Amerika ili ne pitanje je sad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
marko, razumem ja tebe odlicno, a u kontekstu teme sam izvagao da ti ne treba da emigriras; mozes da se informises na zvanicnim sajtovima za au/can/nz kakve su ti sanse, igras americku lutriju dogodine, a u medjuvremenu stekuj evrice, jer za bilo koji prvi kredit i ovde ti je potreban garant i odredjeni iznos u kesu kao polog
sto se tice promene posla, pa evo ja bih koliko sutra da mogu, isao na drugi ("ali ni to lako"), dok je moja supruga vec na trecem; ja otprilike imam tvoju platu (neto, mada, evo sad ce biti povracaj poreza, pa cemo se debelo opariti), da kazemo, ona 40% vecu, a kaze da njena koleginica (pokazala joj cek) ima 400% vecu, savrseni profesionalac u zenitu karijere koja donosi visestruki profit gazdi, skoro nezamenljiva, pa ti vidi, ne zalomi se svakom isto, nisu svi "potrosna radna snaga", pa sam te zato i pitao sa kakvom diplomom, ili strukom, ili vestinom i sl. mislis da nastupis u inostranstvu; vrednoca se ovde podrazumeva, a probijanje je diskutabilno
p.s. us drzavljanstvo mozemo da dobijemo negde za 5 (sada vec 4) godina, buduci da imamo gc (dobijene na dv lutriji)

Marko, covek ne moze da bude pametan, ja sam eto bio stambeno i materijalno obezbedjen pa sam dosao, e sad da li sam pogresio ne znam, jer eto jos uvek iako je proslo skoro 3 i po meseca ni ja i ni zena jos uvek ne radimo a potrosili smo brdo para, cinjenica je da smo dosli u najgore moguce vreme tj u jesen, prvo smo papire cekali 2 meseca, pa smo trazili auto jedno 15-20 dana i evo zadnjih 20 dana trazimo posao, i verovao ili ne jos uvek nista nismo nasli, pa makar nesto najprostije. Rec je o tome da i je americka privreda pred recesijom , ja sam pre 5 godina bio ovde i ne mogu ti opisati koliko je standard zivota tada bio bolji, a opet tada su mi neki ameri pricali kako je devedesetih bilo jos mnogo bolje. Bio sam prvo u drzavi NY sada sam na Floridi, prisustvovao sam u obe drzave situaciji da su dve ogromne firme (jedna na floridi jedna u NY) preselile svoje proizvodnju u Kinu i time ostavili preko 2000 radnika bez posla, kapital se seli tamo gde moze bolje da se umnozi i tu nema sentimentalnosti, u americkim bankama se nalaze milijarde i milijarde dolara iz Kine, Kinezi su bukvalno u mogucnosti da preko nozi destabilizuju celu americku privredu (naravno nece to uciniti jer im nije u interesu, kome bi inace prodavali 50% svoje proizvodnje, ali sama cinjenica da mogu ekonomski da destabilizuju ameriku je nesto na sta amerika nije navikla). E sad da ne ispadne da te odvracam ali istina je da je americki san danas uglavnom samo san, prosecan amerikanac danas duguje samo preko kreditni kartica 9000$, da ne govorim o hipotekama na kucu ili kreditu za auto, njihova srednja klasa koja je kicma svakog drustva se polako topi, gledam prosecna zarada domacinstva u vecini americkih drzava je izmedju 36000-45000 dolara godisnje, a meni drugar u Svajscarskoj sa srednjom skolom zaradjuje 50000 godisnje.Sve ovo sto pisem moze da znaci nesto ali ne mora da znaci nista jer, kao sto kazem sve zavisi od toga kako se snadjes, mada opet je cinjenica da ako ne rade dvoje u kuci situacija zna da bude bas nezgodna, ali ako rade dvoje makar i sa minimalcem (7-8$ na sat) mogu bez problema da placaju sve racune, hranu i da im ostane nekoliko stotina dolara. E sad mozda izgleda da hocu da te zaplasim ali je tako kako je i mislim da je bolje da ti napisem o problemima na koje mozes da nadjes da se nebi iznenadio ako te nesto od toga saceka, a o dobrim stvarima kojih takodja ima na pretek i ne moram da pisem jer one su svuda iste kao sto rece Remark- dosadno je pisati o sreci, jer ljude vise interesuje nesreca i tragedija-. Nego da zavrsim koju god odluku doneo bice najbolja obzirom na okolnosti pod kojima je budes donosio, pa napred samo prethodno se obavesti dobro o svim razlozima za i protiv odlaska/ostanka.
Pozdrav i srecno.

Hvala PRAVDA i TIBERIJE na odgovorima...
Naravno nije mi cilj bilo gde da se zalecem, ali kada imas nesto preko 30 godina moras da sagledas sta si do sada ostvario i koje su mogucnosti stoje u bliskoj buducnosti. Ipak zivotni vek nije 300 godina pa da se covek odrice gotovo svega, sa devizom prvih 50 godina da preguram a onda cu da zivim...
Znam da ni u USA nije sjajno i mogao bih da prodjem testiranje za Kanadu, pa sam zbog toga i trazio misljenja...Nije mi strano da ako treba svoje kvalifikacije potvrdim odnosno osvezim nekim doskolovavanjem na njihovom terenu jer mi je jasno kako svet funkcionise.
Za sada cu uraditi najtezu stvar, a to je cekati, stekati lovu, jer i proces sam kosta dosta, osmatrati i biti spreman za akciju.....

Ma jok, tek kada zavrsim ove MBA studije za jedno 2 godine, mogu da ocekujem, to da nadjem posao u strunci, e sad ako budem imao srece mozda i pre toga, jer vec sam se prijavljivao za neke poslove u marketingu za jedan su me i zvali za intervju ali nazalost nisam otisao jer su trazili nekg za izradu nekih reklamnih publikacija a ja sam im rekao da znam osrednje Photo Shop (njega slabije) i Corel Draw (njega bolje) i da ne verujem da bih mogao da obavljam taj posao.Ali nadamo se, bice valjda nesto...

Pomesao sam B2 sa H2B. Izvinjavam se.

"The H2B visa is available to employers of foreign workers not working in the agricultural field. This visa is only available for work that is temporary in nature. The maximum authorized period is one year. However, the employer may extend the duration of the visa up to three years. "

2000 god. Predali smo papire u IOM u . Naravno odbijeni jel sada ne bih pitao za tu vizu .
Tada nam je jedna od sluzbenica rekla da scekamo da moji roditelji dobiju USA drzevljanstvo i da mogu da nas traze na spajanju porodice . Kao Americki drzavljani. Ja mislim da je viza B92 ili tako nekako .

Dugo me nije bilo pa da se javim. Ako je za utehu ljudima u Srbiji i u USA je situacija prilicno zajebana. Ekonomija je u zestokom padu, a ja kao diplomirani ekonomista mogu da predvidim da ce ovakav pad da se nastavi i u narednih godinu dana. Jednostavno ne postoji niti dobra volja niti zelja odlazece vlade Busha da nesto ucini po tom pitanju, opet smena predsednika je tek u septembru a do tada mesecno ce se smanjivati broj radnih mesta u americi za nekih 60000-100000(u mesecu februaru 60000). Proizvodnja im se polako seli za Kinu i u narednih 20 godina Kina ce im biti zapad.Tako da bar malo olaksam svakodnevnicu svim onim anti americki nastrojenim srbima, Opet nezgodno je to sto kada amerika kine ceo svet se prehladi tako da ako se ovakav pad nastavi mozemo ocekivati jedu zescu krizu na globalnom nivou.(ne kao ona 1929-1933, ekonomisti ce me razumeti,). Ovo je vise bio pregled opste ekonomske situacije nego neki licni nastavak moje teme, ali uskoro cu se manuti ovih teskih tema i poslati nesto veselije, pozdrav svima.

pa ako dele 600$ po glavi + 300$ za dete kako bi stimulisali ekonomiju stampajuci pare, onda je propast iste izvestan;
potrebno je da izdrzite prvu godinu, posle stvari dolaze na svoje mesto, iz 1-godisnjeg iskustva bas i pricam; evo, upravo sad smo dobili povracaj takse, skoro 5 somica, supruga je radila mozda 3 meseca samo; inace narednih godina ne treba da ocekujemo toliku kintu...

ja zivim u inostranstvu vec 6 godina, dobra plata, super zivot, kuca , auto, sve kao... super. ali vise puta sam se pokajala, sto sam dosla, zbog privatnih razloga.

svi imaju drugacije razloge i iskustva u emigraciji.........

shvatila sam jedno: ako odes - pokajaces se, ako ne odes - pokajaces se. ( tamni vilajet )
ce la vie.
ipak, 1% prednosti dajem odlasku, jer se uvek mozes vratiti u srbiju, ako ti se ne svidi.

P.S. za one koji predaju srpski jezik, da kazem da me mrzi da vodim racuna o malim i velikim slovima.
opusteno, brate, opusteno......... nismo valjda na zapadu :)

ja zivim u inostranstvu vec 6 godina, dobra plata, super zivot, kuca , auto, sve kao... super. ali vise puta sam se pokajala, sto sam dosla, zbog privatnih razloga.

svi imaju drugacije razloge i iskustva u emigraciji.........

shvatila sam jedno: ako odes - pokajaces se, ako ne odes - pokajaces se. ( tamni vilajet )
ce la vie.
ipak, 1% prednosti dajem odlasku, jer se uvek mozes vratiti u srbiju, ako ti se ne svidi.

P.S. za one koji predaju srpski jezik, da kazem da me mrzi da vodim racuna o malim i velikim slovima.
opusteno, brate, opusteno......... nismo valjda na zapadu :)

Super je sto opet imas sredjen zivot, mnogi nisu uspeli da se snadju pa u tom slucaju Srbija im ne gine. Bolje da se kajes sa parama nego bez njih!

Sto je danas lep i suncan dan, eto da pocnem ovaj post stihom Nenad Belana, evo stize nam i Uskrs i sada eto osecam malo nostalgije obzirom da sam Bozic, Slavu i Uskrs uvek provodio uz najblizu familiju,ali to je nesto sa cim mora da se pomiri vecina ljudi u emigraciji.Naravno zelja mi nije da jadikujem vec da svim posetiocima Krstarice cestitam jedan od najvecih hriscanskih praznika, srecan Uskrs.

Hristos Voskrese!

Sto je danas lep i suncan dan, eto da pocnem ovaj post stihom Nenad Belana, evo stize nam i Uskrs i sada eto osecam malo nostalgije obzirom da sam Bozic, Slavu i Uskrs uvek provodio uz najblizu familiju,ali to je nesto sa cim mora da se pomiri vecina ljudi u emigraciji.Naravno zelja mi nije da jadikujem vec da svim posetiocima Krstarice cestitam jedan od najvecih hriscanskih praznika, srecan Uskrs.

Hristos Voskrese!

Vaistinu Voskrese!

Pozdrav svima! I ja sam nekako nabasala na ovaj forum, trazeci inforamcije o dokumentima koje se skupljati za intervju. Dobila sam onu prvu kuvertu krajem aprila i isto si debelo mislim sto sada. Citam vase komentare i neki su dosta pesimisticni. Moj suprug je zapravo dobio ali naravno to isli bi zajedno i sa nasim sincicem koji sad ima godinu i po dana. Ja sam planirala jos jedno dete i ne bi htela to odugovlaciti. Mislim si onda, nece mi biti lako putovati sa tako malom djecom, a opet nekako mislim i optimista sam da cemo se tamo snaci.

Ako bi prosli intervju, dali na licu mesta dobijemo vizu i od tada imamo fore sest meseca da udemo u Ameriku? Ako je tako onda bi verovatno trazili preko interneta posao jer su tako napravili jedni nasi poznanici, doduse tip je bio amerikanac, a zena srpkinja, tako da je za njega verojatno lakse bilo da ispuni kriterije za posao. Dali mislite da je to moguce na taj nacin se zaposliti. Mene osobno brine ta cinjenica (ako je tocna) da se nase skole tamo ne vrede, znaci da se moras zaposliti na puno nizem i manje placenom poslu. Druga stvar koja me brine je ta sto sam cula da ce ameri prije zaposlit nekog svog kaubojca nego nekog ko ne govori savrseno engleski. Nas engleski je odlican, ali za ove nase prillike, a ja si mislim da se jedan srednjoskolac moze sto puta bolje izraziti od mene jer ih tome uce u skolama, i plus to mu je materinji jezik.

Kakva su vasa razmisljanja u vezi mog slucaja?

I jos jedno pitanje za Tiberija. U jednom od komentara is napisao da ti je proces dobivanja trajao duze zato sto nisi upisao gde bi voleo ziveti. Ni mi ne mislimo napisati (ma da sad ipak mislim da moramo nesto smisliti po tom pitanju) jer neznamo gde bi ziveli. Imamo jedne frendove tamo ali oni ce se do druge godine odseliti sa te adrese. A opet, neznam stvarno gde bi nam s ukazala prilika da radimo i zbog toga mi je tesko napisati bilo koju adresu. Sto bi mi preporucio?
Hvala!

pozdrav svima,
imam jedno pitanjce,mozda ce glupo da bude,ali zasita nemam pojma o vizama i procedurama...
ovako
jaq sam od 21.januara ove godine na j-1 vizi u USA,i u pasosu mi pise da istice 21.januara 2009.
pa ovako,da li je moguce da ja pre ovog isteka i u toku ovog programa negde u periodu avgust-o ktobar predjem na studentsku vizu i da vise nisam na ovom programu i ovoj j-1 vizi?
ili moram da cekiam do kraja ovog program?
pozdrav svima i hvala unapred

Tiberije, koji je proces kod ulaska u Ameriku, kazes da tamo prolazis jos neku kontrolu u vezi vize, nisam zapamtila tacno sta si rekao. Sto te sve ispituju, kakva pitanja postavljaju, dali trebaju jos neki dokumenti, dali tamo pokazujes kolko para nosis, gde ides da zivis i slicno? Koliko dugo to sve traje i dali oni imaju pravo tada iz nekog razloga da te posaljju nazad?

Ja sam napisala jos jedan post ali izgleda nije izasao, pa moram ponovo. Moj suprug je dobio tu prvu kovertu, broj na njoj je vrlo nizak, 5 iljada i neki, dali to nesto znaci? Imamo malog sincica, od godine i pol. Planirali smo jos jedno ali to sad uz ovu situaciju neznam koliko je pametno, mozda da ipak pricekamo ako bi otisli tamo, ali se bojim tog njihovog zdravstvenog i koliko bi me to kostalo. Dali neko zna kako je sa zenama imigrantima koje tamo trebaju roditi, pod pretpostavkom da joj posao placa zdr. osiguranje.

Malo se brinem zbog ostavljanja familije i da mi sincic nece ko zna kolko videti bake i dede. Naravno brinem se i kako ce se imigrant sa naglaskom (vrlo dobro znamo engleski obadvoje ali sigurno i srednjoskolac tamo zna bolje i elokventnije da se izrazava nego sto mi to mozemo jer nam je engleski drugi jezik. Brine me i koliko je realno ocekivati da ce amerikanac zaposliti imigranta ako ne priznaje njegov fakultet ili pak dali ce mu se sanse za zaposlenje smanjiti samo zato sto nije amerikanac.

Sta bi vi imali za reci jednoj mladoj porodici koja ima sanse da obezbedi bolji zivot za sebe i svoje dete, ali uz vlastitu zrtvu (kao sto je ostavljanje familije, svoga medu svojima)

I jos jedno pitanje za Tiberija. Ti si rekao da su ti vratili papire da upises mesto stanovanja u Americi. Nama je to iznimno tesko reci jer neznamo takav podatak. Mogli bi napisat adresu nasih prijatelja, ali nisam sigurna dali bi na kraju otisli tamo. Posao bi probali pre odlaska naci preko interneta, ako ne onda tamo.

Pozdrav!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back