misliš da su bili nesposobni da slažu i ukradu dok nisu jeli sa drveta poznavanja dobra i zla? ja mislim da to nije plod tog drveta to jest to je više sporedni efekat..objasnio sam gore da mislim da je to drvo u stvari simbol sujete odnosno gordosti..kad su ga pojeli počeli su da posmatraju svet kroz prizmu veće i manje vrednosti. Goli su znači imaju manju vrednost, pa se stide svoje golotinje. Biti kriv to je manja vrednost, pa nije kriv Adam nego njemu kriva Eva, a njoj kriva zmija.
Adam i Eva su bili kao deca koja žele da budu kao roditelji. Ništa zlo nisu uradili, nikakvu zlu nameru nisu imali, samo su hteli da budu nalik svom nebeskom Ocu. Koji to roditelj zbog neposlušnosti izbaci decu iz kuće na ulicu umesto da proba da ih razume i oprosti im? Kakav bi to roditelj bio? Gde je tu ljubav?
Da je to drvo opasno po njih ne bi ga valjda predobri bog postavio u sred vrta koji je za njih napravio? Ili biblijski bog ipak nije dobar? Da li misliš da sveznajući bog nije znao šta će se desiti? Pa i ti bi naslutio mogućnost da se tako nešto desi.
On je drvo postavio kao test. Svesno je odlučio unapred da ih kazni znajući da neće proći test. Želeo je da prođu kroz borbu sa sujetom i da se sami oslobode od nje i nauče ljubavi.
Sve ti jr to objasnjeno.
Medjutim sada bi heoo malo da filozofiras jer ti je tesko podneti da si pisao netacnosti.
Sam si kazao u prvoj recenici drvo poznanja i zla.
Citaj sta sam pises.
Nije drvo carobno.
Vec je ono vrata da,se upozna i iskusi zlo.
I to je sada nas svet.
Ocigledno nisu stvoteni da ucine zlo.
Stvoreni su savrseno dobro.
Nisu znali sta je kradja, ubistvo itd.
Treba li da ti pisem sta je zlo?
I nisu mogli i imali potrebu da ga ga ucine.
Jer nisu imali gresnu proridu.
Stvireni su sasvim dobri.
A imali su slobodnu volju.
Dakle ako su hteli da izadju iz toga i upotrebe slobodnu volju, to je bila mogucnost.
Inace bi bili kao roboti da drvo nije bilo tamo.
Sasvim jasno ko zeli da mu je jasno.
Sto se tice jedan dan hiljadu godina.
To je u kontekstu Boga ne nas.
Smisao toga je da Bogu ne znaci vreme nista.
To je smisso.
Inace Bogu je jedan dan i ksl 10. 000 ili 100.000 godina.
Bog sa covekom razgovara u nadoj vremenskoj zoni.
Kada Bog kaze Adamu u koji dan, JOM.
Umreces.
Koristi hebrejsku rec za dan od 24 h.
A to opet ne bi znacilo da Bog ceka da prodju 24 h.
Vec je pravno mogao da unusti coveka iste sekunde toga dana da mu nije dao frugu sansu.
Nemoj da nam filozofiras.
Filozofiranje je izgovaranje.
Uostslom plata za greh je SMRT kaze Bozja rec.
To je princip.
Sve ostalo sto pises su tvoje sanjarije.
Bog je hteo da ih navede na greh?
Biblija kaze da Bog ne navodi na greh.
On moze da cuva od greha.
I Bog koji ce se posle poniziti da dodje i pati i umre, nije ih nametno namestio na greh.
Inace covek ne bi imao odgovirornost.
Drvo nije bilo opasno.
Ali je bilo mogucnost.
Pisao sam gore.
Iako Bog unapred zna.
Ali spreciti nedto zbog predznsnja oduzima smisao postojanja,slobodne volje.
Tom bogu nije potrebna takva igra koju zagovaras.
Jednostavno je mogao da stvori poslusne robote.
Kao tvoj bog sto to radi.
I opet kazem ovde nisam pokrio sve.
To sto zagovaras je ogromna tema.