Anksioznost - Ergofobija- Socijalna fobija

Bila sam tri Godine u BG i godinu Dana u drugom gradu , mlela me anksioznost, a pobegla sam prvobitno zbog njega a vratila se dzelatu pod noz. Ja ovde nemam zivot
Dok se ne resis anksioznosti ili je barem dovedes u red, sve ostalo tesko ostvarivo.
Prvo trebas da resis moguce mentalne probleme, takodje da nema nekih hormonalnih i metabolickih problema,
zatim dolazi san i ishrana i verovatno rad s psihologom, a tek nakon toga ide
foto finis, a vi svi krecete od fotofinisa, a to ne ide tako lako, vec treba dosta rada.

Najdelotvorniji je razgovor. Prvo sa samim sobom. Izbaciti iz sebe ( ko može ) sve nakupljeno, ma koliko zvučalo iščašeno nekome. Pojedincima je lakše da napišu, nije bitan redosled i forma, bitno je otarasiti se neshvaćenih grudvi straha i pokušati da se raščlani na manje delove.
Onda pustiti. Odspavati. Prošetati.
Pa polako, deo po deo rešavati, eliminisati ili prihvatiti.

Ne uspeva iz prve. Ali može se pokušati.

Najdelotvorniji je razgovor. Prvo sa samim sobom. Izbaciti iz sebe ( ko može ) sve nakupljeno, ma koliko zvučalo iščašeno nekome.
Delotovoran je da se smiris i u nekim situacijama je to dobro, no u nekim situacijama to nije dobro jer kad se smiris onda ne menjas situaciju, tj emocije nam govore da nesto nije u redu i da nesto treba menjati i one nas na neki nacin teraju da menjamo situaciju i daju nam neku vrstu poticaja koju treba iskoristiti, a jedna od problema modernog drustva je upravo to sto ima niz distrakcija i nacina da si olaksamo trenutnu situaciju- npr igranje igrica ili gledanje televizije ili pretrazivanje drustvenih medija- no to ne donosi do resenja problema, tj ne resava uzrok nego samo otklanja simptome, a koji ce se opet vratiti jer uzrok nije resen.

Delotovoran je da se smiris i u nekim situacijama je to dobro, no u nekim situacijama to nije dobro jer kad se smiris onda ne menjas situaciju, tj emocije nam govore da nesto nije u redu i da nesto treba menjati i one nas na neki nacin teraju da menjamo situaciju i daju nam neku vrstu poticaja koju treba iskoristiti
Kada sam predlagala smirenje prilikom razgovora, nisam mislila na blokiranje emocija. Naprotiv. Dok smo u strahu, panici, ne možemo da razmišljamo ( bar ne smisleno ), ako uspemo svu tu konfuznost da izbacimo, postoji mogućnost da lakše sagledamo probleme. Jedan po jedan. Jasnije vidimo sliku.

Ovo nije pametovanje, ja često pojedine stresove zaključavam, dok ne skupim hrabrosti da se suočim sa njima.
Ali jeste jedan od načina samopomoći. Često uspeva.

Ovo nije pametovanje, ja često pojedine stresove zaključavam, dok ne skupim hrabrosti da se suočim sa njima.
Ali jeste jedan od načina samopomoći. Često uspeva.
Naravno da nije pametovanje, jer na kraju krajeva forum je da se razmenjuju misljenja i tvoje misljenje je jedanko vazno kao i moje ili necije drugo, niti je tvoja poruka pogresna- ja sam se samo nadovezao na tvoju poruku, tj bila mi je slagvort, cesto se nadovezem na poruke drugih clanova jer mi to olaksava i skracuje vreme da ne moram sve da objasnjavam, tako da je ovo zapravo timski rad, s moje tacke gledista.

Mene je jedna osoba savetovala da u periodima, kada ne vidimo izlaz, kada naš mozak ne sluša i ne možemo da sagledamo nakupljeno ( a obično tako biva, retko jedan problem ide sam ), pokušamo da te " grudve " ( mentalne trombove, kako ih ja zovem ) razbijemo na manje delove. Onda se posvetimo jednoj po jednoj. Nikako sve odjednom. Problem po problem. Neki ćemo rešiti, neki prihvatiti, neki sagledati iz drugog ugla.
I neće biti idealno. Ali će biti lakše. Makar ćemo znati da možemo da utičemo na pojedine stvari i imamo kontrolu.

Poslednja izmena:
Mene je jedna osoba savetovala da u periodima, kada ne vidimo izlaz, kada naš mozak ne sluša i ne možemo da sagledamo nakupljeno ( a obično tako biva, retko jedan problem ide sam ), pokušamo da te " grudve " ( mentalne trombove, kako ih ja zovem ) razbijemo na manje delove. Onda se posvetimo jednoj po jednoj. Nikako sve odjednom. Problem po problem. Neki ćemo rešiti, neki prihvatiti, neki sagledati iz drugog ugla.
I neće biti idealno. Ali će biti lakše. Makar ćemo znati da možemo da utičemo na pojedine stvari i imamo kontrolu.
Slazem se sa tim, to je zapravo vrlo dobar savet, u odredjenim oblastima postoji tzv rekurzija- rabijemo taj problem na najmanju mogucu osnovu resimo problem i onda na osnovu toga resavamo vece probleme- kao npr u razlomcima kad nadjemo zajednicki imenioc i podelimo da bi bilo lakse racunati, takodje npr ako treba pocisti kucu- ponekad se citav zadatak cini jako teskim- no onda razedlimo problme i ocistimo samo kuhinju i drugi dan mozemo nesto drugo sto je bolje nego odustati zbog velicine zadatka, no obicno kad ocistimo kuhinju onda se raspalimo i nastavimo dalje. Odnosno kao sto rece neki mudar covek: "Put od hiljadu milja pocinje jednim korakom".

Letimično sam pogledal šta piše otvaračica teme i zaključujem da su njoj veći problem otac koji je nasilan i beskrupulozan i majka koja je bolesna, te da u takvim životnim uslovima kada MORA da nađe posao to joj pravi anksioznost. Da su drugačije životne pilike svega toga ne bi bilo. Dakle, stvar je reaktivna i ona mora da se odvoji od roditelja ako želi da funkcioniše, plus da se brine o majci koliko može. Ali nužne su promene životnih uslova.

Ljudi koji su pod jakim stresom iz bilo kog razloga uglavnom deluju nekoherentno, ponekad potpuno nepovezano, tako da verovatno ne izmislja vec je to njena percepcija realnosti- medjutim ljudska percepcija nikad nije istovetna s realnoscu.
Da, znam to. Samo…u meni se nesto buni protiv ove price.
Volim psihologiju, volim ovaj ptf i sto se mene tice moj komentar moze i da se obrise. I ovaj i prethodni.
Samo me je sve previse podsetilo na Baby Jodu. Otvarao je klon naloge, izmisljao price, preterivao, preglumljivao, a karakteristicno za njega je bilo i to da, kad mu ucesnici teme ponude resenje za prvobitni problem on onda izmislja nove probleme, pise nove price, ubacuje nove aktere. I sve je nekako prenaglaseno.
Pa sam pomislila da to on opet zloupotrebljava ovo mesto i ljude.

Ali posto je to samo moja sumnja moze sve da se obrise. :)

Samo me je sve previse podsetilo na Baby Jodu. Otvarao je klon naloge, izmisljao price, preterivao, preglumljivao, a karakteristicno za njega je bilo i to da, kad mu ucesnici teme ponude resenje za prvobitni problem on onda izmislja nove probleme, pise nove price, ubacuje nove aktere. I sve je nekako prenaglaseno.
Ali i Baby Joda je ocigledno imao nekakav ozbiljan problem, "normalni" odrasli ljudi jednostavno ne rade takve stvari.
Letimično sam pogledal šta piše otvaračica teme i zaključujem da su njoj veći problem otac koji je nasilan i beskrupulozan i majka koja je bolesna,
Na prvoj stranici je rekla da 10 godina ne mogu da je izvuku iz toga, no rekao bih da ne mozemo izvuci neke konkretne zakljucke, no neki problem postoji,
I iz njene price se izvalci da ima strah od posla (ergofobija) tako da ne vidim kako moze da se osamostali dok se to ne resi.

Da, znam to. Samo…u meni se nesto buni protiv ove price.
Volim psihologiju, volim ovaj ptf i sto se mene tice moj komentar moze i da se obrise. I ovaj i prethodni.
Pa sam pomislila da to on opet zloupotrebljava ovo mesto i ljude.

Ali posto je to samo moja sumnja moze sve da se obrise. :)
meni nije jasan taj povod da kukas i kad ti daju savet, ti izvlacis jos gore neke dodatne razloge i taj savetodavac se smori i otera u 3 lepe, i oni kao da su to jedva docekali da konstatuju da ih niko ne razume, ljudi su zli... bas ne znam koja je poenta? da malo zezaju ljude?

meni nije jasan taj povod da kukas i kad ti daju savet, ti izvlacis jos gore neke dodatne razloge i taj savetodavac se smori i otera u 3 lepe, i oni kao da su to jedva docekali da konstatuju da ih niko ne razume, ljudi su zli... bas ne znam koja je poenta? da malo zezaju ljude?
Pada mi na pamet izreka: “Sit gladnog ne razume”, logika i emocije su razlicite stvari, kada se neko nadje u nekom jakom emotivnom stanju onda ne razmisljaju (previse) logicki.
Prva stavka koju su ucili obavestajce jeste da kad su u nekoj vrlo nezgodnoj situaciji- da ne rade nista- jer ce svaka odluka biti pogresna.

Kod ljudi koji imaju neke probleme na mentalnom nivou- uglavnom su im neuroprenosnici koji uticu na emocije i raspolozenje van balansa i to ne samo da kontrolise njihove enocije vec i razmisljanje- zato mora psihijatar da im “ubode” terapiju i dovede situaciju pod konttolu i onda imaju veliku sansu da zive “normalan” zivot.

Nekad mislim da sam imala sreće što sam odrasla bez roditelja . Nisam imala mogućnost da kukam . Morala sam... Svašta. Tako da će bilji sabet dati ko je uspeo uprkos roditelja da se osamostali

Mislim da bi autorka teme mogla da se preseli, ali trenutno ne može. Majka joj je teško bolesna, želi da bude pored nje.

zato mora psihijatar da im “ubode” terapiju i dovede situaciju pod konttolu i onda imaju veliku sansu da zive “normalan” zivot.

Slažem se sa tobom. Treba prvo da nađe psihijatra koji je ne vređa i njemu da iznese sve svoje probleme. Najvažniji su majčina bolest i otac koji je nasilnik.

Postoje problemi u kojima prava terapija može da ublaži to stanje anksioznosti i da kontroliše depresiju. I samo to, kada u porodici postoji bolest i nasilje.

Back