ALS - oštećenje motornog neurona

Zanima me hoce li mi naskoditi ako spavam na fotelji?I da li preporucujete da se uzmu uredjaji koji "vibriraju",reklamirali su nesto slicno na top-shopu?I sta licno mislite o tome.

Sto bi ti naskodilo spavanje u fotelji,pisao sam da znam nekoliko slucajeva gde oboleli spavaju u fotelji!

Najcesci razlozi za to su,gubitak kilaze,otezano disanje,pojacan sekret-strah od gusenja!!!!

Fotelja koja vibrira je dobra za masazu,sprecavanje pojave dekubita i pobljsanje cirkulacije!!!

Nisam stigao ranije da se javim i da se zahvalim Nikoli na opsirnom odgovoru. Iz posta 80 ne mogu se vidjeti prilozi....ostalo sam pregledao...na slikama se vidi da su primjeri iz licnog iskustva...Moj otac je juce poceo da pije Rilutek....nadam se da nece biti problem nabaviti pomagala koja budu vremenom potrebna....hvala jos jednom......svako dobro...nadam se dobrom sto i vama zelim....

Nisam stigao ranije da se javim i da se zahvalim Nikoli na opsirnom odgovoru. Iz posta 80 ne mogu se vidjeti prilozi....ostalo sam pregledao...na slikama se vidi da su primjeri iz licnog iskustva...Moj otac je juce poceo da pije Rilutek....nadam se da nece biti problem nabaviti pomagala koja budu vremenom potrebna....hvala jos jednom......svako dobro...nadam se dobrom sto i vama zelim....
Mislim da cete morati na komisiju ici kada budete uzimali pomagala.Bolje ih sami kupite,ako ste u mogucnosti.Uštedećete dosta vremena,a pacijent se nece previse patiti.

Pre komicije treba da Vam neurolog napise predlog za ort.pomagalo na odgovarajucem obrascu! Ja sam 8 meseci jurio Dr.Stevic da mi napise predlog za el.kolica,toaletna kolica i antidekubit dusek.Potom sam 2 meseca cekao da mi socijalno to odobri !!!

ja u Novom Sadu nemam problem sto se toga tice . Specijalista napise izvestaj odem na komisiju oni istog dana odobre i pravac sa tim u radnju. evo sad sam vodio oca kod neurologa i trazili smo toaletna kolica dr. nam rekla da dodjem za 3 dana da ce popuniti i tako je bilo. doduse vidim da je sad veliki problem za pelene traze misljenje neurologa,urologa,fizijatra.

kao sto rekoh u predhodnom postu vodio sam oca na kontrolu i neurolog nam je rekao da se sto pre ugradi peg jer je navodno izgubio vise od 10 % mase i da se to zaustavi . cinjenica je da on ima problema sa gutanjem tecnosti i krupne hrane ali on i dalje jede 4-5 x dnevno obroke jace nego moje. takodje nam je rekla da se obratimo centru za ventilaciju kao da nas stave na neku listu cekanja . da li neko zna moze li se to obaviti a da nevodim oca, to bi za njega bas bilo mucenje.

Pozdrav svima. Mom ocu je prije dva mjeseca postavljena dijagnoza "vjerovatna, laboratorijski podrzana ALS". Od tad, nemilice citam sve sto se na internetu moze naci vezano za ovu bolest I postavljanje ovakve dijagnoze. Posto smo trazili drugo misljenje van banjaluke, drugi specijalista je trazio da napravimo jos neke laboratorijske pretrage koje u banjaluci nisu uradjene. Izmedju ostalog, trazio je I test na borreliu burgdorferi te punkciju likvora
. Elisa test je pokazao pozitivna antitijela. Sad predstoji potvrda putem western blot metode, kao I punkcija likvora. Mene zanima da li su ostalima sa dijagnozom ALS-a radili serologiju na borreliu kao standardan dijagnosticki kriterij, da li vam je punktiran likvor I generalno kakva su vam iskustva sto se tice dijagnostike? pozdrav iz Banjaluke!

Meni je plasiranje PEG-a predlozen odmah po dobijanju dijagnoze! Nemam problema sa gutanjem i nepada mi napamet da ugradim PEG,a izgubio sam 20% mase ali za 4,5 godine !!!!!!!

Procedura za dobijanje aparata za NIV

Koraci:

• Zatražite uput od svog izabranog lekara u Domu zdravlja za dr. specijalistu
(pulmologa) za KCS koji će na osnovu ispitivanja plućne funkcije
odrediti da li postoje indikacije za korišćenje aparata.

• Sa ovim nalazom lekara pulmologa ponovo se vraćate kod svog izabranog
lekara, koji Vam na osnovu nalaza i mišljenja specijaliste pulmologa
izdaje uput za dalje lečenje u Kliničkom Centru, u Beogradu.

• Ukoliko živite van Beograda ispitivanje plućne funkcije može
se obaviti i u najbližem većem Medicinskom centru koji poseduje
aparaturu za ovo ispitivanje. Ukoliko je nalaz takav da zahteva konsultaciju
pulmologa iz Instituta za plućne bolesti KCS u Beogradu
i odluku u pogledu korišćenja NIV aparata, uputiće Vas u KCS u
Beogradu.

• Sledeći korak je overa uputa, što je u nadležnosti lekarske komisije
u okviru filijale Zdravstvenog osiguranja sa teritorije gde živite. Prvo
overa uputa za pregled, a potom ako je potrebno za ležanje, u Institutu
za plućne bolesti.

• Na osnovu nalaza lekara Instituta za plućne bolesti (ako je
preporučena upotreba aparata) komisija Nacionalnog centra daje
saglasnost za dodelu NIV aparata. Nakon odobrenja NIV komisije
bolesnik se prima u bolnicu. Najčešće je potrebno da provede nekoliko
dana u bolnici da bi se navikao na aparat i da bi se zajedno sa
članom (članovima) porodice obučio za primenu aparata u kućnim
uslovima.

Proveru plucne funkicije u Novom Sadu mozete uradi u Kamenici.Savetujem Vam da to sto pre uradite jer u slucaju potrebe za NIV aparat mora se cekati neko vreme ako nemaju slobodnih (mi smo cekali 2 meseca,a zavrsili smo sa traheostomom).U Bg smo bukvalno samo prespavali a sto se tice obuke nje nije bilo.Ako budete morali da idete u Bg ako Vam otac mora da ide sa hitnom pomoci vodite racuna da Vam na komisiji to odobre i da se sa njima dogovorite da ne bi imali problema za povratak kao i mi.Iskreno Vam kazem da je pravo mucenje takvog pacijenta voditi na takav put,ali ne postoji druga mogucnost.Interesuje me da li neko od korisnika ima NIV koji ima oko 20.000 sati rada i da li je menjao motor na njemu.Nama to sleduje za par meseci,ali nemamo pojma da li to mi treba da platimo ili sta treba da radimo.Sto se tice dobijanja pelena to moze da napise i neurolog,ali mora da upise odgovarajucu sifru bolesti,a ne sifru bolesti motornog.

Pozdrav svima. Mom ocu je prije dva mjeseca postavljena dijagnoza "vjerovatna, laboratorijski podrzana ALS". Od tad, nemilice citam sve sto se na internetu moze naci vezano za ovu bolest I postavljanje ovakve dijagnoze. Posto smo trazili drugo misljenje van banjaluke, drugi specijalista je trazio da napravimo jos neke laboratorijske pretrage koje u banjaluci nisu uradjene. Izmedju ostalog, trazio je I test na borreliu burgdorferi te punkciju likvora
. Elisa test je pokazao pozitivna antitijela. Sad predstoji potvrda putem western blot metode, kao I punkcija likvora. Mene zanima da li su ostalima sa dijagnozom ALS-a radili serologiju na borreliu kao standardan dijagnosticki kriterij, da li vam je punktiran likvor I generalno kakva su vam iskustva sto se tice dijagnostike? pozdrav iz Banjaluke!

Nerazumem kako su uspeli da daju dijagnozu "vjerovatna, laboratorijski podrzana ALS" ???

Za ALS još uvek nemamo u širokoj primeni dostupan biohemijski ili neki drugi znak bolesti. Dijagnoza ALS se još uvek postavlja isključivo na osnovu progresivne kliničke slike i isključivanjem drugih bolesti koje mogu uzrokovati slične ili iste simptome.

Sto se tice peticije za novi genevronov lijek, potpisala na samom pocetku, i proslijedila dalje kome god sam mogla. sto se tice dijagnoze, da ne ispadam pametna, evo dacu vam link sa klinike za neurologiju rebro, gdje mozete vidjeti kako se dijagnostikuje ALS prema EL Escorial kriterijumu, pogledajte pod D pa cete vidjeti da postoji i "klinicki vjerovatna, laboratorijski podrzana ALS" http://www.kbc-zagreb.hr/klinike_i_zavodi/klinika+za+neurologiju/5.odjel
Upravo takvu dijagnozu su mom ocu dali na klinici na neurologiju u banjaluci. mi smo isli po drugo misljenje u zagreb, kod dr ervine bilic, i ona za sad nije iskljucila ALS, ali kod mog oca su za sad primjetni samo deficiti donjih motora za gornje ekstremitete. dr bilic je trazila da se uradi pretraga bakra, folne kiseline, homocisteina, markeri na borreliu burgodrferi i pretraga likvora (nista od navedenog nije uradjeno pri neuroloskoj obradi u banjaluci). sve pretrage su u referentim vrijednostima dale rezultat, ali na moje veliko iznenadjenje markeri na borreliu su pozitivni. moram reci, bez obzira koliko je infekcija ovom bakterijom opasna, to mi je dalo nade da se mozda ipak sustina problema skriva u njoj, i da to nece biti als kad je moj tata u pitanju. u ponedjeljak ga primaju na infektivnu kliniku, gdje ce raditi potvrdni test na borreliju i pretragu likvora.
citajuci, shvatila sam da bi trebalo da se utvrdjivanje antitijela na borreliju uradi kao dio standardne dijagnostike ukoliko se sumnja na als, jer ona itekako moze da oponasa simtome ove bolesti.

najnovija istraživanja Micro Neurotrophina (izvinite na prevodu)

Evo odgovora na neka od najčešće postavljana pitanja o MicroNeurotrophins, ALS MicroNeurotrophin Research Consortium a kampanja za prikupljanje sredstava kako bi se ovo obećava lijekove na Faza 1 Clinical Safety suđenje u 12 do 15 mjeseci.

1. Koji su MicroNeurotrophins?
MicroNeurotrophins su male sintetičke molekule koje oponašaju blagotvorno svojstva neurotrophins - prirodnih proteina koji pomažu motornih neurona razvija, raste, funkcija, signala, pa čak i sami popraviti - ali su dovoljno mali da prođe kroz mozak krvi barijeru i doći do motor neuroni pogođene ALS / MND.

2. Koji je ALS MicroNeurotrophin istraživanja o konzorcijumu i koji su članovi?
ALS Worldwide, a 501 (c) (3) neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u, koji je pokrenuo i finansira Konzorcija. ALS svijet napreduje revolucionarne istraživanja i pruža besplatnu personalizirane podrške tisuće ALS / MND pacijenata i njihovih najmilijih u više od 85 zemalja putem videokonferencije, e-mail, telefon i in-osoba posjeta.

Scientific Konzorcijum članovi su:
Harvard University / Massachusetts General Hospital
Virginia Commonwealth University
Penn State College of Medicine Hershey
The University of Sheffield Instituta za Translational Neuroscience (SITraN)
University of Crete
Ove institucije rade zajedno da brzo donese ove molekule u fazu I Clinical Safety suđenje.

3. Zašto naučnici konzorcijuma vjeruju MicroNeurotrophins držite toliko obećanje za liječenje ALS / MND?
MicroNeurotrophins su se pokazale vrlo efikasan i netoksični u eksperimentalnim životinjskim modelima tri glavne ljudske neurodegenerativnih bolesti: multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti. Ova početna istraživanja pokazuju da MicroNeurotrophins imaju veliki obećanje za liječenje ALS / MND jer su usmjerene na višestruke staze motornih neurona degeneracije koje su karakteristične za bolesti.

Anti-apoptoze
Apoptoza, programirana ćelije smrti, je odgovoran za motornog neurona degeneracija u ALS / MND. MicroNeurotrophins su pokazala da se bori protiv apoptoze štiteći i jačanje neurona.

Protuupalno i autoimune Inhibitor
Sve je više dokaza da upale prati smrt motornih neurona u ALS / MND. Upala je odbrane imunološkog sistema protiv bakterija, virusa i supstanci koje su strane i štetne. Međutim, MicroNeurotrophins 'moćne anti-upalne svojstva mogu pomoći da se smanji, spriječiti, ili čak obrnuti destruktivan autoimune reakcije.

Glutamat Modulator
Previše glutamat u mozgu može biti otrovan i izazvati motornih neurona da umre. ALS / MND pacijenti su u mogućnosti da pravilno regulišu glutamat, kemikalija koja nosi poruke širom mozga i kičmene moždine. MicroNeurotrophins služe kao indirektni zaštita protiv viška glutamat kroz njihovu sposobnost da promovira procese preživljavanje ćelija, povećati snagu neurona signalizaciju i kao autoimuna modulator.

Neurona Signaling
U ALS / MND, gubitak neurotropski signalizacije uzrokuje neurona da umre. MicroNeurotrophins spriječiti smrt povećanjem neuroprotektivni signale koji pomažu neuroni opstati, razliku, i rasti.

4. Kada će lijek biti dostupan pacijentima?
Jer ALS Worldwide je cilj osigurati što veći broj pacijenata rano pristup lijekove dokazano siguran i nadamo se na snazi za ALS / MND, faze I Sudsko Sigurnost će biti proširen i na što veći broj pacijenata u najkraćem mogućem vremenu, u roku od FDA smjernice. Kriteriji za odabir će biti proširena kako bi se omogućilo najveća mogućnost pacijenta za učešće. Početni dostupnost pacijent MicroNeurotrophin bazi lijekova će biti kroz FDA-odobreni faza kliničkog Sigurnost Pretresno se provodi već decembar 2015 ili u roku od nekoliko mjeseci nakon toga. Timing ovisi o prikupljanju sredstava. Što duže će nas to odvesti podići sredstva potrebna, duže pacijenti ALS / MND i svoje najmilije će morati čekati na ovom perspektivnom lijekove biti na raspolaganju. Zato smo ohrabriti svi sad da doniraju čvrsto na Indiegogo.com.

5. Kako mogu dobiti u fazu 1 Clinical Safety suđenje?
Obavijesti će doći direktno iz ALS Worldwide s podacima o klinikama koje učestvuju u fazi I kliničkog Sigurnost suđenje. Redovno konsultovati ALS Worldwide web stranica, Facebook stranicu, Twitter stranici ili ClinicalTrials.org. ALS Worldwide namjerava proširiti kriterije za suđenje MicroNeurotrophins Safety kako bi se omogućilo lakši pristup nego što se obično doživljavaju pacijenti.

6. Zašto ne mogu ALS / MND pacijenti dobiti lijekove sada? Zašto je potrebno 12 do 15 mjeseci?
ALS Worldwide cilj je da se ubrza proces što je više moguće kako bi dobili drogu ljudima brzo - ali samo na takav način da oni droge su i sigurna i efikasna. Međutim, to često može potrajati i 3-6 godina da bi jednog farmaceutskog otkrića na Faza 1 Clinical Safety suđenje za testiranje. Kroz inovacije, saradnja, i uspješnog prikupljanja sredstava, vjerujemo da možemo obaviti FDA-potrebna sigurnost i učinkovitost istraživanja u samo 12 do 15 mjeseci.

7. Koliko sredstava je potrebno?
To će koštati 4.500.000 $ dolara da bi MicroNeurotrophins na Faza 1 Clinical Safety suđenje u 12-15 mjeseci. ALS Worldwide je već podigao 1.000.000 $, a predvodi napore za prikupljanje sredstava za podizanje dodatnih 3.500.000 $ potrebne za FDA i EMA potrebno efikasnost i sigurnost studija. Univerziteti učesnice su se složili da se odrekne svoje objekte i administrativne takse. Na taj način, partnerskih institucija su kolektivno doprinijeli oko 1.300.000 $ na ukupnu kampanju prikupljanja sredstava. ALS Širom svijeta i dalje nastavi tradicionalne filantropije i fondacije donacija. Moramo doći do naših preostalih sredstava cilj 3.500.000 $ uskoro kako bi pokrenuli Faza 1 Clinical Safety suđenje decembar 2015.

8. Koji procenat od mojih donacija će finansirati istraživanja?
90% svih donacija se distribuiraju direktno na konzorcijuma Scientific Partners, čim se obrađuju, snosi troškove njihovog pre-kliničkog istraživanja.

9. Kako mogu doprinijeti ovu kampanju prikupljanja sredstava?
Možete donirati sigurno online na ALS Worldwide Web. Također možete poslati vaše donacije čineći vaš ček se isplaćuje "ALS MNT Istraživanje Konzorcijum" i slanje C / O ALS Worldwide, 5808 Dawley Drive, Fitchburg, Wisconsin 53711.

http://alsworldwide.org/research-and-trials/article/microneurotrophins-frequently-asked-questions

I da još jednom da pitam možda sam i dosadan ali me interesuje naučinkovitiji lijek za iskašljavanje kod bolesnika motornih neurona. Pročitao sam sve na forumu ima svega za koristiti ali ipak šta bi moglo biti najbolje.
Hvala i nedajte se brzo će proljeće

Vecina simptoma kod ALS-a moze se izleciti ili drzati pod kontrolom.Kad je rec o sekretu i njegovom iskasljavanju, to je najteze kontrolisati.U pocetku bolesti i pojave sekreta pomoci ce vam N-Acetyl Cysteine (NAC) 600mg mozete dnevo uzeti tri capsule! Kako vreme odmice i bolest napreduje a misici slabe NAC vam nece biti od velike pomoci. Pored vezbi disanja (ima na forumu)za iskasljavanje sekrete koristim etericno ulje eukaliptusa ili bora.

Morate korigovati ishranu;

- ljuta hrana pomaze u razgradnji viska sekreta u plućima

- luk sprecava nastanak mnogih bolesti, ukljucujuci rak i infekcije pluca, pomaze u razgradnji sekreta i izbacivanju toksina iz organizma.

- voda je najbolje sredstvo za ciscenje organizma! Dobra hidratacija je kljucna za zdravlje i ubrzava proces ciscenja od toksina. Unosite vise tecnosti. Naravno, pre svega se odnosi na vodu. Idealno bi bilo unositi 1L vode na 25kg telesne mase. Znaci, osoba od 75kg bi trebala da unosi oko 3l tecnosti dnevno (voda + tecnost dobijena iz hrane).

- Malteks je prirodni proizvod dobijen ekstrakcijom celog zrna jecmenog slada.Deluje umirujuće na suv kasalj, olaksava iskasljavanje.Koristi se kao prirodni nebeljeni zasladjivac umesto meda i secera!

- Bronho caj http://srculence-lux.com/zdrava-hrana/maloprodaja/prodavnica/

- djumbir je mocno sredstvo za detoksikaciju pluca. Mozete ga koristiti na vise nacina.Caj od korena djumbira sa limunom olaksava disanje i pospesuje eliminaciju toksina iz disajnih puteva.

Izbegavajte konzumiranje preradjenih namernica, posebno belog brasna i secera i mlecnih proizvoda koji podsticu stvaranje sekreta u organizmu.

Ovo je moj nacin suzbijanja sekreta jedan lek vam nece pomoci,morate pokusati kroz ishranu suzbiti sekret !!!

Pomozite sebi hranite se zdravo!!!

Poslednja izmena:

Radio sam test na boreliju ................... postoje osobe koje smatraju da je ALS virusno obolenje, vise o tome procitajte ovde http://www.als-cure.com/

Mom suprugu je tes na boreliju bio pozitivan.Mi smo bili kod infektologa,dao mu je kompletnu terapiju koja se daje,ali nekog efekta nije bilo.Njegova dr neurolog je tvrdila da to nije to nego je u pitanju bolest motornog neurona.

Meni je bio negativan test,ali se moze desiti da bude pozitivno i da lekovi ne pomognu.Lekovi ne pomognu kada je infekcija vec napredovala.Cesto se desava da lekari "zamene" bolesti i na kraju to pacijenta kosta...Ako moze da mi odgovori hipo,da li je njegov otac uradio test na boreliju?

Meni je bio negativan test,ali se moze desiti da bude pozitivno i da lekovi ne pomognu.Lekovi ne pomognu kada je infekcija vec napredovala.Cesto se desava da lekari "zamene" bolesti i na kraju to pacijenta kosta...Ako moze da mi odgovori hipo,da li je njegov otac uradio test na boreliju?

nakon sto smo otisli u bg da nam dr Stevic definitivno potvrdi ALS i stavi nas na listu za rilutek, pitao sam za boreliju to mi je bila poslednja karta na koju sam zaigrao da opovrgnem. uradili smo test i krpelji nisu bilu u pitanju na zalost iako je otac bio u kontaktu sa krpeljima,
dok sam potpisivao onu peticiju pogledam onaj video i procitam tekst i kad nisam pao u nesves,t da je rilutek izmisljen pre 20 god. i od tad NISTA.

Back