Anđeli i demoni

Прво си написао да је Буда на фресци, а онда да је нечији живот инспирисан Будом ?
На фресци су Свети Варлаам и Јоасаф.
https://svetosavlje.org/zitija-svetih-12/20/
Kaкве везе Свети Варлаам и Јоасаф имају са медитацијом ? Никакве.
Jedan od te dvojice je Buda...

Jedan od te dvojice je Buda...
Није. То су Свети Варлаам и Јоасаф. То што си ти читао да је то прича инспирисана Будом то је тумачење њиховог живота.
И Свети Варлаам и Јоасаф и њихов живот нема никаквих додирних тачака са медитацијом.

Није. То су Свети Варлаам и Јоасаф. То што си ти читао да је то прича инспирисана Будом то је једна ствар, то није Буда.
И Свети Варлаам и Јоасаф и њихов живот нема никаквих додирних тачака са медитацијом.
Stoji ti bre svuda. The name Josaphat is derived from the Sanskrit bodhisattva.[11][3][12] The Sanskrit word was changed to Bodisav in Middle Persian texts in the 6th or 7th century, then to Būdhasaf or Yūdhasaf in an 8th-century Arabic document (Arabic initial "b" ﺑ‎ changed to "y" ﻳ‎ by duplication of a dot in handwriting).[13] This became Iodasaph in Georgian in the 10th century, and that name was adapted as Ioasaph (Ἰωάσαφ) in Greece in the 11th century, and then was assimilated to Iosaphat/Josaphat in Latin.[14]
https://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_influences_on_Christianity

Stoji ti bre svuda. The name Josaphat is derived from the Sanskrit bodhisattva.[11][3][12] The Sanskrit word was changed to Bodisav in Middle Persian texts in the 6th or 7th century, then to Būdhasaf or Yūdhasaf in an 8th-century Arabic document (Arabic initial "b" ﺑ‎ changed to "y" ﻳ‎ by duplication of a dot in handwriting).[13] This became Iodasaph in Georgian in the 10th century, and that name was adapted as Ioasaph (Ἰωάσαφ) in Greece in the 11th century, and then was assimilated to Iosaphat/Josaphat in Latin.[14]
Хајдемо од почетка.
Какве везе Свети Варлаам и Јоасаф имају са медитацијом ? Никакве.
https://forum.krstarica.com/threads/andjeli-i-demoni.952052/post-44981956

Ово су крајње небитне ствари.
Нпр Свети Јован Крститељ је био хришћанин. А имао је јеврејско име. Исто као и други хришћани који нису остали у вери у Јахвеа већ су поверовали у Христа.
И јеврејска имена чини да ти људи верују у Јахвеа ? Не.
Већ они верују у Христа као Месију, тј. они су изабрали да буду хришћани. Док неки други нису. Дакле ствар је сваког појединца шта ће изабрати.

Хајдемо од почетка.
Какве везе Свети Варлаам и Јоасаф имају са медитацијом ? Никакве.
https://forum.krstarica.com/threads/andjeli-i-demoni.952052/post-44981956
Uleteo si totalno van konteksta i došli smo dovde... ja sam rekao uz pomoć čega možeš postići višu svest, a ti si zapeo
kao da sam ja bilo gde pominjao Hrišćanstvo...

Ово су крајње небитне ствари.
Нпр Свети Јован Крститељ је био хришћанин. А имао је јеврејско име. Исто као и други хришћани који нису остали у вери у Јахвеа већ су поверовали у Христа.
И јеврејска имена чини да ти људи верују у Јахвеа ? Не.
Већ они верују у Христа као Месију, тј. они су изабрали да буду хришћани. Док неки други нису. Дакле ствар је сваког појединца шта ће изабрати.
Pa nisu nebitne, kada imaš Budu u Studenici ČP
Prvi put sam za to saznao od jednog mog prijatelja koji je u Pokretu Svesnosti Krshne ČP

Uleteo si totalno van konteksta i došli smo dovde... ja sam rekao uz pomoć čega možeš postići višu svest, a ti si zapeo
kao da sam ja bilo gde pominjao Hrišćanstvo...
Нисам улетео ван контекста већ ти ниси расположен да разговараш.
Погледај где смо кренули
https://forum.krstarica.com/threads/andjeli-i-demoni.952052/post-44981723

da li je sveti Jovan pošao za Hristom pošto ga je krstio ili je nastavio da podučava svoje učenike saglasno svojim uverenjima?
Прочитај Нови Завет, промакао ти је тај део.

sa tačke objektivnosti pitanje je legitimno.
iako sam čitao celu bibliju (skoro) uvek mi lebdi to pitanje zašto jevreji nisu prihvatili tu priču a konkretno mi kakve veze imamo sa bliskoistočnim poimanjem vere.
tamo ima dosta propisa koji su i drugi narodi to već znali.
recimo zlatno pravilo (ne čini drugima što ne želiš sebi)
Nije da samo jevreji nisu prihvatili hrišćanstvo nismo ni mi. To što pravoslavci, katolici, adventisti, JS i druig sebe nazivaju hrišćanima ne znači da su prihvatili hrišćanstvo, oni su prihvatili malo modifikovanu verziju ali Hrišćanstvo nisu isto kao i jevreji.
Pogledajmo; ima li igde crkve u kojoj se živi onako kako se živelo u prvoj crkvi?
Da je sve zajedničko da ljudi prodaju svoje i daju u zajednicu?
To je samo lepa prevara da smo mi prihvatili nešto što su jevreji odbili.

Poslednja izmena:
Nije da samo jevreji nisu prihvatili hrišćanstvo nismo ni mi. To što pravoslavci, katolici, adventisti, JS i druig sebe nazivaju hrišćanima ne znači da su prihvatili hrišćanstvo, oni su prihvatili malo modifikovanu verziju ali Hrišćanstvo nisu isto kao i jevreji.
Pogledajmo; ima li igde crkve u kojoj se živo onako kako se živelo u prvoj crkvi?
čim se krstiš postaješ hrišćanin.

Pogledajmo; ima li igde crkve u kojoj se živo onako kako se živelo u prvoj crkvi?
mi smo postali formalni hrišćani...pravih hrišćana koji slede Isusovo učenje na pravilan način ima jako malo i to uglavnom po manastirima..

i to mi pitanje nije jasno
jovan i isus su rođaci a jovan se pita
još iz zatvora šalje svoje učenike (dakle ni njegovi učenici nisu sledbenici Isuisovi) da pitaju Isusa da li je on taj koga čekaju...a Isus izbegava da odgovori direktno...

Matej 11,2A Jovan čuvši u tamnici djela Hristova posla dvojicu učenika svojijeh,
Matej 11,3I reče mu: jesi li ti onaj što će doći, ili drugoga da čekamo?
Matej 11,4A Isus odgovarajući reče im: idite i kažite Jovanu što čujete i vidite:

znači imamo paralelno neko vreme školu Isusovu i školu Jovanovu
pa Isus za Jovana kaže da je najveći među rođenim od žena a manji od najmanjih u carstvu nebeskom (pretpostavka je da će u carstvo nebesko Isusovi učenici to jest oni rođeni od Oca)..time Isus unižava Jovana a ne hvali ga kako to na prvi pogled izgleda..on time kaže Jovan je najveći od svih pre mene, ali je manji od svakog mog sledbenika

Matej 11,11Zaista vam kažem: ni jedan između rođenijeh od žena nije izišao veći od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskome veći je od njega.

još iz zatvora šalje svoje učenike (dakle ni njegovi učenici nisu sledbenici Isuisovi) da pitaju Isusa da li je on taj koga čekaju...a Isus izbegava da odgovori direktno...

Matej 11,2A Jovan čuvši u tamnici djela Hristova posla dvojicu učenika svojijeh,
Matej 11,3I reče mu: jesi li ti onaj što će doći, ili drugoga da čekamo?
Matej 11,4A Isus odgovarajući reče im: idite i kažite Jovanu što čujete i vidite:

znači imamo paralelno neko vreme školu Isusovu i školu Jovanovu
pa Isus za Jovana kaže da je najveći među rođenim od žena a manji od najmanjih u carstvu nebeskom (pretpostavka je da će u carstvo nebesko Isusovi učenici to jest oni rođeni od Oca)..time Isus unižava Jovana a ne hvali ga kako to na prvi pogled izgleda..on time kaže Jovan je najveći od svih pre mene, ali je manji od svakog mog sledbenika

Matej 11,11Zaista vam kažem: ni jedan između rođenijeh od žena nije izišao veći od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskome veći je od njega.
nisam se bavio baš njihovim odnosom, ali čuo sam za neku sektu jovanovci u stvari oni su neki malteški vitezovi.
otom potom

čim se krstiš postaješ hrišćanin.
Jovan krstitelj je govorio ja vas krstimvodom a za mnom ide veći od mene on će vas krstiti duhom svetim i ognjem.
Ovo šta se radi po crkvama je krštenje vodom i nema veze sa krštenjem duhom svetim .
Jer duh sveti je duh bratoljublja, zajedništva, milosti praštanja zahvalnosti....
Da su ovi hrišćani kršteni svetin duhom znaš li kako bi bilo lepo za život u srbiji.
gde svi rade za zajednicu, pomažu jedni druge, organizuju se zajedničke akcije
Nema svetog duha ni u jednoj d crkava, samo se lepo zavaravamo

Jovan krstitelj je govorio ja vas krstimvodom a za mnom ide veći od mene on će vas krstiti duhom svetim i ognjem.
Ovo šta se radi po crkvama je krštenje vodom i nema veze sa krštenjem duhom svetim koje .
Jer duh sveti je duh bratoljublja, zajedništva, milosti praštanja zahvalnosti....
Da su ovi hrišćani kršteni svetin duhom znaš li kako bi bilo lepo za život u srbiji.
gde svi rade za zajednicu, pomažu jedni druge, organizuju se zajedničke akcije
Nema svetog duha ni u jednoj d crkava, samo se lepo zavaravamo
ali čak ni Jovan nije ubeđen da je Isus taj koji će doći posle njega i krstiti svetim duhom...on iz tamnice šalje svoje učenike da pitaju Isusa da li je on taj ili da čekaju drugog, a Isus ne odgovara ja sam taj nego kaže Jovanovim učenicima da mu prenesu ono što vide.....

ali čak ni Jovan nije ubeđen da je Isus taj koji će doći posle njega i krstiti svetim duhom...on iz tamnice šalje svoje učenike da pitaju Isusa da li je on taj ili da čekaju drugog, a Isus ne odgovara ja sam taj nego kaže Jovanovim učenicima da mu prenesu ono što vide.....
Jovan je bio mnogo jak lik. Mislim jači od Isusa u to vreme...

Jovan je bio mnogo jak lik. Mislim jači od Isusa u to vreme...
Jovan je proveo 30 godina u postu u pustinji a Isus 40 dana..običan narod je video u Jovanu proroka i isposnika a Isus im je izgledao i malo nedostojan jer se druži sa carinicima i običnim svetom...da je Jovan činio čuda koja je Isus kako tvrde jevanđelja činio lakše bi Jevreji tog doba prihvatili Jovana kao Mesiju nego Isusa..Jovan je insistirao na krštenju i pokajanju, kod Isusa ne vidimo u jevanđeljima insistiranje na te dve stvari

dobro, vidim komplikuju se stvari ko je pisao, šta je bio, šta je radio, da li je ili nije...?!!
no nije tvorac pisao bibliju nego neki čovek - ako je čovek (ili više ljudi pisalo) onda su imali nameru a uglavnom je ta namera loša po druge.

tvorac je pisao po našim dnk i po dnk drugih živih bića - kada odete u šumu vidite šta je tvorac napisao.
bolje prirodu čitajte - ima dosta da se nauči a ne tu "knjigu".. to više spada u interesantni istorijski roman...

dobro, vidim komplikuju se stvari ko je pisao, šta je bio, šta je radio, da li je ili nije...?!!
no nije tvorac pisao bibliju nego neki čovek - ako je čovek (ili više ljudi pisalo) onda su imali nameru a uglavnom je ta namera loša po druge.

tvorac je pisao po našim dnk i po dnk drugih živih bića - kada odete u šumu vidite šta je tvorac napisao.
bolje prirodu čitajte - ima dosta da se nauči a ne tu "knjigu".. to više spada u interesantni istorijski roman...
Bibliju su pisali ljudi nego pitanje je da li je tvorac ovog sveta ujedno i onaj primarni Tvorac svih svetova i svih duša..tvorac ovog sveta bi lako mogao da bude i neki zli bog koji je napravio sistem u kome vlada zakon džungle i jača životinja jede slabiju..ne vidim ja u prirodi ljubav Boga prema svojoj kreaciji, prema bićima koje je stvorio..gnostici su jedna škola u ranom hrišćanstvu koja je smatrala da je zli bog stvorio ovaj svet i u njemu zarobio ljudske duše

da li je tvorac ovog sveta ujedno i onaj primarni Tvorac svih svetova i svih duša..
mislim da je bilo više tvoraca, tipa (bog riba, bog ptica, bog sisara, bog biljaka, bog bakterija, bog planete zemlje planina, reka.. )
nešto ovog tipa, tačno se vidi razlika u ideji stvaranja:
1656363387142.png

bi lako mogao da bude i neki zli bog koji je napravio sistem u kome vlada zakon džungle i jača životinja jede slabiju..ne vidim ja u prirodi ljubav Boga prema svojoj kreaciji
po meni onaj koji mrzi (je zao) ne može da napravi može samo da rastavi,
tj. siguran sam da naši tvorci su voleli i bili dobri.

to što u prirodi jedna životinja jede drugu - to su regulatorni sistemi da održavaju balans.
evo primera:
pa tako jedna od velikih debilana "učenog" čoveka jeste da nazove određene insekte štetočinama,
pa da onda prska njive otrovima mnogo jakim,
pa posle se pita što umiru svi od rakova.. pa nema pravde.. bla bla..
a u suštini je zaheb u tome što nije dobro shvatio šta isekt zapravo radi,
a bubica je zapravo regulatorni organ da se određena biljka (recimo krompir) ne nakoti prekomerno!

jer nije to dobro što imamo polja 10x10km sve samo krompir! - e to treba čitati a ne biblijske prevare!

Back