Koju dijagnozu ste vi dobili?
Kod mene sve tegobe traju blizu tri godine.S tim da je na pocetku bilo mnogo lakse.Sada je sve teze i teze.Tegobe su krenule sa umorom,nepodnosenjem vrucine i sa rijetkim trzajima(fascikulacijama)na listovima.Lezao sam na neurologiji 10 dana,uradjene mnoge pretrage,i na kraju uradjena lumbalna punkcija.Nalaz koji sam cekao par mjeseci je pokazao OLIGOKLONALNE TRAKE IgG TRAKE U LIKVORU,SERUM NORMALAN.I na magnetnoj rezonaci ,gdje su pronadjene lezije,rekli su mi da se ne moze iskljuciti DEMIJELINIZACIONO OBOLJENJE CNS.DIjagnoza bila G37.Bolest centralnog nervnog sistema.Upucivalo je na MS..I nakon raznih analiza dr.koja radi na tome je rekla da se ne radi MS,jer su te lezije i mnogi parametri drugacije poredani,nego kod osoba koje imaju MS.
Prosle godine se odlucujem na pregled kod dr.Stevic,gdje je ona dala svoje misljenje da su:
1.vidljive pojedinacne provicirane fascikulacije u lijevoj nadlaktici
2.prisutan blag nestalan posturalni tremor
3.pojedinacne spontane fascikulacije u misicima zadnje loze.
Rekla mi je da uradim:
EMNG ruku i nogu(dr.Milutin Petrovic) i da ponovim lumbalnu punkciju.
EMNG sam uradio krajem marta 2023 i bio je uredan.Sam pregled je trajao preko sat-sat i po i jako dobro uradjen.
Ponovio sam lymbalnu punkciju i poslije par mjeseci dobio sam nalaz sasvim drugaciji od prethodnog.IZOELEKTRICNO FOKUSIRANJE LIKVORA I SERUMA-nalaz uredan..Nema IgG traka u likvoru???
18.06.2024 sam radio EMNG u Banja Luci,mislim treci-cetvrti put od tegoba.Radila je dr.Dominovic-Kovacevic,ona je bila ucenik niz godina dr.Stevic..Jedna divna osoba,kao covjek prvo..
Nalaz je pokazao:
Hronicna neurogena lezija korjena C7 lijevom i S1 desno,bez znakova aksonskog trpljenja .Nisu ispunjeni neurofizioloski kriterijumi za BMN.
Stavila je dijagnoza:
M50,M54.1-oboljenje korijena zivca.Rekla mi je da bih trebao da se opet javim dr.za demijelizacione bolesti(MS)pa da se sa njom posavjetujem.Tacno ne znam sta raditi?Da li ici kod dr.Stevic?Ponoviti EMNG kod dr Milutin Petrovic?
Tegobe trenutne sada su:
Stalne fascikulacije,vidljive okom,po cijelom tijelu(najvise listovi)
Spazam(narocito noge,stopala,sake)jako izrazeno nocu i u jutarnjim satima,kako dan odmice smanjuje se.
Osjecaj kao da se ravnomjerno misici tope,lice,ruke,bokovi,noge..Sve ravnomjerno i simetricno i jedna i druga strana(vidljivo)
Ne gubim kilazu za sada
Apetit normalan,stolica,mokrenje.
Privatni,poridicni zivot los,tuzan sam..Ukljucen i psihijatar..On ne vidi nista posebno,s obzirom na tegobe,napise pacijent zabrinut zbog tegoba,neizvjesnosti..bla,bla..
Za sada hodam normalno,pjeske prelazim,s tim kad se vratim,i legnem ili sjednem fascikulacije se pojacaju za 100%.Sta dalje raditi?
Jethro1,?Ako moze neki.savjet.Sve je dobro doslo..