Anđeli i demoni

zar nisu i anđeli stvoreni savršeni pa je ispalo da ih je trećina s teškom falinkom, da nemaju ljubav nego samo mržnju? taj tvoj biblijski bog kao da je kineska fabrika...sve stvori savršeno samo se posle ispostavi da je defektno..zar je tako teško svemoćnome bogu stvoriti bića puna ljubavi? Nije nego je želeo da ljudi do ljubavi dođu radom na sebi a ne da im se pokloni.
Jos uvek nam nisi rekao ko je taj tvoj savrseni bog i gde mozemo da citamo o njemu?
Kako je on to stvorio andjele koji nikako ne mogu da se odluce kako bi hteli.

Pad andjela je dokaz da su stvoreni sa slobidnom voljom.
A samo ljubav daje slobodu.

To sto ti zagovaras je stvaranje robota.
A tada bi kazao da su ograniceni.
Coveku koji odbacuje Boga, niko i nista ne moze da ugodi.
To je ta sema.

Jos uvek nam nisi rekao ko je taj tvoj savrseni bog i gde mozemo da citamo o njemu?
samo u svom srcu možeš da čitaš o pravom Bogu...zemaljske knjige i religije su stvorili ljudi
Kako je on to stvorio andjele koji nikako ne mogu da se odluce kako bi hteli.

Pad andjela je dokaz da su stvoreni sa slobidnom voljom.
A samo ljubav daje slobodu.

To sto ti zagovaras je stvaranje robota.
A tada bi kazao da su ograniceni.
Coveku koji odbacuje Boga, niko i nista ne moze da ugodi.
To je ta sema.
Ja ne odbacujem Boga, nego biblijsko shvatanje Boga.

samo u svom srcu možeš da čitaš o pravom Bogu...zemaljske knjige i religije su stvorili ljudi

Rekao si di imas tamo nekog drugog boga.
To biblijsno shvatanje koje si ovde pokazao nije biblijsko.
Vec ono sto ti mislis da biblija kaze a ne kaze.
Zasniva se na predrasudama koje imas.
Jer ne poznajes tu knjigu.
Jer ne zelis.
A ko zeli da ju kritikuje mora da ju poznaje.
Inace je neozbiljan i niko ga ne uzima za ozbiljno.

Svi smo mi gresni i gresno srce bez Duha svetoga me moze da razume Boga i Bozje.
Jeremija 17,9Srce je prijevarno više svega i opako; ko će ga poznati?

Sacekaj zbog neke kulture da ti odgovirim na staro.
Ne zatrpavaj.

Rekao si di imas tamo nekog drugog boga.
To biblijsno shvatanje koje si ovde pokazao nije biblijsko.
Vec ono sto ti mislis da biblija kaze a ne kaze.
Zasniva se na predrasudama koje imas.
Jer ne poznajes tu knjigu.
Jer ne zelis.
A ko zeli da ju kritikuje mora da ju poznaje.
Inace je neozbiljan i niko ga ne uzima za ozbiljno.

Svi smo mi gresni i gresno srce bez Duha svetoga me moze da razume Boga i Bozje.
Jeremija 17,9Srce je prijevarno više svega i opako; ko će ga poznati?

Sacekaj zbog neke kulture da ti odgovirim na staro.
Ne zatrpavaj.
kad bi proučavao Bibliju rizikovao bi da postanem kao ti, robivek i Arijana, a to ne želim...ne želim da od religije napravim ideologiju koja me zarobljava u kavez štapa (pakao ili uništenje) i šargarepe (raj ili večni život)..čistija mi je vera u Boga kad ne moram da prisilom nad sobom veštački pravdam svaki njegov navodni postupak opisan u Bibliji...ne moram da pravdam ni potop, ni izdvajanje jednog naroda iznad drugih, ni davanje prava tom narodu da čini genocid.....Bog u koga verujem je sam život u svim Univerzumima i svim svetovima...taj Bog je Izvor i Tvorac svih duša i svih svetova, beskrajno kreativniji i mudriji od onoga što je navodno izdiktirao ljudima u tome što bez razloga zovete Božija reč

kad bi proučavao Bibliju rizikovao bi da postanem kao ti, robivek i Arijana, a to ne želim...ne želim da od religije napravim ideologiju koja me zarobljava u kavez štapa (pakao ili uništenje) i šargarepe (raj ili večni život)..čistija mi je vera u Boga kad ne moram da prisilom nad sobom veštački pravdam svaki njegov navodni postupak opisan u Bibliji...ne moram da pravdam ni potop, ni izdvajanje jednog naroda iznad drugih, ni davanje prava tom narodu da čini genocid.....Bog u koga verujem je sam život u svim Univerzumima i svim svetovima...taj Bog je Izvor i Tvorac svih duša i svih svetova, beskrajno kreativniji i mudriji od onoga što je navodno izdiktirao ljudima u tome što bez razloga zovete Božija reč
To smo vec diskutovali.
Ti zelis slobodu.
Da radis kako zelis.
Ne zelis Boga koji te u necemu ogranicava.
Vec koji ti daje totalnu slobodu.
Pa to je upravo zelja gresnog srca.

I biblija te u stvsri ne ogranicava.
Vec te cuva od zla i propasti.
Bog ti daje slobodu 70 do 100 god da cinis kako hoces.
Ili te to negde sreo i zabranio ti?

Ali on ti kaze gde taj put koji si ti izabrao vodi.
I kaze ti koji put vodi u zivot.

Medjutim ti put zivot zoves put ogranicenja.

Tako je lucifer rekao palim andjelima.
Bozji zakon nas ogranicava.
Bez Boga i njehobig zakona cemo biti slobodni.

To njegovo delo slobode je ova zemlja.

Pa tako ti ne moras da nam govoris da ne zelis da budes kao mi.

Da li te je neko od nas to zvao da budes kao mi?

O cemu to govoris?

1. Korincanima 10,23Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro.

Matej 7,13Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.
Matej 7,14Kao što su uska vrata i tijesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze.

misliš da su bili nesposobni da slažu i ukradu dok nisu jeli sa drveta poznavanja dobra i zla? ja mislim da to nije plod tog drveta to jest to je više sporedni efekat..objasnio sam gore da mislim da je to drvo u stvari simbol sujete odnosno gordosti..kad su ga pojeli počeli su da posmatraju svet kroz prizmu veće i manje vrednosti. Goli su znači imaju manju vrednost, pa se stide svoje golotinje. Biti kriv to je manja vrednost, pa nije kriv Adam nego njemu kriva Eva, a njoj kriva zmija.

Adam i Eva su bili kao deca koja žele da budu kao roditelji. Ništa zlo nisu uradili, nikakvu zlu nameru nisu imali, samo su hteli da budu nalik svom nebeskom Ocu. Koji to roditelj zbog neposlušnosti izbaci decu iz kuće na ulicu umesto da proba da ih razume i oprosti im? Kakav bi to roditelj bio? Gde je tu ljubav?

Da je to drvo opasno po njih ne bi ga valjda predobri bog postavio u sred vrta koji je za njih napravio? Ili biblijski bog ipak nije dobar? Da li misliš da sveznajući bog nije znao šta će se desiti? Pa i ti bi naslutio mogućnost da se tako nešto desi.
On je drvo postavio kao test. Svesno je odlučio unapred da ih kazni znajući da neće proći test. Želeo je da prođu kroz borbu sa sujetom i da se sami oslobode od nje i nauče ljubavi.
Sve ti jr to objasnjeno.
Medjutim sada bi heoo malo da filozofiras jer ti je tesko podneti da si pisao netacnosti.

Sam si kazao u prvoj recenici drvo poznanja i zla.
Citaj sta sam pises.

Nije drvo carobno.
Vec je ono vrata da,se upozna i iskusi zlo.
I to je sada nas svet.
Ocigledno nisu stvoteni da ucine zlo.
Stvoreni su savrseno dobro.
Nisu znali sta je kradja, ubistvo itd.
Treba li da ti pisem sta je zlo?
I nisu mogli i imali potrebu da ga ga ucine.
Jer nisu imali gresnu proridu.
Stvireni su sasvim dobri.
A imali su slobodnu volju.
Dakle ako su hteli da izadju iz toga i upotrebe slobodnu volju, to je bila mogucnost.
Inace bi bili kao roboti da drvo nije bilo tamo.
Sasvim jasno ko zeli da mu je jasno.

Sto se tice jedan dan hiljadu godina.
To je u kontekstu Boga ne nas.
Smisao toga je da Bogu ne znaci vreme nista.
To je smisso.
Inace Bogu je jedan dan i ksl 10. 000 ili 100.000 godina.
Bog sa covekom razgovara u nadoj vremenskoj zoni.
Kada Bog kaze Adamu u koji dan, JOM.
Umreces.
Koristi hebrejsku rec za dan od 24 h.
A to opet ne bi znacilo da Bog ceka da prodju 24 h.
Vec je pravno mogao da unusti coveka iste sekunde toga dana da mu nije dao frugu sansu.
Nemoj da nam filozofiras.
Filozofiranje je izgovaranje.
Uostslom plata za greh je SMRT kaze Bozja rec.
To je princip.

Sve ostalo sto pises su tvoje sanjarije.
Bog je hteo da ih navede na greh?
Biblija kaze da Bog ne navodi na greh.
On moze da cuva od greha.
I Bog koji ce se posle poniziti da dodje i pati i umre, nije ih nametno namestio na greh.
Inace covek ne bi imao odgovirornost.

Drvo nije bilo opasno.
Ali je bilo mogucnost.
Pisao sam gore.
Iako Bog unapred zna.
Ali spreciti nedto zbog predznsnja oduzima smisao postojanja,slobodne volje.
Tom bogu nije potrebna takva igra koju zagovaras.
Jednostavno je mogao da stvori poslusne robote.
Kao tvoj bog sto to radi.

I opet kazem ovde nisam pokrio sve.
To sto zagovaras je ogromna tema.

Sve ti jr to objasnjeno.
Medjutim sada bi heoo malo da filozofiras jer ti je tesko podneti da si pisao netacnosti.

Sam si kazao u prvoj recenici drvo poznanja i zla.
Citaj sta sam pises.

Nije drvo carobno.
Vec je ono vrata da,se upozna i iskusi zlo.
I to je sada nas svet.
Ocigledno nisu stvoteni da ucine zlo.
Stvoreni su savrseno dobro.
Nisu znali sta je kradja, ubistvo itd.
Treba li da ti pisem sta je zlo?
I nisu mogli i imali potrebu da ga ga ucine.
Jer nisu imali gresnu proridu.
Stvireni su sasvim dobri.
A imali su slobodnu volju.
Dakle ako su hteli da izadju iz toga i upotrebe slobodnu volju, to je bila mogucnost.
Inace bi bili kao roboti da drvo nije bilo tamo.
Sasvim jasno ko zeli da mu je jasno.

Sto se tice jedan dan hiljadu godina.
To je u kontekstu Boga ne nas.
Smisao toga je da Bogu ne znaci vreme nista.
To je smisso.
Inace Bogu je jedan dan i ksl 10. 000 ili 100.000 godina.
Bog sa covekom razgovara u nadoj vremenskoj zoni.
Kada Bog kaze Adamu u koji dan, JOM.
Umreces.
Koristi hebrejsku rec za dan od 24 h.
A to opet ne bi znacilo da Bog ceka da prodju 24 h.
Vec je pravno mogao da unusti coveka iste sekunde toga dana da mu nije dao frugu sansu.
Nemoj da nam filozofiras.
Filozofiranje je izgovaranje.
Uostslom plata za greh je SMRT kaze Bozja rec.
To je princip.

Sve ostalo sto pises su tvoje sanjarije.
Bog je hteo da ih navede na greh?
Biblija kaze da Bog ne navodi na greh.
On moze da cuva od greha.
I Bog koji ce se posle poniziti da dodje i pati i umre, nije ih nametno namestio na greh.
Inace covek ne bi imao odgovirornost.

Drvo nije bilo opasno.
Ali je bilo mogucnost.
Pisao sam gore.
Iako Bog unapred zna.
Ali spreciti nedto zbog predznsnja oduzima smisao postojanja,slobodne volje.
Tom bogu nije potrebna takva igra koju zagovaras.
Jednostavno je mogao da stvori poslusne robote.
Kao tvoj bog sto to radi.

I opet kazem ovde nisam pokrio sve.
To sto zagovaras je ogromna tema.
ne razumeš šta hoću da kažem. Suviše si fokusiran da mi pokažeš da nisam u pravu, da ništa ne razumem.

Gordost to jest sujeta je zlo. Zlo je gordost to jest sujeta. To je ta komponenta koja je po ovoj simboličkoj priči ušla u ljude i učinila da više nisu savršeno dobro. I jedini put nazad u raj je da pobedimo sujetu i sasečemo u sebi to drvo poznavanja dobra i zla to jest drvo čiji je plod sujeta..

Sujeta je gledanje na druge i na sve situacije u životu kroz prizmu svoje manje i veće vrednosti. Dobro je što ti donosi veću vrednost, zlo je ono što ti donosi manju vrednost. A veća i manja vrednost ne postoje one su iluzija konteksta. Svi smo jednakopravna Božija deca.

Poslednja izmena:
kakav crni virus su postali? samo su iskoristili slobodnu volju...otkad je slobodna volja virus?

opet ti se u pisanje meša bla bla bla sujete...

Dobili su izgon iz raja da ne bi jeli sa drveta života i bili besmrtni kao bogovi kaže Biblija. Oni nisu dobili drugu šansu. Nego tek njihovi daleki potomci 5000 godina kasnije...

naprotiv drvo poznavanja dobra i zla još uvek živi u svakom od potomaka Adama i Eve i raste kao bršljan oko svačijeg srca. Svačije srce je dobro,ali nekima je taj bršljan sujete toliko izrastao oko srca da im je srce hladno kao kamen i takva osoba nastupa u kontaktu s drugima samo s pozicija sujete odnosno gledajući sve kroz prizmu svoje manje i veće vrednosti u odnosu na druge..kao što i ti neretko radiš kad odgovaraš na pitanja na forumu...znači proučio si celu Bibliju ali osnovno praktično nisi uradio...da se oslobodiš sujete i da se ispuniš ljubavlju..umesto da te oslobodi sujete tebi poznavanje Biblije pothranjuje sujetu i to je slučaj sa skoro svim vernicima koji poznaju Bibliju...znači nešto s tom knjigom nije u redu..
Zalosno je da kritikujes nesto a samo iznosis predrasude, znanje nigde.
To je van svake logike.

Nije slobodna volja virus.
Vec posledica loseg izbora i ovo sto imamo na nasoj zemlji.
Zlo i patnja svake vrste na nasoj zemlji.
Ti mora da,si presao u virtualni svet kada to ne znas?
Malopre si kazao da je to strasno ovaj rat.
A kao ne znas o kakvom virusu je rec?

Da nisu A i E isterani onda bi zlo i greh bio ovekovecen.

Ljudi kao hitler bi ziveli vecno.
A male hitlere imamo milione.
To zagovara tvoja logika.
A onda bi prvi kukao kako je bog nepravedan sto je to dozvolio.
Svi mi imamo taj virus i prenosimo ga.
Hicini roditelji su kazu bili pristojni i primerni gradjani.

Prvi ljudi i dvi mi smo dobili drugu sandu, da se vrate Bogu ako zele i budu spaseni.
Svi smo dobili sansu, posto smo zgresili da se vratimo.
Vidimo adam se vratio na ono sto je cinio na pocetku.
Poceo je da sluzi Bogu.

Slazem se.
Svako od nas ima svoje drvo poznanja i zla.
I svako je od nas ucinio greh.
Za to odgovaramo.
Pa pisao sam ti opdirno o tome.

Goviris o sujeti,?
Znaci kada bi ja cutao i posmstrao kako ti pises netacnosti o ucenju biblije i Bogu, ja ne bi bii sujetan.
Ti bi me progladio be sujetnim.😀
Ali posto razotkrivam da to sto tvrdis nije tacno, ja sam sujetan,?
😄😄

To mi lici na ono kada smo bili deca.
Ako se ne igras samnom, nisi dobar.
Ili, daj mi liz ako ne, necu da,se igramo.

@openbox sta mislis zasto duhovima toliko smeta gvozdje. vidim ne navode se razlozi, zar nije glavni da se u njemu indukuje zemljino magnetno polje i ko nosi gvozdeni predmet sa sobom zasticen je od prikaza, kazu legende:
Ентитети као што су виле, духови и духови не подносе мирис гвожђа. Арапи, заузврат, примећују да се џини или зли духови плаше гвожђa, y Европи се у легендама говорило да је гвожђе противница чаролијама вила, вештица и вилењака. https://zen.yandex.ru/media/id/6071eac0a990966556c18cab/jelezo-chast-3-6135a99ab8dfa937de66a176
da li je korisno po zdravlje?
Гвоздено прстење или наруквице се носе да би се одагнале болести од тела. Гвожђе се такође носи за јачање, за затварање психичких центара и за ометање одлива енергије из тела.
Постоји пракса у којој се препоручује да се комад гвожђа стави у сваку просторију куће или да се закопа у четири угла свог имања. Након неког времена, гвожђе ће привући негативну енергију на себе, која ће напустити ваш дом.
>? Хиндуси верују да употреба гвожђа у зградама шири епидемије, а чак и данас давање гвожђа у било ком облику неки сматрају несрећним.
Носило се или користио у заштитним ритуалима. Веровало се да се демони, духови и друга фантастична створења плаше моћних, пројективних вибрација. У Кини се сматрало да се змајеви плаше гвожђа. Када је киша била потребна, комади метала су бацани у "змајеве баре" да би се ова створења променила и послала на небо у облику кишних облака.
Биље се обично није сакупљало гвозденим ножевима јер су људи веровали да ће вибрације овог метала „искључити“ или „збунити“ енергију биљке.
Ирска, Шкотска, Финска, Кина, Кореја, Индија и друге земље имају озбиљне табуе против гвожђа. Изнова и изнова је древна ватра ритуала горела без гвожђа, олтари су грађени без употребе гвожђа и других метала са његовим примесама. У старој Грчкој, на пример, гвожђе није донето у храмове. Римски свештеници нису могли бити обријани гвожђем током ритуалног периода.
> Paganima smetalo jer su radili sa demonima? :whistling:

Poslednja izmena:
Vile ne postoje

ne razumeš šta hoću da kažem. Suviše si fokusiran da mi pokažeš da nisam u pravu, da ništa ne razumem.

Gordost to jest sujeta je zlo. Zlo je gordost to jest sujeta. To je ta komponenta koja je po ovoj simboličkoj priči ušla u ljude i učinila da više nisu savršeno dobro. I jedini put nazad u raj je da pobedimo sujetu i sasečemo u sebi to drvo poznavanja dobra i zla to jest drvo čiji je plod sujeta..

Sujeta je gledanje na druge i na sve situacije u životu kroz prizmu svoje manje i veće vrednosti. Dobro je što ti donosi veću vrednost, zlo je ono što ti donosi manju vrednost. A veća i manja vrednost ne postoje one su iluzija konteksta. Svi smo jednakopravna Božija deca.
Jeste sujeta je zlo.
I zbog sujete i preteranog ponosa ljudi i nisu sposobni da prihbate istinu
da je razumeju
ili je zbog ponosa odbijaju

kad bi proučavao Bibliju rizikovao bi da postanem kao ti, robivek i Arijana, a to ne želim...
Не, зато што ти управљаш собом.
ne želim da od religije napravim ideologiju koja me zarobljava u kavez štapa (pakao ili uništenje) i šargarepe (raj ili večni život)..
Није то штап и шаргарепа.
Бог не тера никога на силу да буде заједно са њим.
То ти је као када је неко лопов, суд само потврди чињенично стање.
Тако и када је неко далеко од Бога и када га не жели, не може Бог да тражи да га неко силом воли.
čistija mi je vera u Boga kad ne moram da prisilom nad sobom veštački pravdam svaki njegov navodni postupak opisan u Bibliji...
Па и не мораш, ко ти тражи да све посматраш интелектуално ?
Био је један монах који није знао много о вери.
Мислио је да је Вазнесење име светитеља.
Дошао би до мора и рекао "Свето Вазнесење, дај ми рибу за болесног сабрата".
И риба би искочила право њему у руке.
Или прича о чобанину који је млеком хранио Бога.
Дакле поента је да су ти људи имали огромно поверење у Бога.
Не спорим значај Библије, али ти не мораш да познајеш сваки ред.
Ово што ти хоћеш јесте да будеш хришћанин у смислу идеологије да си сам за себе хришћанин, а то није могуће.

Ти покушаваш прво интелектуално да схватиш Бога па онда срцем. Не иде то тим редом. Прво прочиташ Нови Завет и заволиш Бога срцем, па онда кренеш да читаш Стари Завет.
Нпр. посебна брига за сиромашне, градови уточишта за убице из нехата, изједначавање греха мушкараца и жене (што је било револуционарно за време Старог Завета).
Гледати Стари Завет као "строг" значи не познавати га довољно.
А ако немаш поверење и веру у Бога, не вреди ти да правиш неки свој концепт вере.

Onda ispade paradoks, da samoubistvo zapravo i ne postoji. Ako te neko naterao, protiv tvoje volje...
A postoji. I to bez dijagnoze, šifre i demona.
Ali da ne idem u @offtopic
Не баш, људи имају слободну вољу, тако да је за сваки поступак илити радњу потребна сагласност наше воље.

Demon ne moze biti u nama jer je Demon duhovno bice
Demon moze opsednuti osobu uticati na njene misli
Јел ти то озбиљно? Библија тврди сасвим другачије, а ти се позиваш на Библију па ми није јасно. Јеси ли ти икад уопште прочитала Библију или читаш само исјечке по неким часописима?
Ево види шта нам каже овај цитат, а има их још доста у Библији и сви говоре оно што ти негираш:

Господе, помилуј сина мојега, јер је мјесечар и мучи се љуто; јер много пута пада у ватру, и много пута у воду.

16. И доведох га ученицима твојим и не могоше га исцијелити.

17. А Исус одговарајући рече: О роде невјерни и покварени! Докле ћу бити с вама? Докле ћу вас трпљети? Доведите ми га амо.

18. И запријети му Исус; и демон изиђе из њега; и оздрави момче од онога часа.

19. Тада приступише ученици Исусу и насамо му рекоше: Зашто га ми не могосмо изгнати?

Дакле сасвим јасно и недвосмислено нам се говори да је дјечак био опседнут и да је Исус истјерао демона из њега, што значи да је боравио у њему зар не?

а ја се питам где оде тај демон након што изађе из човека.
да ли демони могу ван људског тела, где им шеф обитава, како влада светом, где је устоличен...?

да ли може бити на више места у истом тренутку?

ne brini za mitarstva to je izmišljotina..nećemo valjda da dopustimo da nam demooni sude i da nas ispituju ..jedino Bog može da sudi...jer jedino on zna šta je u čijem srcu...i njegov sud je pravedan...nema razloga da se čovek opterećuje svojim spasenjem..dovoljno je da se pouzda da je Bog pravedan i da bude utešen mišlju da će dobiti ono što zaslužuje... inače ja verujem u reinkarnaciju kao mnogo pravedniji i svrsishodniji koncept od raja i pakla...
Што се тиче митарства, у суштини не суде демони, они само оптужују, већ у неком смислу душе саме себи суде.

да ли демони могу ван људског тела, где им шеф обитава, како влада светом, где је устоличен...?

u Bruklinu

Ех сад, по Библији и Светим Оцима, обитавају у "поднебесју ",наравно да могу ван људског тијела , али не могу бити на више мјеста одједном, јер иако су духовна бића ипак су ограничена формом, само је Бог Бесконачан.

Ех сад, по Библији и Светим Оцима, обитавају у "поднебесју ",наравно да могу ван људског тијела , али не могу бити на више мјеста одједном, јер иако су духовна бића ипак су ограничена формом, само је Бог Бесконачан.
ali pitanje je ako taj glavni demon (đavo) a po bibliji je vladar ovog sveta, mislim da ima titulu bog, da li je on ustoličen u podnebesju ili zemlji. pošto nije beskonačan neka štekara ga obaveštava šta radim. zar misliš da obična tvorevina ima kapacitet za 8 milijardi ljudi?

Не баш, људи имају слободну вољу, тако да је за сваки поступак илити радњу потребна сагласност наше воље.
PA ne baš, Imati slobodnu volju a ne znati njome da vladaš je isto kao i da je nemaš.
Treba imati na umu da naš intelekt uzurpira našu volju tako što stalno nešto piča i tako nas sprečava da čujemo glas razuma.
A kad nemamo izbor u pogledu mišljenja onda nema ni slobodne volje.
Duh koji je u nama radi po navikama koje smo stekli tokom odrastanja kroz vaspitanje, iskustva...Tako da ako ne izrazumo jasno volju da želimo drugačije da se ponašamo duh će postupiti po navici,
Zatim duh se aktivira osećanjima , tako da ako imamo osećanje besa besno ćemo se ponašati, ako smo radosni naše ponašanje će to podražavati .
A osećanja dolaze od našeg suda kojim sudimo o događajima, o realnosti.
I polako dolazimo do toga da naše misli određuju kakvog ćemo duha biti pa samim tim i naše ponašanje.
I ako nam naš intelekt stalno servira, brižne, besne, ljutite misli naše ponašanje će biti u tom stilu dok nas na kraju ne dovede do toga da počinimo samoubistvo ili ubistvo.
Jadan čovek i ne zna da bi trebalo da preispituje svoje misli i da trebi korov u svom umu, u tom svom neznanju on biva prevaren od svog intelekta da je samoubistvo bolja vrijanta nego život. Nema tu slobodne volje, čovek je prevaren
On je se složio sa tim mislima i tako dao svoju slobodnu volju onome ko teži ga ga ubije; đavolu koji živi u svakome od nas navodeći nas na svakakvo zlo, našem intelektu

ali pitanje je ako taj glavni demon (đavo) a po bibliji je vladar ovog sveta, mislim da ima titulu bog, da li je on ustoličen u podnebesju ili zemlji. pošto nije beskonačan neka štekara ga obaveštava šta radim. zar misliš da obična tvorevina ima kapacitet za 8 milijardi ljudi?
;) Па ако људи уз помоћ технологије и сад веома актуелне дигитализације имају капацитет да прате 8 милијарди и увелико утичу у креирању њихових ставова, зар не мислиш да духовна бића која су много интелигентнија, а уз то и старија значи и искуснија, уз способности својствене само духовним бићима немају тај капацитет?
Не бих се сад бавио неком повезаношћу њих и модерних технологија:per:.

PA ne baš, Imati slobodnu volju a ne znati njome da vladaš je isto kao i da je nemaš.
Treba imati na umu da naš intelekt uzurpira našu volju tako što stalno nešto piča i tako nas sprečava da čujemo glas razuma.
A kad nemamo izbor u pogledu mišljenja onda nema ni slobodne volje.
Duh koji je u nama radi po navikama koje smo stekli tokom odrastanja kroz vaspitanje, iskustva...Tako da ako ne izrazumo jasno volju da želimo drugačije da se ponašamo duh će postupiti po navici,
Zatim duh se aktivira osećanjima , tako da ako imamo osećanje besa besno ćemo se ponašati, ako smo radosni naše ponašanje će to podražavati .
A osećanja dolaze od našeg suda kojim sudimo o događajima, o realnosti.
I polako dolazimo do toga da naše misli određuju kakvog ćemo duha biti pa samim tim i naše ponašanje.
I ako nam naš intelekt stalno servira, brižne, besne, ljutite misli naše ponašanje će biti u tom stilu dok nas na kraju ne dovede do toga da počinimo samoubistvo ili ubistvo.
Jadan čovek i ne zna da bi trebalo da preispituje svoje misli i da trebi korov u svom umu, u tom svom neznanju on biva prevaren od svog intelekta da je samoubistvo bolja vrijanta nego život. Nema tu slobodne volje, čovek je prevaren
On je se složio sa tim mislima i tako dao svoju slobodnu volju onome ko teži ga ga ubije; đavolu koji živi u svakome od nas navodeći nas na svakakvo zlo, našem intelektu
То о раслабљености човјека и његове воље је већ много опширнија тема, те би ја и ти сигурно имали различите ставове које бисмо тешко помирили, тако да би расправа била бесмислена, али опет на крају имамо ситуацију коју ти постављаш и намеће нам се да ипак човјек својевољно потчињава своју вољу неком другом, може то бити други човјек или демон, или као што нас Исус учи, да се предамо вољи Божијој што је једино спасоносно за нас.

Back