Amerika ili ne pitanje je sad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
10.000 stanovnika u sred vukojebine, divan izbor, a jel' ima tamo neshto drugo sem polja kukuruza i odgajivacha svinja...
Treba da plate 250$ na dan da bi tamo neko zhiveo...

Ma, da...svi bi samo u Los Angeles ili New York, je l'?
Ja bas volim te gradice. Manje guzve i buke... mozda zato sto sam iz Vojvodine, pa volim sporiji tempo zivota; a i sva ta polja kukuruza su mi nekako nostalgicna...
Inace, postiplomske zavrsih na Univerzitetu u Iowa drzavi. Ima tamo dosta toga... ne samo kukuruz i svinje.

Ma da Fairfiled, kultura bre, k'o da si u Bostonu
c019.gif

@ baraba & lena11

Hajde nazad na temu...
Pitanje je bilo koliko je iznajmljivanje stana... i rekla sam koliko znam. Ako hocete da doprinesete diskusiji, napisite cifre koje su vama poznate...
Gde ko zivi je stvar zelja i mogucnosti i ne vidim smisao u omalovazavanju ove ili one drzave/grada.

@redsonia
Citaj kako je napisano. Nisam napisala da si ti u Fairfield-u, napisala sam generalno "A sta da radis u tom Fairfield-u?". Cime se to odnosi na tebe?

Glupost je napisati da je stan tako smeshno jeftin a ne navesti da tamo nema nikakvih mogucnosti, da je pustara i da neko ko je odrastao u Evropi tamo nema zaista sta da trazi, osim iz ocaja da boravi tamo...

Amerika je kao i sve ostalo koliko para toliko muzike...

Ovde gde sam ja stanovi su od hiljadu do dve mesecno, recimo...Sto vise platis imas bolje uslove, lokaciju itd....

Pozdrav! Posto je ova tema aktivnija od drugih pa cu zato ovde ostaviti upis i zamoliti za savete. U pitanju je verenicka viza, a videla sam vec iste ili slicne teme, ali su odgovori poprilicno zastareli i nisu isti slucajevi.

Elem, da predjem na stvarku z:mrgreen:
Nedavno sam dobila odbionicu za J-1 vizu (zbog nedovoljnih dokaza da cu se vratiti), pa sada mislim s deckom raditi na verenickoj vizi. Naime, s njim sam vec godinu dana u vezi, nije dolazio u posetu jer smo se nadali da cu ja doci u ameriku, ali posto nisam dobila vizu, on ce uskoro doci na dva-tri tjedna.
Mene sada zanima, koje su mi sanse za ovu verenicku vizu? S obzirom da sam za J-1 vizu imala veoma lose iskustvo sa americkom ambasadom jer su toliko rigorozni i arogantni, tako da vise ni u sta nisam sigurna, pa se veoma plasim kako cu proci za verenicku?

Da obrazlozim sve ostalo: Decko mi vec 9 godina zivi u Americi, ima zelenu kartu. Pre 4 meseca je podnio zahtev za drzavljanstvo, pa ocekujemo uskoro da ce dobiti americki pasos a zatim cemo poceti sa procedurom za verenicku vizu.
Od dokaza da smo u stvarnoj vezi imamo sve snimljene MSN razgovore, ScreenShot slike, nekoliko posti (cestitke) koje sam mu slala, sve sms poruke u telefonu, tj. mozemo dobiti izvod koliko smo se cesto dopisivali i koliko je poruka poslato na moj broj...telefonskih razgovora nemamo mnogo, jer smo non stop spojeni preko msn-a. Zatim, sada kad dodje u posetu, napravit cemo mnostvo zajednickih fotografija, takodjer i sa familijom itd...

Puno bi mi znacilo da ostavite svoje misljenje, savet ili cak licno iskustvo! Zbog prethodne odbionice se veoma plasim kako cemo sada proci i zato bi mi svaka informacija dobro dosla. Meni koliko je poznato da proces za verenicku vizu traje oko 6 meseci, sto nije mnogo i zbog toga smo se i opredelili za ovaj nacin, jer bracna viza traje mnogo duze, a nama je u cilju da se sto pre spojimo!

Takodjer sam gledala i stranicu www.visajourney.com, ali bih rado cula i Vasa misljenja!

Zahvaljujem! z:girl:

Napravio sma dogovor sa drugaricom. Ona je zavrshila skolu pre 2 godine i stalno tapka u mestu. Dogovrili smo se da ce ona da ode u USA i da zavrshi fax, a ja cu za to vreme da dajem privatne casove u nauci i jeziku i da radim u prodavnici, a onda kada se ona osamostali, doci cu i ja da zivim kod nje. :D

Bolje neka zavrsi faks kod nas, radi na engleskom i potom dodje ovde i upise Master studije (dosta fakulteta nudi jednogodisnju varijantu). Nakon toga dobija OPT, tj. pravo da radi godinu dana, ukoliko se dobro pokaze firma moze i da je sponzorise za zelenu kartu.
Tako sam bar ja uradio, upisao sam Master studije u januaru, evo sada mi je u toku drugi (letnje semestar) i ovekujem da diplomiram u decembru. Doduse ja imam zelenu kartu tako da ne mora niko da me sponzorise, ali imam dosta kolega, inostranih studenata koji su na ovaj nacin ostali u US. Bas trenutno, sa mnom na fakultetu studira par iz BG-a, koji planira da ostane u US na ovaj nacin.

Izvucen za dv vizu , ocekujem intervju u novembru, nadam se da prolazim intervju i
tamo u januaru da idem za USA, jako sam zadovoljan sto imam mogucnost da dobijem
green card.Otprilike situacija kao kod postavljaca teme.
@Tiberije
Ostajes u USA za stalno?
Znas li nekoga ko samo "odrzava" green card?

Poslednja izmena:
Izvucen za dv vizu , ocekujem intervju u novembru, nadam se da prolazim intervju i
tamo u januaru da idem za USA, jako sam zadovoljan sto imam mogucnost da dobijem
green card.Otprilike situacija kao kod postavljaca teme.
@Tiberije
Ostajes u USA za stalno?
Znas li nekoga ko samo "odrzava" green card?

Druze kao sto sam bio na pocetku u nedoumici da li da odem ili ostanem, i dan danas nisam rascistio. Definitivno ima mnogo razloga zbog kojih bi ostao u Americi kao i razloga zbog kojih bi je napustio. Do kraja ove godine zavrsavam fakultet i dobijam MAster diplomu.Ovde sam vec 2 godine, naredne 3 potrudicu se da steknem sto vise iskustva i nadam se da cu:
a) Vratiti se u Evropu sa drzavljanstvom u dzepu, Master titulom i iskustvom rada u velikim kompanijama. Ili bih se vratio u Srbiju jer tamo imam sve na gotovo, ali ovo je zadnja opcija jer kada vidim ko nam vodi zemlju i odlucuje, muka me uhvati. Ja sam ekonomista i stvarno je nepodnosljivo citati komentare tzv. ekonomskih strucnjaka u Srbiji jer nisu ustanju da sacavuju 2 ovce a kamoli da vode ekonomsku politiku. Ovo zbog toga jer nijedan covek nije ostrvo i ne moze meni bit odlicno kada imam prijatelje koji ne mogu da sastave kraj sa krajem.
b) Nakon diplomiranja otici u NYC, jer po meni je to jedini grad u USA, koji je zaista nesto sto se moze porediti sa Evropskim gradovima. Zivim na Floridi 2 godine i 90% svetskog stanovnistva zeli da dodje u Miami ili Orlando, opet mnogi su gledali previse americkih filmova pa im je zapeo za oko L.A. (Gang capital of the world), po meni NYC je jedini grad vredan truda u US, tu su jos Chicago i Boston (najbolji fakulteti i skole u US)ali oni ne nude nista sto ne mozes naci u Evropi. Dakle jedina komparativna prednost US, ako je jos uvek ima je NYC, sve ostalo zaostaje za onim sto Evropa ima da ponudi.

Dakle dodji nema sta da izgubis, mada trenutno nije situacija za US, jer su duzni boga oca 16 triliona$, i trenutno zavise od volje Kine. Ako se kinezima digne da prodaju US treasury Bonds, onda cemo svi mi sa ovog foruma da se vratimo grupno u Srbiju:)

Poslednja izmena:
Sta mislite jel bolje upisati tamo ,,fakultet,, ili zavrsiti ovde pa tamo na ,,vise studije,,?:roll:
Bolje kod nas zavrsiti 3 godine pa tamo cetvrtu, jer:
-Skola je mnogo skupa u americi - mene master studije kostaju oko 20,000$ dolara cisto ne racunajuci knjige, stan,hranu i ostalo. A ovo je jedna godina skolovanja do jedna i po
-Kada te ovo nasi propuste korz sve poznate metode ispiranja mozga, kad dodjes ovde pevaces na sav glas od srece sto konoacno mozes nesto nauciti a da ne moras nabubati celu knjigu (koju je neko profesoru preveo sa engleskog) napamet:)

Bolje kod nas zavrsiti 3 godine pa tamo cetvrtu, jer:
-Skola je mnogo skupa u americi - mene master studije kostaju oko 20,000$ dolara cisto ne racunajuci knjige, stan,hranu i ostalo. A ovo je jedna godina skolovanja do jedna i po
-Kada te ovo nasi propuste korz sve poznate metode ispiranja mozga, kad dodjes ovde pevaces na sav glas od srece sto konoacno mozes nesto nauciti a da ne moras nabubati celu knjigu (koju je neko profesoru preveo sa engleskog) napamet:)

Ajoj...Ima samo jedna stvar koje se plasim, mada mozda i umisljam ne znam....Zamisli situaciju...Sve lepo odes u USA zavrsis coledz i npr odlucis da se vratis u Srbiji na neko vreme i odes na pice da razgovaras sa bivsim kolegama sa fakuklteta i vidis zapravo koliko ti nisi ,,tamo,, to naucio tj koliko je jihov program ,,slabiji,, od naseg....verovatno umisljam...Dakle akljucak Strah me je da ne izadjem tup i glup odande!:confused:

Njihov program je dve svetlosne godine ispred naseg po pitanju bili cega, organizovanosti nastave, case studies ili ti prakticnih radova, nacina ocenjivenja, a da ne govorim koliko je bolje uciti iz originalnih udzbenika a ne nakaradno prevedenih srpskih verzija koje potpisuju tzv. dr iz Srbije. Sve u svemu ako te to plasi, nema sta da brines jer ovde mozes samo da naucis,a glup i neinformisan mozes da ostanes tamo dole, ako su uspeli da ubede kako smo mi Srbi najpametniji i kada odemo negde svi samo cekaju na nas.Inace od 20 najboljih fakulteta na svetu mislim da je 16 ili 17 iz US, tako da to govori dovoljno o njihovim fakultetima. Dakle ne pricamo o osnovnim i srednjim skolima ciji kvalitet dosta varira, vec o fakultetima koji su najbolji na svetu. Jedina stvar koja treba da te plase su troskovi zivota i studiranja i da li ces uspeti da ih pokrijes.

Zivim na Floridi 2 godine i 90% svetskog stanovnistva zeli da dodje u Miami ili Orlando, opet mnogi su gledali previse americkih filmova pa im je zapeo za oko L.A. (Gang capital of the world), po meni NYC je jedini grad vredan truda u US, tu su jos Chicago i Boston

Zena ima drugaricu u St. Pete Beach, Florida, tamo treba da dodjem. Koje su loše strane Floride?

Ima li kriminala tipa :obili auto , nestao bicikl ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back