Amerika ili ne pitanje je sad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav!
Zelim da obavestim sve korisnike poznatog Miloshevog bloga – Zelena lutrija retro, da je u medjuvremenu blog prerastao u forum. Nalazi se na adresi www.zelenalutrija.com, te zelim da se zahvalim Krstarici I njenim korisnicima, preko koje sam ja I saznala za blog, a svim ucesnicima USA lutrije zelim puno srece I sve najbolje.

pozdrav svima,
imam jedno pitanjce,mozda ce glupo da bude,ali zasita nemam pojma o vizama i procedurama...
ovako
jaq sam od 21.januara ove godine na j-1 vizi u USA,i u pasosu mi pise da istice 21.januara 2009.
pa ovako,da li je moguce da ja pre ovog isteka i u toku ovog programa negde u periodu avgust-o ktobar predjem na studentsku vizu i da vise nisam na ovom programu i ovoj j-1 vizi?
ili moram da cekiam do kraja ovog program?
pozdrav svima i hvala unapred

J1 i jeste studentska viza!

Sve sam/smo to prosli. U Americi sam odrastao i obrazovao se. Prosli smo put od najjeftinijih poslova do profesora na koledzu. Deca su mi se rodila tamo. Ali u poslednjem trenutku smo se vratili i dolazim u Ameriku 2x godisnje. Deca mi rastu i uzivaju u Srbiji. Da bi Vas neko razumeo,treba da prodje to sto prolazite i da ima dileme koje imate. Mi smo nasli mir i bolje zivim u zemlji Srbiji nego da sam tamo ostao. Svaki dan mi je ovde ispunjen i dozivim za 24 sata vise nego tamo za godinu. Srecno

Ove godine provela sam 2 mjeseca u USA ,točnije u LA,i sve što mogu u globalu reći je da uopće ne bi imala nedoumica živjeti tamo ili ne.Definitivno sam za DA jer su mogućnosti nevjerojatne. Kod nas (u Hr) čovjek radi po cijele dane a opet nema ni za osnovno (ne znam kako je kod vas) ,dok tamo ipak ima i posla i zarade.Sve me je oduševilo,što se života tiče,infrastrukture,stanovništva,kulture,ophođenja sa ljudima,ljubaznost...
Ali zaista nije sve za svakoga i svatko od nas ima svoje želje,ciljeve...otići da,svakako...a sad živjeti za stalno...to je već odluka svakog pojedinca za sebe...
Da mogu...odmah bi otišla

Ja se potpuno slazem sa rudinice..
Zivim ovde skoro 3 godine i jos uvek ne mogu da se naviknem na nacin zivota ovde.
Naf naf, ti si bila samo dva meseca.. to nije nista.. ja sam uzivala prvih godinu dana.
Ali recu vam jednu stvar.. ono sto vidite na filmu, to nije tako ovde. LJudi jesu ljubazni, ali hladni. Ima posla ali se na kraju sve svede na to da sto vise radis vise placas glupu taksu. nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje. jeste imaju najbolje doktore na svetu, ali samo mnooogooo bogati to mogu da priuste. ja i moj muz se vec neko vreme razmisljamo da se vratimo. ovde nemamo nikog. ali nikog. samo radimo i radimo i radimo. a gde je tu zivot?? svi imaju velike kuce i najnovje modele automobila.. ali rade do 8 uvece i vidjaju se sa familijom i prijateljima 2,3 puta godisnje.. drago mi je da sam videla da neko razmislja kao i ja. radije bih da zivim u Srbiji, pa makar i skromnije ali da ZIVIM!!!!

@Sandrolina1: ne slazem se sa tobom da su ljudi ovde hladni. U USA sam vise od 3 godine i imam prijatelje sa kojima idem na rucak, provodimo vreme zajedno vikendom i ne vidim razliku izmedju njih i ljudi sa kojima sam se druzila u Srbiji... valda zavisi kako se postavis.

Za dobre doktore ti ne treba novac, nego ti treba zdravstveno osiguranje (e, sad pitanje: zar to nije isto?). Radim u firmi koja nudi dobro zdravstveno osiguranje i bila sam kod raznih lekara i ni dolara nisam platila - sve je bilo pokriveno sa osiguranjem.

Pokusavam da shvatim tvoju poslednju recenicu u kojoj kazes da bi radije da se vratis u Srbiju, pa da mozes da zivis... To mozda tebi tako izgleda. Kad sam dosla ovde (u USA) iza sebe sam ostavila posao u prosveti i prosperitet zivota sa roditeljima, jer nisam mogla priustiti da iznajmim stan (o kupovini da ne pricam), ni auto... nista mi nije ostalo osim plate koja je kao dzeparac, nakon sto pomognem roditeljima sa racunima. To meni nije zivot, nego prezivljavanje.

. LJudi jesu ljubazni, ali hladni. Ima posla ali se na kraju sve svede na to da sto vise radis vise placas glupu taksu. nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje. jeste imaju najbolje doktore na svetu, ali samo mnooogooo bogati to mogu da priuste. ja i moj muz se vec neko vreme razmisljamo da se vratimo. ovde nemamo nikog. ali nikog. samo radimo i radimo i radimo. a gde je tu zivot?? svi imaju velike kuce i najnovje modele automobila.. ali rade do 8 uvece i vidjaju se sa familijom i prijateljima 2,3 puta godisnje.. drago mi je da sam videla da neko razmislja kao i ja. radije bih da zivim u Srbiji, pa makar i skromnije ali da ZIVIM!!!!

Ok,ima nešto naravno i u tome o čemu pišeš.....
Ajmo redom-ja zaista nisam naišla na hladne ljude.Ok,moja seka se tamo druži isključivo sa Hrvatima ,a jedino poslovno sa Amerikancima i ne mogu reći da sam imalo osjetila ikakvu hladnoću,zaista.
Zdravstveno je zaista preeeskupo i pravi luxuz,tako da je to fakat debeli minus!
I u potpunosti te razumijem ako tamo nemate nikoga,onda je to zaista potpuno druga priča...možeš biti na raju zemaljskom,ali bez igdje ikoga je koma :(
Istina je da se puno radi,ali moj primjer (tj. moje seke ) je da imaju "europsko" radno vrijeme i najkasnije u oko 3 doma,valjda ipak sve ovisi o poslu,struci..kao i svugdje..

Ja sam kao poantu htjela reći da je rad svugdje rad,naporan i težak ako se ne može birati,ali mogućnosti USA kao obećane zemlje,bez obzira na moj skromni vremenski posjet,rekla bi da su daleko najbolje!

Red sonia u pravu si zavisi kako na kog naletis.. imam i ja prijatelje ovde, ali nemam vremena da se vidjam sa njima. a i svi su bar sat vremena voznje udaljeni od mene i svi imaju poslove kao moj dragi i ja. o tome pricam.. drugo, ako nemas dobar posao onda moras da rintas non stop.. super je kad imas dobar posao, ali moj dragi i ja nikad necemo moci da priustimo sebi kucu i stil zivota kakvom se svi nadamo kad dodjemo u USA. jeste dobro sto ovde uvek mozes da nadjes posao, ali evo sad je i ovde ekonomija u ludilu i dvoje mojih prijatelja su ostali bez veoma dobro placenog posla i samim tim izgubice kucu za 4 meseca ako ne stvore pare. ma raspisah se ja, a u sustini ne mogu da kazem da je lose. zavisi kako se ko snadje i uspe. meni mnogo moja porodica ( mama, tata i mladji brat ) nedostaju. pitam se sta to ja toliko ovde bolje imam? koju cenu placam? imam vise materijalnih stvari? kola? sta? da li je to vredno bola koji osecam sto propustam trenutke sa njima?
uh bas ga utipih i verovatno sam totalno off-topic ali ja se stvarno izvinjavam..
mozda da potrazim temu " stres " :)
hehe

Mislim da je veoma bitno sta neko zeli i ocekuje... Ne mozes ziveti "americki zivot" i raditi/druziti se kao u Srbiji... stil zivota je ovde omogucen, ali mora da se radi.
Meni je nacin zivota u USA u redu... preko nedelje radim/komuniciram sa kolegama sa posla (preko dana), uvece sam sa suprugom, a vikendom se vidjamo sa prijateljima... naravno, nedostaju mi roditelji, sestra - ali sam napravila odluku. Ovde sam se sredila (koliko-toliko) i mogu mojoj porodici (finansijski) da pomognem, a to ne bih mogla da sam ostala u Srbiji...
Ali ako je neko vezan za porodicu/prijatelje i neophodan mu/joj je svakodnevni kontakt i intenzivno druzenje - onda za tu osobu Amerika nije zemlja gde se snovi ostvaruju.

Poslednja izmena:
zato shto su svi sama na rechima jaki...

btw. jeste San Diego super ali ti posle nekog vremena dosadi non-stop suncano vreme...
bar meni...

Ne znam sto se "nasih" tice - nema mnogo "nasih" ovde gde sam ja. Mnogi me pitaju kako se snalazim, a ne druzim se sa "nasima"... a meni svejedno ko je odakle... bitno mi je kakva je osoba, ne odakle je poreklom.

E, ako ti sunce dosadi, svrati u Seattle :bye:

Redsonia ja se u potpunosti slazem sa tobom. No i u Srbiji radno vreme vise nije do 14h ili sl. Sve vise se radi od 9/17h, ali sa pauzom od pola sata, i domacom platom. Dakle nema se vreemna vise ni ovde za druzenje i ona deviza da mi nista ne radimo pa se stoga svi druzimo je izbledela. Jer koje vreme imas za druzenje ako dodjes kuci u pola sest ili kasnije! Da ne govorim ako imas decu / to je katastrofa, pogotovo sto im na kraju meseca ne mozes priustiti odlazak na skijanje preko zime, nova kola sebi, neko egzoticno ili sl.putovanje. Radimo evroski sa srpskim platama. O stanu da ne govorim, to je mahom bajka...Ma jedva cekamd a odemo odavde i da mogu svojoj deci da obezbedim buducnost, a ne da neko umre i ostaivi ti pola stana, kuce ili sl.
Puno pozdrava i samo se drzite tamo. Kome ne odgovara uvek moze da se vrati , zar ne?
Bojan

Mislim da je veoma bitno sta neko zeli i ocekuje... Ne mozes ziveti "americki zivot" i raditi/druziti se kao u Srbiji... stil zivota je ovde omogucen, ali mora da se radi.
Meni je nacin zivota u USA u redu... preko nedelje radim/komuniciram sa kolegama sa posla (preko dana), uvece sam sa suprugom, a vikendom se vidjamo sa prijateljima... naravno, nedostaju mi roditelji, sestra - ali sam napravila odluku. Ovde sam se sredila (koliko-toliko) i mogu mojoj porodici (finansijski) da pomognem, a to ne bih mogla da sam ostala u Srbiji...
Ali ako je neko vezan za porodicu/prijatelje i neophodan mu/joj je svakodnevni kontakt i intenzivno druzenje - onda za tu osobu Amerika nije zemlja gde se snovi ostvaruju.

Da li moze neko iskusan da napishe globalno npr. sta moze da se uradi sa platom od 2.000 3.000 i 4.000 $ mesecno. Kolji su glavni troshkovi, ok kuca/stan zavisi od drzave/grada/mesta/kraja ali da objasnite koji su to zivotni troshkovi koji svakoga ocekuju mesecno.
Da li se sa platom dve, tri ili cetiri moze sta uraditi ustedeti, deca skolovanje fakultet za njih itd. itd.

Pozdrav,

vec neko vreme pretrazujem po internetu teme vezane za putovanje, rad, studiranje, ili zivot u americi, pa sam naleteo i na ovu temu, ne znajuci koliko ljudi razmislja i polemise o tome, navodeci svoje razloge za nekom promenom.

Ja sam planirao da sledece godine ( 2010) u decembru - januaru apliciram za program Work & Travel, najvise iz razloga da bih proputovao negde, video nesto novo, a pored toga i zaradio ako uspem, al nisu mi pare na glavnom mestu. Inace imam retke prilike da uopste negde putujem , 98% vremena tokom godine provodim u Bg-u, polako shvatam kako stoje stvari, i nadam se da ce biit bolje ali nisam preterani optimista. Ali nadam se da ce mi se ukazati prilika da makar na nekolko meseci budem mogao da dozivim neku novu sredinu, i mozda neki osecaj slobode, da se tako izrazim. trebalo bi da sledece godine zavrsim studije, na visoj, a sada za posao kolko i svi znate ovde je mrka kapa, 300-400 E prosek, za mene studenta to je sasvim dovoljno , mogu misliti kako zive ljudi sa porodicama, inace mi jedva sastavljamo kraj s krajem .tako da i sam osecam na svojoj kozi.

sad da se vratim na temu, primetio sam u porukama nekih koji su se otisli odavde da kao da su zabvoravili kako se ovde zivi, mora da se radi i tamo i vamo, da se placaju racuni isto, ali tamo se barem ceni rad ( vise placa) , kolko znam . ovde kao student mogu da zaradim prosecno 300 evra ( 2$ po satu) , a preko tih agencija i do 10$,za slicne poslove a i tako su mi pricali prijatelji koji su isli prosle god da rade. pa zakljucujem, citajuci vase poruke, da tamo moze da se pristojno zivi ( a ne prezivljava kao ovde) ako je covek postavio svoje ciljeve realno, bez prezaduzivanja koja bi ga odvela u propast, kao i svugde u svetu, nista novo.

Svidelo mi se razmisljanje nekih koji su preporucivali da treba da se ide, pa i ako se ne uspe , uvek moze da se vrati.

To je bilo moje neko misljenje, pa ako neko ima komentar nek slobodno ostavi.

Da li moze neko iskusan da napishe globalno npr. sta moze da se uradi sa platom od 2.000 3.000 i 4.000 $ mesecno. Kolji su glavni troshkovi, ok kuca/stan zavisi od drzave/grada/mesta/kraja ali da objasnite koji su to zivotni troshkovi koji svakoga ocekuju mesecno.
Da li se sa platom dve, tri ili cetiri moze sta uraditi ustedeti, deca skolovanje fakultet za njih itd. itd.

Kako ces da zivis od plate zavisi od toga na sta ces i koliko da trosis. Neko zivi fino sa 2000, a nekome nije dovoljno ni 5000 mesecno... Ne mozes gledati na to globalno sta moze da se uradi... Koje troskove imas u Srbiji imaces i ovde... Da bi stekao neku sliku, eto da uporedim neke bitnije stavke...
  • stan (cene zavise od drzave/grada, kako si vec rekao) - pogledaj cene na www.rent.com; imas stan za $200/mesecno, a imas i za $2000/mesecno.
  • racuni (struja/plin/telefon...) - recimo da su cene kao i u Srbiji.
  • hrana - cena je otprilike kao i u Srbiji, recimo oko 100-200 dolara nedeljno je za jednu osobu; sto zavisi gde jedes i sta - ako ces ici u restoran svaki dan: onda $200 nedeljno nije dovoljno; ako ces kupovati namirnice u nekoj prodavnici i kuvati: onda je $100 nedeljno dovoljno.
  • gorivo - trenutno je oko $2/galon; koliko ces trositi zavisi od toga koliko ces da vozis. Da li ti je posao "preko puta" ili treba da vozis vise od sat vremena u jednom pravcu da bi stigao na posao.
Ne znam sta bi jos islo u svakodnevne troskove...
Sto skromnije zivis, mocices vise da ustedis... Nema pravila, nego ce biti kako sebi organizujes zivot, troskove i prioritete.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back