To se zalomilo na anksioznosti , zato što je to nešto što sam čuo ovih dana.
Recimo čuo sam i derivat ego stabilnosti koji kaže "gordost je nešto što nas sprečava da padnemo u poslednjem trenutku" a vidi samo kakva zamena teza...
Nije ovo prvi put da ja pravim temu sa vezanim sadržajem....možda je prvi put da odgovaram na konkretno pitanje šta hoću temom?
Hajde i da udostojim odgovora zašto baš anksioznost...tj bolje je pitanje zašto baš ovakvo tumačenje anksioznosti...
Pa to je stvar procene opšte percepcije....
Probao sam ja da postavljam teme i kad nema dovoljno jasno ispoljenih i već izdiferenciranih pojava koje podržavaju moju percepciju i završio kao ludak "šta ovaj priča"...
Primer koji mi je rano to pokazao je primer koji sam već opisao u mojim postovima, kad su mesari i kamiondžije držale miting podrške slobi...
I govornik viče njima 200-300 kako će dobiti veću platu (prosek im bio 2300maraka min 1750maraka), a ja kao dete glasno uzviknem , "pa gde ćete veće plate od ovih, toga nema nigde ni na zapadu....
To je samo priča, ali i to je preterano...
Nikad srpski gazda neće biti toliko velikodušan na svoju štetu...."
I niko mi ne veruje, ni moji (oni su bili mišljenja da su svi kao oni, da je gazda prijatelj sa radnicima), ni okupljeni , jedino što onaj koji je bio govornik nije više pominjao veće plate, već samo bolji život....ali me je spasilo to što sam dete....izgledom...
E tako je jedno dete naučilo da pipka na sasvim desetim stvarima koliko je zreo psihovid okoline , pre nego što nešto kaže...
Posle sam naučio u školi da ljudi ne mogu u oči da te gledaju a da glasaju licemerno , ali mogu to da prihvate u sebi...a ne ono što obično ljudi misle da se plaše osvete ili represije...
Ljudi se tada stide dela sebe koji vide i poštuju u tebi, stide se što odustaju jer misle da nemaju dovoljno snage i što pristaju na pogodnosti i prečice koje tom prilikom stvaraju sebi...
Ne zato što se plaše tebe....
Pošto se sve to desilo jako rano , vreme je kasnije sabiralo znanja i iskustva.....i ne bih da pričam o svom iskustvu , jer siguran sam da bi većina, a mislim i svi mislili da lažem , izmišljam , preuveličavam i slično....i ovo poslednje je rečeno na osnovu iskustva kad sam napisao na jednom oglasu za davanje časova koje sam sve nagrade na takmičenjima postigao...i što je interesantno i meni bi zvučalo nemoguće ali eto jedne godine se desilo da je raspored takmičenja bio takav da sam sve školske discipline dogurao do republičkog ili saveznog takmičenja.....osim biologije, to nije bilo održavano......
A meni je to bilo lepo zezanje, putovanja po srbiji i hotelima, a uz samo malo više rada ili još više kad već doguraš do republičkog...da se ne obrukam...
Moje znanje psihologije i sociologije je tada bilo na nivou mojih roditelja, tj valjda se u svetu svi ponašaju onako kako je prirodno , normalno i nenametljivo drugima, više etički i filozofski nego psihološki....
Zajedničko za sve je ipak percepcija, a za nju je bitna i kombinatorika i memorija i logika i iskustvo i hrabrost i sluh i taktika...i kodeksi....i amoralnost...inače ne bih video drugu stranu- dilera droge ispred škole....ćurke, prostitutke, profesionalne ubice, piz... "intelektualce", prave intelektualce, mašince IN/OUT psihologije...uvlakače, seljačine iz Leskovca, muvare iz Vranja, prevarante , Beogradjane elitu i Beogradjane "novoelitu" i svi da te tumače kao nekog ko je svoj , ali je ok.....i da nije pretnja ni sudija...