Pozdrav,
vec neko vreme pretrazujem po internetu teme vezane za putovanje, rad, studiranje, ili zivot u americi, pa sam naleteo i na ovu temu, ne znajuci koliko ljudi razmislja i polemise o tome, navodeci svoje razloge za nekom promenom.
Ja sam planirao da sledece godine ( 2010) u decembru - januaru apliciram za program Work & Travel, najvise iz razloga da bih proputovao negde, video nesto novo, a pored toga i zaradio ako uspem, al nisu mi pare na glavnom mestu. Inace imam retke prilike da uopste negde putujem , 98% vremena tokom godine provodim u Bg-u, polako shvatam kako stoje stvari, i nadam se da ce biit bolje ali nisam preterani optimista. Ali nadam se da ce mi se ukazati prilika da makar na nekolko meseci budem mogao da dozivim neku novu sredinu, i mozda neki osecaj slobode, da se tako izrazim. trebalo bi da sledece godine zavrsim studije, na visoj, a sada za posao kolko i svi znate ovde je mrka kapa, 300-400 E prosek, za mene studenta to je sasvim dovoljno , mogu misliti kako zive ljudi sa porodicama, inace mi jedva sastavljamo kraj s krajem .tako da i sam osecam na svojoj kozi.
sad da se vratim na temu, primetio sam u porukama nekih koji su se otisli odavde da kao da su zabvoravili kako se ovde zivi, mora da se radi i tamo i vamo, da se placaju racuni isto, ali tamo se barem ceni rad ( vise placa) , kolko znam . ovde kao student mogu da zaradim prosecno 300 evra ( 2$ po satu) , a preko tih agencija i do 10$,za slicne poslove a i tako su mi pricali prijatelji koji su isli prosle god da rade. pa zakljucujem, citajuci vase poruke, da tamo moze da se pristojno zivi ( a ne prezivljava kao ovde) ako je covek postavio svoje ciljeve realno, bez prezaduzivanja koja bi ga odvela u propast, kao i svugde u svetu, nista novo.
Svidelo mi se razmisljanje nekih koji su preporucivali da treba da se ide, pa i ako se ne uspe , uvek moze da se vrati.
To je bilo moje neko misljenje, pa ako neko ima komentar nek slobodno ostavi.