme necu imati vremena da sedim i cistim novcice, pa da ne stoje onako neocisceni.
Nesto Rima imam, pojma nemam sta je, dobio od drugova koji su znali da skupljam stari novac.
Vidim da ste vi stari i iskusni anticari postavili nekoliko sajtova na kojima mogu da se nadju katalozi, pa cu verovatno prvo da nabavim kataloge, pa posto ovde imam vremena na pretek da malo sedim i proucavam kataloge, a cu videti sta dalje.
Pozdrav

Tako je najpametnije - prvo znanje onda kolekcija :) Po mom iskustvu, najbolje kupovati vec osciscene komade, koji vas zadovoljavaju estetski - iako neocisceni mogu da predstavljaju prava iznenadjenja.
Meni je licno Rim posebno drag i uvek sam voleo istoriju Rima; medjutim, i "ostala" antika me privlaci (stoga zelim da nabavim i lepe helenisticke i grcke komade u buducnosti), pa cak i "egzotika" (imam malu zbirkicu srednjevekovnog kineskog novca takodje) :) Sama neiscrpna tematika antike mi je uvek bila zanimljivija od modernih kovanja.

S obzirom da su poslednji postovi išli u ovom pravcu, a čitajući stare teme,
nisam odoleo da ne citiram kolegu jevdokana sa jedne od starijih i kvalitetnih diskusija na ovom p.forumu.

original postavio jevdokan

Marqss, sad si se po meni dotakao srzi problema numizmatike na nasim prostorima.
Imam utisak da je numizmatika na nasim prostorima, da citiram jednu zen poslovicu: kao zlatna casa predivno uradjena, ali koja nema dno. Bezsadr5zajna je.
Skupljanje novca samo radi skupljanja nema smisla, ako se skupljaci ne udube u istoriski period u kome je taj novac nastao. Da se upoznaju sa zivotom, navikama, vladarima i tehnoloskim mogucnostima, jednom recju sa istorijom naroda koji je taj novac stvarao i koristio. Po meni numizmatika kod pravog numizmaticara mora biti usko povezana sa istorijom i tek tada numizmatika ima smisla.
Naravno, kada se numizmaticar udubi malo i u istoriju, puno lakse mu je da kategorizuje novcice, a bogami i da otkrije falsifikat, nego kada samo naslepo skuplja i izcitava kataloge i drzi ih se ko pijan plota.
A katalozi preuni gresaka, ali to je vec neka druga tema.
A sudeci po postovima nekih "numizmaticara" slabo da imaju blage veze sa istorijom pojedinih naroda cije novcice skupljaju. Ali mogu biti "vrlo uspesni numizmaticari" i imati od toga koristi baveci se preprodajom novcica o kojima osim onoga sto pise u katalogu pojma nemaju. Na zalost, takvih "numizmaticara" je najvise jer oni novcice skupljaju kao izvor zarade. Takve "numizmaticare je i najlakse prevariti falsifikatom bez obsira na iskustvo koje poseduju probacujuci kroz ruke stotine i hiljade novcica.
Nadam se da ce ovaj moj post "nagovoriti" bar mladje numizmaticare da malo proucavaju i istoriju naroda cije novcice skupljaju. Videce kako to moze biti zanimljivo, i kao ce onda drugim ocima gledati novcice koje skupljaju.

Pozdrav kolegama.
Ne poznajem i ne skupljam Makedoniju, ali igrom slučaja je došao u moj posed.

SPQR - ovo je vaša oblast, pa ako nešto više znate o ovoj kovanici.

Makedonija, Amfipolis, 1-2 vek PNE
Av. Glava Zevsa u desno, skiptar preko ramena
Rev. Orao stoji na munji u desno, glava gleda u levo AMFIPO-LEITWN

oko 19 mm, 5 gr., pomeren otkov

* ovo sam jedino našao za sad
http://www.acsearch.info/search.htm...n=1&de=1&fr=1&it=1&es=1&ol=1&sort=&c=&a=&l=#0

Prilozi

• amphipolis Av..jpg
    amphipolis Av..jpg
    33,3 KB · Pregleda: 29
  • amphipolis Rev..jpg
    amphipolis Rev..jpg
    42,4 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Taj sam:D
Eto šta se uradi iz neznanja.
Bio sam svestan da ima jako sličnih primeraka iz Makedonskog i Ptolomejskog
Kraljevstva, ali sam iz ne znam ni ja kog razloga mislio da je u pitanju kvadrans
koga vode pod (Anonymous Roman Imperial Coins)
Tek kada je stigao kod mene, a do tada sam već prelistao dosta sajtova,
video sam da trebam da tražim na drugom mestu.

Orao mi se jako sviđa kako je urađen, još kada bi se malo očistio bio bi extra komad.
Samo je šteta što je promašen otkov.

Back