Ana Brnabić odbija da objasni poreklo aviona

комшија

Stara legenda
Poruka
91.683
https://insajder.net/sr/sajt/vazno/14528/Ana-Brnabić-na-pitanje-Insajdera-o-nabavci-aviona-koji-pripadao-sadašnjem-vlasniku-Galenike-To-je-tajna.htm

Ana Brnabić na pitanje Insajdera o nabavci aviona koji pripadao sadašnjem vlasniku Galenike: To je tajna

Na pitanje novinara Insajdera da li je samo slučajnost to što je Vlada Srbije nabavila avion od kupca Galenike, farmaceutske kompanije EMS iz Brazila, premijerka Ana Brnabić je navela da ne može ništa da kaže jer je to tajna iz bezbednosnih razloga, kao i u svim drugim zemljama. Na isti način je odgovorila na pitanje da li je Vlada Srbije avion platila ili dobila na poklon od kompanije EMS.
Ana Brnabić, Slika


22/05/2019

„Ja sam rekla da je to strogo poverljiva nabavka i bilo šta drugo da kažem ja bih kršila zakon“, glasio je odgovor Ane Brnabić na sva pitanja koja se tiču nabavke aviona za Vladu Srbije.
Prema istraživanju Insajdera, godinu dana posle privatizacije Galenike, avio-služba Vlade Srbije postala je vlasnik aviona, koji je prethodno bio u vlasništvu farmaceutske kompanije EMS
.
Cena i detalji ovog ugovora nisu poznati.

Vlada Srbije ni nakon mesec dana nije odgovorila na zahtev novinara Insajdera da nam dostave ugovor o nabavci aviona. Na dodatni zahtev da nam, ako već ne možemo da dobijemo ugovor, odgovore na pitanje da li je avion plaćen ili je reč o poklonu - nismo dobili nikakav odgovor.

Zato smo informacije o nabavci aviona Vlade pokušali da dobijemo od predsednice Vlade na konferenciji za novinare Vlade Srbije i Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
“To nije avion Aleksandra Vučića ili Ane Brnabić, avion će ostati u vlasništvu Vlade Srbije”, rekla je Ana Brnabić odgovarajući na pitanje da li je slučajnost to što je Vlada nabavila avion baš od kupca Galenike.
Na ponovljeno pitanje da li je Vlada platila ili dobila avion, Brnabić je rekla da su svi detalji te nabavke strogo poverljivi i da o njima ne može da govori da ne bi prekršila zakon.
Da je Vlada Srbije nabavila novi avion, prvo je 2018. godine objavio specijalizovani avio-portal Tango Six. Mediji su izveštavali o tome da Vlada ima novi avion za potrebe državnih službenika, ali se u izveštajima koriste formulacije da je avion“nabavljen”, “kupljen”, “dobijen”. Zvanično nije saopšteno ništa.

Pretragom svetske internet baze aviona vidi se da je poslovni avion Embraer Legacy 600 upisan kao vlasništvo Vlade Srbije na čijem je čelu Ana Brnabić - oktobra 2018, godinu dana nakon privatizacije Galenike.
Pre toga kao vlasnik tog aviona bila je upisana farmaceutska kompanija EMS iz Brazila, koja je u javnosti i predstavljena kao kupac Gelnike.
Međutim, istraživanje Insajdera pokazalo je da iza kupca Galenike stoji mreža od čak 13 povezanih firmi i fondova, a na vrhu vlasničke piramide nalazi se porodica Sančez iz Brazila, čija je EMS samo jedna od firmi.
EMS jeste velika farmaceutska kompanija iz Brazila, ali u vlasništvu Galenike, prema istraživanju Insajdera, ima udeo od samo 27 odsto. I sa ovim udelom u vlasništvu ispunjen je uslov na tenderu za prodaju srpske fabrike lekova. Jedan od uslova bio je da kupac ima vezu od najmanje 25 odsto sa velikom farmaceutskom kompanijom.
Serijal Insajdera “Rasprodaja pod zavetom ćutanja” o privatizaciji i poslovanju Galenike nastavlja se u četvrtak u 21 sat na televiziji N1. Kako je pokazalo istraživanje novinara Insajdera u vezi s privatizacijom najveće i poslednje državne fabrike lekova sporno je mnogo toga – od toga da je Galenika prodata kao prezaduženo preduzeće, iako je država Galenici pre i neposredno nakon privatizacije oprostila najveći deo dugova pa do paralelnih poslova koji su se odvijali u pozadini a koje povezuju isti ljude i iste firme.




ШЈОР БРНАБО ЏАБЕ ТИ НОВИ АВИОН, НЕЋЕШ УСПЕТИ ДОЋИ НИ ДО ХАНГАРА! ЧЕКА ТЕ ХАПШЕЊЕ И ТЕШКА РОБИЈА!
 
https://www.danas.rs/ekonomija/zasto-je-cena-vladinog-aviona-tajni-podatak/

Muk u kabinetu Ane Brnabić povodom kupovine biznis džeta od brazilskog vlasnika Galenike

Zašto je cena vladinog aviona tajni podatak?

O privatizaciji Galenike pre dve godine uveliko se pisalo, a priča se ovih dana aktuelizuje nakon sve češćih prozivanja Vlade zbog sporne nabavke aviona koja je oglašena za državnu tajnu, a kupljen je od iste firme koja je privatizovala bivšeg farmaceutskog giganta.


1405-678x381.jpg


24. maja 2019. 08.00 Izmenjeno: 08.01

List Danas je pre više od pola godine ukazao na „slučaj avion“ prenoseći da je Vlada objavila kako je kupila avion ali je prećutala činjenicu da je to urađeno preko računa BIA i da su pod oznakom „strogo poverljivo“ svi podaci o toj transakciji. Tako javnost nije uspela da sazna od koga je i pod kojim uslovima kupljen „embraer 135BJ legacy 600“ serijski broj 14501006, da li je reč o poklonu, kreditnoj liniji, jednokratnoj isplati i po kojoj ceni.

Poseban problem kod ove kupovine je to što se kao prethodni vlasnik aviona vodi brazilska kompanija EMS, ista ona koja je preko mreže različitih firmi kupila Galeniku. Tu informaciju objavio je pre dva dana Insajder a u centar pažnje javnosti ponovo je dospela privatizacija Galenike i spekulacije da su se preko te transakcije izmirivale neke druge obaveze ili dugovi.

Podsetimo, Galenika je oglašena za prodaju kao prezaduženo preduzeće iako je dug zapravo bio tri puta manji nego što se u dokumentaciji tvrdilo. U javnom pozivu koji je Ministarstvo privrede raspisalo 1. septembra 2017. navodi se da je prema proceni međunarodne revizorske kuće Dilojt, dug Galenike za oko 152 miliona dinara veći od vrednosti imovine, ali u tu računicu nije ušao podatak da je nakon izrade procene otpisano 118 miliona evra duga prema državnim poveriocima, pa je na kraju 2016. ukupan minus te kuće, uključujući i ono što je u međuvremenu dodato, iznosio oko 43 miliona evra preko visine kapitala.

Kome je bilo u interesu da uglednu farmaceutsku kuću koja je nekada držala i do 65 odsto tržišta velike Jugoslavije, prikaže u mnogo gorem svetlu nego što ona jeste? I da je tako „ocrnjenu“ nudi na prodaju? Kupac je trebalo da ispadne još i fer, jer je po uslovima tendera mogao da ponudi jedan evro za firmu plus otplatu duga i investicije.
Brazilski EMS, koji jeste velika farmaceutska kompanija u globalnim razmerama, nastupio je u konzorcijumu sa više povezanih firmi i preko svoje ispostave iz Luksemburga ponudio je 16 miliona evra uz obavezu da vrati 25 miliona evra bankama i investira 5,5 miliona, dakle ukupno ga je koštalo 46,5 miliona evra.

Prema ugovoru, kupac ima obavezu da nastavi proizvodnju najmanje dve godine, što je rok koji ističe u novembru ove godine. Nakon toga, kupac ima pravo da sa imovinom Galenike radi šta hoće. Za sada se ne zna kakvi su planovi novih vlasnika, a ne znaju se ni uslovi pod kojima je upravo ta firma prodala svoj polovni avion Vladi Srbije, odnosno, bar zvanično BIA.
Signali da sa tom privatizacijom i ukupnim aranžmanom nešto nije u redu pojačani su spekulacijama da je pravi vlasnik firmi iz konzorcijuma sa EMS-om, a preko njih i Galenike, zapravo kontroverzni biznismen Cane Subotić. To što je sada u sve to ubačena i misteriozna nabavka aviona, još je jedan adut za nove spekulacije koje vlast samo podstiče ćutanjem.

Inače, stručnjaci tvrde da se polovni avioni sa tim karakteristikama mogu na svetskom tržištu nabaviti po ceni od oko osam miliona dolara. Koliko ga je naša Vlada platila ili šta je njime platila, još nije poznato.

Vladina flota
Na internet stranici Planespotters.net navedeni su podaci o novom Vladinom avionu „embraeru“, proizvedenom pre nešto manje od 12 godina. Prvi vlasnik bila je aviokompanija Sao Conrado Taxi Aereo iz Brazila, od koga ga je u aprilu 2013. kupio EMS, a od oktobra prošle godine vlasnik Republika Srbija. To je treći avion u Vladinoj floti. Prvi je Learjet 31a, star 27 godina i u relativno je dobrom stanju dok se drugi, Falcon 50 star 37 godina često kvario pa je let njim bio neizvestan.
 
А да нисмо авион платили ми грађани Србије?.. који ће премијерка када заврши са мандатом да присвоји себи (односно некој својој фирми, наравно офшор.. таман посла да плати порез у Србији!)
 
А да нисмо авион платили ми грађани Србије?.. који ће премијерка када заврши са мандатом да присвоји себи (односно некој својој фирми, наравно офшор.. таман посла да плати порез у Србији!)
Ne, nismo.... odakle nama tolike pare.
 

Back
Top