@ DM1973
Cuo sam za nekoliko slucajeva gde su oboleli od ALS-a umrli od srcanog udara! Rilutek ne koristim,sad je kod nas na pozitivnoj listi,smatram da je korisnije skupiti novac i otici mesec dana u banju nego trositi novac na Rilutek.Fizicka aktivnost i zdrava ishrana su dva bitna faktora za duzi zivot , redovne vezbe do granice zamora,umor ubrzava progresiju.Pozitivan stav je po meni od presudnog znacaja,treba uciti kako ziveti sa ALS-om a ne kako umreti od ALS-a! Ja vidim sebe kao invalida a ne kao osobu obolelu od fatalne bolesti.Treba pronaci duhovnu snagu i prihvatiti bolest uciti kako zivet sa njom.Neki od simptoma se mogu dosta uspesno leciti.Trenutno koristim(od sredine aprila) veci broj suplimenata :
-Complex vitamina B - 50
-Vitamin B12 (as methylcobalamin): 1 – 25 mg daily
-Zinc: 30 - 60 mg daily (with 2 mg of copper)
-Ginseng extract: 500 – 1,000 mg daily
-Ginkgo biloba, standardized extract: 120 mg daily
-Coenzyme Q10 (as ubiquinol): 100 – 400 mg daily, possibly higher depending on blood test results
-PQQ (pyrroloquioline quinone): 20 mg daily
-Acetyl-L-Carnitine: 1,000 – 2,000 mg daily
-R-Lipoic acid: 240 – 480 mg daily
-Whey protein: 35 grams daily, in a single serving
-Creatine monohydrate: 1.25 grams daily
-N-acetyl-cysteine: 600 – 1,800 mg daily
-Green tea extract (standardized to 98% polyphenols): 725 – 1,450 mg daily
-Pine bark extract (as Pycnogenol®): 100 mg daily
-Trans-Resveratrol: 100 – 500 mg daily
Primetno je da su neke doze visestruko uvecane od doza koje se inace propisuju,npr.Koenzim Q10 je u vise navrata ispitivan u lecenju razlicitih neurodegenerativnih bolesti pa i u lecenju ALS-a.Svojim nacinom delovanja u laboratorijskim ispitivanjima ovaj koenzim deluje tako da produzava zivot celija, smanjuje njihova ostecenja nastala starenjem. S obzirom da bi se moglo reci da je ALS bolest ubrzanog starenja motornih neurona ima logike lek uzimati.
Dakle, nema sigurnih dokaza da lek deluje ali lek nije stetan a moze pomoci i mislim da vredi pokusati.
Veci broj navedenih suplimenata moze se kupiti kod nas!