American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nego imam jedno pitanje,pricao sam sa drugaricom koja takodje ima AST-a,tako smo malo mastali sta cemo i kako cemo kada ga ja kupim,ona ima muzijaka,ja bih takodje muzijaka uzeo,da li je preporucljivo da ih setamo zajedno,ili ne,cisto da znam,mozda se muzijaci i ne trpe medju sobom,ili to zavisi bas od psa do psa...?:)
Inace zvao sam nekog momka iz lazarevca,kaze da ocekuje stence pred novu godinu,i da ce ih tamo u februaru prodavati,tako da cu verovatno tamo u januaru ici da ih vidim i ako mi se svide kaparisem...sto je najbitnije cena mi odgovara,e sad samo se nadam da ce biti skroz zdravi i u redu.....:)
hvala unapred....
pozdrav...

Ponasanje tvog psa prema drugim psima istog pola ce direktno zavisiti od njegovog karatera (da li je dominantan ili ne), a ti tu imas ulogu kao vlasnik da ga sprecis da se upusti u tuchu ili da napadne nekog, ali tehnicki njegov karakter ne mozes da izmenis. Dakle to da li ce se tvoj buduci pas slagati sa psom tvoje drugarice zaista ne moze niko da predvidi. Ono sto mozes da uradis je da recimo izaberes stene koje nije nasrtljivo, koje te nece ujesti za ruku (ne mislim ozbiljno ujesti nego u igri) cim te vidi, koje ce ti mirno prici, onjusiti te i veselo se igrati sa tobom. Mozes da pogledas i kakvog karaktera su mu roditelji ( da li ce skociti na tebe od srece ili ce prici i maziti se) pa da prema njima ocenis da li je ok uzimati njihovo stene.
Koje god stene da izaberes racunaj da ce se verovatno u prvih godinu dana lepo slagati sa tim drugim psom, a verovatno ce i dosta nauciti od njega. Nakon toga pas ulazi u pubertet i tada mu prvo izbija onaj pravi karakter, tj tada ces videti da li ces imati problema sa drugim muzjacima ili ne. Ako pocne sa naskakanjem, provociranjem i svadjom oko recimo grane, flase, loptice, racunaj da od nekog prisnijeg druzenja sa drugim muzjacima (pa cak i sa tim sa kojim je odrastao) najverovatnije nece biti nista.
Znaci ako hoces da se tvoj i pas tvoje drugarice apsolutno lepo slazu najsigurnije ti je da uzmes zenku. Kod muzjaka ti zaista niko nista ne moze garantovati i uvek postoji verovatnoca da se nece slagati bez obzira koliko vremena su provodili zajedno dok je tvoj pas bio stene. Naravno da mogu da se izuzetno slazu, ali kao sto rekoh na pocetku to ce zavisiti od temperamenta tvog psa.

Nisam napomenula jer sam vec pisala, Bak je ubio jednog psa koji je nama ubio carskog pekinezera. Izvalio je ogradu betonski blok (jos uvek svez) preskocio kod njih muzijaka smrtno ranio(da ne kazem skoro raskomadao), zenku nije hteo mnogo.A to je uradio danima posle, sto znaci da je zapamtio. Na njegove oci su ubili Okija, a on je bio vezan i nije mogao da mu pomogne. Dan danas ona zaobilazi nasu kucu. I jednog boksera preko kapije kome smo platili operaciju. Sad na prolece planiramo na ograde da stavimo sitnu mrezu ili sl... ipak dva staffa... Ja da sam sigurna da moze da im se iskontrolise karakter uzela bih ja jos jednog muzijaka, a ne zenku. Sve sto je kod nas u dvoristu je sitno i ne moze da ugrozi njegovu dominaciju. On kada vidi druge vece pse cvili i kumi da ga pustimo iz dvorista, ocima bi ih pojeo. Na blizi susret ja ni za povodac ne drzim, vec direktno za ogrlicu. Ali ipak i dalje mislim da ako si mu veliki autoritet, imas dovoljno vremena da predvidis reakciju i reagujes na vreme. Bak zna sta se sme, a sta ne i kad ugleda priliku za tucu, krene da cvili i da puze oko mog decka, dalji razvoj situacije zavisi od toga da li je to kuce prislo kapiji pa moramo da budemo tu ili su daleko pa nas onda boli uvo, a ovaj pokusava da preskoci betonsku ogradu od 2 metra.........tako je kreten jednom ozledio zglob na nozi jer je video zenku staffa...

Volim kada dodjem na forum a ono teksta za citanje onako uz capucino hahaha
Ja licno volim a to cu nastojati sa Dzingijem da mu ubijam svaku mogucu agresiju prema drugim psima i zivotinjama, naravno i ljudima. Mada opet, nikako mu necu dozvoliti da bude njanja.
@Duls - i mi imamo ljude sa kojima se ne druzimo i piz**mo kada su blizu nas a komoli psi , to je sve normalno . samo im treba sputavati agrsiju.
Jako je tesko prepoznati kada necije pseto naskakuje na drugo da li to radi iz uzbudjenosti i zabave ili to radi zbog pokazivanja dominacije ili to radi da se pobiju. E tada je uloga gaze ogromna, Cezar kaze da ne postoji rasa koja ce napadati eto samo sto je te rase nego sve proizilazi od gazde tj. ljudi. i njihovih ophodjenja,frustracija i mentaliteta.

@slayer - poslao sam ti pm.

Ponasanje tvog psa prema drugim psima istog pola ce direktno zavisiti od njegovog karatera (da li je dominantan ili ne), a ti tu imas ulogu kao vlasnik da ga sprecis da se upusti u tuchu ili da napadne nekog, ali tehnicki njegov karakter ne mozes da izmenis. Dakle to da li ce se tvoj buduci pas slagati sa psom tvoje drugarice zaista ne moze niko da predvidi. Ono sto mozes da uradis je da recimo izaberes stene koje nije nasrtljivo, koje te nece ujesti za ruku (ne mislim ozbiljno ujesti nego u igri) cim te vidi, koje ce ti mirno prici, onjusiti te i veselo se igrati sa tobom. Mozes da pogledas i kakvog karaktera su mu roditelji ( da li ce skociti na tebe od srece ili ce prici i maziti se) pa da prema njima ocenis da li je ok uzimati njihovo stene.
Koje god stene da izaberes racunaj da ce se verovatno u prvih godinu dana lepo slagati sa tim drugim psom, a verovatno ce i dosta nauciti od njega. Nakon toga pas ulazi u pubertet i tada mu prvo izbija onaj pravi karakter, tj tada ces videti da li ces imati problema sa drugim muzjacima ili ne. Ako pocne sa naskakanjem, provociranjem i svadjom oko recimo grane, flase, loptice, racunaj da od nekog prisnijeg druzenja sa drugim muzjacima (pa cak i sa tim sa kojim je odrastao) najverovatnije nece biti nista.
Znaci ako hoces da se tvoj i pas tvoje drugarice apsolutno lepo slazu najsigurnije ti je da uzmes zenku. Kod muzjaka ti zaista niko nista ne moze garantovati i uvek postoji verovatnoca da se nece slagati bez obzira koliko vremena su provodili zajedno dok je tvoj pas bio stene. Naravno da mogu da se izuzetno slazu, ali kao sto rekoh na pocetku to ce zavisiti od temperamenta tvog psa.

Odlican postz:)

Danasnje druzenje, prvi sastanak z:mrgreen:
par-1.jpg

Drugari,prijatelji,braco i sestre,recite mi molim vas sta prvo da gledam kod steneta kada ga budem birao,mislim konkretno na zdravstveno stanje,sta je to sto se okom laika moze uociti..?
rekli su mi da mi sape moraju stojati pravo da ne smeju ici u stranu,sta mi jos mozete preporuciti...?
Hvala vam unapred...
i jel zna neko nesto o uzgajivacu iz lazarevca,pitam onako,jedan jedini u lazarevcu,bavi se stafordima....
pozddrav svima:)

Hvala ti MACKIC na pomoci,zaista sam ti zahvalan..znas kako ja sam definitivno resio da kupim muzijaka,a ako se njih dvojica ne budu slagali ,ja i drugarica sigurno hocemo,hehe:)salim se....
Hvala ti jos jednom,reci mi samo jel i ti imas odgajivacnicu ili?
pozdrav

Nemam odgajivacnicu ali poznajem pse.z:) Svaka rasa ima neku svoju odliku, ali generalno svi psi imaju dosta zajednickih osobina i sablona ponasanja koje kada jednom shvatis bude ti vrlo lako da procenis sta i kako sa njima.z:)

Volim kada dodjem na forum a ono teksta za citanje onako uz capucino hahaha
Ja licno volim a to cu nastojati sa Dzingijem da mu ubijam svaku mogucu agresiju prema drugim psima i zivotinjama, naravno i ljudima. Mada opet, nikako mu necu dozvoliti da bude njanja.

U principu ne moras ti psa da teras da nekog voli ako on to ne zeli, a iskreno mislim da od te price nema nista jer ako ti pas ne voli druge pse istog pola on ce samo cekati priliku da se dokaci sa nekim od njih ma koliko ti njega kaznjavao ili ga primoravao da trpi drugog psa, vec je poenta da ga naucis da nista ne uradi naglo, neocekivano, implusivno, vec da saceka tvoju dozvolu tj komandu. Ti mozes da setas i monstruma koji bi podavio sve zivo ali ako ce taj monstrum da se ukopa u mestu onog trenutka kada mu ti kazes da stane, tehnicki ti nikada neces imati problema nisakim. Nevaspitan pas je pas koji uvek ima probleme, a ako je vaspitan sasvim je svejedno da li ce voleti ili mrzeti druge zivotinje, pa cak i ljude, jer si ti onda u tom slucaju pravi predvodnik i gazda, a to je kod pasa najbitnije.

Pogodak! Namerno sam stavila tu sliku sa panoramom mirjevaz:p

Inace na slici su moja Chilly (Sky's the Limit Chilly Pepper) i Badi (Golden King of Rings)
Dama ima 3,5 godina i nasla je sebi piletinu od 16 meseciz:mrgreen:

Zar nisu zaljubljeni, ti pogledi, ahhh...Bice to deca ljubavi!

Sad sam htela da kazem da nije on malo mladjahan jos uvek.z:pz:D Mada koliko vidim zna posao....z:Dz;)

Jao moja drugarica ce da se odusevi kada cuje da ce Badi da ima potomke, on je njoj mnogo lep i svaki put ga ishvali kada ga sretnemo.z:)z:)

Bogami, malise ce ne samo da budu deca ljubavi, nego i extra primerci!z:shock:z:lol:z;)

U principu ne moras ti psa da teras da nekog voli ako on to ne zeli, a iskreno mislim da od te price nema nista jer ako ti pas ne voli druge pse istog pola on ce samo cekati priliku da se dokaci sa nekim od njih ma koliko ti njega kaznjavao ili ga primoravao da trpi drugog psa, vec je poenta da ga naucis da nista ne uradi naglo, neocekivano, implusivno, vec da saceka tvoju dozvolu tj komandu. Ti mozes da setas i monstruma koji bi podavio sve zivo ali ako ce taj monstrum da se ukopa u mestu onog trenutka kada mu ti kazes da stane, tehnicki ti nikada neces imati problema nisakim. Nevaspitan pas je pas koji uvek ima probleme, a ako je vaspitan sasvim je svejedno da li ce voleti ili mrzeti druge zivotinje, pa cak i ljude, jer si ti onda u tom slucaju pravi predvodnik i gazda, a to je kod pasa najbitnije.

@Mackic - bas tako sam i ja mislio. Ti si sigurno iskusnija pa si lepse napisala ono sto mislimo identicno. Znam da su neke stvari neizbezne tj. dolaze same po sebi i da to nema veze sa nama (ljudima) ali kako si rekla - ja cu pokusati odgojem da bar znam kada se sta "odigrava" pa da tako mogu u pravo vreme reagovati.

Ne volim one gazde koji imaju pse a nemaju pojma o njima. Kada to kazem opisacu vam jedan slucaj:
Moja drugarica ima prelepog muzjaka labradora kojeg je kupila sa 3meseca. Kako ona ima predivno dvoriste pas se super razvijao i bas je ziveo kako se kaze - idilu.
Naravno, dvoriste nije setnja pa je tako ona njega odlucila da proseta krajem. Setajuci tako niz svoju ulicu nalete pa hajde da kazem dvoriste bez kapije a u dvoristu pitbul potpuno odvezan, bez ikakvih lanaca i povodaca. Njegov gazda na prozoru kuce posmatra ko zna sta i koga i misli na ko zna sta. Ona ga zamoli da bar pozove svog psa i da tako sprece sto se da spreciti a gazda onako sa balkona preko qr*a: "Maa nece on nista" . Proslo je mozda 20-ak sekundi i pitbul je kao sumanut poleteo na labradora kojeg je drzala na lancu. Pocela je velika tuca, moja drugarica (koja je sitne gradje) se oduzela od straha (sto nista nije nenormalno) i nije mogla ama bas nista da uradi nego je pocela da urlice i place (sto naravno nije po pravilima za jednog gazdu psa ali covek ne zna kako ce reagovati dok nesto ne oseti na svojoj muci). Neki penzioner (slucajni prolaznik) je uleteo u tucu sa nekim stapom i uspeo ih nekako rastaviti uz lupanje stapa pored njih po asfaltu. Tek tada kada se sva prica skoro odigrala dosao je gazda pitbula sav zajapuren sto je eto kao ipak stigao. Poceo da prica kako je i sam sokiran reakcijom svog divnog i mirnog pit-a bla,bla,bla = kreten, a drugarica mi se naravno posvadja sa njim i bla,bla,bla.
E takve scene ja mrzim ( a u Bgd. se moze svasta naci z:) z:(( ) a takve gazde bi razbio z:lol: !
@Duls , navijam za tebe a @evocati, ja sam mislio da je samo u jetset-u popularno da starije ribe vole mladje tipove kad ono i kod tvoje Chilly taj fazon z:pz:p
Ma super, neka ljubav cveta... obeje su bas rasni i prelepi dzukciz:)
Pozz svima

Poslednja izmena:
@swedman
Pazi ja bih takve gazge po kratkom postupku,nedao bog da mi se tako nesto desi,pa taj gazda vise ne bi bio isti covek......mrzim takvu neodgovornost i bahatost......
da znas da sam se sad iznervirao kada sam procitao ovo sto si napisao....kakvih sve kretena ima,strasno...
pozdrav i hvala na podrsci

Po meni se incidenti desavaju i zbog neodgovornosti, ali ima i puno slucajnosti, a najvise neupucenosti. Odnosno "moderni" vlasnici staforda, nisu dovoljno upoznati sa rasom. Pre desetak godina staford nije bio popularan, nije se kupovao zato sto je sladak i ljudi su znali sta kupuju... Misljenja sam da staford nije za svakoga, a mislim da najgore prolaze bivsi vlasnici recimo zlatnog retrivera.
Nekad su imali inteligentnog i poslusnog psa, i sad ocekuju da i staford bude takav. Ubrzo shvate, da je staford tvrdoglav (UZASNO tvrdoglav), da nije toliko ni inteligentan, odnosno jeste, ali da treba svojski da se potrudis da ti njega zainteresujes za rad, a zamisli jos se i neslaze sa kokerom kojeg imamo vec deset godinaz:(( . I tako ja svaki drugi dan cujem da se neki staford poklanja...
Ne mislim da ljudi koji citaju forumu, nisu upuceni u rasu, ali vidim da mnogi misle, ma moj ce biti dobrica i volece drugre pse (muzjake)... Ne, nece voleti druge muzjake, mozete da dubite na glavi, da radite s njima dan i noc, ali staford jos mnogo godina nece postati pas kojeg mozete slobodno pustiti u park da se igra...
Pozvacu drugara na forum, koji je imao dva staforfa muzjaka u kuci i pored toga sto sam se ja pre dve godine zgrozio na tu ideju, i on bi mogao da nam isprica kako je jedna gotovo idila postala pakao, za samo par sekundi!!! A nadam se da ce nam se pridruziti i Robika, sadasnji vlasnik jednog od ta dva muzjaka, da nam kaze kako se ponasa taj pas danas...

Poslednja izmena:
Taj gazda pita ne misli da je njegov ker mica i dobrica vec ga namerno pusta.... Dugo sam bila sa deckom u jednom kraju gde su pitovi jako popularni i imala sam prilike da prisustvujem krvavim dogadjajima..Koji se su uglavnom odvijali namernom nepaznjom. 4 godine svakodnevnog setanja psa koji bez ikakvog upozorenja skoci na drugog psa....problem je sto tvoja pznja dok ga setas nije uvek dovoljna. Desavalo mi se da ga setam (pita) i ide neka zena sa jazavicarom i prilazi nam, a ja stojim sa strane hocu da se miomidjemo i kad sam videla da nam ipak prilazi krenem da je molim da se odmakne ... a ona meni kaze da se ne plasim nece nama njen jazavicar nista.... Ja u shoku!!!! I tako gomilu puta problem zbog dugih ljudi...
Meni je Bak u odnosu na tog pita vrabac, prvo sto uvek imam vremena po njegovom ponasanju da vidim sta smera.
Znam koliko su tvrdoglavi i bas ih zbog toga obozavam, jednostavno mi prija njihov karakter. Medjutim ako se ti sam "plasish" svog staffa i njegove reakcije bolje je da ga nemash... Od mog decka mama je stalno prestravljena kada neko udje u dvoriste ako je taj prestravljen. Bak uvek laje, evo jutros je lajao kao pomanitali manijak na komsiju koji je vozio mene i decka na posao....ali on to laje sto mi idemo...obozava tog komsiju i njegovu malu kcerkicu. E sad je fora kad neko udje u dvoriste ko se plasi Bak uvek laje dok taj ne udje, cim udje on samo onjusi 2 sec i prestaje i to je to... Naravno podrazumeva se da smo mi tu. I sad ako mama od mog decka dize paniku i dere se "bezi Bak! skloni se Bak", on moze da oseti da nesto nije u redu cim je ona nervozna... Treba biti smiren jer tvoj pas sve oseca, ako sam ja 100% sigurna da Bak nece napsati nikoga, a taj se plasi ja pridjem sa Bakom milujem ga dok on onjusi, pomazi se sa tom osobom i sve je ok, odlazi nezainteresovano sem ako taj neko nema neku kesu, pa postoji nada da se ogrebe o neki zalogaj. A ne udjem u dvd klub i od zene pudlica rezi na mene, ja pruzam ruku za dvd a ona skoci da me ugrize i ona meni prica kako meni njen ker NECE NISTA!!!! i pritom i dalje je ne uzima ka sebi vec drzi povodac do kraja pusten a ja se cesem o zid...
Sto se mene tice da zanemarimo problem sa drugim psima, ko nema vremena da svom stafordu pruzi ljubav i paznju....neka ga ne uzima.... taj pas ce mnogo patiti, a vlasniku ici na zivce usled trazenja paznje....Da bi covek istrpeo tu njihovu energiju, tvdoglavost mora imati mnogo ljubavi i strpljenja...

Po meni se incidenti desavaju i zbog neodgovornosti, ali ima i puno slucajnosti, a najvise neupucenosti. Odnosno "moderni" vlasnici staforda, nisu dovoljno upoznati sa rasom. Pre desetak godina staford nije bio popularan, nije se kupovao zato sto je sladak i ljudi su znali sta kupuju... Misljenja sam da staford nije za svakoga, a mislim da najgore prolaze bivsi vlasnici recimo zlatnog retrivera.
Nekad su imali inteligentnog i poslusnog psa, i sad ocekuju da i staford bude takav. Ubrzo shvate, da je staford tvrdoglav (UZASNO tvrdoglav), da nije toliko ni inteligentan, odnosno jeste, ali da treba svojski da se potrudis da ti njega zainteresujes za rad, a zamisli jos se i neslaze sa kokerom kojeg imamo vec deset godinaz:(( . I tako ja svaki drugi dan cujem da se neki staford poklanja...
Ne mislim da ljudi koji citaju forumu, nisu upuceni u rasu, ali vidim da mnogi misle, ma moj ce biti dobrica i volece drugre pse (muzjake)... Ne, nece voleti druge muzjake, mozete da dubite na glavi, da radite s njima dan i noc, ali staford jos mnogo godina nece postati pas kojeg mozete slobodno pustiti u park da se igra...
Pozvacu drugara na forum, koji je imao dva staforfa muzjaka u kuci i pored toga sto sam se ja pre dve godine zgrozio na tu ideju, i on bi mogao da nam isprica kako je jedna gotovo idila postala pakao, za samo par sekundi!!! A nadam se da ce nam se pridruziti i Robika, sadasnji vlasnik jednog od ta dva muzjaka, da nam kaze kako se ponasa taj pas danas...

Slazem se sa tobom,Staford je ipak terijer a terijeri su jako tvrdoglavi i jako tesko popustaju u sukobu sa drugim psima..Ja to znam jer drzim 2 rase u jednom dvoristu(Sop i Ast)i stafordi kao i svi terijeri pokusavaju da nametnu dominaciju iako su manji,fizicki slabiji..i to ih jos vise nervira i eto sukoba.Sop kao veci i svestan da je jaci nece popustiti a Staf kao i svaki terijer (tvrdoglav,tempreramentan,i uporan)isto ne popusta..Tako da ce proteci pono vode dok Staford se ne smiri i postane pas koji moze da zivi u zajednici sa vise pasa..Ne kazem,takvih slucajeva naravno ima ali mnogo je veci procenat one druge strane..

Ova kuca je nazalost juce uginula.z:( I to spletom zaista neobicnih okolnosti. Bila je sa nama napolju, na fudbalskom terenu, trcala je sve vreme za lopticom, izigrala se za medalju. Vratila sam se je kuci negde oko pet popodne, da bi me u petnest do dvanest uvece zvala njena vlasnica da mi kaze da ju je nasla mrtvu u stanu, po celom stanu se ispovracala, i dok je ova dosl kuci nesretna kerusa se vec i ohladila. Vlasnica inace nije bila kod kuce od pet, kada sam je vratila, do tada kada me je zvala, znaci nekih dobrih 6 i vise sati je kerusa bila sama. Pretpostavljam da se otrovala, samo mi nije uopste jasno gde i kako. Istina nije bila sa nama sve vreme napolju, ja sam je preuzela od vlasnice koja je otisla kod frizera i ostavila je vezanu ispred salona da nas saceka. Inace vodila sam i Tedija i on je bukvalno prosao istim tim putem kojim smo isli do terena i nazad dva puta u toku te iste veceri i ninasta cudno nismo naisli. Tu zive i neke lutalice, koje su u 11 uvece bile zive i zdrave i na broju. I kako se bas desi da ona nesto pokupi ne znam, i da vlasnica ne sastavi jos barem pola sata sa njom da vidi prve simptome.z:( A mogla je sigurno da se spase, samo da je neko bio sa njom....

Ova kuca je nazalost juce uginula.z:( I to spletom zaista neobicnih okolnosti. Bila je sa nama napolju, na fudbalskom terenu, trcala je sve vreme za lopticom, izigrala se za medalju. Vratila sam se je kuci negde oko pet popodne, da bi me u petnest do dvanest uvece zvala njena vlasnica da mi kaze da ju je nasla mrtvu u stanu, po celom stanu se ispovracala, i dok je ova dosl kuci nesretna kerusa se vec i ohladila. Vlasnica inace nije bila kod kuce od pet, kada sam je vratila, do tada kada me je zvala, znaci nekih dobrih 6 i vise sati je kerusa bila sama. Pretpostavljam da se otrovala, samo mi nije uopste jasno gde i kako. Istina nije bila sa nama sve vreme napolju, ja sam je preuzela od vlasnice koja je otisla kod frizera i ostavila je vezanu ispred salona da nas saceka. Inace vodila sam i Tedija i on je bukvalno prosao istim tim putem kojim smo isli do terena i nazad dva puta u toku te iste veceri i ninasta cudno nismo naisli. Tu zive i neke lutalice, koje su u 11 uvece bile zive i zdrave i na broju. I kako se bas desi da ona nesto pokupi ne znam, i da vlasnica ne sastavi jos barem pola sata sa njom da vidi prve simptome.z:( A mogla je sigurno da se spase, samo da je neko bio sa njom....

Katastrofa, bas sam ostao u soku i tuzan kada sam procitao. Prosto ne znam sta da kazem... Nejgore mi je kada neka dusa ode da kazem u punoj snazi z:( a opet kako se odigra ta smrt to je najveca ironija. Saucesce svima koji su voleli to kuce z:(

Back